Technika Egy korai közeli fotó

Publikálva március 13th, 2009 | viktorlantos

Technika – Az akvárium fotózása I.

A következő sorozatban az akvárium fotózását fogom bemutatni. Kezdve az alapoktól, áttekintve azt is, ahogy a “nagyok” készítik képeiket.  Rengeteg energia és idő szükséges egy komoly növényes akvárium megfelelő telepítéséhez és berendezéséhez és eljön a pont, amikor el kell készítenünk azt a bizonyos fotót. Az akváriumunk valószínűleg velünk együtt nem lesz örökéletű. Legtöbb esetben ezek a növényes akváriumok néhány évig üzemelnek, mielőtt átrendezik őket. Van, aki folyamatosan dokumentálja kedvence fejlődését, így remekül megfigyelhetőek a különböző fejlődési szakaszok, de van olyan is, aki nem rendelkezik fényképezővel és csak egy adott pillanatra kölcsöngéppel örökíti meg a legszebb állapotot. Egy biztos, fotó nélkül az akváriumunk csak az emlékezetünkben fog élni, így mindenképp érdemes valamilyen időpontra betervezni az elkészítését.

Egy korai közeli fotó

Egy korai közeli fotó

A nagy akváriumom viszonylag fiatal csak néhány hónapos, de remekül megfigyelhető, rajta ahogy a növények szép lassan teret nyernek maguknak és birtokba veszik az életteret. Ha nem fotóztam volna, ezeket a dolgokat valószínűleg észre sem veszem. Mert emlékeimben úgy rémlett már a telepítéskor is komoly növény arzenállal rendelkeztem… (közel 70 növényt telepítettem az indulásnál). Szerencsére rendszeresen készítek képet, és így visszanézhető az is hogy a különböző fajok milyen tempóban fejlődnek. A következő telepítésnél biztos nagy segítségemre lesz mindaz, amit így tanultam.

November 14.

November 14.

Akinek nincs megfelelő digitális fényképezője ne keseredjen el. Nem szükséges hogy saját fényképezővel rendelkezzünk, de sokat segít a különböző tulajdonságok, fényviszonyok beállítások feltérképezésében. Az alapokat a sajátos téma fotózásához a nélkül is el lehet sajátítani, hiszen nagyon sok múlik az előkészületeken. Ha ezeket az előkészületeket megtanuljuk, a jó kép egy kölcsöngéppel is remekül elkészíthető lesz.

December 5.

December 5.

Fontos! A fotózáshoz általában vízcserét követő napot használjuk. Ilyenkor a legtisztább a víz. Később bemutatok egy technikát, ahol ennél sokkal pontosabb formaidőzítés is kell. Saját részre történő fotózásnál azonban ennyi is elegendő.

Január 10.

Január 10.

Akkor kezdjük is az előkészületekkel…

Talán a legelső és legfontosabb momentum az akvárium üvegének megfelelő tisztítása. Kívülről egy puha törlőkendő is megteszi némi üvegtisztítóval. A cél hogy az akváriumon található port és rászáradt vízcseppeket el tudjuk távolítani. A fotó elkészítésénél rendkívül zavaró lehet, mert egy megfelelő irányból érkező fény jól kiemeli ezeket a hibákat. Utólag pedig a photoshop mesterének kell lenni ahhoz, hogy ezeket elrejtsük.

A külső takarítás után jöhetnek az algakaparó pengék, mágnesek, vagy egy nem használatos plasztik kártya. Akinek alig, vagy egyáltalán nincs algája, nehezen veszi észre az üvegen finoman fotókban lerakódott algát, de kevés olyan akvárium van ahol tényleg nincs az üvegen semmi. Akik a leckét rosszul tanulták meg ott valószínűleg több munka is lesz az alga eltüntetésével. Viszont bármelyik csoportba is tartozzunk mindenképp ajánlatos az üveget belülről letakarítani fotózás előtt.

Februar 23.

Februar 23.

Távolítsuk el az összes technikát az akváriumból a fotózás idejére. Szűrő csövek ki- és befolyó ágai, fűtőszál, CO2 diffúzor vagy belső reaktorok, levegőztetők.

A technikák kiszerelésével elképzelhető, hogy elhullott levelek kavarodnak fel, ezeket halásszuk ki hálóval.

Sajnos a növényes akváriumok világításai nem alkalmasak a megfelelő fotó elkészítéséhez, de hobbi szintű eredményhez megfelelő lesz. (Későbbiekben bemutatok majd egy módszert a jobb képek elkészítésére.)

Ha zárt az akvárium a kiszűrődő fényekkel kevesebb problémánk lesz (ebben az esetben is le kell zárni a fedelet), de nyitott akváriumoknál illetve függesztékes lámpáknál mindenképp fekete kartont kell használnunk az akvárium felső része és a világítótest között. Ha nyitott az akvárium a kartont ragasszuk kívülről a vízfelszínnel azonos magasságban, és az akvárium teljes szélességében az akváriumra. Ha kevesebb számítógépes utómunkát szeretnénk, akkor az oldal elemekre is hasonló kartonos módszer szükséges. A karton eltakarja a zavaró fényeket és a visszatükröződésből eredő hibákat.

Buja növényzet

Buja növényzet

A fényképezőt mindenképp rakjuk tripoid állványra. A homályos életlen fotók elrontják az összképet, kézből pedig gyenge fényviszonyok mellett (nem stúdióvilágítással) szinte lehetetlen jó képet készíteni.

Én a számítógéppel összekötve gépről készítem a fotókat. Ennek több előnye is van. Gépen sokkal könnyebben és pontosabban lehet élességet állítani. És a teljes képernyős előnézet sokkal jobb képet ad a teljes látványról. Távvezérléssel szinte minden tulajdonság állítható. Így nagyon gyorsan készíthetünk ugyanarról a beállításról különböző ISO-val vagy zársebességgel képeket.

Fontos hogy a szobában ahol az akvárium van lehetőleg minden zavaró fényt zárjunk ki. Szinte lehetetlen egy napsütéses nappaliban jó képet készíteni. Ezért érdemes megvárni az esti órákat. És ilyenkor is érdemes előnézeti fotókon megnézni nincs e zavaró visszatükröződő fény. Ha van vagy esetleg túl sok van, egy nagy fekete lepedővel körbe tudjuk keríteni az akvárium és a fényképező közötti területet mindkét oldalról.

Sajnos a nálunk kapható akváriumok illetve akvárium üvegek borzalmasan tükröződnek. A versenyakváriumok speciális nagytisztaságú üvegből készülnek, és az ilyen típusú akváriumok egyik jó tulajdonsága (azon kívül, hogy teljesen színtelenek), hogy kevésbé tükröződnek.

Az elkészült fotókat a jobb tükörreflexes gépek több formátumban is képesek elmenteni. Az alap JPG tömörített képformátumon kívül kérhetjük a RAW mentést is. Míg a JPG egy tömörített formátum és erősen limitált vele az utómunka, a RAW formátum rengeteg extra paramétert tartalmaz és természetesen a tömörítetlen képet.

Canon Remote Shot

Canon Remote Shot

A RAW formátumú képek később fényképezőtől függetlenül, számítógépen számos tartományban módosíthatók akár a fényképező gyári szoftvereivel akár olyan programokkal, mint az Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, vagy az Apple Apperture szoftverekkel.

A versenyeken természetesen kizáró ok a fotók manipulálása. Legtöbb esetben csak vágást engednek. De saját célra kísérletezhetünk a jobb eredmény elérése érdekében.

Adobe Lightroom 2

Adobe Lightroom 2

A fotók, ha elkészültek érdemes feltölteni őket egy képmegosztó szolgáltatásra, mert innen könnyen beágyazhatjuk a képet a következő fórum bejegyzésünkhöz, blogunkhoz vagy egyszerűen csak azért, hogy barátainknak dicsekedjünk az eredménnyel. A képmegosztók nagy előnye hogy viszonylag nagy méretben is képesek tárolni fotóinkat ellentétben sok témával kapcsolatos feltöltő oldallal vagy akvarisztikai fórummal. Magyar nyelvű szolgáltatásként az Indafoto-t említeném, ami az utóbbi időben már egészen felzárkózott a nyugati riválisokhoz. A külföldiek közül egyértelműen a Flickr a legnépszerűbb.

Következő bejegyzésben a komolyabb előkészületről és világításról írok majd, illetve arról hogyan készülnek a mesterművek, amivel a legtöbb versenyen is találkozunk.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerző7 Responses to Technika – Az akvárium fotózása I.

 1. artegor says:

  viktorlantos
  le a kalapom. ilyen írásra vártam már mióta 🙂
  örülök, hogy írtál valamit(magyarul), mivel most a cau-aqua-n pont ilyeneket olvasgattam, és az angol tudásom még nem tökéletes.még 1x grat.
  art.

 2. viktorlantos says:

  szia artegor, CAU-n nagyon jo cikkek vannak en is sokat olvastam. sajnos alapban kinai. 😉

  a kovetkezo reszben tobb CAU-s praktika is lesz egyebkent.

  koszi a gratot 😉

 3. artegor says:

  eremélem is 😀
  személyszerint azt az oldalt nekem találták ki, ezt ugy értem,hogy olyanokat irnak benne amik érdekelnek.
  másrészt kedvenc “témaköröm” 😀
  még 1x grat 😉

 4. artegor says:

  még annyi, hogy látva képeiden, az akváriumod mögött fehér poszter van(?) . egy olyan képre nállad is kíváncsi lennék, hogy a hátteret megvilágítod(persze hogyha megoldhato 🙂 )

 5. warrior71 says:

  Szia Viktor! Látom volt egy kis időd 🙂 . Jó a cikk mert az akvarisztika egyik achilles-sarkára mutat. A szép akvárium létrehozása után a szép fotó ami nagy kihívás! Az akváriumod nagyon szép lett! Gratulálok hozzá és a fotókhoz is.

 6. viktorlantos says:

  artegor, az aksi mogott nincs semmi csak a feher fal 😉

  egy ledsort vagy egy fenycsovet az aksi aljahoz igazitva az akvarium mogott ha hasznalsz a fal meg feherebb lesz. igy csinalnak sok ADA-s aksit is. ez az elso lepcso 😉

  a bejegyzesben egyebkent errol is irok majd

 7. viktorlantos says:

  warrior71 igyekszem kicsit tobb idot forditani. sajnos elhanyagoltam az utobbi hetekben.

  a szep foto valoban nagy kihivas. a mostani inkabb csak izelito. a kovetkezo post szol majd a kihivasokrol.

  en lepesekben probalom megvalositani a fotozast. az utolso foto amit fent laszt mar ugy keszult hogy eltakartam a lampat egy kemeny sotet muanyag lappal. ezert is lett jobb az osszhatas mint a korabbi kepeken.

  csinalok majd technikak nelkulit es kicsit tobb vilagitassal is. de nagyon munkas egy jo foto elokeszulete.

  es az aksinak is top formajat kell mutatnia, ami hat egy ilyennel mint az enyem eleg nehezkes. szinte hetente mas arca van a folyamatosan fejlodo novenykek miatt.

  egyebkent orulok hogy bejon az aksi. 😉 remeljuk a kovetkezo korben egy fokkal meg jobb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑