Hírek no image

Publikálva január 12th, 2009 | viktorlantos

Akváriumok – biOrb

Bár nem igazán növényes akvarisztika, mégis egy érdekes termékről írnék a következőben. Számos gyártó próbálkozik kulcsrakész megoldást adni arra, hogy egy kis vizivilágot csempésszünk otthonunkba. Legutóbb Luna blogján olvashattunk az EcoSphere-ről amit volt szerencsém pár éve kézbe is venni. A Reef One nevű angol cég biOrb sorozata egy kicsit közelebb áll az akváriumokhoz. A cég 10 éve foglalkozik akvárium tervezéssel elsősorban a biOrb sorozattal. Elmondásuk szerint egy rést szerettek volna termékükkel betölteni a piacon, valahol a gömb alakú aranyhalas akváriumok és a high-tech dolgok között. Így született meg innovatív megoldásuk a biOrb, ami kompakt méretű akvárium high-tech technikával felszerelve. Kicsit Apple utánérzésem van a dologgal kapcsolatosan, de aki kételkedne a megoldás életképességében annak elmondanám, hogy egyedül a szigetországban fél millió ilyen akváriumot adott el a gyártó és számos nemzetközi díjjat begyűjtöttek már. Így röviden mindenképp érdemes áttekinteni mi is az a biOrb.

biOrb Life S30 - Fotó: www.reef-one.com

biOrb Life S30 – Fotó: www.reef-one.com

Az akváriumok különböző alakúak, de technológiát nézve azonosnak mondhatóak. Az akvárium szűrését egy saját tervezésű 5 lépcsős szűrő végzi. Ez a szűrő hivatott biztosítani a víz minőségét és tisztaságát. A szűrőbetétek az akvárium alján helyezkednek el. Ezeket hasonlóan a hagyományos szűrőkhöz tisztítani, cserélni kell időszakonként. A szűrő felett kerámia darabok a biológiai szűrést végzik és a gyártó szerint ezeket sosem kell cserélni így a karbantartások nem tesznek kárt a kialakult baktérium kultúrában.

Az akvárium méretéből adódóan viszonylag kicsi a mozgástér ezért folyamatosan oxigént áramoltatnak egy atlátszó csövőn keresztül, így biztosítva elég O2-t a halaknak és növényeknek.

Az egész akváriumot LED-es technikával világítják ami képes szimulálni a 24 órás megvilágítást azaz a napfelkeltét és napnyugtát valamint a holdfényt. Így nem kell kézzel vagy időzítővel kapcsolgatnunk és éjjel is gyönyörű látványt nyújt. Ha mégsem lennénk elégedettek az alap programmal, a rendszer 7 különböző világítási programja közül biztos megtaláljuk azt ami hozzánk a legközelebb áll.

A LED technológia miatt a folyamatos csőcserékről elfeledkezhetünk. A gyártó szerint egy életen át működni fognak. És jórészt a LED világításnak köszönhetően az akvárium fogyasztását sikerult 10Watt! környékére levinni.

biOrb Life P45 - Fotó: www.reef-one.com

biOrb Life P45 – Fotó: www.reef-one.com

Az akváriumok üveg helyett Acryl-ből készülnek ami egy rendkívüli tisztaságú műanyag. Anyagát tekintve hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint az üveg,  de a gyártó szerint annál sokkal jobb. Emiatt az akváriumok sokkal erősebbek, könnyebbek és sokkal szebb kidolgozottságúak mint üveg társaik. Jobban ellenáll az ütésnek és karcoknak mint az üveg. Ha mégis karcos lenne polirozással egyszerűen eltüntethető. Az acryl 17* erőssebb mint az üveg és 32 mm vastagság fölött golyóálló. Nincs benne feszültség így megmunkálás után is megőrzí tulajdonságait. Tisztaságát tekintve az egyik legtisztább anyag, összehasonlítva az üveg 70% fényáteresztéséhez az acryl 93%-ban engedi át a fényt. Mivel anyagában dolgozzák meg nincs szükség szilikonos illesztésre így sosem ereszt.

A gyártó arra a kérdésre hogy a nagy akvárium gyártók miért nem használják ezt üveg helyett azt írja hogy a megmunkálásuk ilyen minőségben rendkívül költséges, de ők épp ezért választották termékeikhez.

Az új termékcsalád három típusa:

biOrb Life – S30 a legkissebbbiOrb Life kocka (Square) akvárium, LED világítással. 30 Literes.

biOrb Life – P45 a közepes biOrb Life álló formátumú (Portrait) akvárium, LED világítással. 45 Literes.

biOrb Life – P60 a legnagyobb biOrb Life álló formátumú (Portrait) akvárium, LED világítással. 60 Literes.

Három féle színben kerül a boltokba. Chilli vörös, Jég fehér, és Zongora fekete ami glossy bevonatként mutat akváriumunk oldalán.

biOrb Life P60 - Fotó: www.reef-one.com

biOrb Life P60 – Fotó: www.reef-one.com

Ami a beüzemeléshez kell a dobozban van:

Az akváriumon kívül: kerámia anyag, 12V táp, Intelligens LED, édesvizi szűrő betétek, alacsony foyasztású légpumpa, vízkezelő szerek és részletes leírás.

Ha nem is igazán csigázza fel egy növényes akvaristát a fenti talán túlautomatizált termék úgy gondolom, hogy a manapság divatos nano akváriumokkal és gömb akváriumokkal versenyképes lehe. És mindenképp egy ékköve lehet egy lakásunknak.

Ára: kb 210-270Font (65-85 ezer forint)

Bővebben a termékről a gyártó oldalán: Reef One



Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,


A szerző



Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑