Technika Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Publikálva február 19th, 2009 | viktorlantos

Technika – Az Igazi High-Tech Akvárium

Az utóbbi időben szerencsére egyre többet beszélünk és egyre többet hallani hazánkban is a növényes akváriumokról. Sokan foglalkoznak a témával, illetve kapnak kedvet egy ilyen akvárium telepítéséhez vagy jelenlegi akváriumuk átalakításához. Ez pedig jó dolog, mert a növényes akváriumok, az aquascaping egy nagyon kreatív ága az akvarisztikának.

Az irányzatra az utóbbi időben valamiért “ráragadt” a high-tech jelző. Ahogy én látom leginkább, azért mert a szokásos halas akváriumokhoz képest itt többet fordítunk a technikai dolgokra. Erősebb szűrő, jobb és nagyobb teljesítményű világítás, CO2-vel történő tápozás és persze az elmaradhatatlan optikai tuning. Egy halas akváriumhoz képest ez valóban “high-tech”-nek számít, azonban a következő példákban megpróbálom bemutatni mennyire nem az. Következzen három akvárium, ami egy “átlag” növényes akváriumhoz képest jóval több technikai dologgal rendelkezik.

Fotó: Shay Fertig

Fotó: Shay Fertig

Shay Fertig 450 literes akváriuma:

Az akvárium paraméterei:

Akvárium: Rena 1.5 méter – 450 liter
Világítás: 1.25 W/L (6 X 54W T5 + 5 X 18W Osram Mini Twist az oldalán)
Vízhűtő: Teco TR-15 Chiller
CO2: CO2 + PH vezérlés + 2 külső reaktor
Szűrés: 2 X Eheim pro 3 2028
UV sterilizálás: 36W UV
Talajfűtés: A talaj alatti fűtőszállal – Rena 15m 100W

Fotó: Shay Fertig

Fotó: Shay Fertig

Na, itt álljunk is meg egy pillanatra. Az hiszem legtöbbünk már ettől a listától is kifeküdne, most az akvárium méretéről és az ebből adódó technikai költségekről nem is beszélek. Ugye az látszik, hogy a rengeteg fény miatt az akváriumnál már nem elégséges a ventilátoros szellőztetés, vízhűtést kell bevetni. A PH vezérléses CO2-ből azt látom, hogy Shay a CO2 adagolást sem bízta a véletlenre. A 2 Eheim Pro 3-as szűrő előtt pedig még keymaker is megemelné a kalapját (ha lenne neki 🙂 ). Nálunk kevés növényes akváriumról tudok, ahol UV-t használnának pedig a bejegyzésben szereplő példákból is láthatjátok, ezeket sikerrel alkalmazzák tőlünk nyugatabbra. Talajfűtés szintén olyan dolog, amit nem igazán látok magyar növényes akváriumokban. Pedig ahogy az akváriumot megnézem mondhatni kirobbanóan jó formában van.

Fotó: Shay Fertig

Fotó: Shay Fertig

Akit ez a lista hidegen hagyott (van ilyen köztünk?), az talán a következő dolgokra felkapja a fejét. Az akvárium teljesen automatizált. Ami annyit tesz, hogy emberünknek a kertészkedési feladatokon kívül nem sok dolga van az akváriummal. Több idő marad a gyönyörködésre…

Az akvárium egy hét alatt a víz 100%-át lecseréli 100%-os RO vízzel. Automatikus növénytáp adagolás megy ami a következő tápanyagokat juttatja a vízbe: KNO3, KH2PO4, KCL, MgSO4, CaCl2, Vas gluconate, Vas EDTA, CSM+B, Flourish Excel.

Fotó: Shay Fertig

Fotó: Shay Fertig

Hát szép kis holland beütésű akváriumot hozott össze az biztos.

James3200 (UKAPS.org tag) 800 literes akváriuma:

James akváriumát a UKAPS.org fórumon láttam korábban. Egy gigászi méretű akváriumot szeretett volna létrehozni az irodaépületben ahol a napjait tölti. Így született meg a következő akvárium.

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Az akvárium paraméterei:

Akvárium: 800 Liter 6.5’x2x2′
Világítás: 4x 54w T5 és 3 x 150w 8k HQI lámpa, ahol a T5 7 órát megy a HQI lámpák 2.5 órát naponta
CO2: Nagynyomású palackos rendszer, Aquamedic 1000 reaktorral
Szűrés: Eheim 2260 az indulásnál később kiegészítve egy Fluval 4 szűrővel
UV sterilizálás és fűtés az akvárium vízforgató vezetékeire kötve

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Mivel az akvárium irodában van így kényelmetlen, vagy talán megoldhatatlan lett volna a folyamatos vízcsere és hát valljuk be, ehhez az aksihoz lajtos kocsival kellett volna vizet cipelni. 🙂 James tehát rákötötte az iroda vízvezeték rendszerére és az így automatizált rendszerrel naponta 100 liter vizet cserél automatikusan a rendszere. A víz természetesen egy RO és egy HMA szűrőn keresztül jut az akváriumba, amit egy mágnes szelep vezérel.

Aquatronica vezérlés

Aquatronica vezérlés

Ezen kívül egy Aquatronica vezérli azt is, hogy az akváriumban ne csökkenjen a vízszint. Amint az érzékelők jeleznek, a számítógép bekapcsolja a mágnes szelepet és az akvárium máris ideális szinten van ismét. Az Aquatronica vezérlés természetesen ezen kívül a napi automatikus tápozási feladatokat is kezeli. Az akvárium már másfél éve lett beüzemelve. Természetesen azóta is működik, de a tulaj sok változtatást végzett az eredeti telepítéshez képest.

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Ha az akvárium szépsége nem is annyira nyilvánvaló és érzékelhető, mint Shay akváriumánál, az mindenképp irigylésre méltó, hogy valaki egy ilyen élővilágot tud a lehangoló irodájában tartani. Valószínűleg ha egy ilyen akvárium lenne a legtöbb magyar irodában, akkor nem kellene elmagyarázni, hogy időnként szünetet kellene tartani és felállni a gép mellől. Lehet, én odaköltöznék az aksi szomszédságába… 🙂

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Fotó: James3200 (UKAPS.org)

Végére hagytam a minden szempontból csemegének számító akváriumot. Nem egy mai darab, de barmikor látom, rácsodálkozok. Személy szerint az egyik all-time kedvencem.

Sergio Canabal – “Down the River” 240 literes akváriuma:

Az akvárium korábban több magazinban is szerepelt, többek között az Aquascaping World-ben is. Egy igazi mesterdarab. Részletes technikai listával sajnos nem szolgálhatok, de a fotók egy része elárulja a felszerelést.

Az akváriumot Sergio egy ADA akváriumban képzelte el. Az ADA akváriumokról annyit érdemes tudni, hogy nagy tisztaságú (alacsony vastartalmú) üvegekből készülnek, átlátszó szilózással és a ma kapható akvarisztikában használatos legtisztább, legfehérebb üvegből vannak.

Fotó: Sergio Canabal

Fotó: Sergio Canabal

Az akvárium a japán növényes akváriumokhoz hasonlóan teljesen nyitott. A világítás függesztéses rendszerrel lett megoldva. A 240 literes akváriumhoz két szűrő tartozik. Ezek közül az egyik az automata vízcserélő rendszerre van kötve, ami naponta 15 liter vizet cserél. Amikor a mágnes szelep bekapcsol a víz elkezd áramolni. Az áramlás felgyorsítására egy vízpumpát használ így a teljes folyamat lerövidítve 19 perc alatt lezajlik. Amikor a vízcsere befejeződött a pumpát és a mágnes szelepet lekapcsolja egy időkapcsoló.

Ahogy a fenti rendszernél már láttuk itt is egy mélységérzékelő szenzor méri a vízszintet, mivel napi kb. 3-4 literes párolgás van a nyitott rendszer miatt. Ez az automatikus vízcsere alkalmával a megfelelő szintre képes tölteni az akváriumot pótolva ezzel a napi veszteséget.

Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Talán eddig még semmi újdonságot nem olvastunk a fenti akváriumokhoz képest. Viszont Sergio az egész akvárium vezérléséhez egy X10 moduláris számítógép vezérelt rendszert kötött be. Ez a rendszer végzi a teljes időzítést minden technikára. Kapcsolja a világítást, vezérli a mágnes szelepeket, a vízforgató pumpát. Az akváriumi szekrénybe nézve pedig egy komplett kémiai labort láthatunk. 🙂

A tápanyagokat elemenként képes időzítővel adagolni és mindez olyan részletességgel vezérelhető, hogy pillanatok alatt a NASA űrállomáson képzeljük magunkat. A legapróbb részletekig mi mikor kapcsol be és le, figyelve arra, hogy a folyamatok ne zavarják egymást.

Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Az X10 moduláris felépítése miatt pedig bármikor a jövőben újabb automatizált folyamatot találunk ki, csak kibővítjük a megfelelő modullal és szoftverből felprogramozzuk a viselkedését. Mivel minden modulnak saját időzítője és vezérelhető funkciói vannak.

A rendszer képes arra például, hogy az automatikus etetési időszakban a szűrőket lekapcsolva a tápok ne sodródjanak mindenfelé az akváriumban. Az etetési időszak végeztével pedig szűrő bekapcsol és minden megy tovább. A gyönyörű az egészben az, hogy mindezt emberi közbeavatkozással is képes vezérelni. Egy távirányítóval, ha a haveroknak kicsit villogni akarunk, bármikor etethetjük kedvenceinket. A folyamat ugyanaz. Szűrő teljesítmény levéve, és mindenki gyönyörködhet, a halakban miközben rárabolnak a száraz tápra például…

Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Fotó: New Jersey Aquatic Gardeners Club

Vízcserével hasonló a helyzet vagy előre időzített, vagy nyomunk egyet a távkapcsolón, és míg a rendszer vízcserét végez mi elugrunk a hűtőhöz a jól megérdemelt behűtött sörért. 🙂

Az egész X10 egyébként egy USB kábellel és a megfelelő szoftverrel programozható a legapróbb részletekig.

Talán a legagyasabb dolog az, hogy az akvárium szerkény ajtajába ami a technikát rejti beépített egy fényvezérléses kapcsolót. Így amikor a szekrény ajtaját kinyitja az egész “űrállomás” lekapcsol, és máris indulhat a karbantartás…

A rendszerről egyébként videó is van a New Jersey Aquatic Gardeners Club oldalán, ami történetesen Sergio otthonában készült. A klub alapítói között egyébként Sergio is szerepel. Ami rendkívül szimpatikus, hogy a klub tagjai rendszeres időközönként összejönnek valakinek a házában és egy jó kis beszélgetés közepette tapasztalatot cserélnek vagy éppen berendeznek/átalakítanak egy akváriumot. Az egyik ilyen találkozót mutatja be a fenti link. Érdemes ellátogatni az oldalra. Nagyon szimpatikus kis közösség egyébként.

Mindezek persze lehet luxusnak mondhatóak, viszont akik ezeket a rendszereket idők alatt összebütykölték, beszerezték ugyanolyan akvaristák, mint te vagy én. Talán kicsit több kísérletezési hajlammal és valószínűleg vastagabb pénztárcával is rendelkeznek, hogy mindezeket ki is tudják próbálni.

Ami mindhárom akváriumnál szimpatikus, hogy a “túlautomatizált” rendszert és technikát nem úgy kell elképzelni, hogy az akvárium mellett a fél nappalit is elfoglalja. Ellenkezőleg, ha nem tudod mi van alatta nem is gondolnád. Hiszen a legtöbb kütyü rejtve marad.

A fentiekkel szerettem volna egy kicsit más oldalról is bemutatni a növényes akváriumi technikát és úgy gondolom, ez alapján a high-tech jelző nem megfelelő a hagyományos technikával felszerelt növényes akváriumoknál.

Végszóként, ha az olvasók között valaki hasonló rendszerrel rendelkezik, és azt szívesen megosztaná velünk vállalom, hogy írok róla a blog oldalain. Ha ilyen vagy hasonlóan érdekes rendszered van, keress meg, biztosan sokan olvasnának róla és tanulhatnánk a megvalósításból is.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , ,


A szerző27 Responses to Technika – Az Igazi High-Tech Akvárium

 1. inadsz says:

  Viktor Eheim pro 3-ban nincsen 2028-as széria!! Csak az eheim pro 2 2028 van csak .
  Nagyon szépek az akik, de láttam ár szebbet.
  Viszont iszonyatosan túlautomatizált, és ez nekem nem tetszik, mert gondolom nem nagyon dolgozik az aksival, és én szerintem az a jó ha te eteted kézzel, figyeled, hogy mi történik a vízcserét te végzed, meg ilyenek.
  Gondolom akinek nincs ideje, de pénze az igen az megcsinálja, de én nem ismerek olyan embert nálunk akinek lenne több millió forintja hogy ezt megcsinálja.
  Mit mondhatott a főnökének amikor rákötötte az akit a vízvezetékre?? Hacsak nem ő a főnök 🙂 Irigylem őket, hogy van pénzük.

 2. viktorlantos says:

  az Eheim szurovel kapcsolatosan igazad van tegnap ezen atsiklottam. mokas hogy ahol irnak mindenhol igy irjak. gyanitom egyebkent a sorozatszam nem stimmel mert az aksi meretehez a Pro 3-as szeria valo.

  az automatizacioval kapcsolatosan ez is olyan hogy valaki szeret kiserletezni. es vannak olyan akvariumok ahol iszonyat kenyelmetlen az allando vizcsere peldaul. diszkoszos nagy aksiknak foolyamatos vizcsere kell a vizminoseg miatt. ott mar nem lehet vodrozni. az automata vizcserelo igy meg indokolt is.

  a tobbi technika inkabb erdekesseg. vannak persze koztuk nagyon hasznos kutyuk. vizhuto, novenytap adagolo, talajfutes, UV.

  a computer verzerelt kapcsolok inkabb azert erdekesek mert nincs 600 idokapcsolo bedugva a konnektorba, hanem egy magasabb szinten lehet ezt elegansan uzni.

  egyebkent semmikepp nem nevezheto altalanosnak a fenti 3 akvarium. ezert is irtam roluk. jo tudni hogy leteznek ilyen megoldasok is. azert eletben szivesen megneznem hogy mukodik. de valoszinuleg sosem vennek egy ilyen teljes felszerelest.

 3. inadsz says:

  Igen akiknek van DíszKoszuk főleg ha többi is, több akiban akkor tényleg érdemes, egyszerűbb ezt megcsinálni.
  A talajfűtés tényleg jó, gondolkodom én is rajta, mert jót tesz a növényeknek. Vízhűtő amit én eddig láttam több tízezer forint, nekem jó lesz a pc venti 🙂 növény tápadagolót épp tegnap néztem Aquaimepx-en, 4 kamrás aszem 100ezer :O

  Biztos a maga értelmében jól nézhet ki, hogy minden automata és nincs annyi időkapcsoló. Nekem se kéne teljesen auto rendszer. DRÁGA gondolom én, de kinek mi drága…

 4. pure07 says:

  Sziasztok!

  Nekem ez nagyon tetszik és nem azért mert lusta lennék.Miért ne spórolhatnék vele időt ha tehetem (kár h nem:( ). A spórolt energiákat másba fektethetem amivel tovább szépíthetem az akit.Nemtudom mennyit számíthat, h minden percre pontosan ugyanakkor történik mindíg sztem ez is hatalmas előny lehet.Ez mondjuk csak tipp.Szerintem zseniális!!

 5. inadsz says:

  Nekem James akváriuma nem nagyon tetszik. Mennyi energiát spórolsz és mennyi energiát fogyaszt ennyi gép.
  Az viszont érdekelne engem is hogy mennyivel jobb ha minden mindig ugyanakkor történik, mindennap. 🙂 ezt jól megaszontam

 6. pure07 says:

  Nem úgy értem az energiaspórolást hanem a saját energiámra gondoltam ami véges nem úgy mint pl. az áram ami tulajdonképpen végtelen!Csak győzd fizetni.

 7. inadsz says:

  Tudom, hogy értetted 🙂

 8. warrior71 says:

  Hát nem rossz cuccok az tuti! 🙂 Sajnálom,hogy nem az én pénztárcámhoz vannak kitalálva. Én szívessen venném ha a vízcsere is automatikus lenne :). Na de mire való 2 fiú gyermek 😀 ! És nem kell hozzájuk időkapcsoló!

 9. viktorlantos says:

  azert oszinten ki nem orulne annak ha a fotelban ulve eszebe jutna hogy vizcsere es nyomna egy gombot es az automata mindent elintezne? lehet kicsi aksiknal ez nem olyan veszes, de meg az en 240-es aksimban is 75 litert cserelek hetente. az 3*25 liter viz le, 3*25 liter viz be… ha meg kerteszkedek is akkor eltart egy darabig. 😉

  warrior71 legkozelebb az ilyen automatizalasrol is irunk egyet 😉

 10. TZ says:

  Szerintem ez kicsit sem lustaság. Én is gondolkodom, hogy automatizálom az aksit. Nekem is az irodámban van és a szervert nem terhelné meg, ha kapcsolgatná lámpákat és Co2 mágnesszelepét egy elektróda információi alapján. És nem azért mert „szükség van rá”, hanem mert ez is egy kreatív kikapcsolódás. Kitalálni a rendszert, tervezgetni, aztán megvalósítani. Aztán figyelni, hogyan működik. Utána lehet erről írni egy cikket, stb.,… Ez is idő és energia, csak ráadásul izgalmas is.

  A második aksi nekem nem tetszik, elég fantáziátlan a berendezés és igénytelen a bútor hozzá. Olyan mintha az ablak elé lenne rakva az egész, szóval fura. Legalább a tápokat levette volna, az automata aksi tetejéről a foto kedvéért. Lehet, hogy a technikát szereti James, de nem sok ízléssel párosult ez a tulajdonsága.

  Viszont a harmadik valóban legendás. Ezt nagyon megjegyzem magamnak. Egy jelentéktelen apróság jutott eszembe fotókat nézegetve: kellene egy „vak tesztet” csinálnom. Lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, de hatalmas különbséget látok az ADA akváriumok és a többi között a fényképeken. Olyan érzést kelt bennem, mintha nem is lenne üveg. Nagyon szeretnék egyszer egy ilyet! 🙂
  Persze ami benne van, és alatta az is lenyűgöző!

 11. warrior71 says:

  Oké Viktor! Ha segítség kell a post megírásában csak szólj! 😀

 12. TZ says:

  Olyan lassan gépeltem, hogy ez “elöttem” lévő hozzászólásokat nem is olvastam. 🙂
  Azon is gondolkodtam, hogy egy szoftverrel vezérelve nem csak azt lehet elérni, hogy pont ugyanakkor, úgyan úgy történjenek a dolgok, hanem ennek az ellenkezőjét is. Mindenképpen fokozatmentes világitást fogok vezérelni, így kicsit lehetne szimulálni felhős eget is néha-néha. Véletlenszerüen. Vagy a hőmérsékletet is lehetne szigorú határok között, de ingatni kicsit. Akár ezeket szinkronban tenni. Lehet, hogy nincs értelme, csak játszok a gondolatokkal.

 13. viktorlantos says:

  TZ szerintem is erdekes kis butykolesnek hangzik. Nekem ez utobbi vezerles azert is volt szimpi mert a legutolso parametert is allitgatni lehetett. Tapadagolasbol pl azota sem lattam ilyen kaliberu aksit.

  egyebkent jol latod valoban eg es fold a kulombseg az ADA aksik es a hagyomanos ertelembe vett akvariumok kozott.

  en valahogy ugy latom ezt, hogy vannak a boltban kaphato olcso darabok. vannak a minosegi edzett tiszta uvegek. es van az OptiWhite (ADA) akvarium. ertelemszeruen a legalapabb aksi es az ADA kozott oriasi a diferencia. a minosegi uveg es az opti kozott kevesebb. de igy teto nelkul sokkal jobban eszreveheto.

  igaz meg csak fotokon lattam ilyet nem volt szerencsem eloben megtapogatni, viszont az akvariumaikrol azt mondjak hogy semmi gyartasbol eredo szinezes nincs benne es a specko gyartastechnologia miatt kevesbe tukrozodik mint mas minosegi akvariumok.

  kivancsi leszek nalunk mikor honosodik meg ez a fajta nyitott novenyes akvarium.

  TZ ha valami okossag kisul mindenkepp szolj. 😉

 14. Ikaruga says:

  Sziasztok

  maguk az akik nagyon szépek.Sajna nekem nincs ennyi tőkém,hogy ennyire automatizáljam a cuccot.De egy két dolgot azért ki fogok próbálni.Egyébként a hűtő rendszert nagyon egyszerű módon ki lehet váltani a ledes világítással.
  Ép ma csináltam meg az akimra.(200L) és durván 50 pénzből
  jött ki. Melegedés apszolut nincs és összesen 40 watt a fogyasztása. Az hogy mennyire válik be majd az idő dönti el.

 15. viktorlantos says:

  Ikaruga, a LED-es vilagításra kiváncsi leszek, de ha hagyományos LEDekkel készítetted akkor sok reményt nem fűzök hozzá. Nem lesz elég fényereje. Ha gondolod nézd meg az angol TMC Aquaray termékét. Ők elég régóta kisérketeznek hogy növényes akváriumok számára megfelelő LED-es világítást készítsenek. Az utóbbi évben lett a termék olyan ami már tényleg alkalmas a jelenlegi T5 kiváltására.

  Egyébként a vízhűtés nem csak a világtítás által termelt hőingadozást hivatott kezelni, hanem minden olyan eseményt amikor az akváriumban az ajánlott hőmérséklettől jelentősen eltér a víz hőfoka. Gondolj bele nyáron amikor kint 35 fok van a legtöbb lakásban legalább 30 tetőterekben ennél sokkal extrémebb hőmérsékletek is előfordulnak (40-45 fok). Ilyen esetekben mind1 hogy LED vagy egy jobban melegedő T5 van az akvárium felett. Az akvárium sikmán 30 fok főlé fog menni. A vízhűtés állandóan biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. Persze ebben sem érdemes alultervezni mert erősen a hatékonyság rovására megy.

 16. Ikaruga says:

  Megmondom őszintén,hogy én 24v ledeket használtam ugynevezett (falmosó) mejeket halogén reflektorok kiváltására használnak.Kimondottan akváriumokhoz gyártott ledeket nem találtam.Egy10x12-es téglalapba 86db van.ebböl 4db-ot készítettem és ezt osztottam el 95 cm hosszuságba. A ledek úgy lettek fókuszálva, hogy be világítják a teljes akit.De ez még csak kísérletezés szintjén van.Durván 500db led pontossan 200wattot ad le.

  Valoban a nyári időszakokra nem gondoltam.

 17. viktorlantos says:

  huh nem piskota marmint ez a sok led. akvariumi ledeket nem fogsz talalni mert egyenlore ezek gyartasi koltsege is mas kategoriaba esik mint a hagyomanyos ledeke. es a ledek nincsenek kereskedelmi forgalomba tudtommal.

  nezd meg ezt a ket ceget:
  http://www.aquafx.co.uk/epages/es108851.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/es108851_shop/Products/FX500

  http://www.tmc-ltd.co.uk/aquarium/aquaray-lighting.asp

  ha megnezed itt egy 60cm-s csikon 4db led van osszesen. ezek adjak azt a borzalmasan eros fenyt. ket ilyen duo csik azaz 16 led iszonyatos fenyt ad egy 60-as akvariumban.

  az pedig gondolom meggyozo lehet hogy tengeri akvariumokhoz is hasznaljak. es az elokovek ugyanugy fejlodnek mint egy combos vilagitas allatt.

  ilyen csikbol termeszetesen akvariumtol fuggoen tobb kell. pl az en 240-es aksim fole valoszinuleg 4 duo 60-as csik kellene. ez 96Watt lenne de meg mindig nagysagrendekkel kevesebb mint a jelenlegi 240Wattos T5 vilagitas.

  az egyetlen hatrany az ara egyenlore.

 18. Ikaruga says:

  Meg néztem a két honlapot de semmijen infót nem találtam a led tipusára vonatkozólag. Én jelnleg az ithon kapható leg erősebb fényerejű ledeket használtam . Készítettem egy pár képet ,csak privátba szeretném átküldeni és kéne egy mail cím. Mert innen nem megy.

 19. viktorlantos says:

  szerintem ez titok egyenlore. marmint gondolom vedik a termekuket.

  fotokat nyugodtna kuld erre a cimre: lantos.viktor kukac gmail pont com

 20. viktorlantos says:

  kozben belefutottam egy ilyen szereld magad LED temaba.
  ha gondolod nezd meg a kovetkezo ket oldalt:
  http://www.ultraleds.co.uk/water-proof-white-high-brightness-blocks-p-1573.html

  ide lehet regisztralni kell hogy meg tudd nezni:
  http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=50&t=3687

 21. Ikaruga says:

  Fantasztikus az oldal. Főleg a vezérlő panel tetszett.Tökéletesen lehet velük imitálni a nap 24 óráját.Az a 6000k led pont jó lenne szerintem az akihoz.De van nálluk még ennél is erősebb 24v-os 60cm falmosó vízálló kivitelben.Az már egy 60cm-es vizfalat is simán át tud világítani. El küldtem a képeket .A minőségért elnézést de nem vagyok egy profi fotos.

 22. viktorlantos says:

  a kepeket meg nem kaptam meg. kerlek nezd meg hogy jo cimre kudted e. lantos.viktor kukac gmail.com.

  koszi. ez a forumos szereld magad dolog nekem is bejott. 😉

 23. Ikaruga says:

  Igazad volt én irtam rosszul a címet ujra próbálkoztam.Remélem most át megy.

 24. viktorlantos says:

  megjott koszi 😉 szerintem ezt a temat boncolgatni fogjuk meg kesobb. hatha mas is kedvet kap a szerelesed alapjan.

 25. mc.atesz says:

  hello! most regiztem az oldalra :valaki be avatna szókásokra meg stb:. am tecik az oldal(D)

 26. viktorlantos says:

  szia mc.atesz elnézést a késvei válaszért. a blogon nincs kifejezett szokás de szívesen látunk minden új olvasót.

  ha meg nem láttad nezd meg a http://www.akvakertesz.hu oldalt. ide gyűlnek a növényfejek 🙂

 27. dr.drake.ramoray says:

  Nézek, és látok a képen egy régi Eheim-et. Igazából mi a tényleges különbség a Classic és az Eheim újabb szűrő-generációi között? Csupán az ár nem lehet magyarázat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑