Technika Metal Halide lámpák ha hosszabb az aksi

Publikálva február 5th, 2009 | viktorlantos

Technika – Mivel Világítsunk?

A kérdésre, ha csak a hazánkban beszerezhető termékeket venném alapul viszonylag egyszerű lenne a válasz. A leggyakrabban használatos típusok a T8 és T5 valamint a PCT5 (power compact) foglalatú lámpatestek. Mégis szeretnék egy rövid képet adni a jelenleg elérhető technikákról, hiszen aki komolyabb akvárium felállításán fáradozik akár külföldről is megrendelheti hőn áhított világítását.

Overtank Luminarie. Fotó: Neil (greenbrightly)

Overtank Luminarie. Fotó: Neil (greenbrightly)

Mielőtt a népszerű világítás típusokból választanánk, érdemes eldönteni milyen világítást képzelünk el akváriumunkhoz. Léteznek ugyanis tetőbe épülő világítások és az akvárium felett lógó, vagy azon álló változatok. Előbbi egy zárt akvárium utóbbi természetesen nyitott.

Metal Halide lámpák ha hosszabb az aksi

Metal Halide lámpák ha hosszabb az aksi

Ha esztétikai szempontokat kellene néznem (a high-tech akvarisztikánál ez egy fontos szempont), a nyitott megoldásra szavaznék. Egy nyitott növényes akvárium, a vízfelszín felől is csodálatos látványt nyújt. Sok növényfaj felúszik és virágzik a víz felett (pl lotus), de egy szép színes rotala bokor is csodálatos látványt képes nyújtani a zöld és narancsos-vöröses színeivel a vízen keresztül. Bármikor elmegyünk az akvárium mellett, úgy érezzük a nyitott akvárium egy új dimenzióját mutatja magából. Persze a nyitott akváriumok világítása drágább, és nem is minden esetben használható. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy az addig zárt akváriumunk nyitott állapotban sokkal jobban párolog. Egy 200 literes akvárium a megvilágítástól és a környezettől függően heti 10-20 liter vizet is képes elpárologtatni. Ha lakásunkban nem megfelelő a szellőzés és páratartalom, nincs megoldva, hogy az így keletkezett párát egy folyamatos levegőáramlás kivigye a szabadba, nagyon könnyen nedves falakat kapunk és innen mar csak egy lépés a falak penészedése.

Aquaplanet

Aquaplanet

Persze a zárt világításnak is megvannak a maga hátrányai. A víz közvetlen közelében ugyanis sokkal több hőt termelnek, ami leginkább nyári időszakban jelenthet problémát. A zárt tető miatt az környezet is oxigén szegényebb. Valamint a vízfelszín közelében a lámpatestek viszonylag gyorsan szennyeződnek a párolgás, és a felcsapódó víz miatt.

Általánosságban elmondható hogy a gyári (általában akváriumunkkal megvásárolt) világítás nem alkalmas komolyabb növényes akváriumok működtetéséhez. Legtöbb esetben nem rendelkeznek azzal a Watt értékkel, ami elengedhetetlen a legtöbb előtéri növény fejlődéséhez valamint a nagy fényigényes növények tartásához.

Érdemes tehát már az akvárium vásárlásánál végiggondolni, hogy nem járunk e jobban egy csupasz, de jó minőségű akváriummal, amihez olyan világítást keresünk, ami megfelel igényeinknek. Hiszen a gyári valószínűleg rövid időn belül a sarokban fogja végezni.

Vitrea Led

Vitrea Led

De milyen típusok közül érdemes választani?

T8 – A mai napig a leggyakrabban alkalmazott világítás az édesvízi akváriumoknál. Köszönhetően annak, hogy a legtöbb gyártó ezt a típusú világítást építi gyári akváriumai fedelébe. T8-ból sokféle csövet lehet kapni és egy reflektorral kiegészítve, valamint több T8-as cső egyidejű alkalmazásával megfelelő hatást érhetünk el. A nemzetközi versenyeken is több akváriumot találunk, ami ilyen világítást használ. Hátránya leginkább a teljesítménye és a mérete. Sajnos a méret miatt (vastagság), legtöbb esetben nem tudunk elegendő mennyiséget szerelni meglévő világításunk mellé, főleg ha reflektorokat is használunk, ami további helyet vesz el. Általában 14Watt és 40Watt közötti teljesítményű lámpák léteznek ebből a típusból.

Arcadia OT2

Arcadia OT2

T5 – A jelenlegi legkedveltebb világítás típus. Mondhatni fénykorát éli. 🙂 T5 lámpákból folyamatosan újabb színek és  különböző spektrumú lámpák jelennek meg. A lámpa átmérője és foglalata is kisebb, mint a T8-as típusnak, így többet is egymás mellé tudunk építeni. A T5-ös lámpák több energiát képesek a csövekbe pumpálni, ezáltal sokkal fényesebbek T8-as társaiknál. Fényereje még reflektorok nélkül is jobb, mint egy azonos teljesítményű prémium T8-as világításnak. Ezek a fénytestek általában 8Watt és 54Watt közötti teljesítményűek.

Overtank Luminarie. Fotó: Neil (greenbrightly)

Overtank Luminarie. Fotó: Neil (greenbrightly)

PCT5 – Power Compact. Főleg kisméretű és Nano akváriumokhoz használatos. Egy hajlított T5-ös cső, aminek mindkét vége azonos foglalatban végződik. A Power Compactok alacsony áruk és kis méretük ellenére nagyon jó teljesítményűek, legtöbbször reflektor nélkül is kiemelkedő eredményt érhetünk el velük. Érdemes azonban számolni vele hogy ezek a világítások hajlamosak a melegedésre. Így csak jól szellőző helyen használjuk őket, vagy gondoskodjunk az extra hő elvezetéséről. A PCT5 fénytestek 9Watt és 55Watt közötti teljesítményűek.

Metal Halide

Metal Halide

Metal Halide (Fém halogén lámpák) – Nagy intenzitású világítás amit leginkább arra találtak ki, hogy természetes napfényt imitáljunk édesvízi vagy tengeri medencénkben. A fém halogén lámpák teljes intenzitással világítják meg az akváriumunk alját is, így bármilyen növényt tarthatunk mellette. A tengeri akvarisztikában túlnyomó részben ezeket a világításokat használják, mivel olyan fényereje van, amit jelenleg egyetlen más világítás sem tud. T5-ös világításból vannak rá példák, hogy hasonló teljesítményt sajtoljanak ki, ilyenkor nem ritka hogy 8 vagy 12 T5-ös csövet építenek össze, hogy hasonló hatást érjenek el. Ezt a világítás típust előszeretettel használják high-tech növényes akváriumoknál is, az akvárium fölé függesztve. A teljesítménynek természetesen ára van. A fém halogén lámpatestek borsos áruk és működési költségük mellett óriási hőt termelnek. Így a már említett függesztéses módszerrel alkalmazhatóak csak. Ilyenkor is megfelelő távolságot kell tartanunk a vízfelszíntől valamint  gondoskodnunk kell megfelelő a hőelvezetésről. Amano nyitott akváriumainál legtöbb esetben ezeket a lámpákat alkalmazzák. Teljesítményük jellemzően 70Watt és 250 Watt között mozog. Nagyobb akváriumoknál a megfelelő bevilágítás miatt egymás mellett több lámpát is használnak. A lámpatestekbe legtöbbször a fém halogén lámpa mellett más, T8, T5, LED-es világítást  építenek a különböző hatás például holdfény, naplemente imitálás miatt.

Led Nanohoz

Led Nanohoz

LED – Végére hagytam a jelenleg legérdekesebb és legjobban várt világítást. A LED világítás már régóta jelen van, de csak az utóbbi években sikerült olyan teljesítményű változatokat gyártani, ami megfelelő alternatívája lehet a jelenlegi világítás típusoknak.  A ma kapható LED-es világítások még erősen első generációsak, de már most kijelenthetjük, hogy bátran használhatóak erősen fényigényes növényes akváriumokhoz is. A LED egyértelműen a jövő, kérdés azonban, hogy el tud e olyan mértékben terjedni, mint a ma használatos T5 és T8-as típusok. Energiafelhasználás terén jelentős összegeket spórolhatunk az üzemeltetésen összehasonlítva a többi típussal. Gondoljunk bele egy jelenleg 200-240 Wattos T5 világítást kevesebb, mint harmadannyi energia felvétellel bíró LED-re cserélhetünk. Nem csak éves, de havi szinten is jelentős megtakarítást érhetünk el. Nincs évenkénti lámpa csere. A LED-re jelenleg azt mondják, 10 évig világít azonos intenzitással. Ez idő alatt mondjuk 40 fénycsövet kell vásárolnom a jelenlegi T5-ös akváriumi világításomhoz. 🙂 A LED alacsony hőt termel. Ez főleg olyan helyzetekben lehet előnyös, ahol a hagyományos világítás miatt folyamatos hűtés (ventiláció vagy vízhűtés) szükséges. A LED lámpáknak speciális fénye van, ami a pontszerű világítás miatt olyan természetes hatást kelt, mintha a nap betűzne a vízfelszínen. A hagyományos fényforrások ki és bekapcsolása mellett a LED lámpák vezérelhető fényerejűek. Könnyű elképzelni, hogy a jövő világítása egy teljes napfelkelte és naplementét is képes lesz szimulálni olyan időtartamban, ahogy azt mi szeretnénk.

Vitrea Led

Vitrea Led

Ahogy a fentiekből látható meglehetősen sok választási lehetőség van növényes akváriumhoz. Ha kicsi az akvárium mindenképp Power Compact. Nagyobb akváriumok esetén érdemes azonban eldönteni, hogy nyitott vagy zárt akváriumot akarunk. Ma már nem csak Metal Halide lámpákkal érhetünk el nyitott hatást. Számos gyártó készít akváriumokra vagy azok kereteire támaszkodó T5-ös és LED-es világításokat. Saját akváriumom összeállításánál én is egy ilyen, úgynevezett “overtank luminarie” T5-ös világítótestbe szerettem bele. Azóta mindenkinek azt javaslom, aki teheti próbálja ki a nyitott akváriumot. A víz közvetlen közelsége hihetetlenül nyugtató. A látvány lenyűgöző, a szűrő miatti halk csobogás pedig olyan, mintha egy szökőkút lenne a szobában.

Arcadia OT2 az akváriumom fölött a keretre ültetve

Arcadia OT2 az akváriumom fölött a keretre ültetve

Persze szívesen kipróbálnám, milyen lehet egy igazi ADA féle függesztéses fém halogén teljes tető (keret) nélkül, vagy egy LED-es rendszer, de talán ezekre is lehetőség adódik egyszer.

Mindenesetre mindenkinek azt javaslom, hogy világítás ügyben is fontolja meg milyet választ, egy drágább lámpatest ugyanolyan esztétikai többletet ad, mintha egy üveg rendszerrel szerelnénk fel akváriumunkat. A látvány része, ráadásul valószínűleg sok-sok évig szolgál majd minket. Így a megfelelő típus kiválasztása után érdemes több gyártó termékeit is megnézni és a lehetőségeinkhez képest a legjobbat választani.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,


A szerző29 Responses to Technika – Mivel Világítsunk?

 1. Jucco says:

  Szia!Elolvastam a cikket, már 1éve felvetődött a LED-es világítás témája (persze akkor is csak gyerekcipőben járt), még anno rátaláltam egy magyar oldalra ahol ilyen világításokat árusítanak. Most ismét felmentem erre az oldalra, és meglepődve tapasztaltam hogy új termékeik is vannak. Véleményedre lennék kíváncsi mert épp világításcserén gondolkozom…
  http://www.ledmaster.hu/index.php?oldal=leds&csoportID=50
  Érdekes az utolsó termék a linkelt oldalon “Led fénycső”, lehet hogy övé a jövő?
  “Led szalag” oldalsó menüben a Félmerev szalag is elgondolkodtató. Szerinted?

 2. viktorlantos says:

  sajnos el kell hogy keseritselek. ahogy izzo es izzo kozott is kulonbsegek vannak illetve fenycsovek es fenycsovek kozott is, ez a LED technologianal sincs maskepp. A link amit mutattal leginkabb belso epiteszeti fenytechnika. Az akvariumi novenyeknek, illetve tengeri akvariumoknak sokkal erosebb fenyre van szukseguk. a sima vilagitastechnikai szakuzletben nem ilyeneket arusitanak. Sajnos ehhez spec gyartok termekeit kell nezegetni. Mint a fenti VITREA vagy a TMC: http://www.tmc-ltd.co.uk/aquarium/aquaray-lighting.asp . Ezek a LEDek direkt akvarisztikai celra keszulnek. Extrem fenyerejuk miatt mindenfele noveny tarthato alattuk, de tengeri medenceket is kelloen kepesek megvilagitani. Mivel a technologia specialis, egyenlore ezek a LED fenytestek is dragabbak mint a legtobb vilagitas. cserebe hosszu elettartam es alacsony uzemeltetesi koltseget kapsz. egyenlore csikokat lehet pl a TMC-bol kapni, de egy 240 literes medencenel szerintem legalabb 4 duo csik kellene. (ez 96Watt teljesitmenyt tudna) szerintem jobban vilagitana mint a jelenlegi 240 wattos rendszerem. kb 225 ezer forintra jonne ki a jelenlegi Font arfolyamon. termeszetesen kisebb medencenel kevesebb csik kell.

 3. ujenci says:

  Üdv! Olvastam, hogy volt egy pumpa kerámia tengely törésed, nekem most van hasonló, sera stp 1000 szivattyúhoz van esély új tengely vásárlásra?

 4. viktorlantos says:

  ujenci, hat Sera-hoz nem tudom milyen az alkatresz utanpotlas van. EHEIM-nel is 2 hetet kellett varnom… szoval mindenkepp gazos. foleg ha ez volt az egyetlen szurod.

  en azota bekapcsoltam egy masik kulsot is, mert egy nagyobb gebasz eseten tul nagy lenne a veszteseg.

  az aksi szures nelkul nagyon keves ideig birja ki. ugyhogy ha nincs mas szuro akkor mindenkepp nezz korbe milyen lehetosegek vannak.

 5. Jucco says:

  Szia!Gondoltam megkérdezem, hogy tudsz-e nekem segíteni. Ismersz olyan gyári világítást (kiv.függeszthető) ami 100*40cm (160L) akihoz legalább 0,5W/L fényt biztosít?
  0/5W/L<*<1W/L közti fényerősségben gondolkozom, mert ennél erősebb gondolom egy vagyon….

 6. viktorlantos says:

  1W/Liter folott nem erdemes nezni. szal az a max. nalam kb annyi van most. ez 4W/Gallon ha jol gondolom. szal ez egy igen jo vilagitasnak szamit. van tobb olyan amit be lehet epiteni tetobe stb. korabban neztem a Lumimaster-t pl. vagy ilyen kis epitesu azt hiszem az aquamedic aqua starlight. anno eleg sokat jartam utana. konkret tipp nincs. sokan sajatot epitenek. tolunk nyugatabbra sokan hasznaljak ezeket az aksira ulo tipusokat

 7. snoop85 says:

  Szia Viktorlantos!
  Lenne egy kérdésem , mégpedíg, hogy az akvárium paraméterei mennyire befolyásolják azt , hogy mennyi világítást tegyünk az aksiba!? Mert pl. az én akváriumom paraméterei 100*35*65. Az átlagoshoz képest ez magasabb! Kezdésnek négy t8-as 30w-os csövet teszek be, de már így is elég kevés a hely, később még vagy refit vagy t5-ös csöveket is szándékozok használni.
  Kíváncsi vagyok a véleményedre!??

 8. viktorlantos says:

  szia snoop85! termeszetesen az akvarium merete jelentosen befolyasolja, hogy milyen vilagitas kell. Az akvariumod eleg magasnak szamit. ezert sokkal tobb fenyre lesz szukseged mint egy hasonlo aksinal. Javaslom hogy egybol refikkel inditsd a fenyt. Ha T8 helyett egybol T5-os vilagitassal inditanal, akkor tobb helyed lenne. Ha nincs ra lehetoseg a T8-al lehet tenni egy probat, de refit mindenkepp rakj moge. Sajnos igy is valoszinu hogy keves lesz. Kenyesebb novenyek esetleg nem fejlodnek megfeleloen. Illetve eloteri novenyek mint a HC nem fognak megmaradni.

 9. snoop85 says:

  Viktorlantos!
  Köszönöm a gyors választ! Mondjuk 2db Arcadia reflektor (T5) 85 cm – 39 W elegendő lenne még hozzá gondolom!?
  Akkor megközelítőleg meglenne az 1W/L arány. Hozzá kell tegyem hogy elég magas talaj lesz benne( a legalacsonyabb ponton is kb 10 cm kavics, remélhetőleg)
  Kérdés: Az oldaladra tenném fel az akváriumot, ha lehetséges, persze majd ha kész lesz.Lehetséges lenne?

 10. viktorlantos says:

  refit minden fenycso moge tennek a magassag miatt. de ezeket kesobb is ra tudod rakni barmikor ha anyagi korlatok vannak.

  a nagyon magas aljzat akkor jo csak ha megfeleloen “szellozik”. ha nem tudja a viz rendesen atjarni akkor konnyen “bedoglik”.

  ha elkeszult a mu kuld el a kepeket szivesen megneznem. a blogon egyenlore nincs olyan feltoltesi lehetoseg mint Nigronal, de egy jol sikerult akvariumot szivesen megosztok az olvasokkal.

 11. snoop85 says:

  még nem mostanában fogom elindítani az akváriumot, kb másfél hónap kell még.(egy-két dologra várnom kell , amire megjön)Egy sera 1300-as külső szűrő fogja meghajtani, szerintem elég kell legyen.
  Mindenképp küldök majd fotót, aztán majd eldöntöd.
  Azonban addíg még biztosan lesz pár kérdésem.:)

 12. viktorlantos says:

  szivesen segitek ha tudok. 🙂 a fotokat pedig mindenkepp megneznem ha ugy erzed majd megosztanad.

 13. Edorn says:

  Ezeket a fénycsöveket nem ismeri véletlenül valaki? Csak ezeket tudták most hozni a helyi boltba, de igazán érdemleges infót pl a színhőmérsékletükről nem találtam sem a dobozukon, sem a neten…

  – Aqua Medic T5 Plant Grow ( http://www.aquaristikshop.com/e_Produktinformationen/ab-Aqua-Medic-T5-Plant-Grow.htm )
  – Wawe Plant Power

  Nem tudom, jók lesznek-e növénynövesztésre…

 14. viktorlantos says:

  szia, sajnos nem ismerem oket. en Arcadiabol hasznalom a T5 Plant Pro csoveket. Ezekkel meg vagyok elegedve bar gondolom szintenensegre nem olyanok mint a daylight csovek.

 15. rolki says:

  Szia Viktor!

  Új vagyok itt, de nagyon tettszik a blogod!

  A hozzászólásom nekem is a LED-ek felé irányul.
  Én is régóta foglalkozok azzal a gondolattal, hogy működne-e a led-es technica az akváriumomnál.
  Az első hozzászólóhoz hasonlóan én is a magyar webáruhazakban böngészek. Biztos vagy abban, hogy az ott kinált termékekkel nem lehet elérni a megfelelő fényerőt?? Pl. egy ilyen izzóval: LINK: http://interled.mediacenter6.hu/product_info.php?cPath=66&products_id=53&osCsid=9d033c37e0cac8df122f0fe74a723ebe
  Vagy egy ilyesmivel: LINK:
  http://interled.mediacenter6.hu/product_info.php?cPath=47&products_id=142&osCsid=9d033c37e0cac8df122f0fe74a723ebe
  (természetesen az akvárium méretének függvényében több-kevesebb izzóval)?
  Lehet, hogy az árak még mindig magasak ezen a téren, de ha az élettartamot és az energia megtakaritást is figyelembe vesszük, akkor egyértelműen megéri.
  Egyébként, ha sikerülne elérni a megfelelő fényerőt, akkor a led alkalmas lenne a növényeknek? Tehát rendelkezik azzal a fényspektrummal, ami a növények számára megfelelő? Sajnos műszakilag nem vagyok a toppon, ezért ezt még nem tudtam egyértelműen kideritteni…
  A választ előre is köszönöm.
  Üdv. Rolki

 16. viktorlantos says:

  Szia rolki,
  az általad belinkelt ledek szinte biztos hogy alkalmatlanok novenyes akvariumhoz. a novenyes akvariumok ledjei a ma letezo legerosebb ledek. jellemzoen egy 60 centis csikra 4 led jut kb.
  nezd meg ezt a nano ledet. ossz 2 led adja a fenyt:
  http://www.youtube.com/watch?v=mI6vGRC3dJ8&feature=related

  jellemzoen ilyen powerbright ledek vannak a legtobb ledes vilagitasban 1 és 3 wattos Ledek:
  http://www.petstore.com/ps_ViewItem.aspx?category=Current_USA_PowerBrite_LED_Linking_Model_Only__4x1W_10000K_Aquarium_Supplies_Lighting_LED_Lights___Moonlights_LED_Lights&vendor=Current_USA&SearchStr=&action=view&idProduct=CU01644&idCategory=AQLILELE&child=CU01646

 17. Patrik says:

  Szia!

  Új tagként először is szeretném megköszönni, ezt a rengeteg információt. A világítással kapcsolatban szeretném megerősíteni magamban ezt az 1W/l értéket. Tehát nálam jelenleg egy Sera blue sky royal (18 W 12E K), valamint egy Philips Aquarell (18 W 10E K) üzemel. Ezek egy 100 literes akváriumot világítanak meg. Sajnos a növények (Crypto nev, Echinodorus istimicus, és bleheri, Liliaopsis brasiliensis, Bacopa mon, Anubias bar) nem úgy nőnek, mint kéne, kivéve az Anubiast és a Bacopát. A tápozást mostanában szeretném elkezdeni és szeretnék előtéri növényt is. Szóval akkor ezt a világítást felejtsem el?
  Előre is köszönöm szépen.

 18. viktorlantos says:

  szia Patrik, üdv a blogon 🙂

  A fény amit írtál tényleg elég kevés. ezzel biztosan nem fogsz tudni előtéri növényeket nevelni. törekedni kellene a 0.75-1W/literre. Ha ez nem megoldható akkor olyan növényeket válogass ami kifejezetten kevés fénnyel is beéri.

 19. Patrik says:

  Köszönöm a válaszodat. Néztem a GreenAqua-n a világítástechnikát, csak…198 000-323 000? Mondjuk nem tudom, hogy ezek mekkora akváriumhoz valók. 100 literhez valami elérhetőbb? Van esetleg ötleted? Köszönöm.

 20. viktorlantos says:

  Patrik, világításokból még nem vagyunk jól felszerelve. Ami van az mondhatni a top és emiatt drága. De sokkal olcsóbban is tudsz megfelelő világítást szerezni.

  pl: Arcadia OT2 (nekem is ez van), Arcadia Series 4, Aqua-Medic, TEK, Giesemann. Ezek a jobb minőségű lámpák.

  És természetesen vannak olcsó belépő szériás mondhatni “márkátlan” lámpák is. Ez nagyban tőled is függ mennyit vagy hajlandó áldozni a dologra.

 21. Patrik says:

  Köszönöm szépen, szétnézek az Aqua-Medic háza táján.

 22. beri5tib says:

  Szia!
  http://cgi.ebay.com/225-WHITE-LED-Aquarium-Grow-Light-Panel-120-or-240-Volt_W0QQitemZ220473603156QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3355403454&_trksid=p3286.c0.m14
  Kérlek nézd meg, te mit szólsz ehhez? Ha jól értelmezem akkor ezt kifejezetten akváriumhoz ajánlják. Szerinted ez jó lehet?

 23. viktorlantos says:

  szia, nem ismerem az adott lámpát. a leírás elég marketing szagú. gondolom felhasználói tapasztalatok sincsenek róla a neten.

 24. bypeet says:

  Sziasztok!

  Először is ez előttem szólókhoz csatlakoznék az elismerés terén mivel gyönyörű akváriumot és nagyon tetszetős, sok információt hordozó oldalt sikerült csinálnod, magyar viszonylatban nem találtam ehhez foghatót, ami fele ennyire tetszett volna.
  Jó magam is vettem egy akváriumot, régi vágyam volt, viszont eddig nem volt lehetőségem rá. Alap felszereléssel indulva már az elején a gyönyörű növényes akváriumok érdekeltek. Láttam itt automatizált, ilyen-olyan technikával ellátott akváriumokat, de hát mindenkinek valóban nincs ennyi pénze, ezért próbálja minél olcsóbban megoldani.
  A fénnyel kapcsolatban olvasgattam dolgokat, mi mit jelent, például a fénycső lumen-, Kelvin-, stb. értéke. Viszont nem mondanám, hogy profi vagyok ezek után, de körülbelül tudom mire lenne szükségem (fénycsövekben).
  Az akváriumom egy szettként vettem, 74x29x45-ös akváriumról van szó, éppen most veszek bele külső szűrőt, mivel a fény mellett ha jól értem ez a másik legfontosabb dolog a növényeknek, a jó szűrés, illetve a biológiai szűrés.
  Visszatérve a fénycsövekre. Az akváriumomban egy T8-as 15W-os daylight fénycső van, úgyhogy ha jól értelmezem legalább 2 T5-ös kellene, egy nappali fényes (pl.: Sylvania Aquastar akvárium fénycső T5 FHO24W/174 10000K 16x549mm ), illetve egy olyan amely más színspektrumon “dolgozik” és inkább a növények növekedéséért felelős (pl.: Sylvania Grolux fénycső T5 FHO24W/T5/GRO 8500K 16x549mm). Igaz, hogy 96-os akváriumom így csak 0,5 W/ Liter lenne, viszont én úgy olvastam, hogy 1W/L legyen a megvilágítás, hanem inkább a minőség. Egyébként még tervezek mindegyikre reflektort (pl.: SERA fényvisszaverő 2 (56 cm) reflektor). Tudtommal körülbelül a világítás 200%-os lesz, de ha nem is pont ennyi már közelebb leszek az 1W/L-hez és elég erős fényt tudok az akváriumnak biztosítani.
  Merész gondolatnak tűnhet elsőre és lehet, hogy csak tényleg egy kósza gondolat vagy még az se, viszont arra gondoltam, mi lenne ha a mostani T8-as csövet kivenném és a helyét átalakítva mindkét végére foglalatcserével kompakt fénycsöveket tennék. Egyik végére egy Kompakt fénycső 230V 20W E27 Daylight 6500K (link: http://bolthely.hu/tungsram/id/00993_Kompakt_fenycso_230V_20W_E27_Daylight_6500K), másik végére pedig egy Megaman kompakt fénycső 15W E27 Plant lamp kerülne (link: http://bolthely.hu/tungsram/id/00897_Megaman_kompakt_fenycso_15W_E27_Plant_lamp).
  Mi a meglátásotok? A műanyag akváriumtetőt mindenképpen szét kell szednem bármelyik megoldást választom, mivel első esetben T5-ös foglalatokat kell beraknom, tehát T8-ast cserélni, a második esetben pedig nem tudom, hogy ezek a kompakt fénycsövek amik kisebbek, de nagyobb fényerővel bírnak a vizet hogy bírják illetve a párát.
  Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszúra sikerült a hozzászólás, de érdekel a téma és szeretném ha fele olyan szép lenne a növényes aksim mint a Tied Viktor!

  Üdv Péter 🙂

 25. viktorlantos says:

  Szia Péter. Köszi az elismerő szavakat. Sajnos a bloggal nem igazán foglalkoztam az utóbbi időben. Tervezem az újraindulást mert rengeteg dologról volna mit írni.

  Kérdésedre visszatérve a 0,5Watt literenként elégségesnek hangzik. De a refis szmításod csal. A reflektorok a modern növényezésben nem extrák, hanem alap felszereltség. Tehát a 0.5Watt literenként reflektoros T5 világítással értendőek. Ez a fény mennyiség természetesen nem elégséges az igényes növényeknek, de nagyon sok növényt tudsz majd tartani alatta.

  Szerelt világításokban nincs tapasztalatom, általában inkább a gyári minőségi világításokból választottam. De az ilyen jellegű kérdésre biztos sokan tudnának válaszolni a fórumunkon a http://www.akvakertesz.hu oldalon.

  Még egy apró megjegyzés. Nincs jelentősége a kombinált csöveknek. A növények a legtöbb általunk használs fénycsövek alatt tökéletesen növekednek. Bátran ajánlom neked az Osram 865 HO-t például ami remekül működik növényes akváriumok felett is. Most én is ilyet használok az átalakított nagy akváriumom felett.

 26. nordo says:

  Sziasztok!
  A fénycső watt száma mellett (1l/W) a K értéke milyen legyen.

  Az enyém 112l aksi 2xT8 18W 6500K amit szeretnék lecserélni.
  PL:T8 25W 10000K

 27. nordo says:

  Bocsi hülye kérdés volt a K-érték a színhőmérsékletre utal.

 28. zslt10 says:

  Tisztelt Viktorlantos!
  Új akváriumom mérete 162x38x60 lesz. Milyen világítást javasolsz bele. Ilyen hosszú t5 cső nincs, esetleg megosztva ?
  Mivel a teteje zárt lesz, ezért a refit mellőzném.

 29. viktorlantos says:

  Szia,
  Ekkora akváriumhoz 150-es T5-ös fénycsövet használnék. 2 vagy 4 darabot. A 60cm-t át is kell majd világítani akkor is ha más növények már takarni fogják a fényt.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑