Akvárium no image

Publikálva január 8th, 2009 | viktorlantos

Akvaristák – George Farmer

Terveztem egy pár bejegyzést amiben a jelenkor izgalmas és több publicitást kapott akvaristáit mutatnám be. Elsőként egy angol úriemberrel kezdeném akiről mostanság egyre többet olvasni. Őt úgy hívják George Farmer. 31 éves főfoglalkozását tekintve a Royal Air Force egyik mérnöke. Magyarul a Királyi Légierőnél tengeti mindennapjait és harci repülők fegyvereit tervezi. Érdekesen hangzik ugye? – Nem csodálkozom hogy a hadsereg mellett egy nyugisabb hobbit választott magának. 😉

Blyxa Hills 80cm - Foto: George Farmer

Blyxa Hills 80cm – Foto: George Farmer

George amellett hogy egy remek mérnök az említett területen az akvarisztikai világban is számos helyen képviselteti magát. Újságíró, fotográfus ez utóbbinál leginkább akvarisztikai fotókra, növényes aksikra specializálódott. Rendszeresen ír cikkeket és bloggol az angol Practical Fishkeeping magazinnak. Azon kevesek közé tartozik aki dolgozott a dán Tropica cégnek (aki nem ismerné őket jelenleg ők a vízinövény piac Ferrarija minőségben és árban is) így a mai napig rendívül jó a kapcsolata velük. Segítségével jött létre az elmúlt években az angol UK Aquatic Plant Society ami szerintem az egyik legjobb akvarisztikai fórummá nőtte ki magát Európában. Nagymértékben hozzájárult hogy sok profi akvárium látott napvilágot és rengeteg akvakertész lett ismert hazájából. Az elmúlt években számos angol ADA nevezés történt ehhez ő maga is hozzájárult, hiszen az AGA és ADA versenyeken is részt vett akváriumaival.

Meadow Zephyr 30 cm - Foto: George Farmer

Meadow Zephyr 30 cm – Foto: George Farmer

Ha mindehhez megemlítjük hogy George igazából csak 6 éve foglalkozik akvarisztikával mindenképpen irigylésre méltó. Természetesen ő is végigjárta a lépcsőket a kezdeti kísérletezésekkel, tápozásokkal, növényekkel. Nagy hatással volt rá Takashi Amano munkássága az akvarisztika és a fotózás terén is és ez akváriumain is megfigyelhető.

Nagy hangsúlyt fektet a növények megválasztására és ő az akinél elsőként olvastam az extrém szűrőteljesítményekről. George az utóbbi időben 10*-20* vízforgatást használ akváriumainál és szemmel láthatóan eredményesen alkalmazza ezt az extrém áramoltatást.

Növények tekintetében alig vagy egyáltalán nem alkalmaz gyors növésű növényeket. Leginkább hasonló igényű növényeket válogat össze egy egy akvárium telepítésekor.

A minőségi növényes aksikhoz idő kell. Az egyik – véleményem szerint – legszebb munkája a “Harlequins’ Haven” 5 hetet vett igénybe. Amiből a legtöbb időt a növények megfelelő betelepítésére és végleges forma kialakítására fordította.

South East Asia 120cm - Foto: George Farmer

South East Asia 120cm – Foto: George Farmer

Vízcseréit hetente végzi általában az akvárium vizének harmadát felét cseréli ilyenkor (kivételt képeznek a Nano aksik ahol ennél sűrűbb vizscseréket tart). Tápozás tekintetében az EI tápozás mellett a Tropica tápjait használja (TPN+). Szűrőteljesítményhez az akvárium vizének 10-20* forgatja óránként ehhez 120 cm felett másodlagos külső szűrőt használ. CO2 beoldását általában üveg diffúzorral oldja meg. A South East Asia tankon 2 diffúzor működik amik közvetlenül a szűrő szívó ága alá vannak téve így a CO2 a szűrőn át egyenletesen eloszlik a vízben anélkül hogy az akvárium tele lenne CO2 buborékokkal.

Amikor a növényeket ritkítja, formázza minden esetben vizet cserél az alga elkerülése miatt. CO2 méréshez drop checkert használ, de esztétikai okokból amikor a megfelelő CO2 szintet elérte a drop checkert eltávolítja az akváriumból. Általában is elmondható hogy üveg csöveket alkalmaz akváriumainál.

Harlequins Haven 120cm - Foto: George Farmer

Harlequins Haven 120cm – Foto: George Farmer

Kezdőknek azt tanácsolja hogy gyakoroljanak. Mindenkinél más és más megoldás válik be a növények optimális növekedésére ezért nincs is egyetlen és jó irány. Ebben pedig úgy lehetünk a legjobbak ha több dolgot is kipróbálunk és tanulunk saját és mások hibáiból.Related Posts with Thumbnails

Tags: ,


A szerző4 Responses to Akvaristák – George Farmer

 1. Batesz says:

  Hát valóban irigylésre méltó George Farmer. Nagyon szépek az akváriumai. Gratula!

 2. viktorlantos says:

  A Shout East Asia akváriumot nevezi majd a 2009-es ADA versenyre ahogy látom. Gyönyörű!

 3. Nigro says:

  Grat a bloghoz!
  Szuper képek, szuper cikkek. Minnél többen hírdetjük az “igét”, annál magasabb szintre emelkedik ez az irányzat idehaza is. George Farmer az angol akvaristák talán legismertebb képviselője. Publikációit előszeretettel olvasom én is.

 4. viktorlantos says:

  üdv a blogon Nigro! 😉 Köszi az elismerő szavakat. Igyekszem majd sűrűn publikálni. Izgalmas lenne hasonló szintre emelni az akvarisztikát ahogy az angolok teszik. Remélem hozzá tudunk járulni ehhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑