Technika Fotó: Neil (greenbrightly)

Publikálva február 12th, 2009 | viktorlantos

CO2 – Gáz Van.. Nincs Gáz!

Végre minden adott, hogy új nagynyomású CO2 rendszert telepítsünk akváriumunkhoz. Lehet még sosem volt CO2 rendszerünk, vagy épp korábbi élesztős házi gyártású technikánkat cserélnénk korszerűbbre. Érdemes áttekinteni mi az, amire több figyelmet kell fordítani a rendszer beüzemelésénél.

Sajnos hozzá kell tennem ezek az információk a legtöbb CO2 rendszer kézikönyvében nem szerepelnek, így két lehetőségünk van: vagy feltúrjuk az internetet és megpróbáljuk a lehető legtöbb infót összegyűjteni az összeszerelésről, hibákról, üzemeltetésről, vagy magunk jövünk rá, illetve tanulunk az időközben történő bakikból…

Fotó: Marcus Wallinder

Fotó: Marcus Wallinder

Én mindkét vonalon járatos vagyok. Rengeteget olvasok a témával kapcsolatosan, de időnként mégis előfordul, hogy elbaltázok valamit, esetleg belefutok egy gyártáshibás alkatrészbe. 🙂

Aqua Medic CO2 szett

Aqua Medic CO2 szett

Kezdjük a hozzávalókkal… A nagynyomású rendszerünkhöz szükségünk lesz:

 • CO2 palackra. Ez általában különböző kiszerelésben kapható, viszont elmondható hogy általában sosem elég. ha nem akarunk hetente töltetni, érdemes az akváriumhoz megfelelő méretű palackot vásárolni. Kis akváriumoknál ez általában 1-2kg palackot jelent, míg nagyobb akváriumokhoz leginkább az 5-10kg palackokat használják
 • Reduktorra. A palackban lévő nyomás 60-70 bar körül van. Ezt közvetlenül nem használhatjuk, ezért kell a nyomáscsökkentő (reduktor). A reduktor a palackban lévő nyomást 1,5-2 bar körülire csökkenti ráadásul ennek az adagolását a reduktoron lévő tűszeleppel szabályozhatjuk.
 • Mágnes szelepre. A mágnes szelep a takarékos CO2 felhasználást hivatott szolgálni. A mágnes szelep egy időkapcsolóra kötve automatikusan elzárja a CO2 útját. Így lehetőség van csak a fotoszintézis időszakában adagolni, mivel este a növények CO2 helyett oxigént használnak.
 • Visszafolyás gátló szelepre. A szelep megakadályozza, hogy az akváriumból vagy a buborékszámlálóból víz kerüljön a reduktorba vagy tönkretegye a mágnes szelepet. Érdemes kicsit több figyelmet fordítani erre a pici jelentéktelennek látszó alkatrészre, mert rengeteg hibás elven működő szelep van forgalomban. Bosszantó mikor a rendszer legolcsóbb alkatrésze a hozzá legközelebb álló legdrágábbakat teszi tönkre….
 • Buborékszámlálóra. Biztonsági szerepe van. Segítségével ellenőrizni tudjuk a CO2 áramlást. Általában akvárium mérettől függően 1-4 buborék/másodperc beoldást használunk. a 4 bubi inkább 400 literes aksiknál használatos.
 • Diffúzor vagy reaktorra. Erről korábbi bejegyzésemben már olvashattál. A CO2 beoldására szolgál.
 • CO2 csövekre. A CO2 cső nem azonos a légcsövekkel. Anyaga masszívabb, időállóbb és nem szökik belőle a gáz. Idővel nem repedezik stb.
 • Tartós tesztre. A CO2 jelenlétének ellenőrzéséhez érdemes beszerezni. Nem pontos értéket mér, de állandóan visszajelzést ad az akváriumban uralkodó állapotokról. A CO2 tartós tesztet érdemes az akvárium ellentétes oldalán elhelyezni. Azonos oldalra téve a beoldóval könnyen csalóka képet kapunk a CO2 mennyiségéről.
Primo - minden egyben reduktor

Primo – minden egyben reduktor

Az  alkatrészek tehát megvannak. A használati útmutatónak megfelelően össze is szereltük őket…. Egy gyors ellenőrzés nem árt, mielőtt bekapcsolnánk a következő hónapokra….

Ha mágnes szelepet használunk és a mágnes szelep nem a reduktorra csatlakozik közvetlenül menetes megoldással, hanem csövet kell használnunk, mindenképp ellenőrizzük, hogy a cső használható erre a célra. A legtöbb CO2 szettben ugyanis nincs mágnes szelep ezt utólag kell beszerezni. Viszont a rendszerhez való csővezetékek állandó alacsony nyomáshoz lettek kitalálva. Mágnes szelep közbeiktatásával a reduktor és a mágnes szelep között az esti órákban a szelep elzárja a gáz útját. A nyomás ekkor nagyobb lehet és a gáz el fog szökni…

Aqua Medic Reduktor

Aqua Medic Reduktor

Ellenőrizzük a csatlakozásokat. A palackon a reduktor teljesen legyen felcsavarva. Kulccsal meghúzva…Sajnos az Aqua-Medic típussal annak idején megjártam, mert nem menetes volt a csavar és azt hittem elég, ha kézzel meghúzom. Egy palackom bánta… Pedig látszólag nem volt baj. Csak túl hamar elfogyott a gáz….

A palack megfelelően legyen rögzítve. A Co2 veszélyes üzem és a nem megfelelő használat komoly sérüléseket okozhat. Mindig rögzítsük a palackot.

Cal Aqua buborékszámláló

Cal Aqua buborékszámláló

Ha minden rendben indíthatjuk a gázt a palack kinyitásával. A reduktoron azonnal látható lesz, hogy a mérőóra felugrik 60-70 bar környékére. Ha két mérőórás nyomáscsökkentőnk van a másik kijelzőn látható hogy 1,5-2 bar nyomásra lecsökkentette a reduktorunk. Nyissuk meg a tűszelepet. Finoman, nem lóverseny. 🙂

Hamarosan látjuk a buborékokat a buborékszámlálóban. Ugye nem felejtettük el feltölteni vízzel? Ilyenkor finom hangolhatjuk a rendszert. Érdemes eleinte lassabb CO2-vel indítani, és ha kevés később állítani még. Mivel az akváriumban lévő élőlények nem szeretik a hirtelen CO2 ingadozásokat. Tartós tesztünk pedig csak órák elteltével mutatja a körülbelüli értéket.

Diffúzor amikor rendesen működik

Diffúzor amikor rendesen működik

A várakozást addig hasznos dolgokra is fordíthatjuk. Szappanos vízzel (szappant felhabosítva) ellenőrizzük a CO2 csatlakozásokat az akváriumon kívül. Kezdve a palacktól, mágnes szelep be és kimenő ága, visszafolyás gátló szelep, buborékszámláló.

Sajnos a CO2 szivárgást a legtöbb esetben nem fogjuk hallani, látni. Az egyetlen jelenség az lesz, hogy túl hamar fogy el drága magyar forintért vásárolt/feltöltött palackunk.

A szappanos víz illetve a bő szappanhab segít láttatni a láthatatlan szivárgást. Ahol ilyen lenne, ott szép buborékokat fúj majd a gáz. A szivárgás sajnos még teljesen új alkatrészeknél is előfordulhat. Én így jártam a mágnes szeleppel és később a buborékszámlálóval is.

Fotó: Neil (greenbrightly)

Fotó: Neil (greenbrightly)

Mi a teendő, ha szivárgás van? Ha menetes csatlakozó érdemes ellenőrizni, hogy rendesen rögzítve van e. Ha ez megvan ott a barkácsboltokban kapható teflon szalag (menetekre) vagy a tömítő paszta. Figyelem mindkettőből létezik víz és gázhoz használatos típus. Nekünk csak a gázhoz való a jó.

Huh….. hát eddig ezzel megvolnánk. A gáz szépen oldódik, mi pedig a kis barkácsolás után végre hátradőlhetünk, hiszen remélhetőleg nyugis napok jönnek….

A finomhangolás persze még egy kis idő lesz a következő pár napban, illetve eleinte érdemes ellenőrizni, hogy minden megfelelően működik e. Csatlakozók nincsenek szétcsúszva stb.

A buborékok megfelelő beoldásával, amit általában szemmel is érzékelhetünk (reaktor és diffúzor esetén is), izgatottan várjuk a növények reakcióját…

Fotó: Neil (greenbrightly)

Fotó: Neil (greenbrightly)

Szerencsés esetben megfelelő adagolással és beoldással a növények már rövid idő után is reagálnak, ami általában pár nap, lassan növő típusoknál azonban ez lassabban észrevehető folyamat. Új hajtások, kis oxigén bubik árulkodnak arról hogy növényeink jól érzik magukat.

De mi van akkor, ha várunk-várunk már több nap esetleg 1-2 hét is eltelt, de elmarad a kellő hatás. A probléma több okra vezethető vissza. A csatlakozási és az ezzel járó szivárgási kérdést kizárhatjuk, hiszen azt esetleg az óta többször is ellenőriztük.

Friss rendszernél talán kevésbé ám később többször is előforduló probléma a nem megfelelő beoldás. A diffúzor esetleg bealgásodott, a pórusok eltömítődtek. Belső reaktor koszos nem működik megfelelően. Mindkét esetben valószínűleg az eleinte egészen apró buborékok helyett egyre nagyobb bubikat kapunk, ami a felszín felé haladva szinte azonnal távozik a vízből. Ezeket az eszközöket rendszeresen kell tisztítani. Én általában a heti vízcseréknél tisztítom a diffúzorokat is.

Fotó: Marcus Wallinder

Fotó: Marcus Wallinder

Tiszta eszközzel a porlasztás megoldottnak néz ki, növényeink mégsem reagálnak. Ilyenkor legtöbb esetben a nem megfelelő áramoltatás, keringetés a ludas. Ha a szűrő nem megfelelő teljesítményű, a CO2 nem tud az akvárium minden pontjára eljutni. Ebben az esetben általában három dolgot tehetünk:

 1. Egy nagyobb szűrőre cseréljük a meglévőt, vagy kiegészítjük egy második szűrővel a jelenlegit.
 2. Beszerzünk egy áramoltatót (például Hydor Korallia). Ezeket az áramoltatókat sok növényes akváriumban használják a szűrő mellé. Tengeri akvarisztikára fejlesztett teljesítményük lehetővé teszi, hogy az akvárium egyes részein lévő “halott pontokat” is megmozgassa. Méretük miatt pedig jobban elrejthetőek mintha egy másik szűrőt szerelnénk fel.
 3. Harmadik megoldásként főleg nagyobb akváriumoknál használatos dual-diffúzort mondanám. Ilyen esetben a CO2 ágat kétfelé osztják és az akvárium mindkét oldalára raknak egy-egy diffúzort. A megoldást egyébként Takashi Amano már 120cm széles akváriumoknál is javasolja.

Még egy dolog van, ami hatással lehet a CO2 hatékonyságára. Ez pedig a levegőztetés. Növényes akváriumoknál a levegőztetés teljesen felesleges. Elégséges oxigén jut be a felszín megfelelő mozgatásával, illetve a növények által termelt oxigénnel. A túlzott szellőztetés a gáz elszökésében segít. Vegyük ki tehát a levegő porlasztót, ha használtuk azt, illetve az esőztetőt is csak annyira állítsuk a vízfelszín felé, hogy éppen csak megtörje azt. Túlzott hullámzás, csobogás a levegő porlasztóval megegyező hatást vált ki.

Fotó: Neil (greenbrightly)

Fotó: Neil (greenbrightly)

Elsőre talán bonyolultnak hangzik a dolog mégis, ha elkezdjük használni a rendszert, meglátjuk nem is egy nagy ördöngösség.

Ettől függetlenül, még tökéletesen működő rendszer esetében is, a napi ellenőrzés javasolt. Palacknyomás megfelelő-e, csatlakozók sértetlenek, bubik rendben oldódnak, teszt kijelzőnk megfelelő értéket mutat, halaink nem mutatják e túladagolás jeleit…

Fotó: Neil (greenbrightly)

Fotó: Neil (greenbrightly)

Napi fél perc, nem nagy áldozat, hogy növényeink és halaink, garnéláink jól érezzék magukat és akváriumunk hosszú időn át legszebb arcát mutassa….

Ha pedig minden jól működik, akkor nekieshetünk a működő rendszer csinosításának. Hogy látványban is tökéletes legyen. De ez már egy másik történet…Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , ,


A szerző38 Responses to CO2 – Gáz Van.. Nincs Gáz!

 1. TZ says:

  Szia!

  Első hozzászólásomként gratulálok a bloghoz, nagyon szívesen olvasom!

  Szerencsére CO2-vel kapcsolatban a palack feltöltése a legnagyobb gondom. Áruljátok el, Ti hol csináljátok, mert az Illatos úti Linde, ha csak eszembe jut, felmegy a vérnyomásom. Inkább nem mesélek, mert szavakkal nehéz leírni azt ahogy hisztiznek egy fél kilos palack feltöltése miatt.

 2. viktorlantos says:

  szia, udv a blogon! 😉 probalom kicsit szinesebbe varazsolni az akvakerteszetet.

  palack temaban azt hiszem a legrosszabb helyre jarsz 😉 en anno telefonon beszeltem veluk csak de megkoszontem es soha nem mentem el hozzajuk. en hegeszto boltba jarok (vajda peter utca. Nigro blogjan beszeltunk rola korabban) palackot toltetni/cserelni. jelenleg 2kg-os palackot hasznalok. amikor kifogy beviszem es hozok egy masikat helyette. de ott toltetem a kissebb korabban vasarol palackokat is. talan 2-3 ezer forint a palackcsere. de van nekik 5 es 10kg valtozat is.

 3. warrior71 says:

  Sziasztok!

  Nekem tegnap sajnos csak egy 20kg-os palackot sikerült szereznem 🙂 . Azt hiszem idén már nem kell töltetnem. Amúgy a cikk rengeteget segít a most kezdő akvaristáknak,elindulni a CO2 világában. Várjuk a következő érdekes és hasznos cikket!

  Üdv:Géza

 4. TZ says:

  Köszi, nagyon bíztató ez a Vajda Péter utcai dolog, feltétlen megnézem!

 5. viktorlantos says:

  20 kg-os???? a nemjóját! 🙂 szívem szerint én is ilyet szereznék csak hat egy design nappali kellős közepén van az aksi. egy ekkora fém cumó nem illene oda. de ha következö alkalommal esetleg átalakítom ipari style-ra akkor mindenképp lecsapok rá. egyébként ha el tudod rakni a legjobb döntés.

 6. warrior71 says:

  Igen úgy elég nehéz a dolog 🙂 ! Ha csak nem valami virágtartónak álcázod! Nekem a pincéből csak a 6-os co2 cső jön a szobába. Így teljessen korrekt a látvány.

 7. viktorlantos says:

  warrior71 ez okossag. egyebkent szinten a hegeszto boltbol valo?

 8. warrior71 says:

  Nem. Én a palackot úgy cseréltem egy vállalkozóval. Számomra nagyon jó bolt volt 🙂 ! A reduktorom egy kollégámtól való ( ez egy Rhöna típusú CO2 reduktor). A szelepek,csövek,elosztók mind-mind ajándék 🙂 ! A buborékszámláló és a diffúzor az amit vennem kell. Egy Rhinox5000-es lesz a 400l-es akváriumba (remélem elég lesz). A kicsibe ami 60l-es egy Nano diffúzor lesz. Még nincs minden meg az akváriumok indításához,újra indításához de március elején remélem indulhat a buli :).

 9. viktorlantos says:

  A diffuzorokhoz mindenkepp szerezz be valami tisztito folyadekot, mert 1-2 het es full alga lesz. En ADA uvegtisztitot hasznalok, de allitolag sokfele szer letezik ilyen dolgokhoz. Egy biztos kezzel leszedni lehetetlen. Ez a folyadek megoli az algat es par orat aztatva a keramia lap visszanyeri szep szinet.

 10. warrior71 says:

  Köszi Viktor a jótanácsot!

 11. snoop85 says:

  Nagyon jó cikk, gratula!Lényegretörő, és mindent leírtál, amire az ember ebben a témában kíváncsi lehet.
  Nekem viszont az a problémám, hogy a kisakváriumomban(42 liter) egy sera tablettás co2 adagoló van. A tartóstesztem(sera)alapján viszont soha nincs elegendő mennyiség co2 az akváriumban, talán túl gyorsan elhasználnák a növények, lehetséges?

 12. viktorlantos says:

  snoop koszi! 😉
  en inkabb arra tippelnek hogy a kis aksidban keves az aramlas. nem jut el mindenhova a gaz. de valoszinuleg a gaz mennyiseg is keves. vagy nem oldodik be megfeleloen. en a 20-asba is uveg diffuzorral oldok. ez mukodik. masodpercenkent 1 bubival kb.

 13. TZ says:

  Szia snoop!

  Én inbkább arra tippelek, hogy ezek a tabletás cuccok nem elégségesek. Nagyon sok ezekhez képest az a Co2 amit másodpervenként 1-2 bubival oldunk diffuzorral, vagy reaktorral. Tudom, hogy az is béna, ha nem egyenletes a co2 szint, de én azt szoktam csinálni, hogyha kifogy a palack és még nem cseréltem, hogy szoda vizet öntök az aksiba. Digitális ph mérőm van, így látom pontosan az eredményt. Meglepő módon néhány óráig egészen stabil a szint. Ezt csak azért írtam le, mert ha kíváncsi vagy mégis milyen hatása van egy komolyabb adagolásnak, akkor kipróbálhatod, ha egy keves (pl féldeci) szódát öntesz a vízbe és esetleg két óra múlva megismétled. Látni fogod, hogy ehhez képest harmatgyenge egy pezsgő tabletta.

 14. viktorlantos says:

  TZ igazad lehet. Nem hasznaltam meg ilyen rendszereket, de azt latom hogy aki ilyet hasznal az allandoan kuzd hogy szintent maradjon vagy egyaltalan mukodjon..

 15. inadsz says:

  Szia !! Én azt nem értett, hogy az Aqua Medic szettek miért kerülnek 6X annyiba mintha megvenném külön-külön a cuccot?? Azért mert az AM vagy miért??? Az a minden egyben reduktor azt hol lehetne venni és mennyiért?? Aqua medic bubiszámláló 3800.-??? ezek hülyék?

  -350g-os palack,
  -nyomáscsökkentő,
  -buborékszámláló.
  42800 Ft-ért??? (aqua medic)

  UI. lehet hogy más márka is ilyen drága de én ezt hoztam most föl.

 16. viktorlantos says:

  szerintem ezt nem igy kellene. egyebkent az arak sajnos ilyenek ha jo minosegu cuccot akarsz. viszont ha elfogadsz tolem egy tanacsot akkor palack nelkul vedd meg az alkatreszeket inkabb. a palack tulsagosan draga es hamar kifogy. 10ezerert veszel 2 kg-os palackot es tovabb eleg mintha 20 korul vennel egy aquamedic-et.
  azt hozzateszem az aquamedic reduktor es magnesszelep (pulse) ami nekem van nagyon jo. de en mar a buborekszamlalot eltortem korabban es most uveg cucc van helyette.

 17. pure07 says:

  Szia Viktor!

  Nem palackos co2-höz kapcsolódik de talán itt is feltehetem a kérdést.Házi flakonos co2-őt raknék egyenlőre a 68 literes aksimba amig a jobb nem jön össze.A kérdésem h mekkora diffúzort kéne vennem bele?Aquasabinál láttam egy ilyet: http://www.aquasabi.de/Glass-Ware/CO2-Glass-Sets/CO2-Glass-Set-1000::255.html
  A nagy jobban tetszik mint a nanohoz való.Neked mi a véleményed?Gondolom nem kötelező a palackos rendszer így is fog működni.

 18. inadsz says:

  Azt még oda akartam írni hogy kinek mi a drága, és gondolom márkás meg az árak is ezt tükrözik 😀

  Amúgy nem azért hoztam föl mert szeretnék venni, vagyis szeretnék, de biztos hogy mindent külön-külön.
  De mondjuk a palack az miért drágább mint máshol, más gáz van benne??? 😀 Vagy miért, szerintem a mezei bubiszámláló és ugyan azt teszi mint a drágább igaz szebb egy szín üveg mint egy műanyag 🙂

 19. TZ says:

  Sokat gondolkodtam, hogy építek egy külső reaktort, de valahogy féltem, hogy elbénázom és sok az utánajárás, míg összejön. Egyébként szívesen barkácsolok, de semmi esetre sem vagyok hajlandó gányolni. Gondolom értitek a különbséget. Így végül megrendeltem egy Aqua Medic 1000-est. Nagyon sokat kellett rá várnom, viszont kaptam egy kis kedvezményt. Amíg vártam, ráakadtam ezekre a remek blogokra és Nigro cikkére, hogyan építsünk reaktort. Nagyon igényesnek találtam azt a megvalósítást és elbizonytalanodtam, hogy visszamondom a rendelést. (nem lett volna ciki.) De végül úgy döntöttem, hogy bár éppen nem vagyok nagyon eleresztve, de rengeteg a munkám, így szabadidőm még a pénzemnél is kevesebb, így marad a gyári megoldás. Nos, ilyen hosszú bevezető után, azt akarom leírni, hogy nagyon-nagyon profi az Aqua Medic 1000-es. Ha mást is elbűvöl egy igényes szerkezet, akkor megérti azt a lelkiállapotot, hogy csak vigyorogva tudtam kézbe venni. Minden ki van találva rajta! Szétszedhető, tisztítható, a vékony csövek csatlakozása fémből van, konzolt adtak hozzá, stb,… Semmi olyan nincs rajta, amit ne lehetne olcsóbban megoldani, de mégis így összességében nem sajnálom az árát, mert kompromisszum mentes. Szóval nem hülyék ezek, tudják, hogy van rá fizetőképes kereslet, így kielégítik az igényeket.

  Mindig óvatos vagyok, ha ilyesmit írok le egy akvarista fórumba, hiszen emlékszem, hogy zsebpénzből ezek a berendezések elérhetetlenek és egyben érthetetlenek voltak számomra. Nem is szeretném senkinek a kedvét szegni. De, hogy visszakanyarodjak az alaptémához, a palackos, nyomáscsökkentős co2 adagolás az egyéb alternatívákkal szemben – szerintem – nem ilyen fényűző luxus. Inkább legyen kínai, vagy használt, de hosszabb távon jobban megéri, mint pótcselekvésekbe ölni a pénzt és gyűjteni a kudarcokat.

 20. dekalabda00 says:

  Sziasztok!
  Egy korábbi hozzászólásban említetted Viktor, hogy lehet az üveg diffúzorhoz tisztítószert kapni.Esetleg az ADA-n kívül tudsz még vmi típust, amit itt is be lehet szerezni?
  Előre is ksözi!

 21. viktorlantos says:

  TZ, totalisan egyetertek veled. egyebkent arrol tudsz hogy ez a kulso reaktor az egyik legjobb mostanaban kaphato tipus? 😉

  Aqua-Medic temara visszaterve ezek a cuccok nagyon jok. ezt tapasztalatbol mondom. par alkatresz van ami minden gyartonal kerdeses. ilyen a buborekszamlalo vagy a visszafolyasgatlo szelep pl. (ezt Dennerlenel is megszivtam) de a magnesszelepuk az egyik legjobb a reduktor szinten profi. a reaktoraik nagyon jok szinten….az 1000-es reaktor meg tenyleg nagyon jo. remek valasztas volt.

  dekalabda00, en ugy veszem eszre ez vagy valami eros kloros folyadek. marmint az ADA. aztatni kell benne. es minden gumi es muanyag cuccot el kell tavolitani gondolom azokat karositja.

  meg a JBL-nek van valami tisztito folyadeka ha jol emlekszem. de az mas tipusu.

  az aztato folyadek lenyege egyebkent az hogy a bealgasodott diffuzort vagy uveg cuccodat ha beteszed egy rovid ido mulva 1 ora kb megoli az algakat. megszunik az elszinezodes es eltomodes. par orat aztatod alaposan leoblited es mehet vissza az aksiba

 22. viktorlantos says:

  inadsz, a palack azert dragabb mert szep 😉 specko palack talan picit tisztabb gaz van benne, de nincs jelentosege. megveszed a palackot amit sokaig tudsz hasznalni es mivel rendes menete van toltheted.

  sok palack van ami nem toltheto csak cserelheto. pl dennerle tipusokbol.

  de palackbol erdemes inkabb itthon venni vagyobbat mert meg a legnagyobb aqua medic palack is kicsi

 23. viktorlantos says:

  pure07, bocsi csak kimoderalt a motor 😉 naszoval az 1000-es cucc siman jo. nem palackos rendszerrel nincs tapasztalatom. ezeknek a diffuzoroknak kell egy kis nyomas hogy beinduljanak, de szerintem nem lesz gond nyugodtan hasznalhatod

 24. pure07 says:

  Már azt hittem ki lettem utálva.Majdnem sztrájkbaléptem és nem is jöttem többet.;)

  Köszi a választ már meg is rendeltem!

 25. viktorlantos says:

  szuper! majd varjuk a beszamolot milyen lett a cucc 😉

 26. soldier says:

  Szia Viktor !
  Nemrég regisztráltam nálad de még most írok először . Mindenekelőtt én is csatlakozok a dicsérő szavakhoz amiket a blog kapcsán kapsz , sok érdekes dolgot lehet elcsípni , csak így tovább . Tetszik hogy mindenkinek válaszolsz . Egy kérdésem lenne , remélem engem sem hagysz ki . Co2 beoldásához szeretnék Hydor Turbo Diffusor-t használni . Mi a véleményed ? Jó ? Vagy inkább mást ajánlassz ?

 27. viktorlantos says:

  szia! udv a blogon! 😉 koszi a gratulaciot orulok ha minnel tobb emberhez jut el az amit irok 😉

  Az altalad irt Hydor termeket nem ismerem. Valakivel mar beszeltem rola korabban aki hasznalta. De jellemzoen nem szoktak hasznalni. Mint minden diffuzor ez is olyan hogy ha nem takaritod rendszeresen akkor lehetnek problemak. eltomodik a propeller lassul a buborekok nagyobbak lesznek es szepen gyorsan elillan a vizbol.

  altalaban ezekbol valasztunk a legtobben:
  http://www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=196_197&sort=20a&page=1

  de ha olcson hozzajutsz es mas nincs a kornyekeden akkor egy probat mindenkepp meger

 28. artegor says:

  soldier
  a tropicalfish nevü boltba(debrecen) ilyen diffúzor megy a növényes akváriumban (amiben a tropicás növények vannak) ha oda berakták akkor biztos jol működik 😉
  ui: viktor, nagyon szinvonala a blog , nekem is nagyon tetszik még 1x grat
  -=art=-

 29. inadsz says:

  Viktor az egyik képhez oda van írva hogy “diffúzor amikor jól működik” teszel fel majd képet hogy néz ki amikor nem működőik jól???

 30. viktorlantos says:

  Soldier, koszi!

  inadsz, a “nem jol mukodik” azt jelenti hogy le van algasodva a keramia betet benne. es az eltomitodesek miatt mar nem tud apro buborekokat nyomni csak nagyon nagyokat. probaltam neked a neten keresni algas diffuzort de ezt nem nagyon rakjak ki.

  nalam altalaban 2 hetente kell tisztinani a nagyban. de fugg attol hova teszed es mennyi feny eri.

 31. inadsz says:

  Tudom hogy akkor nem műkszik 🙂 jól ha nagy bubikat “csinál”. De azért egy képet megnéznék. Ha van kedved levideóznád/lefényképeznéd hogy, hogy néz ki????

 32. viktorlantos says:

  inadsz, ezen a foton lathatod milyen amikor az alga miatt elzoldul a keramia. ezzel egyutt el is tomitodnek a polusok:
  http://www.advancedaquarist.com/2008/5/aquarium_album/diffuser.jpg

  altalaban erdemesebb korabban tisztitani mar nem akkor amikor alig jon mar ki belole valami.

 33. vegh says:

  Viktor! Van egy 50 l-es aksim, amit szeretnék közepes mennyiségű növénnyel betelepíteni. Emellett neonhalak és valami algatakarító személyzet (pl. garnéla) a terv. Tehát csak kevés hal lesz benne és növénnyel sem lesz dugig. Van jó minőségű külső szűrő, táp a növényeknek. A fény 0.5 W/liter (daylight), de indirekt napfény is éri kellő mennyiségben.

  A kérdésem az, hogy CO2 rendszer nélkül ez hogy működne? Kell-e tartanom az algáktól ilyen feltételek mellett? Előre is köszi a választ!

 34. viktorlantos says:

  CO2 rendszer nélkül is működhet akár, de akkor a fényre nagyon oda kell figyelni. pl természetes fény szinte biztos, hogy algásodást fog okozni. Ha CO2-t nem is használsz, valami szén pótló tápot pl Easy Carbo mindenképp javasolnék.

 35. bypeet says:

  Először is így 2010-be lépve BUÉK Mindenkinek! Sikerült ismét visszatalálnom ide, ahogy telik az idő alakulnak a dolgok.
  Nem rég megvettem a fénycsövet, 2 db kompakt fénycső, 2x 55 W, direkt növényekre szabva, ez talán elég lesz a 96 literes akváriumomnak ami olyan 80-85 literrel van feltöltve, bár még a beüzemelés nem történt meg, de majd idővel megcsinálom az akváriumtetőt is..
  Nagy meglepetés ért, mivel néztem a növényeket, most érek majd el addig, h megvan a külső szűrőm, lassan kész a tetőm is, talán kellene venni szép növényeket és berendezni az akváriumot.
  Szóval nézegetem a növényeket és rádöbbentem, h a CO2 adagolás az nem az én 4-5 ezer hángérien forintos levegőztetőm hanem teljesen más dolog, szóval megint vennem kell valamit, isteni, rengeteg pénzem van, mint minden magyarnak, így jó lenne “óccsón” megúszni..
  Elgondolkodva ismét most kérdeznék mégpedig olyat, h egyrészt nem szívesen raknék be a franciaágyam mellé egy co2 palackot, másrészt 30-40 ezret nem akarok kiadni rá, az olcsóbbak meg nagyon viccesen néznek ki tablettás megoldásukkal, valami egyszerűbb módon ezt nem lehet megoldani?
  Vannak abban az akváriumban halak is, esetleg ha több halat telepítek több a szén-dioxid az ürülékkel?
  Amennyiben nincs más módja úgy veszek, mert mindenáron megcsinálom a növényes akváriumomat.. Szóval abban kérném most a segítséged Viktor, hogy valami olcsóbb megoldást ha tudnál nekem ajánlani, minden megoldás érdekel.. Ismételten köszönöm a segítséged előre is.. 🙂

 36. viktorlantos says:

  Szia, ha nincs pénz nagynyomású rendszerre, érdemes élesztős/zselés módszerrel próbálkozni. Erről bővebben a http://www.akvakertesz.hu oldalon olvashatsz. Ott többen is használtak, használnak ilyen beoldást.
  A halak túltelepítésével csak a mérgező anyagok szaporodnak, de semmilyen hatással nincs a CO2-re. Ráadásul a túltelepítés idővel oxigénhiányos állapotokhoz is vezethet. Így erről mindenképp lebeszélnélek.

 37. dragabir says:

  Üdv Viktor!

  Jól értettem, hogy “bármely” C02 palack kompatibilis az általad is ajánlott G. A. rendszerrel??

  A választ előre is köszönöm.

 38. inadsz says:

  A legtöbb igen. Az ipari co2 palackok is kompatibilisek a reduktorral. Sokan ipari palackkal használjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑