Akvárium 21 nappal az indítás után

Publikálva március 5th, 2009 | viktorlantos

Akváriumok – Lands Of Sarawak

Mostanában egyre több embertől hallom, hogy nagy akváriumot vásárolnának. Általában az indokok többfélék, de legtöbbször elhangzik a “nagyobb jobban mutat”, “könnyebb berendezni”, “kevesebb probléma van velük”. A most következő akváriumot ezért mutatnám be. Egy igazi Japán stílusú akvárium, ami mindössze 95 literes.

Tereprendezés

Tereprendezés

Az akvárium a Lands of Sarawak nevet viseli és az aquaticplantcantral.com-on 2008 novemberében a hónap akváriumának választották. Az akvárium Ruben Car granadai srác keze munkáját dicséri. Ruben 15 éve foglalkozik az akvarisztikával, de csak az utóbbi években a növényes (Nature) akvarisztikával. A Nature akvarisztikát Takashi Amano kedte alkalmazni a lényege annyi, hogy a természetben előforduló látványt próbálják meg “leutánozni” az akváriumokban. Hegycsúcsok, patakok, fák bokrok. Általában ezek az akváriumok mindig a természetből látott emlékek alapján készülnek.

21 nappal az indítás után

21 nappal az indítás után

Ruben, mint sokan közülünk Takashi Amano munkássága alapján talált rá az akvarisztika eme változatára.

Egy egyszerű akváriumot szeretett volna készíteni, amit viszonylag könnyű karbantartani, mivel tanulmányai miatt több hónapra elutazott és addig párjára hárult a feladat, hogy az akváriumot gondozza.

Így jött az ötlet hogy egy iwagumi stílusú akváriumot készít.

Nyírás előtt

Nyírás előtt

Az akvárium adatai:
Akvárium: 6mm vastag üveg. 65×35×40 cm (91 liter)
Világítás: DIY 4×24w T5 (Phillips Activive 8000ºK) / 9 órát naponta.
CO2: palackos rendszer ADA Pollen Glass Large 20 (2 bubi/másodperc) diffúzorral
Talaj: Penac W és P, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Power Sand S, Amazonia II.
Szűrő: Eheim 2324

Növények:
Vesicularia sp, Eleocharis acicularis, Eleocharis vivipara és Blyxa japonica (ez utóbbi a kedvencem így rossz már nem lehet 🙂 )

Halak, garnélák:
Otocinclus affinis, Hyphessobrycon amandae, Neocaridina heteropoda red és yellow.

Karbantartás:
Heti 40% vízcsere ilyenkor teljes adag (4ml) ADA Brighty K + ½ adag ADA Step1 (2ml), valamint ADA Green Bacter és ADA Green Gain-t ad a vízhez. A hét további részében ADA Brighty K naponta (1ml) és ADA Step 1 (1ml) heti háromszor.

Amikor szűrőt tisztít a szokásos vatta cserén kívül egy baktérium mixet is ad a szűrőbe. Ami 1 kanál Penac W + ½ kanál Bacter 100).

Egy kis fazonírozás után

Egy kis fazonírozás után

Tökéletes példa arra hogyan lehet 65 cm-en egy gyönyörű akváriumot készíteni és nem csak a mostanság annyira divatos Mini Landscape (Seiryu) köveket lehet használni, ha jó hatást szeretnél elérni. Ruben Ohko köveket használt akváriumában.

Ismét egy akvarista, aki az ADA termékekre esküszik akár tápozás tekintetében akár technikában.

"Lands of Sarawak" Foto: Ruben Caro

"Lands of Sarawak" Foto: Ruben Caro

A fenti fotókon kívül van egy kis videó is az akváriumról bár nem egy Vimeo minőség sajnos, ettől függetlenül jól visszaadja az akvárium hangulatát. Katt a HD-re a jobb minőséghez.

Ha hely engedné, biztos egy 60cm-es üveg csoda lenne a következő akvárium, amit szívesen beszereznék.

Forrás: Aquatic Plant Central

Az akvárium naplója a következő linken elérhető akit bővebben is érdekel.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,


A szerző13 Responses to Akváriumok – Lands Of Sarawak

 1. alex69 says:

  Gratulálok az akváriumhoz, nagyon dekoratív!

  Én is Szeretnék a fürdőszoba és a nappali fala közé egy óriás akváriumot építeni.
  Ez egy malawi vagy amazonaszi biotóp lesz.
  A terveim szerint 320 cm hosszú, 110 cm magas, és 150 cm mélységű lenne. (ha
  muszáj, ebből a méretekből egy keveset engedek)
  Kérdés, hogy hazai anyagokból építhető-e ekkora medence, mennyiért, és
  milyen szűrőrendszer bírja el?
  Szerintem ezekhez egyedi szűrőrendszert terveznek és gyártanak, vagy rosszul
  tudom?

  Köszönöm a szakértő tanácsodat!

 2. viktorlantos says:

  huh hat jo kerdes. megmondom oszinten az ilyen meretekhez szerintem tervezo csapat kell. a terhelese is eleg komoly lenne. az uvegvastagsagra lovesem sincs 😉
  es ahogy irtad valoszinuleg ilyen meretekhez egyedi szures van. sajnos ebben nem tudok segiteni. de korbenezek hatha valaki nalam okosabb hozza tud szolni.

 3. Nigro says:

  110 magas? 150 mély? Hogy fogod takarítani ezt az 5000 literes medencét? Jól gondold meg.
  Takashi Amano saját akváriuma valamivel nagyobb, de egy új autó ára kb. a technika, amit beleszerelt.
  http://viktorlantos.com/wordpress/2009/01/20/akvariumok-egy-seta-az-ada-szentelyeben/
  http://akvarisztika.budapet.hu/2008/10/08/takashi-amano-hazi-akvariuma/

 4. TZ says:

  Kedves alex69!

  Olvastam már ilyen terveket más fórumokon is, de mindig elképedek. Ilyenkor azt feltételezem, hogy bár határozott/eldöntött szándékként fogalmazzátok meg az gigászi akvárium építését, nincs öt perc józan gondolkodás sem mögötte. Mi esetleg megfontoltan válaszolgatunk, úgy teszünk mintha lenne rá 1% esély, hogy megvalósul, pedig felesleges álmodozni is róla. Csak hasra csapva, de kb a kis akváriumom 3000ft/liter-be van. Azt hiszem Luna blogjában precízen ki van számolva egy ilyen szám. Ha ezt veszem alapul, akkor 15misi 5000 liter. Semmivel nem olcsóbb mint egy kis akvárium, mert minden sokkal egyedibb lesz benne, mindenre egyedi megoldást kell keresni.

  Ócsitani sem lehet, hiszen kár beszélgetni róla, ha nem gyönyörű, igényes aksi építése a cél. Nem tehtő meg, hogy “élesztős palac ideiglenesen…” Egy ekkora akvárium nem lehet rossz ötlet torzójaként, a lakás csufja 5 köbméterben.

  A fenti összegbe, öröm ha belefér a lakás átalakítása is, hiszen az sem annyi, hogy kibontasz egy falat és lambériával letakarod az illesztéseket. Ott van a fenntartási költség is, ha hasamra csapok, kb 3.000 forint lehet nekem havonta. (gőzöm sincs, de minimum) Neked ez is tuti 100x ennyi, az évi 1,5millió! (persze pontosan nem tudom mi kerülne 300ezerbe havonta, de biztos összejön olyan kiadások segítségével, amik az extra méretből következnek)

  Tényleg ne vedd személyeskedésnek, távol álljon tőlem, hiszen nem ismerjük egymást, de ha lenne rá ennyi pénzed, akkor nem egy ilyen blogban kérnél “szakértő tanácsot”, hanem profi céggel terveztetnéd meg és kiviteleztetnéd ezt a projektet. Bocsi, de ez a véleményem.

  (A bejegyzés egyébként arról szólt, hogy 65cm-ben is lehet szépet készíteni! 🙂 )

  Zoli

 5. viktorlantos says:

  igen! pont ez volt a szandek hogy picit a meretverseny miatt vegyuk eszre a “kis” akvariumban rejlo szepseget.

  egyebkent a fenti akvariumot elsore at sem gondoltam. tenyleg az epites csak egy dolog de a karbantartas….

  egy ekkora akvariumhoz komplett karbantarto csapat kell. es a meretekbol adodoan el sem tudom kepzelni pl a tapozast, vizelokeszitest, futest vagy eppen a CO2-t. Most vilagitasrol mar nem is beszelek. azert el tudom kepzelni hogy valaki szan erre ennyit, bar tenyleg ha ilyet csinalnek tuti nem az erdekelne mi kell bele hanem hogy jol mukodjon. es felkernek egy csapatot ra.

 6. artegor says:

  elősször is.
  hát ez az akvárium megfogot . gyönyörűűűű.
  nemtalálok szavakat,

  másodszor.
  képzelj el egy 100 literes szép zöld akváriumot a falban. szerintem a szem hamarabb megakad rajta mint 1 falnyi akváriumnál(első ránézésre)bár lehet.hogy hülyeséget mondok. Ilyen nagy akinál ki lehetne próbálni az el natural módszert. nemkell sok féyn…
  bár inkább csinálnék 1 haltenyészetet ennyi pénzből, vagy nyitnék 1 halast. (gyerek fejjel könnyű az élet 😀 )
  szóval az a lényeg , hogy ezt tényleg jól gondold meg
  art.

 7. viktorlantos says:

  alex, esetleg nezz korbe ezen a forumon is. ez az akvarium bar nem annyira robosztus mint irtad, de hatalmas. a link az akvarium naploja (angolul) lathatod ahogy az uveglapokat a helyszinen pakoljak ossze stb….

  http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=35&t=1590

  lehet regisztracio kell hozza

 8. snoop85 says:

  alex69
  Van amúgy akváriumod?Ha nincs , akkor egyszer mondjuk egy 100-200 literessel kezdd el. Majd meglátod, hogy nem olyan egyszerű dolog ez. Én már több hónapja rendezgetem a 230 literesemet.( számomra )elég nagy kihívás ez is.
  Amúgy pedíg sok sikert az óriás akváriumodhoz és hogyha sikerül megcsinálnod, akkor le a kalappal előtted!

 9. TZ says:

  Én is szeretnék nagy akváriumot. 🙂 De tudom, hogy mekkora munka és mennyi pénz, így előbb abban gondolkodnék, hogy középületbe helyezem el. Jó lenne, ha nem csak egy négy tagú családnak okozna örömet, sőt reklámozná és híveket szerezne a hobbinknak, ha sokan látnák. Mivel nem lottózok, így akkor valósulhat meg, ha a kis vállalkozásom nagyon felfut, így a hosszútávra bérelt, vagy saját irodaház auláját, vagy a „nagy tárgyalót” képzelem el helyszínek, de természetesen egy belső építész segítségével, a környezet és az akvárium összhangját komolyan megtervezném és kiviteleztetném. Ha mégis önző leszek, akkor életem derekán a Pilisben épülő házam dísze lenne. De ez lenne az első, amit tisztáznék a tervezővel, hogy vállalja-e, hogy egy ilyen nehezítés van a projektben. Először is, szerkezetileg és gépészetileg ki kell mindent találni még az alap kiásása előtt. A szobák kialakítását, az életterek megtervezést, szintén az aksi figyelembevételével alakítanám ki. A lakberendezés szerves része lenne. Azért írtam mindezt le, mert ezzel szemben azt látom, hogy sokan a rosszul megtervezet családi ház felesleges 5-8 köbméteres holtterét „hasznosítanák” akváriumként. Szerintem ez nem szerencsés alapállás. Kétlem, hogy értékes végeredmény születhet így.

  Azt is könnyen leírjuk, hogy „valakivel” kell megterveztetni és kivitelezni. De nyílván nincs Magyar vállalkozás, akinek lenne sok öt köbméteres referenciája, lakó épületben. Ki tudná azt, hogyan kell 5000liter vizet élővé tenni. (szép akváriumot, nem egy tenyéssz tartályt) Nyílván nem heti kétszer 50% vízcserével. De bárki bármit mond, az csak elmélet, hiszen nincs tapasztalat mögötte. Ha például valaki betesz egy bölcsőszájú halat egy több köbméteres akváriumba, akkor az a faj végérvényesen telepítve lett a medencébe. Ez nem olyan, hogy „meggondolom magam”, most mégis mást szeretnék, vagy van egy jobb ötletem, próbáljuk ki azt.

 10. dr.drake.ramoray says:

  Szia Viktor,
  a posztban említett növényeket melyik országban 😉 volt alkalmad beszerezni?
  Komolyra fordítva: lehet a fent említett növényekből (Vesicularia sp, Eleocharis acicularis, Eleocharis vivipara és Blyxa japonica) bármelyiket valahol vásárolni, kapni, tulajdonná tenni?
  Köszönöm szépen. Igazán impozáns blog, gratula hozzá. 🙂

 11. viktorlantos says:

  szia, a ritkaságok miatt biztos megpróbálnám a helyedben a debreceni http://www.Tropicalfish.hu üzletet. Ők Tropica növényeket forgalmaznak és ha valami nincs azt lehet rendelésre kérni.

 12. alex69 says:

  Kedves Zoli, és minden hozzászóló!

  Köszönöm a segítő tanácsokat, jól estek.
  Magamról: én tíz évig halaztam 150-200 literes akváriumokban, főleg sügéreket tenyésztettem.
  Azóta gyermekeiem születtek, most jön a harmadik, így nincs hely már.
  De amint sikerül kertesházra cserélni a lakásomat, tudok akváriumokat tartani.
  Én olyan nappalit akarok építeni, 6 x 9 m méretben, akár átalakítás útján, hogy abban bőven elférjen a családom, és egy nagyobb medence is.

  Az árakról:
  Ha profikkal építtetném meg, milliókba kerülne valóban, de hol van itt igazi profi, aki épített már 3-5 ezer literes aksikat betonból?
  Én elküldtem a terveket kb. 20 magyar akváriumépítő cégnek, és csak ígérgetéseket kaptam, de pld. konkrét árajánlatot nem.
  legtöbbjük nem is végzett még ablak beszerelést nagy, beton medencékbe.
  Ezért külföldi cégeket kerestem, és ők a német Hydrosight cég ingyen adtak ötleteket, kész beszerelési terveket, és már az akril ablakot (window) is hozták volna, de én sokallottam az árat. Már nem emlékszem, de kb. 3200 euro lett volna.

  Az Interneten lévő oldalakról egyébként mindent el lehet tanulni, csak idő kell hozzá.

  Inkább alacsonyabb lesz a medencém, de nem adok ki közel 2 milliót egy 50-60 mm vastag, és 4 m hosszú akril tömbért.
  Megveszem az itthon kapható 20-as üveget, és barátaimmal beszereljük a betonaksiba.
  Sok akvarista, olaszok, amcsik, stb. a neten fel is teszik részletesen, ahogy maguk építik meg a hatalmas 1000-5000 literes aksikat. Szűréssel együtt!

  Az üzemeltetésről: a fűtés gázkonvektorról és/vagy napelemes rendszerről fog történni. Egyszerűen szereltetek az aksi alá egy sima szobai konvektort, mert a lakást is fűteni kell. Nyáron pedig nem is kell mindíg fűteni, inkább hűteni.

  A világítást magam készítem, mert egyik szakmám a villanyszerelő. Annak ellátása is napelemekről fog menni.
  A legnehezebb talán a szűrés: én egy nagy külső tartály szűrőre gondoltam, lehet kapni fém, és műanyag tartályokat is, tetszőleges méretben, csak teli kell pakolni szűrőanyagokkal.
  De lehetne a hátfal mögé is helyezni a szűrőanyagokat, alájuk pedig néhány szívattyút. Két nagy belső szűrő is kell, az áramlás miatt.
  A takarításhoz bele kell állni, és kipucolni, ha muszáj, de bízom benne, hogy ezt csak nagyon ritkán kell elvégezni.
  Összesen max. 1 milliós költséget számolok, és ebből a legtöbb a nagy, 20-as üveg lesz, és a nagy tartály a szűrőnek.
  Az amcsi halasok fából is építettek 2200 gallonos akváriumokat, de ott inkább az akril dívik, és nem az üveg.

  Ez díszmedence lesz, valószínűleg Malawi biotóp, mivel az amazonaszi halakhoz vízlágyító berendezés is kellene.

  Ha készen lesz, referenciának fogom mutogatni a honlapomon a leendő vevőimnek.
  De az is elképzelhető, hogy nyugaton fogom megépíteni, mert ott az állam jobban támogatja a napelemes rendszerek alkalmazását, és nagyobb az igény, és a fizetőképes kereslet az akváriumokra.

  Utószó: nem kell 15 misi, akarat kell, és hely, a többi megy magától.

  Üdv, és jó akvarizálást kívánok!

  alex

 13. alex69 says:

  hello viktor!

  Az ukaps.org-ra beregeltem az este, de nem találom az aksit, ha valami támpontot írnál, melyik fül , vagy cím alatt keressem, az jó lenne.

  A neten sok nagy aksi van, ha beírjátok a Google-ba, hogy 2000 gallon aquarium, vagy 9000, 15 000 liter, akkor többet is hoz a kereső, és van ahol a részletes megépítés is, fotókkal, és szöveggel van közzétéve.
  Aki jól tud angolul, vagy németül az számos leírást talál óriási (2-3-6-9 m3) aksik megépítéséről.

  köszi!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑