Hírek no image

Publikálva január 9th, 2009 | viktorlantos

Víztesztek – Seachem Ammónia és PH tesztek

Szinte minden akvarista kezében megfordul egy vagy több vízteszt az évek során. Talán ez inkább a kezdeti időszakokra jellemző mégis a kezdő akvaristákkal hajlamosak szinte minden víztesztet megvetetni. Csepegtetős, eldobhatós, elektronikus vagy éppen tartós tesztek?

Seachem PH Alert - Foto: Seachem

Seachem PH Alert – Foto: Seachem

Az új 240 literes akváriumom telepítésénél úgy adódott hogy egy rendeléshez hozzácsaptam a Seachem vízteszteket. Sajnos nálunk még nem találkoztam velük (én is Angliából hozattam), pedig végre egy olyan termék mint az üveg drop checker. Esztétikus, nem zavarja a látképet és működik is!

A Seachem kétféle tesztet készít ilyen formában. Egy ammónia és egy PH tesztet. Mindkettő ugyanazzal a kellemes megjelenéssel rendelkezik, és tökéletesen kiváltja az időszakos ellenőrző méréseket. Az ammóniából gyakorlatilag azonnal kiderül ha felborulna az egyensúly, bár ez inkább a friss akváriumokra és a kezdő akvaristákra jellemző. Mégis a kezdeti időszakban biztonságot adhat. A PH teszt 5.8-8.6 közötti PH értéket mér. A tesztek az elmúlt hónapok alapján meglepően pontos értéket mutatnak. Sokkal jobb megoldás tehát mind az eldobható gyors tesztek. Szerintem pontosságra a csepegtetős módszerrel lehet azonos  szinten, de mindenféle macera nélkül és még egyszer említeném hogy szép darabok.

Seachem Ammonia Alert - Foto: Seachem

Seachem Ammonia Alert – Foto: Seachem

A tesztek teljesen transzparensek, így bátran elhelyezhetjük akár a front üvegen is. Én George Farmer egyik akváriumán láttam egy ilyen tesztet pár hónapja így jutottam el oda hogy teszek egy próbát velük.

A PH teszt a vízbe helyezés után 30 percel, az ammónia 15 perccel már a pontos értéket mutatja. A teszben található anyag a víz hatására elszineződik melyet a teszten lévő skálával pillanatok alatt össze lehet hasonlítani. Még annyi időráfordítás sem kell mint egy CO2 tesztnél ahol a zöld, sárgás zöld, sárga közötti eltérést viszonylag nehéz azonosítani főleg akkor ha a teszt mögött növények is vannak. A Seachem teszteknél azonnal akár távolról is azonosítható az érték. Így elég csak pillantást vetni amikor elhaladunk az akvárium előtt és meg kell mondjam ez nagyon kényelmessé teszti az ellenőrzéseket.

Seachem tesztek az akváriumon

Seachem tesztek az akváriumon

Persze mint írtam az eszköz inkább a friss aksiknál illetve kezdő akvaristáknál lehet nagy segítség, ahol az ammónia szint viszonylag sűrűn változik (hirtelen hal telepítések, hal pusztulások stb). A nagy medencémben gyakorlatilag tökéletesen beállt a víz igy nemigen látok változást rajta. A változásokat leginkább a PH mérőn látni a CO2 adagolás változásai miatt.

A gyártó adatai  szerint az ammónia teszt 1 évig a PH teszt 3-6 hónapig működik megfelelő karbantartás mellett (értsd tisztítás stb.). Nálam kb. 2 hónapja működnek és tökéletesen meg vagyok elégedve velük.

A PH teszt csak édesvízben használható az ammónia tengeri medencékben is.

Aki teheti érdemes kipróbálni, áruk sem vészes ahhoz képest hogy egy minőségi és rendkívül mutatós darabról van szó. 11 Font körül már kapható néhany angol webshopban.Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,


A szerző3 Responses to Víztesztek – Seachem Ammónia és PH tesztek

 1. Batesz says:

  A cikk alapján meggyőző és valóban esztétikusak az eszközök. Majd egy dologra lennék kiváncsi. A PH tesztel kapcsolatosan írod hogy 3-6 hónapig működik a kérdésem az lenne, hogy majd esetleg írd meg hogy pontosan mennyi is volt az a időtartalom. Köszi.

 2. Edorn says:

  Jól hangzik, de én biztos nem tenném az első üvegre, mert akármilyen gyönyörű is az akvárium, a rikító kék és vörös körök elvonzák a szemet a lényegről… Inkább csak kritikus időszakban hagynám elől, aztán ha kell továbbra is az általuk nyújtott infó, átpakolnám rejtettebb helyre… (bár lehet te is ezt tervezed)

 3. viktorlantos says:

  Edorn, üdv a blogon!

  Sajnos a fotók nem adják vissza, de szépen beleolvad az aksi látványvilágába. Egyenlőre még hiányoznak az üveg csövek, de ha minden látványelem megvan akkor lehet én is elpakolom egy rejtettebb helyre 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑