Akvárium no image

Publikálva január 14th, 2009 | viktorlantos

Akváriumok – NANO Mánia

Kezdjük ott, hogy mi is az a NANO akvárium? A NANO akváriumok általában 10 és 40 liter közötti aksik. Nem tudok róla, hogy erre valamiféle szabály lenne egyébként. Azért a méret fölött általában már kis akváriumról – small tank – míg alatta! (igen létezik ennél kisebb akvárium is) általában piko akváriumnak nevezik őket.

A NANO akváriumok az utóbbi években lettek rendkívül népszerűek. Teszem hozzá joggal. Korábbi elméletek alapján elképzelhetetlen volt, hogy ilyen kis méretű medencékben lehetséges egyáltalán megfelelő biológiai egyensúlyt létrehozni. A mai napig azt hallani, hogy ha valaki akváriumvásárlás előtt áll, lehetőleg minél nagyobb akváriumot vegyen. Könnyebb ugyanis egy nagy medencében a vízminőséget tartani és általában azt mondják beérik kevesebb vízcserével is. Persze komolyabb növényes akváriumoknál mindkét típusnál rendszeres heti vagy ennél gyakoribb vízcsere ajánlott.

Fotó: Tom Messenger (AGA 2008)

Fotó: Tom Messenger (AGA 2008)

Én megmondom őszintén nem igazán látok óriási eltérést egy ilyen mini élettér és egy nagyobb akvárium között. Ha betartjuk a megfelelő szabályokat, értsd ezalatt a vízcserék gyakorisága, a szűrő tisztítás, nem túltelepítés és túletetés, és vízkezelő szerek használata, akkor a NANO akvárium is ugyanolyan könnyen tartható mint nagyobb testvérei. A méreteiből adódóan természetesen inkább kisebb halak és rákok tarthatók benne.

Rengeteg más előnye van viszont nagyobb testvéreivel szemben. Kis helyet foglal, keveset fogyaszt, alacsony a bekerülési és a működtetési költség, könnyen átrendezhető és általában jól működik gyengébb technikai felszereltséggel is a felépítésből adódóan. Kis területen könnyebb megforgatni a teljes akvárium vízmennyiségét, az alacsony felépítés miatt pedig már viszonylag kevesebb fénnyel is csodákat művelhetünk.

Fotó: Law Kai Chun (AGA 2008)

Fotó: Law Kai Chun (AGA 2008)

Valószínűleg ezért is lett olyan népszerű a NANO akvarisztika. Manapság már a legtöbb versenyen indítanak ilyen akváriumokat és elképesztő alkotások születnek. Elég ha csak az elmúlt év  2008-as AGA Aquascaping Contest NANO akváriumait nézzük.

Ha nem tudnánk, mi az akvárium mérete el sem hinnénk, hogy ekkora területen ilyen szép és arányos telepítést lehet készíteni. A titok a NANO méret. Minden berendezés arányosan miniatürizált. A kövek, a fa dekorációk egészen aprók nagy akváriumi testvéreikhez képest és leginkább előtéri növényeket ültetnek be. Eleocharis parvula, Hemianthus callitrichoides “Cuba”, Eleocharis acicularis, Glossostigma sp., Pogostemon helferi, Utricularia graminifolia, Willow moss általában a legtöbb akváriumban helyet kap. Természetesen a verseny akváriumok, mint minden versenysport a csúcstechnikát képviselik, erősebb szűrő és világítás, CO2 és tápozás, de otthoni körülmények között is lehet nagyon jó eredményeket elérni.

Fotó: Mirko Agasi (AGA 2008)

Fotó: Mirko Agasi (AGA 2008)

Az utóbbi időben annyira elvarázsolt ez a miniatürizált világ, hogy pár hónapja én is beruháztam egy 20 literes verzióba. Most is itt gyönyörködöm benne, mert méretéből adódóan helyet kaphatott a dolgozó szoba asztalán. Napközben elég csak rápillantani és ez az apró élő természet kellő inspirációt tud adni mindennapi munkámhoz.

A nagy akváriumot is nemrég üzemeltem be, így a NANO-t mindenképp egy másodlagos dolognak szántam, amibe nem terveztem high-tech technikákat telepíteni. Persze talán csak magamat nyugtattam, valahol már magam előtt láttam a CO2 rendszert, jobb világítást stb. 🙂 Pont úgy ahogy azt a nagy akváriumnál tettem. Ezért is volt meglepő hogy 2 hónap működés után végülis rájöttem, erre most tényleg nincs szükség. Az alap NANO akvárium ugyanis kellően fel van szerelve hogy a legtöbb növény jól érezze magát benne. Az alap szűrő erőteljesen forgatja a vizet, a világítás alatt az akváriumba telepített növényeim folyamatosan hozzák hajtásaikat. A Riccia szép bokorrá nőtte magát és a kis O2 bubik állandó vendégek lettek rajtuk. Az akváriumban lakó Red Cherryk pedig jól érzik magukat. Hát kell ennél több?

Íme egy kép a saját NANO akváriumomról.

Dennerle 20L Nano Akváriumom 1 hónaposan

Dennerle 20L Nano Akváriumom 1 hónaposan

Nem kifejezettem NANO növényekkel telepítettem be, de nem is egy olyan beállítás volt a cél, amit sok évig használok majd. Valószínűleg év végén átrendezem, hiszen rendkívül kis mérete miatt ez viszonylag gyorsan kivitelezhető.

Egy remek példa egy más típusú elrendezésre Keymaker 20 literes akváriuma. Ő egy sziklás elrendezést alakított ki, ami megjelenésében közelebb van az AGA versenyeken látott akváriumokhoz. Keymaker high-tech technikával üzemelteti NANO akváriumát, de ez is azt mutatja, hogy kellő gondossággal lehetséges a versenyakváriumokkal azonos színvonalú akváriumokat készíteni. (Akit bővebben érdekel Keymaker NANO akváriuma a blogján további információt talál, sok más hasznos tippel és tápozási tanáccsal együtt.)

Fotó: Keymaker

Keymaker Akváriuma Fotó: Nigro

Korábban írtam George Farmerről. Találtam egy ide illő videót az ő high-tech Nano akváriumáról. Szintén a verseny kategória, csak azért érdemes megnézni, hogy legyen elképzelésünk mi szükséges egy high-tech Nano üzemeltetéséhez.

Aki ki szeretné próbálni magát egy ilyen miniatűr világban, jelenleg két nagyon jó szettet tudok javasolni kezdetnek. Dennerle cég NANO Cube sorozatát, ami 10, 20 és 30 literes méretekben kapható. Illetve az Arcadia Arc Tank sorozatát, ami 20 és 35 literes verzióban kapható. Mindkét cég minőségi termékeket gyárt. A Dennerle egy német, az Arcadia egy angol cég. Áraikban nagyjából azonos kategóriát képviselnek. Az akváriumok 20-40 ezer forintért beszerezhetőek.

Mit találunk a csomagban?

A Dennerle NANO Cube szettben benne van az akvárium, az akváriumot fedő üvegtető, sarokszűrő, világítás és a világítás tartó szerkezet, táptalaj, akváriumi aljzat, hőmérő, háttér poszter, akvárium alátét (polifoam), növénytáp, vízkezelő szerek, garnéla táp.

Dennerle Nano Cube

Dennerle Nano Cube

Az Arcadia Arc Tank sorozatban ezzel szemben az akvárium és az akváriumot fedő üveg, a világítás és a szűrő található.

Arcadia Arc Tank

Arcadia Arc Tank

Mégis mindkét terméket ajánlom azoknak, akik ilyen méretben gondolkodnak. Hiszen a kiegészítők nem drágák és a méret miatt mindenből kevés kell. Összehasonlítva, míg a 240 literes akváriumba 35 kg aljzat került, a NANO-ba az akváriumhoz adott 3 kg-ból mindössze 2kg használtam fel.

Aki kis méretű akváriumon gondolkodik, mindenképp ajánlom a fenti gyártók termékeit, hisz egy kis kreativitással csodákat művelhetünk velük.

Fotó: Piotr Suty (AGA 2008)

Fotó: Piotr Suty (AGA 2008)

Reméljük hamarosan minél több ilyen alkotás lát napvilágot hazánkból és a közeljövőben a nemzetközi versenyeken is találkozhatunk néhányukkal. Addig is jó halazást és építgetést mindenkinek!Related Posts with Thumbnails

Tags: ,


A szerző2 Responses to Akváriumok – NANO Mánia

  1. K-E-Z-D-O says:

    Hello!
    Nem tudjátok hol lehet ilyen Dennerle NANO Cube szettet venni Bp.-n??? Érdekelne a dolog…

  2. viktorlantos says:

    szia, sajnos szerintem legkozelebb csak becsben kapod meg. vagy kintrol lehet rendelni. ahogy lattam csak az ARCADIA-t aruljak meg nalunk

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑