Növények Foto: Tropica

Publikálva január 13th, 2009 | viktorlantos

Növények – Beszerzés

Ha gyönyörű növényes akvárium berendezésén, telepítésén törjük a fejünket, érdemes minden lehetőséget végiggondolni már az elején. Milyen akvárium, milyen technika, mi az a havi költség, amit megengedhetek magamnak. És ennek fényében válogassuk össze azokat a dolgokat, ami a legoptimálisabb. Ha nem így teszünk, a saját bőrünkön fogjuk megtapasztalni a rossz döntések eredményét és bár ez is egy járható út, összességében a spórolás végül sokkal költségesebb lesz.

Hogy miért mondom ezt? És hogy jön ez a növényekhez? Növényeket lehet venni a sarki halas boltban is, de ne várjuk tőle, hogy olyan eredményeket hoz majd, mint a legszebb növényes akváriumok. Ha az “alapanyag” nem megfelelő azt lehet, a legjobb tápozásokkal sem fogjuk tudni buja növényzetté varázsolni.

Foto: Harry Kwong

Foto: Harry Kwong

A hétvégén úgy hozta a sors, hogy bent jártam az egyik legnagyobb pláza halas boltjában, és ha már ott jártam, gondoltam körbenézek. A növények algásak voltak, tápanyag hiány jeleit mutatták, a legtöbb fél lábbal a “növénytemetőben” volt és a 3 tankban nem találtam olyan állapotút, amit elvinnék.

Ezt támasztja alá az a beszélgetés is, amit korábban egy magyar vízinövény termesztővel folyattam. Szomorúan mesélte, hogy az akvarista boltok nem foglalkoznak a növényekkel. Korábban direktbe akvarisztikai boltoknak értékesítettek, de a hanyag hozzáállás a növények nem megfelelő bemutatása és tartása arra késztette őket, hogy direktbe a vevőknek értékesítsenek. Persze ez egy nehezebb út, de pár éven belül az elégedett ügyfelek visszatérő vendégként őket keresik majd direktbe. A bolt meg legfeljebb lehúzza a rolót…

Foto: Wayne Sham

Foto: Wayne Sham

Persze tisztelet a kivételnek, vannak jó akvarisztikai boltok is, de irigykedve olvastam Keymaker beszámolóját Nigro blogján, hogy tőlünk nyugatabbra milyen akvarisztikai boltok vannak. Rengeteget vásárolok az interneten keresztül és a választékot ismerem, de személyesen ritkán jut el az ember ilyen helyre. Mielőtt nekem esnétek, elismerem, hogy az ottani növény árak sokkal magasabbak, mint nálunk. Ez rendben van, de ez azt jelenti, hogy akkor inkább megveszi az ember a rossz minőségű növényt, mert az olcsóbb? Egy komolyabban felszerelt akvárium több százezres költséget is elérheti. Bármilyen is az akvárium és a technika a látványt a benne lévő élővilág adja majd. Így mindenképp érdemes átgondolni, hogy egy jobb, megbízható cégtől veszi az ember és nem a legközelebbi halastól.

Foto: Nguyen Hoang Minh

Foto: Nguyen Hoang Minh

Magyarországon két ismert termesztőről tudok. Mindkettő vidéken van és szerencsére mindkét cégnek van web áruháza, ha csak rendelni szeretnénk, de aki csak teheti, egyszer látogasson el személyesen is. Mindenképp egy élmény látni a sok egészséges kismillió fajta vízinövényt.

Pruitt – www.vizinoveny.hu

A cég weblapja szerint 1990 óta foglalkoznak növénytermesztéssel leginkább exportra. 6000m2+3000m2-en tavi és mocsári növények mellett akvárium és terráriumi növényeket is nevelnek. A meglévő készletet importból egészítik ki így bőséges kínálat van. A legtöbb népszerű vízinövény megtalálható náluk. Akváriumi növényeimet tőlük rendeltem.

Foto: Pruitt

Foto: Pruitt

Victoria Regia vízinövény kertészet. www.victoriaregia.hu

Weblapjuk szerint kertészetük több mint 25 éve foglalkozik trópusi vízinövények, tavirózsák termesztésével és forgalmazásával. Megtalálhatóak kertészetükben az akváriumi vízinövények, melyek kizárólag víz alatt termesztettek, valamint a ma egyre keresettebb tavirózsák és egyéb tavi növények bő választéka.

Foto: Victoria Regia

Foto: Victoria Regia

Az akváriumi növényekről érdemes azt tudni, hogy lehet víz alatt és víz felett termeszteni őket. A víz fölött termesztett növények az akváriumba való helyezés után levelet váltanak. Alkalmazkodnak a víz alatti környezethez. Míg a víz alatt termesztett változatoknál ez az alkalmazkodás maximum az akváriumi vízminőséghez történik.

Mindkét cégtől 2-3 nap alatt megérkeznek a csomagok, és ha nincs extrém hideg, akkor a téli időszakban is szállítanak.

Ha úgy döntünk, személyesen megyünk  időpont egyeztetés szükséges. Cserébe viszont maximális kiszolgálást kapunk és megtapasztalhatjuk milyen, ha nem egy hozzá nem értő bolti eladótól, hanem egy profi termesztőtől kapjuk a növénytartással kapcsolatos tanácsokat.

De mi újság a határainkon túl?

A tőlünk nyugatabbra lévő termesztőkről nem tudom, hogy végfelhasználókat is kiszolgálnak (valószínűleg nem) viszont termékeik a legtöbb neves akvarisztikai boltban elérhetőek. Így kényelmesen rendelhetünk több web áruházból is. Most csak két nagy céget említenék meg:

Aquafleur www.aquafleur.nl

Az Aquafleur egy Holland cég, Hollandia nyugati részén helyezkedik el, ahol rengeteg virágot és zöldséget termesztenek egyébként is. Az Aquafleur 20,000m2-en!! ultramodern zöldház kertészetében termeszti növényeit közel 20 éve. A kertészet szinte teljesen számítógép vezérelt. A hőmérsékletszabályozás a páratartalom és a tápanyag szabályozás mellett a rendszer minden nap 250,000 liter vizet forgat így biztosítva, hogy az ott termesztett növények a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljenek. Az automatizált rendszer mellett 80 ember naponta vágja a növényeket, ülteti őket illetve monitorozza a rendszert. Intelligens világítás biztosítja, hogy egész évben tudjanak termeszteni ezen a borzalmasan nagy területen.

Foto: Aquafleur

Foto: Aquafleur

Mielőtt bármilyen növényt eladnának, egy minőségi ellenőrzésen kell megfelelnie minden növénynek. Ezután a tisztítás majd a csomagolás következik ami hőtartó csomagolással történik. Így juttatják növényeiket boltokba kereskedőkhöz.

Érdemes megnézni a kertészetről készült videókat, hogy legyen fogalmunk egy ilyen méretű vállalkozásról.

Aquafleur videó 1, Aquafleur videó 2, Aquafleur videó 3

Tropica www.tropica.com

A Tropica talán a legismertebb trópusi növénytermesztő cég a Világon. Az érdekesség hogy ők Dániában vannak, ahol egyébként rendkívül hideg és szeles időjárás van úgy általában. 1970 óta termesztenek trópusi növényeket, mára közel 11,000m2-en és 50 alkalmazottal. 150 különböző növény és ezek variánsai találhatóak meg palettájukon. A növényeket itt is elképesztő minőségben és minőségi mérce alapján termesztik. Hasonlóan Holland riválishoz ők is teljes számítógép vezérelt kertészetben nevelik növényeiket. Évente több millió növényt értékesítenek viszonteladói hálózatukon keresztül. Növényeiket egyenként csomagolják be a biztonságos szállítás miatt, és hogy megőrizzék minőségüket.

Foto: Tropica

Foto: Tropica

Mindkét cégről elmondható természetesen, hogy nem csak termeszti ezeket a gyönyörű növényeket, de aktívan részt vesznek mindenféle természet és faj megóvó programokban is a Világban. A Tropica például egy több mint 16,000m2 esőerdőt vásárolt meg Costa Rica-n, amit később nemzeti parkká minősítettek hogy megóvják a terület élővilágát.

Foto: Tropica

Foto: Tropica

Végszónak annyit írnék, hogy ha pénztárcánk szűkösebb, a magyar termesztők még mindig elérhető árban vannak. De ha tehetjük és alkalom adódik rá próbáljuk ki egyszer a fenti két nyugat európai termesztő kínálatát is. Igazi ritkaságokat is találhatunk náluk.Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,


A szerző25 Responses to Növények – Beszerzés

 1. Batesz says:

  Szia Vicc!
  A növénykertészetek medencéit elnézve nagyon szivesen lennék ott halacska. 🙂

 2. viktorlantos says:

  😉 hehe. hat lehet en is szivesebben csinalnam ezt mint az ugyfeleknek valo melot 😉

 3. snoop85 says:

  szia Viktor!
  megtudod mondani, hogy hol vannak ezeknek a növénytermesztőknek a székhelyei? Mármint a magyaroké?
  Én szivesen ellátogatnék !

 4. snoop85 says:

  Közben megtaláltam. Te melyikben jártál?

 5. viktorlantos says:

  Szia, vizinoveny (Pruitt) -nal voltam. Szentkiraly-on vannak Kecskemet mellett. De Victoria Regiat is ajanlom ok Szekesfehervar mellett vannak. Mindket helyre erdemes bejelentkezni elotte.

 6. MR says:

  Sziasztok!

  Viktor gratula az oldalhoz.

  Hazai viszonylatban valóban a két fenti kereskedés az ismert, de én tudok egy harmadik lehetőséget is. Először szintén a Pruittól rendeltem, aztán felfedeztem az akvárium magazinban egy hirdetést: Moliflora – Molnár Bálint. Én azóta csak nála vásárolok. Szintén növény tenyésztő. Boltoknak vagy például a Tropicáriumnak is ő szállít. Van Pest mellett Taksonyban egy kis állateledel kereskedésük, ott szoktam tőle vásárolni (előtte egyeztetve). Minőségben legalább olyan mint a másik kettő, választékban kicsit szűkebb, de ami kell szinte minden lényeges megvan. Tanácsot is szívesen ad ( akár telefonon is). És a leglényegesebb, hogy beszerzési árban értékesít!!! Ami kb. fele-harmad árat jelent. Csak példának: Hemianthus 200 Ft 🙂
  Egyszó mint száz, nagyon korrekt, és csak jól járhattok vele. Ezért mindenképpen megér egy kis népszerűsítést.

 7. viktorlantos says:

  udv a blogon MR! orulok hogy tetszik a dolog. 😉

  a novenyest nem ismertem ugyhogy koszi a tippet. a masik ketto mellett az szol, hogy toluk webaruhazon keresztul barmikor tudsz rendelni. szoval nem kell minden alkalommal elugranod. de webaruhazzal nem rendelkezo termesztobol van meg tobb is az orszagban.

  arakkal kapcsolatosan nem vagyok hive az arversenynek. bar ketseget kizaroan nem Svajcban elunk 😉 szoval minden forint szamit. megis, ha belegondolsz az arverseny vege az, hogy ezek a szuper lelohelyek par even belul megszunnek. egyszeruen azert mert ezek az arak jelentosen alatta vannak mar igy is barminek. egy HC felnevelesehez is ha viz felett ha viz alatt neveled sok sok energia megy el. vilagitas, futes, vizkeringetes, vagy parasitas. ezek tapozasa es szelektalasa nevelese.
  200 forint nem hangzik tul rentabilisnak. a tropicat megneztem 1600 forintert adja kint a HC-t. a vizinoveny 540. szoval meg ha a “dragabb magyart” valasztod is iszonyatosan sokat sporolsz egy teljes telepitesen de akar 10-15 cserep eseten is.

  nem le akarom jaratni a jo beszerzesi helyeket. de szerinted normalis hogy egy gyufa a kozertben lassan annyi mint ez az olcso HC?

  szerintem mindenkinek az az erdeke hogy jo minoseget kapjunk jo cegektol akik evek mulva is ott lesznek a piacon.

  a lelohelyet mindenkepp meglatogatom valamikor. felcsigaztal 😉

 8. MR says:

  üdv Viktor!

  Az árai számomra inkább pozitív élményt jelentettek. Félre ne értsétek, nem valami növénymaffiózó. Akvárium magazinos rendezvényeken is szokott árulni, mivel elég jóban vannak a főszerkesztővel (tőle meg rajta keresztül vettem baromi olcsón halakat 😉 ). Régi motoros a szakmában, és mint mondtam elsősorban üzleteknek értékesít, a direkt értékesítése csak annak szól aki felkeresi. Ami a rentábilitását illeti gondolom azért nem hülye, hogy a saját kárára dolgozzon. Mivel én is most telepítek, kb. 30-40 tőnél már elég korrekt a dolog. Az meg, hogy Pest mellett van számomra inkább azt jelenti, hogy egyrészt személyesen tudok válogatni, másrészt megspórolom még a posta költséget is. Pedig én is vidéki vagyok, de heti egyszer járok Pesten…

 9. viktorlantos says:

  MR, nem leszolni akartalak felre ne erts 😉 minden termeszto elsobbseget elvez, nalam legalabbis. Csak jelezni akartam hogy az ilyen tipusu tropusi novenyeket viszonylag nagy raforditassal lehet nevelni. Es van egy esszerusegi hatar ami mar elkepzelheto hogy csak a koltsegeket fedezi. vagy azt sem….

  En orulnek neki ha nalunk is lenne 1-1 magyar Tropica, vagy Aquafleur. Mert abbol mindenkepp profitalhatna minden akvarista. Sajat labor, tobb faj, nagyobb valasztek…Ahhoz viszont folyamatos fejlesztes kell.

  A tippet azert mindenkepp koszi, es meg mindig azt mondom aki teheti latogasson el ezekre a helyekre megeri!!! 😉

 10. szentgyo says:

  Ha nem téved Bálint nem igazán termesztő, hanem kereskedő és nem is mindig tudja, hogy mi az ami van neki… Különben valóban szoktak lenni szép növényei, meg kevésbé szépek. Általában az AME börzéken szokott árulni.

 11. szentgyo says:

  Ha nem tévedek akar lenni a mondat eleje

 12. viktorlantos says:

  udv szentgyo! koszi a kiegeszito infot! 😉

 13. Gabesz says:

  Halihó!

  Szinvonalas az oldal. Gratulálok hozzá.
  Imádom az ilyen jellegü oldalakat.

  Én is a növényes aksikat részesítem előnybe és így találtam rá a Tropica lapján a kereskedők között egy debreceni boltra. Tőlük rendeltem az akváriumomhoz
  Tropica táptalajt és Tropica növényeket. Az árak nem éppen “magyar növény árak” de minőségük az TROPICA.
  Egy régebbi aksimhoz volt szerencsém beszerezni Tropica növényeket a KÖLLE-ZOO -tól, de ott drágább volt mint Debrecenben.
  Nekem nagyon beváltak .

 14. viktorlantos says:

  Szia Gabesz, eloszor is udv a blogon 😉 koszi az elismero szavakat.

  A Debreceni boltot ismerem. Talan az egyetlen problema, hogy ok nem csak ezzel foglalkoznak. Igy a novenyek szallitasa postai uton gondolom nem megy olyan gordulekenyen es serules mentesen mint a hazai termesztoke. Akit ismerek azok szemelyesen mentek le hogy atvegyek. Ettol fuggetlenul dicseretes kezdemenyezes.

  Novenyeid egyebkent megmaradtak szepen? Azt tudni kell hogy eloszor behozzak oket, itt taroljak (gondozzak) mar amennyire lehetseges es ha postan kuldik akkor meg egy ut. Kicsit nekem ez viseletesnek hangzik. De lehet hogy csak tevedek. Szivesen olvasnam a tapasztalataidat.

 15. Gabesz says:

  Üdv Viktor.

  Elsőnek én is meglátogattam őket. Akkor elhoztam a táptalajt és a tápfolyadékot,meg a CO2-őt szereztem be.
  Nagyon megtetszett néhány NANO akvárium berendezve / gyönyörű garnélák, Riccia meg Taxiphyllum fákon nevelkedve és Nesaea na meg Pogostemon/. Látszott rajtuk hogy nem akkor tették bele az aksikba. Hasonló növényeket akartam . Akkor mondták, hogy több helyről szerzik be a növényeket / Dánia,Olasz és Magyar / tárolásnál azt is mondták miket csinálnak a növényekkel.Nekem meggyőzőnek tünt / CO2, tápsó,gyakori vízcserék és vízminőség ellenőrzés ,na meg világítás” Az Olasz és a Dán növény szépen fel is volt cimkézve”.Megemlítették,hogy rendszeresen érkrznek növények és ajánlották ha minden meglessz majd akkor rendezzem be.Az tetszett,hogy nem akartak rámtukmálni semmit! Nikecel dobozban jött, még a zacskó is Tropica-s volt. Értesítettek, ami másnapra megjött. Mikor kibontottam a Nesaea zöld volt… Felhívtam őket és akkor mondták hogy ez normélis mert csak néhány nap múlva kezd el pirosodni a friss hajtás. Hát valóban úgy lett! Nekem néhány Magyar növénnyel gyűlt a bajom pl.: nagyobb Echino és Alternanthera.

 16. viktorlantos says:

  koszi Gabesz! ezt mindenkepp jo tudni. szimpatikusan hangzik. lehet lemegyek en is valamelyik nap. mar annyi jot hallottam roluk. jo lenne minnel tobb ilyen kezdemenyezes. egyebkent a novenyek tarolasaval kapcsolatosan valami ilyesmit is kepzelnek el egy komolyabb boltnal. sajnos a tobbsegnel nem ez a jellemzo.

 17. barnati says:

  Üdv. Mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy mennyi lehet a postaköltség, ha a 2 magyar üzlet weblapjáról rendelek? Előre is köszi! Ati

 18. TZ says:

  barnati!
  A weblapjukon le van írva! 😉
  kb 1.700 ft, de ellenörizd!

 19. viktorlantos says:

  az elonye a belfoldi postazasnak hogy fix aras. nem ugy mint a kulfoldi rendeleseknel ahol tavolsag/suly/terfogat fuggo.

 20. n_gery says:

  Szia Viktor!

  Hol tudom megnézni a Tropica-s növények árait? A tropica.com weboldalon nem láttam sehol árakat. Vagy csak vak vagyok?
  Köszi!

 21. viktorlantos says:

  szia, Tropica kozvetlenul nem ertekesit. Csak partnereken keresztul. Magyarorszagon mar van egy ceg aki Tropica novenyeket hoz be az orszagba. Debreceni esetleg keress ra a google-ban.

 22. n_gery says:

  Köszi! 🙂

  A debreceni céget megtaláltam a Tropica honlapján, de ott sem láttam árakat, és csodálkoztam, hogy árakat írtál. Gondoltam hátha meg tudom valahol nézni. 🙂

 23. viktorlantos says:

  szerintem bartan megkeresheted a debreceni shopot. biztos minden arral kapcsolatos kerdesed megvalaszoljak. jo dolgokat hallottam roluk.

  egyebkent angol shopokat latogatok surun az arakat nagyjabol ott lattam. de magyarorszagon olcsobban hozzajutsz a legtobb novenyhez.

 24. fodoroli says:

  Szia Viktor!

  Segítségedet szeretném kérni. 240 literes akváriumomba szeretnék olyan talajt kialakítani, ami pázsitszerű képet ad, mint a Te akváriumodban is. kérdésem, hogy milyen növényt tudsz ajánlani, és milyen mennyiséget, hogy egy 20*20-s területet szépen be tudjak telepíteni. Az is kérdés, hogy érdemes-e próbálkozni olyan akváriumban, amelyben több harcsa is él.

  Segítséged köszönöm!
  Olivér

 25. viktorlantos says:

  Szia Olivér, kicsit megkésve a válasszal, de megpróbálok segíteni. Tehát ha rendes pázsitot szeretnél akkor Parvula növény kell. Ez viszonylag könnyen tartható. És jól mutat akkora akváriumba, mint a tied. Harcsa persze kitúrhatja főleg ha nagyméretű. De nem kizáró ok. Megpróbálnám egy cseréppel a helyedben. És ha működik lehet sűríteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑