Akvárium 2008. December 5. állapot

Publikálva január 10th, 2009 | viktorlantos

Saját 240 Literes Akváriumom

Elérkezettnek látom az időt hogy megmutassam saját 240 literes akváriumom. Az akvárium nem túl régi telepítés, ma éppen 64 napos és meglehetősen sokat finomítottam rajta az indulás óta. De előbb egy kis történet…

Több mint 10 éve van saját akváriumom, de az idők alatt lassan elhalványult a lelkesedés így nem igen fejlesztgettem. Pár hónapja rátaláltam Nigro Akvarisztikai Blogjára ami a növényes akváriumok gyönyörű világát próbálja megismertetni hazánkban. Tőlünk nyugatabbra illetve távol keleten (eredetileg japánból származik ez a fajta akvarisztika) már évtizedek óta hódít, de valószínűleg a hagyományos akvarisztikához képest meglehetős drágasága miatt nem, vagy kevésbé terjedt idehaza.

Serra Flordepot betöltve

Serra Flordepot betöltve

Nigro blogját olvasva rendkívül megtetszett ez a fajta akvarisztika főleg, hogy láttam ő is milyen gyönyörű világot hozott össze medencéiben. Így újra elkezdtem lelkesedni a témáért, új értelmet nyert az akváriumozás. Szakmám miatt is lelkesedek a szép tárgyakért, jól megtervezett dolgokért, szép látványért, elvégre közel egy évtizede dolgozom számítógépes grafikusként. Kecses angol szóval élve designer és art director lennék.

A blog az elmúlt fél évben kinőtte magát és ma már szép számmal járnak napi rendszerességgel mások is, hogy egy csipetet kapjanak ebből a világból. Mindenkinek ajánlom egyébként hogy látogasson el az oldalra akkor is ha nem tervez akváriumot építeni a következő években, mert rendkívül jó cikkeket lehet olvasni és szép növényes akváriumokat láthatunk. Én is kellő inspirációt szereztem és sok külföldi site átbogarászása után, belevágtam egy saját nagy akváriumba. Ennyi előtörténet után a tények… 😉

ADA Aquasoil Amazonia aljzat

ADA Aquasoil Amazonia aljzat

Az akváriumnak egy igényesebb darabot szerettem volna és akkoriban még nem gondolkodtam hogy ADA vagy Opti White aksit vásároljak. Így esett a választásom az MP Scubaline 120 típusra. 240 literes, méreteit tekintve 120*40*50-es. Az akváriumot Magyarországon vettem a bútorral együtt. Gondoltam leírom mert a legtöbb dologra ez nem igaz.

Egy Eheim 2226-os külső szűrő hajtja ami lehetne erősebb is, de mióta nem reaktort használok a teljesítmény elfogadható szinten van.

Aquasoil bekerült. Kövek, vasfa elhelyezve.

Aquasoil bekerült. Kövek, vasfa elhelyezve.

Világítás eredetileg T8 2*38Watt volt, amit az indulás óta az Arcadia OT2-re (Over Tank Luminarie) cseréltem így az akvárium tetejét megtartva de a szárnyakat kivéve most egy nyitott rendszerrel üzemelek. Az új világítás T5 4*54 Watt ami mindenféle növényhez elegendő. A világítás cseréjével így 1W/Liter (4W/Gallon) üzemel ami ideálisnak mondható. Napi 10 órát világítok reggel 9-től este 7-ig időzítővel.

CO2 rendszerem egy Aqua Medic szett volt amit azóta némiképp átalakítottam. Eredetileg belső reaktor volt, amit azóta egy Rhinox 2000-es diffúzorra cseréltem esztétikai okokból és mert csökkentette a szűrő teljesítményét. Erről bővebben itt olvashatsz. Bekerült egy Aqua Medic Pulse mágnesszelep ami a világítással együtt kapcsol ki és be (egyenlőre). A kezdeti műanyag buborékszámlálót egy Cal Aqua Double Counterre cseréltem. Főleg esztétikai okokból és mert a korábbi műanyag AM számláló elkezdett ereszteni és el is tört. Egy 2 kilós palackot használok a rendszerrel, mert ez éppen befér még a reduktorral az akvárium alatt lévő szekrénybe. A CO2 beoldás jelenleg 2-3 buborék másodpercenként. A megfelelő CO2 szintet egy Cal Aqua Dual Drop Checkerrel ellenőrzöm.

Növényi táptalajnak a Sera Flordepot használtam. Erre került az ADA Aquasoil Amazonia talaj amit mindenkinek csak ajánlok, mert nem kell előmosogatni és rendkívül jó tulajdonságai miatt a növényeknek és az akvárium vizének is jó, de esztétikailag is egy remek választás. Sajnos legközelebb valószínűleg csak Németországból tudjuk hozatni.

Megjöttek a növények is. Telepítés

Megjöttek a növények is. Telepítés

Dekorációnak vasfát használtam illetve Seiryu követ. És erre az alapra kerültek a növények. A növényeket a Pruitt-tól szereztem. (www.vizinoveny.hu) Íme a teljes növény lista:

Ricchia fluitans, Hemianthus callitrichoide “Cuba”, Eleocharis acicularis, Echinodorus tenellus, Tigerlotus “piros”, Rotala rotundifolia, Microsorium pteroptus, Liliaopsis brasiliensis, Cladophora aegraglopila, Ludwigia glanduosa submers, Cryptocoryne undulata, Anubias affzeli, Anubias nana, Echinodorus Aflame, Echinodorus parvifloris, Echinodorus uruguayensis, Vesicularia dubaianea, Fontinalis antipiretica, Ludwigia peruensis

Órák múlva slaggal feltöltés

Órák múlva slaggal feltöltés

Rendkívül sok növényt szerettem volna már az indulásnál is így jól betelepítettem az aksit.A növényválasztás nem feltétlenül logikus volt, leginkább olyanokat választottam ami megragad és szimpatikus. Nem akartam egy meglévő látványt leutánozni. A saját fejem után mentem. Ezen a téren valószínűleg még alakítani fogok a látképen, illetve biztos ha még egyszer csinálnám más növényeket és elrendezést választanék. De a jelenlegi állapotokban is rengeteg örömöm lelem. 🙂 Azóta egyébként kiegészítettem a kezdeti telepítést a megfelelő sűrűség eléréséhez.

Sajnos a korábbi 110-es akváriumom felszámolása miatt olyan halak is bekerültek ami nem feltétlenül egy ilyen növényes akváriumba való. Például harcsák akik finoman szólva kivégezték a Cuba-t és ahogy látom a Riccia tartással is fel kell hagynom emiatt. A kezdeti moháról amit a vasfára rögzítettem nem is beszélek…De nincs szívem megválni tőlük annyi éve velem vannak. Persze egy idő után lehet ez már nem kérdés lesz, ha méreteikben tovább nőnek.

Feltöltés után még halak és CO2 nélkül

Feltöltés után még halak és CO2 nélkül

Jelenleg ők lakják a medencét:

15 Caridina japonica, 30 Trigonostigma heteromorpha, 6 Crossocheilus siamensis

A korábbi akváriumból:
2 Hypostomus punctatus, 2 Megalechis thoracata, 1 Epalzeorhynchos bicolor

Garnélákból szeretnék még telepíteni mert a növényzet kellő védelmet nyújt nekik és jól megvannak a többi hal mellett. Egyébként pedig gyönyörű lények! 😉

2008. December 5. állapot

2008. December 5. állapot

Növények tápozását az ADA tápjaival oldom meg egyenlőre, de idén tervezem más termékek kipróbálását is. Már beszereztem  Tropica tápot, de Keymaker EI cikke alapján az EI tápozást is kipróbálnám a későbbiekben.

Jelenleg tehát: ADA Brighty K, ADA Green Brighty STEP-1, ADA ECA

1 hónaposan. A növények gyönyörűek

1 hónaposan. A növények gyönyörűek

A növények, ha a halak időszakos “rongálását” leszámítom, rendkívül jól érzik magukat. Az elmúlt két hónapban többször vissza kellett vágnom őket. A jövőben időközönként publikálok róla fotókat ahogy épül szépül, ahogy alakítgatom. Nevet egyenlőre nevet nem adtam neki ahogy azt a növényes akváriumoknál szokás, de igyekszem valami frappánsat kitalálni.

Végezetül íme a jelenlegi állapot 2009 január 10-én 64 nappal a beállítás után:

Jelenlegi állapot 2009. Január 10.

Jelenlegi állapot 2009. Január 10.

Az akvárium bal oldalát még biztosan alakítanom kell, de láthatóan sokat fejlődött az indulás óta és szerencsére nem rossz irányba… 😉

Köszönettel tartozom Nigronak a kezdeti segítségért és a remek blogéert ami inspirált és nagy segítségemre volt. Valamint Keymaker-nek a tápozós és szűrős tanácsokért, és külföldi beszerzési helyekért. Szentgyo-nek a remek garnélás blogért a garnélák mindennapi életének megértéséhez. 🙂

Az új akvárium hatására kezdtem el ezt a blogot is írni, hogy segítsek másoknak olyan dolgok megismertetésével ami hazánkban nem elérhető, illetve tovább népszerűsítsem Nigroval és a többiekkel együtt a növényes akvarisztikát az Aquascaping-et. Azóta egy Nano akváriummal is büszkélkedhetek, de erről majd egy másik alkalommal…Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerző61 Responses to Saját 240 Literes Akváriumom

 1. debi10 says:

  Helló!
  Kérdezni szeretnék az Arcadia OT2 armatúrával kapcsolatban!
  Felvettelek Skypre, majd igazolj már vissza pls!

 2. dragabir says:

  Üdv!

  Először is gratula. A bloghoz is a kapcsolódó vállalkozáshoz is; .az egyéb blogok (Nigro) és az egyébhez (nem kérdés, honnan szerzem be legközelebb a növényeimet )

  A profizmus mindenek felett talán azért is kedves nekem, mert ,én is maximalistának vallom magam . Bár 3 éve akvarizálok olvasás közben egyrészt zsebkendőt kellett rendszeresítenem. Ugyanis a nyálcsorgás esete forgott fenn. Másrészt nem kevés nekem új információt szereztem.

  Így nem csoda kérdés “hegyeim” vannak. pl fekete ecset alga, világítás vs. diszkoszhal, szűrés.

  Az első itt feltehetem, vagy inkább a MAF-on???

  Üdv:
  Dragabir

 3. viktorlantos says:

  Dragabir, bocsi, az első hozzászólások nem jelennek meg automatikusan. Ezért nem láttad a sok bejegyzést. A másik cikknél válaszoltam neked. 🙂

 4. steve says:

  Szia,
  Most építem az akváriumomat, és ugyan ezt az aljzat összeállítást választottam amit te is alkalmaztál (Serra Flordepot, ADA Aquasoil Amazonia). Kezdő vagyok még a dologban, és van pár megválaszolatlan kérdés, ha nem vagyok túl tolakodó akkor esetleg skypeon vagy valahol tudnánk beszélni?

  Köszi!

 5. viktorlantos says:

  Szia, skype helyett inkább az akvakertesz.hu fórumot javasolnám ilyen jellegű beszélgetésekhez. Így nem csak én hanem sokan mások is tudnak segíteni egy egy kérdés megválaszolásában. Ráadásul a nyilvános kérdések-válaszok másoknak is segíteni fognak ha hasonló problémába ütköznek.

  http://www.akvakertesz.hu
  gyere várunk és szívesen segítünk 🙂

 6. steve says:

  Köszi a linket! Már választ is kaptam a korábbi fórum bejegyzésekből! Biztos hasznát fogom még venni! 🙂

  Mégegyszer köszi! 🙂

 7. Tata0322 says:

  Hello Viktor!

  Én mindössze egy száz lityi körüli növényes aksit szeretnék telepíteni ehhez szeretnék némi tanácsot kérni. Világítás, szűrés és egyebek terén. Van ugyan némi tapasztalatom, de növényes aksim(olyan igazi) még nem volt soha,de nagyon elszánt vagyok és kitartó.
  A medencéd egyébként nagyon szép, én egy szolidabb verzióval is beérem és hangsúlyoznám, hogy lelkes amatőr vagyok.

 8. Cero82 says:

  Szia Viktor!

  Szert tettem egy 450 literes akváriumra.
  Növényes akváriumot szeretnék belőle faragni néhány színes hallal. Tudom, hogy tájidegen, de kis testű Malawi sügcikre (is) gondoltam. Mit gondolsz erről?
  Másik és fontosabb kérdés, lehet-e ekkora akváriumból szép növényes akváriumot létrehozni, figyelembe véve, hogy nem én nyertem meg az ötöslottót.

  Köszi

 9. Cero82 says:

  Helló!
  Az előző hozzászólásomhoz fűzném még hozzá, hogy valami ilyesféle [http://kepfeltoltes.hu/view/120129/P11401632_www.kepfeltoltes.hu_.jpg] növényes akinak szeretnék berendezni.
  Először is felvázolom mivel rendelkezem és mit szeretnék. Aztán vároma a tapsztaltabb akvakertész társakat (is), hogy bíráljanak, de ha már ezt megteszik tanácsoljanak is 🙂

  Előre is köszi!

  Akvárium és technika:
  150x50x60 – 450L
  Eheim 2217 (mechanikai) + JBL Cristal Profi 500 (biológiai)
  Világítás 2 x 36W T8 az egyik 4200 K a másikat nem tudom…

  A berendezés:
  Alljzatnak fekete bazaltzúzalékot akarok 4-5cm vastagon
  Alá valami táptalajt kb 2 cm vastagon, de még nem tudom mit (azért ekkora méretnél már egy vagyon…)

  Van még néhány vasfa illetve tudtam szereznia Hajósi borvidékről (ait egyébként ajánlok, mert vannak jó boraik és a pincefalu is csinos) szőlőtőkét 🙂 Azt kezelés után tenném be.

  Halak:
  – 5 vitorlásom
  – kb.15 db ékfoltos razbóra, fekete tetra és valami pontylazac.
  – Illetve egy árva vörös neonhalacska akinek szeretnék majd úgy 25-30 db havert.
  – Továbbá szeretnék néhány pillangó és kakadu törpesügcit vagy (mivel az előzőek elég érzékenyek) néhány színes Malawi tavit…

  Előre is köszi a segítséget.

 10. Cero82 says:

  És még egy talán balga kérdés.
  Olvastam valahol, hogy “ha nincs aljnövényzet akkor talajporszívozni kell”. Ezek szerint ha van, akkor nem?
  Másik kérdésem, hogy a sok növény közül, hogy szeded ki a mulmot? A harmadik, pedig, hogy maláj tornyoscsigákat lehet-e növényes akiban aljzat-karbantartónak használni. Vagy ezek a kis lények a talaj átmozgatásával, károsak a növényekre, esetleg még az aljaz alatti növénytáptalajt is felkavarhatják?

  Köszi

 11. viktorlantos says:

  Szia,
  Sajnos a világításod teljes mértékben alkalmatlan egy ekkora akváriumhoz, ha növényezni szeretnél. A Malawi sügik mellé nehéz növényt tenni. Én biztos, hogy nem ezeket választanám, hanem valami növénybarát halat. A világításodat vidd fel legalább 0.5W/liter környékére. És akkor kellene az akváriumhoz növényeket választani. Aljnövényzet még így is necces. Oda több fény kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑