Akvárium 2008. December 5. állapot

Publikálva január 10th, 2009 | viktorlantos

Saját 240 Literes Akváriumom

Elérkezettnek látom az időt hogy megmutassam saját 240 literes akváriumom. Az akvárium nem túl régi telepítés, ma éppen 64 napos és meglehetősen sokat finomítottam rajta az indulás óta. De előbb egy kis történet…

Több mint 10 éve van saját akváriumom, de az idők alatt lassan elhalványult a lelkesedés így nem igen fejlesztgettem. Pár hónapja rátaláltam Nigro Akvarisztikai Blogjára ami a növényes akváriumok gyönyörű világát próbálja megismertetni hazánkban. Tőlünk nyugatabbra illetve távol keleten (eredetileg japánból származik ez a fajta akvarisztika) már évtizedek óta hódít, de valószínűleg a hagyományos akvarisztikához képest meglehetős drágasága miatt nem, vagy kevésbé terjedt idehaza.

Serra Flordepot betöltve

Serra Flordepot betöltve

Nigro blogját olvasva rendkívül megtetszett ez a fajta akvarisztika főleg, hogy láttam ő is milyen gyönyörű világot hozott össze medencéiben. Így újra elkezdtem lelkesedni a témáért, új értelmet nyert az akváriumozás. Szakmám miatt is lelkesedek a szép tárgyakért, jól megtervezett dolgokért, szép látványért, elvégre közel egy évtizede dolgozom számítógépes grafikusként. Kecses angol szóval élve designer és art director lennék.

A blog az elmúlt fél évben kinőtte magát és ma már szép számmal járnak napi rendszerességgel mások is, hogy egy csipetet kapjanak ebből a világból. Mindenkinek ajánlom egyébként hogy látogasson el az oldalra akkor is ha nem tervez akváriumot építeni a következő években, mert rendkívül jó cikkeket lehet olvasni és szép növényes akváriumokat láthatunk. Én is kellő inspirációt szereztem és sok külföldi site átbogarászása után, belevágtam egy saját nagy akváriumba. Ennyi előtörténet után a tények… 😉

ADA Aquasoil Amazonia aljzat

ADA Aquasoil Amazonia aljzat

Az akváriumnak egy igényesebb darabot szerettem volna és akkoriban még nem gondolkodtam hogy ADA vagy Opti White aksit vásároljak. Így esett a választásom az MP Scubaline 120 típusra. 240 literes, méreteit tekintve 120*40*50-es. Az akváriumot Magyarországon vettem a bútorral együtt. Gondoltam leírom mert a legtöbb dologra ez nem igaz.

Egy Eheim 2226-os külső szűrő hajtja ami lehetne erősebb is, de mióta nem reaktort használok a teljesítmény elfogadható szinten van.

Aquasoil bekerült. Kövek, vasfa elhelyezve.

Aquasoil bekerült. Kövek, vasfa elhelyezve.

Világítás eredetileg T8 2*38Watt volt, amit az indulás óta az Arcadia OT2-re (Over Tank Luminarie) cseréltem így az akvárium tetejét megtartva de a szárnyakat kivéve most egy nyitott rendszerrel üzemelek. Az új világítás T5 4*54 Watt ami mindenféle növényhez elegendő. A világítás cseréjével így 1W/Liter (4W/Gallon) üzemel ami ideálisnak mondható. Napi 10 órát világítok reggel 9-től este 7-ig időzítővel.

CO2 rendszerem egy Aqua Medic szett volt amit azóta némiképp átalakítottam. Eredetileg belső reaktor volt, amit azóta egy Rhinox 2000-es diffúzorra cseréltem esztétikai okokból és mert csökkentette a szűrő teljesítményét. Erről bővebben itt olvashatsz. Bekerült egy Aqua Medic Pulse mágnesszelep ami a világítással együtt kapcsol ki és be (egyenlőre). A kezdeti műanyag buborékszámlálót egy Cal Aqua Double Counterre cseréltem. Főleg esztétikai okokból és mert a korábbi műanyag AM számláló elkezdett ereszteni és el is tört. Egy 2 kilós palackot használok a rendszerrel, mert ez éppen befér még a reduktorral az akvárium alatt lévő szekrénybe. A CO2 beoldás jelenleg 2-3 buborék másodpercenként. A megfelelő CO2 szintet egy Cal Aqua Dual Drop Checkerrel ellenőrzöm.

Növényi táptalajnak a Sera Flordepot használtam. Erre került az ADA Aquasoil Amazonia talaj amit mindenkinek csak ajánlok, mert nem kell előmosogatni és rendkívül jó tulajdonságai miatt a növényeknek és az akvárium vizének is jó, de esztétikailag is egy remek választás. Sajnos legközelebb valószínűleg csak Németországból tudjuk hozatni.

Megjöttek a növények is. Telepítés

Megjöttek a növények is. Telepítés

Dekorációnak vasfát használtam illetve Seiryu követ. És erre az alapra kerültek a növények. A növényeket a Pruitt-tól szereztem. (www.vizinoveny.hu) Íme a teljes növény lista:

Ricchia fluitans, Hemianthus callitrichoide “Cuba”, Eleocharis acicularis, Echinodorus tenellus, Tigerlotus “piros”, Rotala rotundifolia, Microsorium pteroptus, Liliaopsis brasiliensis, Cladophora aegraglopila, Ludwigia glanduosa submers, Cryptocoryne undulata, Anubias affzeli, Anubias nana, Echinodorus Aflame, Echinodorus parvifloris, Echinodorus uruguayensis, Vesicularia dubaianea, Fontinalis antipiretica, Ludwigia peruensis

Órák múlva slaggal feltöltés

Órák múlva slaggal feltöltés

Rendkívül sok növényt szerettem volna már az indulásnál is így jól betelepítettem az aksit.A növényválasztás nem feltétlenül logikus volt, leginkább olyanokat választottam ami megragad és szimpatikus. Nem akartam egy meglévő látványt leutánozni. A saját fejem után mentem. Ezen a téren valószínűleg még alakítani fogok a látképen, illetve biztos ha még egyszer csinálnám más növényeket és elrendezést választanék. De a jelenlegi állapotokban is rengeteg örömöm lelem. 🙂 Azóta egyébként kiegészítettem a kezdeti telepítést a megfelelő sűrűség eléréséhez.

Sajnos a korábbi 110-es akváriumom felszámolása miatt olyan halak is bekerültek ami nem feltétlenül egy ilyen növényes akváriumba való. Például harcsák akik finoman szólva kivégezték a Cuba-t és ahogy látom a Riccia tartással is fel kell hagynom emiatt. A kezdeti moháról amit a vasfára rögzítettem nem is beszélek…De nincs szívem megválni tőlük annyi éve velem vannak. Persze egy idő után lehet ez már nem kérdés lesz, ha méreteikben tovább nőnek.

Feltöltés után még halak és CO2 nélkül

Feltöltés után még halak és CO2 nélkül

Jelenleg ők lakják a medencét:

15 Caridina japonica, 30 Trigonostigma heteromorpha, 6 Crossocheilus siamensis

A korábbi akváriumból:
2 Hypostomus punctatus, 2 Megalechis thoracata, 1 Epalzeorhynchos bicolor

Garnélákból szeretnék még telepíteni mert a növényzet kellő védelmet nyújt nekik és jól megvannak a többi hal mellett. Egyébként pedig gyönyörű lények! 😉

2008. December 5. állapot

2008. December 5. állapot

Növények tápozását az ADA tápjaival oldom meg egyenlőre, de idén tervezem más termékek kipróbálását is. Már beszereztem  Tropica tápot, de Keymaker EI cikke alapján az EI tápozást is kipróbálnám a későbbiekben.

Jelenleg tehát: ADA Brighty K, ADA Green Brighty STEP-1, ADA ECA

1 hónaposan. A növények gyönyörűek

1 hónaposan. A növények gyönyörűek

A növények, ha a halak időszakos “rongálását” leszámítom, rendkívül jól érzik magukat. Az elmúlt két hónapban többször vissza kellett vágnom őket. A jövőben időközönként publikálok róla fotókat ahogy épül szépül, ahogy alakítgatom. Nevet egyenlőre nevet nem adtam neki ahogy azt a növényes akváriumoknál szokás, de igyekszem valami frappánsat kitalálni.

Végezetül íme a jelenlegi állapot 2009 január 10-én 64 nappal a beállítás után:

Jelenlegi állapot 2009. Január 10.

Jelenlegi állapot 2009. Január 10.

Az akvárium bal oldalát még biztosan alakítanom kell, de láthatóan sokat fejlődött az indulás óta és szerencsére nem rossz irányba… 😉

Köszönettel tartozom Nigronak a kezdeti segítségért és a remek blogéert ami inspirált és nagy segítségemre volt. Valamint Keymaker-nek a tápozós és szűrős tanácsokért, és külföldi beszerzési helyekért. Szentgyo-nek a remek garnélás blogért a garnélák mindennapi életének megértéséhez. 🙂

Az új akvárium hatására kezdtem el ezt a blogot is írni, hogy segítsek másoknak olyan dolgok megismertetésével ami hazánkban nem elérhető, illetve tovább népszerűsítsem Nigroval és a többiekkel együtt a növényes akvarisztikát az Aquascaping-et. Azóta egy Nano akváriummal is büszkélkedhetek, de erről majd egy másik alkalommal…Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerző61 Responses to Saját 240 Literes Akváriumom

 1. Levinen says:

  Szia Viktor

  Ez úton szeretnék gratulálni a blogodhoz, igen szép és igényes. Örülök, hogy egy újabb erősítést kap a mi kis csapatunk ebben a növényes “őrületben”.

 2. viktorlantos says:

  Szia Levinen! 😉 Üdv a blogon!
  Köszi az elismerő szavakat igyekszem majd tényleg “erősíteni” a csapatot. Jó lenne ha sok szép magyar növényes aksi születne és ha ebben segíteni tudunk már megérte.

 3. szentgyo says:

  Szia,

  Én is szeretnék gratulálni, jó ez a kis blog valóban!

  Megtisztelve érzem magam, hogy meg lettem említve 😉

  Igazából én nem vagyok egy nagy “aquascaper”, de az akváriumod nagyon tetszik, kíváncsi vagyok milyen lett a nano!

 4. viktorlantos says:

  Szia szentgyo! epp teged olvasgatlak az akvarista.hu oldalon 😉 gondolatolvaso vagy! 😉

  neztem az uj elado garnikat. mar olyan sokat szemezgettem vele hogy valamit be kellene szerezni toled…
  lehet ezugyben irok majd kesobb.

  nagyon jok a garnelas postok. a nanorol megprobalok hamarosan publikalni egyet. bar az egy low maintenance dolog. egyenlore co2 nelkul. azert a red cherry-k jol erzik magukat benne.

 5. Batesz says:

  Szasz Vicc!
  Csak annyit írnék így röviden, hogy az aksi nagyon-nagyon szép! És tovább szőve a gondolatott, nyilván a jónál mindíg van jobb, ezért dolgozunk, tehát biztos vagyok benne hogy a jövőben ez csak szebb és jobb lesz.

  De a lényeg az öröm!

 6. artegor says:

  mit mondjak 🙂
  na-gyon szééééép 😀
  sok sikert hozzá.
  tetszik az oldalad
  art.

 7. snoop85 says:

  szia Viktor!
  Kérdezni szeretném, hogy az ADA Aquasoil Amazonia talajt te hogyan és mennyiért vásároltad?Egyébként nagyon jó választás volt, nekem is ez tetszik a legjobban.

 8. viktorlantos says:

  Szia, en az Aquasabi.de-tol vettem. Rendes postai kuldemenykent kuldtek el. Az oldalukon kint vannak az arak. a szallitasra nem tudok pontos osszeget mert en anno 15 kilo kovel egyutt rendeltem a 3x9kg aljzatot. Az aruhaz egyebkent teljesen jo es megbizhato. Tomks most vett Amazonia II-t ugyanugy az Aquasabitol

 9. snoop85 says:

  kösz a felvilágosítást! Amúgy az akváriumod tényleg nagyon jól néz ki, remélem havonta egy-egy képet azért feldobsz az oldaladra róla.

 10. viktorlantos says:

  mindenkepp rakok majd fel, hogy alakul a medence 😉 kesobb majd a nanot is felrakom, csak ott meg kiserletezes megy.

 11. dekalabda00 says:

  Szia Viktor!
  Nagyon szép az akváriumod!
  Gratulálok, és nem csak az aksihoz, hanem az egész bloghoz!Remélem te is rengeteg cikket fogsz írni, hiszen ezeket élmény olvasni, és nagyon lelkesítőleg hat rám(ránk)!!
  Köszönöm, és hajrá!

 12. viktorlantos says:

  udv dekalabda00. koszi a gratulaciokat. idonkent majd tolok fel uj kepeket hogy alakul a nagy akvarium.
  a bloggal kapcsolatosan elsosorban nektek irodik, probalok majd surun publikalni. a tema ugyanis kifogyhatatlan…

  koszi a kommentet. remelem visszatero vendeg leszel.

 13. dekalabda00 says:

  már az vagyok:)

 14. soldier says:

  Szia Viktor! Olvastam hogy 2kg-os co2 palackot használsz! Érdekelne hogy meddig elég az neked? 270l akihoz szeretnék én is használni és viszonyitás képpen kérdezem!

 15. viktorlantos says:

  soldier, nalam a 2kg-os palack a nagy akvariumnal kb 1 honapra eleg. Szoval nem tul sok. Ha teljesen a hataron jaratnam (nem ezt teszem) akkor lehet meghamarabb elmenne. Ha van ra helyed az 5 vagy a 10kg-os palackot javaslom inkabb. Nalam szempont volt hogy beferjen az akvarium alatti szekrenybe.

 16. soldier says:

  Szia Viktor! Nigro oldalán egyszer tanácsot adtál hogy a két külső szürőt hogy helyezzem el! Az esőztetőket egymással szembe, de valamiért nem sikerül a co2-t beoldanom ha az esőztető alá teszem akkor se , már mindenhogy próbáltam, a teszt kék marad!!! neked hogy van?

 17. viktorlantos says:

  szia, a beoldasi problema tobb dologra vezetheto vissza. igy sorbavennem oket.
  jut e megfelelo mennyisegu CO2 a vizbe? ha nagynyomasu rendszert hasznalsz elviekben nem lehet gond.
  milyen beoldast hasznalsz? diffuzort? CO2-hoz valot?
  tiszta az eszkoz? apro vagy nagyobb buborekok jonnek belole? nalam kb 2-3 bubi per masodperc mennyisegben jon a co2. es nem nano buborekszamlaloval.
  jah megvalami az esoztetok ne torjek meg a felszint. csak a vizet mozgassak. kulonben elszokik a CO2.

  az hogy hogyan rekod be az esoztetot gyakorlatilag mindegy. lenyeg hogy jol megforgassa a vizet ne legyenek halott pontok.

  ha diffuzort hasznalsz altalaban ket dolgot szoktak csinalni.
  1. vagy berakod az esozteto ala az alvarium legaljara. igy a felszallo bubikat az esoztetobol jovo aramlat szetszorja az akvariumban.
  2. csinaljak azt is hogy berakjak a szivokosar ala. a co2 igy a szuron keresztul az esozteton at oldodik a vizbe. altalaban azert szoktak hogy ne legye tele bubival az egesz medence.

  a drop checkert a beoldoval ellentetes oldalra tegyed. altalaban ha jo a rendszered akkor is kell neki 1-2 ora inditas utan hogy megfelelo szint legyen.

 18. soldier says:

  Üveg bubiszámlálom van , nem tudom igazán mekorra bubinak felel meg, hydor turbo diffuzorom van , apró bubikat csinál! az asőztető még viszont probléma lehet mert mozgatta a viz felszint, köszi , ki fogom próbálni, hogy nem úgy rakom bele! Drop checker ellentétes oldalon van , habár nem igazán tudtam feltölteni vizzel, nincs valami külön technikája?

 19. viktorlantos says:

  lehet az uveg bubi szamlalo a kissebb fajta. (nanos) ha ez a szitu tobbet kell adni. de elobb kizarnam a tobbi okot. nehogy tuladagolas legyen.

  az esoztetot allitsd teljesen vizszintesre. es legye na viz alatt 3 centivel. ha ket szurod van nem lesz oxigenhiany. de erdemes a halakat figyelni a nap tobb szakaban is. nem e bujnak el. mert az oxigenhiany jeleit gyorsan eszre lehet venni.

  nekem korabban sok co2 ment es nem volt eleg aramlas az akvarium ellentetes oldalan (1 szuronel) tobb hal elbujt es az ezekenyebbek szinte konyorogtek az o2-ert.

  szoval legyen eleg aramlas.

  a drop checker nelkul en nem adagolnam a co2-t. ugyhogy ezt mindenkepp uzemeld be. feltolteni 4dkh-s folyadekkal kell nem csapvizzel! feltolteni ugy tudod hogy vagy a flakonod csepegtetoje eleve olyan hogy odafer a drop checker hajlatba es csak be kell csepegtetni, vagy hasznalj valami ures injekcios tut.
  a feltoltesnel allitsd fejre a drop checkert. toltsd meg a gombot es forditsd vissza.

  infot itt talalsz: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/forum/showthread.php?t=23297

 20. viktorlantos says:

  megvalami a dropchecker-nel figyelj arra hogy ne legyen csapvizes. ki kell torolni, szaritani mielott a reagenst betoltod. ovatosan forditsd meg hogy ne jojjon ki belole.

  eleg sokaig jo a betoltott cucc. szoval par hetig honaapig biztos nem kell majd cserelned.

  azon ne lepodj meg hogy amikor beteszed sokaig kek lesz meg. lassan eri el a megfelelo szintet. akar tobb ora is kell hozza

 21. inadsz says:

  Viktor az sztem nem jó, hogy odateszed a szívóághoz a drop checkert mert tele lesz bubival a szűrő és búgni fog, úgy mint amikor levegős!
  Javíts ki ha hülyeséget írtam de én így tudom.

 22. viktorlantos says:

  inadsz, ez tevedes. olyan kis mennyisegu es apro buborekot old be a diffuzor, hogy ezt biztos hogy nem hallod. nalam ment igy is ugy is.

  a modszert egyebkent George Farmer is alkalmazza, de Amano ajanlasaiban is olvastam.

  mint ahogy az az info is teves,hogy ez a mennyisegu co2 artalmas lenne a szuroben levo bakteriumokra. a modszer sok profi akvariumban mukodik. persze arra figyelni kell hogy az esozteto ilyen esetben ne felfele nezzen a vizfelszin iranyaba, mert a frocskolo vizzel a co2-t is kikuldod az aksibol.

 23. inadsz says:

  Értem, és a levegő bubival más a helyzet???? Mert az gondolom nagyobb és jobban hallani nem???

 24. viktorlantos says:

  Hat levegot meg nem vezettem be a szurobe 😉
  Lehet arra gondolsz, hogy a levegopumpak nagymeretu bubikat porlasztanak viszonylag sokat. ezek ha egyidoben cspodnak a vizfelszinnek annak nagyobb ereje van mint a kis co2 beoldasnak. a levegopumpak egyebkent is sokkal jobban nyomjak az oxigent mint a nyomascsokkentett leszabalyozott co2

  nem tudok olyan emberrol aki levegot nyomatott a kulso szurobe. igy zajrol sem tudok nyilatkozni.

 25. inadsz says:

  Én arra gondoltam, hogy ha véletlenül valaki a szívóághoz teszi a levegőztetőt akkor hangos lesz a szűrő, mint amikor újonnan beindítod.
  Amúgy az akvaristán olvastam, Copfy e-bookjában, hogy ha hangos a szűrő lehet az is baj, hogy közel van a levegőztető.

 26. TZ says:

  Valahol olvastam, hogy Co2 buborékok amikor felfelé szálnak egyre kisebbek lesznek, míg az O2 bubik egyre nagyobbak. Talán csak nagyobb tóban lehet ezt megfigyelni, nyílván nem egy 40cm magas akváriumban. Szóval az a lényeg, hogy szűrőbe kerülő co2 bubi tökéletesen beoldódik a vízbe, míg a levegő bubi nem, sőt össze is gyűlik benne. Én egyébként bevallom, hogy sokat kísérleteztem, hogy egy 54 literes aksiba, hogyan oldjam be a gázt, anélkül, hogy bármit tennék a medencébe, ami zavarja számomra az összképet. Sokan leírták fórumokba, hogy ne csináljuk azt, hogy a külső szűrőt használjuk reaktornak, de én tettem egy kísérletet. A szívó ágba bevezettem a gázt egy az egyben. Valóban hangos volt időnként, bár nem hálószobában használtam így nem volt zavaró. A gond inkább az volt, hogy időnként annyi gáz összegyűlt benne, hogy visszaesett a szűrő teljesítménye és ilyenkor meg kellett rázni, vagyis a szokásos légtelenítést kellett végrehajtani. Ezután vettem egy külső reaktort. Mindezt azért írtam le, mert bár valóban nagyon túlméretezett szűrő kellene ahhoz, hogy direktbe kapja a gázt, de biztos vagyok benne, hogyha pár bubit beszív, azt a párat tökéletesen beoldja, és így javítja az egész beoldás teljesítményét. Szóval, bátran! 🙂

 27. viktorlantos says:

  TZ, erdekes. en nem figyeltem meg meg. mondjuk nalam a kulso szuro az akvariumszekrenyben van.

  lehet a szurod is relativ gyenge volt. nalam 2 Ehem megy a nagyban. es kb 8-10* forgatast biztositanak az aksinak.

  ha normalisan meretezel nagy medencet eleve eros szuro(k) kell. lehet itt az 54 literes kis aksinak elojottek a hatranyai.

  nem szabadna hogy begyuljon a co2 a szurobe ha megfelelo az aramlas.

 28. soldier says:

  Honnan vegyek 4dkh-s folyadékot?

 29. viktorlantos says:

  hat erre most nincs konkret valaszom. nalunk nem tudom hol kaphato. en angliabol hozattam mas termekekkel egyutt.

 30. TZ says:

  Viktor!

  Nem olvastad el, hogy miről írok.
  ” Sokan leírták fórumokba, hogy ne csináljuk azt, hogy a külső szűrőt használjuk reaktornak, de én tettem egy kísérletet. A szívó ágba bevezettem a gázt egy az egyben.”

  8 szoros a szűrőm egyébként. Pont arról írtam, hogy ha az összes gázt a szűrőbe nyomom, akkor sincs tul nagy baj (de mégsem javaslom). Így semmi baj nincs abból, hogy beszív egy-két bubit.

  soldier: a legegyszerübb, ha szerzel nullás vizet és kikevered. Aztán méréssel ellenörzöd.

 31. viktorlantos says:

  TZ lehet elsiklottam felette 😉

  egyebkent sok peldat lehet talalni a nemzetkozi novenyes akvarisztikaban. egy nagyobb 120cm akvariumnal mar alkalmazzak a ketoldali diffuzort. es altalaban a 2 szurot is. Amano Aquajournal magazinjaban is olvastam, de George Farmer egyik legszebb akvariuma is ilyen elven mukodik.

  persze hozzateszem ezekben az akvariumokban legtobbszor Lilly Pipe van esozteto helyett, ami egyebkent is eleg jo aramoltatast biztosit. Hatekonyabban juttatja el a dusitott vizet mint a sima esoztetok.

 32. soldier says:

  Az én akváriumom is 120cm, akkor lehet jobb lenne kétoldali diffuzor? Azt hogy tudom megoldani?

 33. viktorlantos says:

  nekem is 120cm egyenlore 1 diffuzor megy de a ket szuro eleg jol megtekeri az aramlattal.

  ha megis kiprobalnam a jovoben az elosztott dolgot akkor termeszetesen be kell szerezni egy elagaztato csapot es 2 diffuzor + 2 bubi szamlalo es 2 visszafolyasgatlo. legalabbis ahol lattam eddig igy mentek hogy mindket agat pontosan tudjak ellenorizni.

 34. TZ says:

  “elagaztato csap, 2 diffuzor + 2 bubi szamlalo es 2 visszafolyasgatlo.”
  talán érdemes lenne akkor már reaktort használni! 🙂
  Kicsit “környezetparám” is van, ezért sem szívesen bugyogtatok ki co2-t a vízből. Tudom nem számít, de a hulladékot sem tudom, csak szelektíven gyűjteni…

  A Lilly Pipe meg alap. Azért ezek design akváriumok! 😉

 35. viktorlantos says:

  TZ, van ebben is valami. a diffuzor azoknak szol akik optikai tuningot akarnak.

  viszont kivancsi lennek arra hogy van e valamifele pontos meresi eredmeny arra vonatkozolag hogy egy jol beallitott diffuzor vagy egy reaktor kozott beoldasban van e kulombseg.

  kerdezem ezt azert mert reaktorrol valtottam. ugyanazt a mennyisegu co2-t adom most is. ugyanazzal az eredmennyel.

  a co2 kornyezettudatossag miatt amanonak van egy jo erve… miszerint a CO2-t eleve ipari mellektermekkent hasznaljuk (kevesebb szennyezodes) ezt az akvariumba beoldva a novenyek hasznositjak, oxigent termelnek belole. a veszteseg pedig kicsi ha jol mukodo novenyesed van.

  ugyhogy ne ugy gondolj az akvariumra mint ami gazt termel 😉

 36. TZ says:

  Diffuzorral mindenképpen kimegy co2 (egy része) a vízből, még azelőtt, hogy beoldódott volna. (ezen átsiklott még Amano mester is) Reaktorral – olyan tulméretezettel, mint az enyém – csak a már beoldott co2 tud esetleg elszökní a vízfelszínen. Ez nyugtat meg engem. 🙂
  És emiatt biztosan hatékonyabb. (Tényleg egy bubi sem jön ki a reaktorból, csak ha légtelenítem) Persze az olyan vacak Sera, meg ilyesmi “játék” reaktorok amik nem zártak alul, éppen úgy “köpködik” a bubit, mint a diffuzor, ezek lehet hogy még rosszabbak.

 37. soldier says:

  Szia Tz! Megkérdezhetem milyen reaktort használsz? Én most ott tartok hogy a beszivó ág alá helyeztem a diffuzort, de várom még a tanácsokat ezzel kapcsolatba!

 38. viktorlantos says:

  TZ a beldas hatekonysagat nem veletlenul kerdeztem. Hasznaltam reaktort. En sem lattam a bubikat benne olyan aprora “torte”.

  viszont ugyanazzal a co2 mennyiseggel adom most is a diffuzorokra es a drop checker szerint azonos a hatas.

  nem minden bubi tavozik azonnal a vizfelszinen. ezt egyebkent meg lehet figyelni.

  vegulis nem celom harcot inditani egyik masik mellett sem csak erdekesseg miatt irtam 😉

  reaktorbol aqua-medic-et hasznaltam

 39. soldier says:

  Szia Viktor! Tudom hogy hülyén hangzik a kérdés, ha a co2 teszt em zöld miért nem termelik a növények az oxigént?

 40. artegor says:

  ahhoz, hogy bubik legyenek 3 dolog kell:
  -elég fény
  -elég tápanyag
  -és elég co2
  nekem néha van , néha nincs bubi. 😀 majd kitapasztalom a dolgokat.
  art.

 41. viktorlantos says:

  jol beszel art 😉
  leginkabb a feny a kritikus. feny es co2. de tapoznod kell rendesen hogy a novenyek ne szendevjenek a tapanyaghianytol.

 42. soldier says:

  4*54Watt a világitásom 270literrre , a teszt zöld, ezek szerint elég a co2, tápozni sears-conlin szerint tápozok! Mi lehet akkor a gond?

 43. viktorlantos says:

  soldier, a feny elegseges. de meg itt is lehet tobb dolog. pl a feny magasan van. magas aksinal vagy fuggesztekesnel lehet ilyen.
  lehet picit megis keves amit adagolsz. probald a zold es a sargaszold hatarara beloni. de figyeld a halakat nehogy sok legyen.
  lehet nem jo a co2 aramlas az aksiban.

  nem minden noveny bubizik azonosan.

  megvalami. a co2-t probald 1 vagy 2 oraval villany elott inditani egy kulon idokapcsolorol.

  ekkora aksihoz bar buborekszamlalo fuggo a dolog de kb 3 bubi per sec co2 kellene.

 44. tibicuk says:

  Szia!Meddig elég a 2 kg-os palack a 240l akihoz?Nekem is ekkora van,(tűzoltó)140l-hez.

 45. viktorlantos says:

  hat nalam kb 1 honap. szoval nem sok.

 46. bmwm3csl says:

  Hello…

  Először is grat a bloghoz. Igényes és hasznos… szép:)
  olyan kérdésem lenne, hogy a neten rendelt növények milyen állapotban érkeztek meg hozzád? nem viselte meg őket az utazás? mert hát a állatkereskedésekben lévő növények, hááát.. szóval gondolkodtam a netes rendelésen…
  köszi

 47. viktorlantos says:

  szia bmwm3csi!

  koszi az elismero szavakat 😉
  a rendelt novenyeket becsomagolva kuldik ujsagpapir, stb es ugy van a dobozba. ez viszonylag jol tartja a nedvesseget. kb 2 nap alatt nalad is van a csomag. viszont celszeru kicsomagolas utan elultetni oket mert van egy ket faj ami nagyon nem szereti a szarazsagot.

  egesz europaban mukodik a noveny postazas, ugyhogy ne izgulj. raadasul ez termesztotol jon. szoval nem tapanyag hianyosan lealgasodva mint sok kereskedesben lathato…
  arra figyelni kell hogy aki viz felett termeszt ott van egy atallasi idoszak amig a novenyek lecserelik a leveleiket.

  nalam szinte minden noveny pl a Pruitt-tol volt. erdemes megnezni mi lett belole:
  http://www.flickr.com/photos/viktorlantos/3376483067/sizes/l/

  ugyhogy csak ajanlani tudom oket!

 48. bmwm3csl says:

  Köszönöm az infot… megrendeltem őket ahonnan Te is. Most már csak várom,hogy megérkezzenek…:)
  Ha beépítettem őket, majd beszámolok hogy hogy bírták a dolgot:)
  További szép napot…

 49. debi10 says:

  Helló!
  Megszeretném kérdezni, hogy honnan lehet ilyen világítást beszerezni mint amilyet te használsz ehhez a 240 literes akkihoz!!???
  Válaszod előre is köszi!

 50. viktorlantos says:

  debi10 én az angoloktól rendeltem. ha ilyet szeretnél keress meg és szerzünk neked.

  Vagy megveheted az én lámpámat is akkor én fémhalogénre váltok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑