Technika ADA Aqua Soil Amazonia 2

Publikálva január 30th, 2009 | viktorlantos

Technika – ADA Aljzatok

Az ADA akváriumi aljzatok, ahogy a neve is mutatja a Japán ADA cég termékei. Hasonlóan más ADA termékhez valószínűleg a kiváló minősége tette kiemelten népszerűvé. Kétségtelen, hogy több verseny akvárium ezeket az aljzatokat használja, így azok az akvakertészek akik hasonló eredményeket szeretnének elérni akváriumukban, megpróbálják ugyanazokat a termékeket, technikákat használni, mint a versenyzők. Így terjedhetett el az utóbbi években és szerencsére ma már nem kell japánból rendelnünk, több nyugat-európai webshopból hozzáférhető. Sajnos nálunk meg nem kaphatóak.

De mitől olyan különlegesek ezek az aljzatok? Saját tapasztalatból kiindulva sokkal kényelmesebb a használatuk, mint a különböző zúzalékoknak, kvarchomoknak, kavicsoknak stb., ami a legtöbb hazai boltban kapható. Nincs szükség előmosásra, tisztításra, a talaj azonnal használható telepítéshez.  Nem szennyez, bár a felkavarást nem szereti ilyenkor rövid időre zavarossá válik a víz.

Az aljzat mivel természetes anyagból van könnyű porózus szerkezetű. Nincs éle nem sérti fel talajlakó halainkat. Könnyű szerkezetnek köszönhetően segíti a megfelelő szellőzést, a talaj nem “döglik be” mivel a víz és az oxigén megfelelően tud cirkulálni benne.

Az Aquasoil hatása. Grafika: AquaJournal.net

Az Aquasoil hatása. Grafika: AquaJournal.net

A szerkezet miatt növények könnyen gyökereznek és olyan típusú növények is képesek megmaradni, ami hagyományos aljzatoknál nagy valószínűséggel elrohadna.

Emellett az ADA aljzatoknak “jótékony” hatása is van. A kemény vízben és magas PH értéknél a növények általában nem fejlődnek megfelelően, nehezebben tudják felvenni és feldolgozni a tápanyagokat. Az ADA talajok csökkentik a víz keménységét és PH értékét olyan szintre, ahol a legtöbb növény optimálisan fel tudja felvenni a tápanyagokat és megfelelően tud fejlődni.

Aquasoil hatása a csapvízre. 48 órás áztatás után

Aquasoil hatása a csapvízre. 48 órás áztatás után

Az aljzatoknak több típusa is létezik:

Amazonia I és Amazonia II – Amazoniai típusú látvány és élővilághoz. Amely a Dél-Amerikai esőerdők élővilágát hozza otthonunkba.

ADA Aqua Soil Amazonia
ADA Aqua Soil Amazonia
AGA 2007 Jeffrey Senske Amazonia aljzattal

AGA 2007 Jeffrey Senske Amazonia aljzattal

 Malaya – Délkelet-Ázsia dzsungeleit idézi. Tökéletes táptalaj olyan növényekhez mint a Cryptocoryne, Eleocharis vagy a Blyxa

ADA Aqua Soil Malaya
ADA Aqua Soil Malaya
Malaya aljzat. Foto: greenbrightly

Malaya aljzat. Foto: greenbrightly

Africana – Közép-Afrika látványvilágát a vörös földet és homokot idézi.
ADA Aqua Soil Africana

ADA Aqua Soil Africana

AGA 2007 Werner Dehn Afrikana aljzattal

AGA 2007 Werner Dehn Afrikana aljzattal

Az aljzatok mindhárom esetben kaphatóak normál és kisebb szemcse szerkezetben. És minden aljzathoz vásárolhatunk többféle dekorációs homokot az előtér megfelelő díszítéséhez.

ADA Forest Sand Branco

ADA Forest Sand Branco

Az ADA ajánlása, hogy az aljzatok alá használjunk ADA Power Sand táptalajt, ami olyan növények ideális tápanyagellátásában segít mint Echinodorus vagy a Cryptocoryne, amik gyökéren keresztül veszik fel a tápanyagok jelentős részét. Biztosítják a folyamatos tápanyag ellátást és megfelelő talajt adnak a baktériumoknak. A Power Sand-hez baktérium kultúrát javasol a gyártó, míg a Power Sand Special csomagban ezek már benne vannak.

ADA Aqua Soil Amazonia saját akváriumban

ADA Aqua Soil Amazonia saját akváriumban

Én az akváriumomhoz az ADA Aqua Soil Amazonia aljzatot használom, így saját tapasztalat alapján csak ajánlani tudom ezeket a termékeket. Akit vásárlás szempontból érdekel, legközelebb talán a német Aquasabi-nél található.

Érdemes megnézni korábban a Practical Fishkeeping magazinban megjelent cikket. Címe a tökéletesség hajszolása. Nagyon jól bemutatja egy High-Tech akvárium telepítését. A telepítésnél itt is ADA Aqua Soil aljzatot használtak.

Forrás: AquaJournal.net, ADA USARelated Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,


A szerző4 Responses to Technika – ADA Aljzatok

 1. rigogege says:

  Jó kis cikk pont jól jött,lehet rendelek,valamelyikből.

 2. viktorlantos says:

  a legtobb aksiban az Amazoniat hasznaljak. De a tobbi is ugyanannyira jol hasznalhato.

 3. warrior71 says:

  Megkönnyítetted a talaj választásomat 🙂 ! Most már csak a rendelést kell valahogy megoldanom.
  Viktor tudnál segíteni a webes vásárlás menetének leírásával nekem?

 4. viktorlantos says:

  warrior71, Aquasabinal nyugodtan vasarolhatsz. Nagyon rendes srac a tulaj. a Webshopban latod ha valami mellett zold kozka van az azt jelenti van raktaron. Kartyas fizetessel meg tudod rendelni o pedig postai kuldemenykent feladja neked. ha nincs eleg penz, vegyel csak Aqua Soil talajt. es a novenytapot rakd Sera Flordepotbol (itthon is beszerezheto), a bakteriumkultura pedig lehet Safestart vagy JBL Denitrol is. nem tudom mekkora akvariumba lesz. nalam a 240-esbe 3*9 kg-t kellett vennem. vehettem volna picivel tobbet is az meg jobb lett volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑