Növények A lotusz volt már vörösebb is

Publikálva április 26th, 2009 | viktorlantos

ADA vs. EI-Green Aqua. Harc a növénytápok koronájáért

Egy két háá… és eljött a pillanat. Rövidebb kihagyás után visszatértem és remélem a visszatérés most már végleges lesz. Az utóbbi hónapok kissé sűrűk voltak legtöbben talán tudjátok miért. Akik nem értesültek róla azoknak elmondom, hogy Nigroval és Keymaker-el megnyitottuk Magyarország első növényes akvarisztikára szakosodott web áruházát a www.greenaqua.hu oldalt. Akik még nem tették meg, látogassanak el az oldalra, hiszen sok olyan terméket kínálunk, ami hazánkban eddig elérhetetlen volt. Cégünk a Green Aqua Kft. az ADA hivatalos magyarországi forgalmazója is, így valóban lehetőségünk van az akvarisztika krémjének számító termékekkel is foglalkozni. A projekt életre keltése meglehetősen sok energiát emésztett fel így jobbnak láttam rövid időre szüneteltetni a blogot. Most, hogy a zászlóshajó beindult terveim szerint újra rendszeres cikkeket fogok írni, ahogy az korábban tettem…

Green Aqua Webshop

Green Aqua Webshop

Ennyi bevezető után térünk is rá az első izgalmas témára. ADA vs. EI…. Hogy mért pont ezt a két tápozási módszert írom? Rengeteg növénytápot próbáltam korábban többek között Sera, Tetra, Dennerle, Tropica, EI, ADA. Persze a növényes akvarisztikában léteznek ettől különböző tápozási módszerek, amit eddig nem próbáltam még. A fenti listát csak tájékoztató jelleggel írtam, hogy van mihez hasonlítani a hatékonyságot.

Talán kezdésnek annyit, miért is olyan fontos a megfelelő tápozás a növényes akváriumban? A megfelelő tápozással növényeink egészségesen fejlődnek, fotoszintetizálnak, virágzanak, szaporodnak, és az algák elleni harcból is győztesen kerülnek ki mivel minden tápanyagot felhasználnak amire az algáknak szükségük lenne…. Ellenkező esetben sajnos növényeink elgyengülnek, levelik lukadnak, elfoszlanak, elbomlanak, illetve szép lassan az alga megeszi őket.

Bármilyen tápanyag hiány esetén növényeink hiánytüneteket jeleznek. Ebből adódóan a növényes akváriumnál kiemelten fontos a megfelelő tápozás. Sajnos a legtöbb gyártó növénytápja nem alkalmas az ilyen akváriumok tápozására. Egy általános növénytáp biztos nem képes megfelelő eredményt hozni, a legjobb gyártóknál is több termék együttes használatával sikerülhet csak. Ebből a megfontolásból és korábbi tapasztalataimból a Sera, Tetra tápjai ki is estek, amikor új növényes akváriumomat alakítottam ki. Versenyben volt a Tropica, illetve az ADA. A Tropica tápjai kiválóak, de itt is kiegészítő tápozást kell alkalmazni, ha sikert szeretnénk elérni. Általában száraz tápokat. Porozni viszont nem akartam.

Green Aqua száraztápok

Green Aqua száraztápok

Körülnézve a versenyek akváriumait legtöbb esetben ADA tápokat használtak. Így én is erre tettem a voksom.  Így nem mondhattam azt, hogy persze azok az akváriumok a tápozás, technika stb. miatt jobbak. Meg akartam adni az esélyt, hogy ugyanolyan feltételek mellett tényleg csak az emberi kreativitás legyen az, ami miatt más egy profi akvárium. Az akvárium telepítése óta ADA tápokat használtam napi adagolásban. Úgy ahogy azt Amano ajánlásában írja és ahogy sok versenyző is használja.

ADA növénytápok

ADA növénytápok

Tápozásom a következőből állt:

 • ADA Brighty K 14-16ml naponta
 • ADA Brighty Step 2 14-16ml naponta
 • ADA ECA naponta 14-16 csepp
 • EASY Carbo 5 ml naponta. A vörös szinek és az erősebb növények miatt.
 • vízcserénél ADA Green Gain 24 csepp. Ami segített a növények gyors felépülésében a nyírások alkalmával

A több hónapos használat során a legapróbb változásokat, rezdüléseket is észrevettem növényeimen. Minden tökéletesen fejlődött így maximálisan elégedett voltam a tápozási módszereimmel. Algát a telepítés óta nem láttam.

Akvárium még ADA tápozással

Akvárium még ADA tápozással

Bár több fórumon is erős kampány folyt a száraztápok és az EI módszer mellett, porozni nem akartam. Persze aki már ült Ferrariban nehezen ül át bármilyen más autóba… így én is mondhatni ellenálltam. Itt jött Keymaker és az EI módszer. Keymaker-t nem kell bemutatni. Élharcosa az EI módszernek az ő ötlete volt, hogy a Green Aqua is támogassa ennek a tápozási módszernek az elterjedését. Készített egy emészthetőbb mixet (a porok továbbra sem szimpatikusak nekem) és elnevezte Green Aqua Mikro és Green Aqua Makro tápnak. Belegyúrta az elmúlt évek tapasztalatait és a magamfajta szkeptikus kényelmes embernek is használhatóvá érthetővé tette. Nincs már porozás, számológép és állandó mérés. Nincs ebből eredő tévedés sem. A két flakonból napi adagolás szerint kell használni és csak a vízcseréket kell betartani, amire eddig is figyeltem. Így rávett, hogy ha már forgalmazzuk a terméket nekem is ki kell próbálnom….

Green Aqua Mikro es Makro növénytáp

Green Aqua Mikro es Makro növénytáp

Adott volt tehát egy ideálisnak nevezhető növényes akvárium, ami 240 liter. Tele egészséges növénnyel, megfelelően erős világítással (4*54Watt T5 refivel), a mi szempontjaink és a tapasztalataim alapján is egy elégséges szűrő rendszerrel (2 Eheim Prof 2 külső szűrő összesen kb. 2000l/óra névleges teljesítménnyel), valamint nagynyomású CO2 rendszerrel.

Betartva a számomra előírt napi adagolást elkezdem naponta használni a Green Aqua tápokat. Természetesen minden korábbi ADA tápot abbahagytam egyedül az Easy Carbo-t adagoltam mellé. Az EI táp így is egy agresszív tápozási módszer, nem akartam, hogy más táppal keverve esetleg az élőlények lássák kárát.

Így az új tápozásom a következő lett:

 • Green Aqua Mikro naponta 10 nyomás (10ml)
 • Green Aqua Makro naponta 10 nyomás (10ml)
 • Easy Carbo 5ml naponta

Az első hét tapasztalatai után észrevettem, hogy a vizem mintha “tisztább” lenne. Korábban sárgás-barnás volt a színes ADA tápok miatt. A Green Aqua tápok tehát nem színezték annyira a vizet, aminek nagyon örültem, mivel egy szép növényesnél a látvány is nagyon fontos és a kristálytiszta víz. Ezért a tiszta víz csak javít a megjelenésen. Viszont észrevettem, hogy néhány növényen megjelent az alga… Valahogy számítottam rá az átállás miatt, de meglepett milyen gyorsan kialakult, amit 6 hónapig nem is láttam az akváriumomban. Az alga főleg a vízfelszín közelében lévő növényeimen jelent meg. Néhány stemen, az vízfelszínen fekvő Echinodorus-on és a Microsorum-on. A microsorum-ot más EI-s akváriumban is láttam már hogy EI táp mellett barna foltok jelennek meg rajtuk. Ez nálam is megjelent. Pedig előtte szép zöld levelei voltak.

Echinodorus virága

Echinodorus virága

Vízcsere és a következő hét is eljött…. Tünetek hasonlóak, mint korábban. De az alga terjedése megállt azon a minimális szinten ahol volt. Leginkább a vízfelszín közelében. A vizem a második héten mintha már nem lett volna olyan szembetűnően világos, mint az első héten, kicsit zöldes lett szerintem a vízben lévő alga miatt. Így némiképp csökkent a színezet miatti különbség a korábbi ADA tápok és a Green Aqua tápok között. A növényeim sokkal intenzívebb buborékolásba kezdtek, mint korábban. És a második héten érzésre és látványra is sokkal drasztikusabb növekedést produkáltak, mint a korábbi tápozásom alkalmával. Észrevettem viszont, hogy az eddig vörös és narancsos színekben pompázó növényeim már nem olyan vörösek. Köztük a lótusz is. És a többi növényem is mintha sokkal élénkebb zöldben világítana. A vörös hiányt természetesen betudtam annak, hogy nem adagolom az ADA ECA tápot, amit korábban használtam. Ez a táp rendkívül sok vasat tartalmaz több amino savval, ami a vöröses színű növényeknél sokkal élénkebb vörösebb szint eredményez. Szerintem Amano akváriumaiban is és a verseny aksiknál is az ADA ECA az, amitől olyan sok szép színes stem és vörös növény látható.

A növények elképesztő ütemben nőnek

A növények elképesztő ütemben nőnek

Harmadik héten különösebb változás nem történt az alga nem tudott tovább terjedni hála a bika szűrésemnek és a jól karban tartott akinak. A növények viszont…. hát mintha bukszusok közt járnék. 😉 Durva növekedésen mentek keresztül 2-3 hét alatt. Szinte  minden növény olyan mértékű bokorrá erősödött, hogy a harmadik hét végén kénytelen voltam egy kicsit többet ritkítani. Az Echinodorus levelein nem terjedt tovább az alga, de olyan méretű virágot hozott, ami korábban szintén nem volt jellemző. Korábban is virágzott, de a vízből kinőve max. 20 centis száron volt tapasztalható mindez. Most kb. 50 centi és ahogy látom a rengeteg virágzás után mintha emersben is hozná a leveleit a víz felett. Az Echinodorus mellett egy-két víz közeli stemen is láttam, hogy pontokban ott az alga. Távolról nem, de közelről érzékelhető volt. Bubizás ment ezerrel nap közben a növények jól érezték magukat talán én is csak a korábbi vörös színeimet hiányoltam.

A lotusz volt már vörösebb is

A lotusz volt már vörösebb is

Halaim jól érezték magukat, Amanok szintén. Mindenkinek jó étvégya volt én pedig lassan hozzászoktam a Green Aqua tápokhoz amit, ahogy az ADA tápoknál korábban, reggel villany felkapcsolás után nem sokkal adagoltam. Az algát sikerült féken tartani, de Microsorum levele azóta is foltos.

A tápot el tudnám képzelni, hogy folyamatosan használom, ahogy valószínűleg még 1 vagy 2 hétig fogom is. Elképesztő eredményei vannak egy ADA szintű tápozáshoz képest is. De akkor mégis miért nem vagyok teljesen elégedett?

Számomra az ADA tápok a finomságot jelképezik. Nehezen tudom elmondani, de valahogy azt a nyugalmat mint amikor Amano mester vagy néhány verseny akvárium képeit nézegetem. Mint egy Bonsai. A kis szereket naponta adagolva növények egy kiegyensúlyozott fejlődésen mennek keresztül. Az ADA ECA miatt a sokkal színesebb az összkép. A kevésbé agresszív tápozás miatt az alga mindvégig elkerült. SOHA nem gondoltam rá.

Több angol akvaristánál is láttam mostanában, hogy megelégednek egy szinttel mérsékeltebb tápozással is így nem kell a növényeket folyamatosan, mint pl. az EI mellett már-már hetente drasztikusan vágni.

Akvárium még ADA tápozással

Akvárium még ADA tápozással

A két tápot ezért ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy finom luxusautó (ADA) és egy igazi amcsi izomautó (EI – Green Aqua tápok) lenne előtted. Mindkettőnek megvannak a maga erényei. Aki a brutalitást szereti, az izomautót választja, aki viszont nyugalmat szeretne és szeretne elfeledkezni a folyamatos csúcsra járatásról,  a füstölő gumikról, a lámpától lámpáig tartó gyorsulásról az a luxusban találja meg számításait.

Egy biztos ma mindkét tápozási módszer a legjobb tápozásként van számon tartva. Sokan, ha nem is EI szerint, de száraztápokkal egészítik ki Tropica vagy épp ADA szerinti tápozásaikat is. A legutolsó Practical Fish Keeping  újság is lehozott néhány demo akváriumot és ezek paramétereit és még mindig ADA dominanciát látok. A versenyeken szintén.

Akvárium még ADA tápozással

Akvárium még ADA tápozással

De a közösség erősen megosztott ebben a tekintetben. Az Green Aqua (EI) tápok össze sem hasonlíthatóak árban egy ADA tápozási módszerrel ennek köszönhető elsősorban rendkívüli népszerűsége. Így valószínűleg az ár érzékeny akvakertészeknél a választás egyértelmű. Aki viszont egy minőségi akváriumot szeretne létrehozni a kezdetektől és követni a versenyakváriumok, a japán mester Takashi Amano és az ADA galéria színvonalát, valószínűleg az ADA tápjait használja majd. Még akkor is, ha árban lényegesen többe kerül ez a módszer.

A jelenlegi tápozásról 1-2 héten belül váltok ADA-ra és valószínűleg amíg hajlandó vagyok a hobbiért ennyit áldozni maradok is a japán tápoknál.

Nektek annyit javasolhatok, ha egyszer anyagilag lehetőség adódik és a feltételek adottak (megfelelő akvárium, technika és növényzet) mindenképp próbáljátok ki az ADA tápokat. Biztosan lesznek változások az akváriumban már a tápok összetétele miatt is.

Echinodorus extrém virágzással

Echinodorus extrém virágzással

ADA növénytápok

Ami mellette:

 • Kiszámítható növekedés
 • Egészséges algamentes növények (már kevesebb odafigyeléssel is), kényesebb növények is megfelelően fejlődnek.
 • A tápok sokfélesége miatt néhány növényre kiemelt hatással van (vörös színek), de a LIGHT és SHADE használatával az aljnövényzet vagy éppen a stemeken is változásokat figyelhetünk meg.
 • Bizonyított eredmények az ADA és az AGA versenyek akváriumai valamint az ADA galéria demo akváriumai, Amano mester munkássága
 • Egy szelet ADA 😉 a minőség, ami a márkát jellemzi

Ami ellene:

 • Egyértelműen csak az árát tudom negatívumként említeni. Kis akváriumnál még nem is annyira, de ahogy az akvárium mérete növekszik a tápozás annál költségesebb lesz. Egy versenytápozás szerinti adagolás az én 240-es akváriumomba havi 20-25 ezer forintot tesz ki.

Green Aqua Mikro és Macro (EI) növénytápok

Ami mellette:

 • ÓLCSÓ csupa nagybetűvel. Egy ilyen összetett tápozás, ami ráadásul a tápanyagokból is a plafont tartalmazza ezen az áron kész főnyeremény, mondhatni ingyen van. Összehasonlítva a boltokban kapható kommersz Sera, Tetra növénytápokkal is versenyképes. Hatékonyságában pedig porig aláz minden önálló tápozást. Versenyt felvenni vele csak több termék együttes használatával lehetséges.
 • A növények elképesztő ütemben fejlődnek. Nem kell a buborékokért Nigro blogjára menni 😉
 • A bekevert tápot már egyszerűen adagolhatom nincs többé por és kalkulátor..

Ami ellene:

 • Alga. Ha nem vagy felkészülve technikával, vagy egyszerűen valami nem jól működik az akváriumodban. pl. nem megfelelő a CO2 beoldás vagy nem jut el mindenhova az alga azonnal büntet. Gyakorlatilag a csúcsra járatott tápozás miatt folyamatos figyelemmel kell kísérni az akváriumot, ha változás történik reagálni lehessen.
 • Bár az EI tápok minden tápanyagot tartalmaznak amire a növényeknek fejlődésükhöz szükség van mégis a finom dolgok pl. a vörös színek kiemeléséhez elképzelhető, hogy további adalékok lennének szükségesek.
 • Növekedés…. Igen, ami mellette szól az ellene is. Aki egy kevésbé agresszív növekedést szeretne és szeretné élvezni a japán kertek nyugalmát, a ZEN-t, a cseresznyefa virágzást, az ne EI-t tápozzon. A táp mellé kötelező a buxusnyíró 😉 itt nem viccelnek, így a korábbi bonsai csipkedős módszerünket egy pörgős hajvágószalonban is csak csúcsszezonban látott ollócsattogtatásra cseréljük…
ADA tápok felkészültem a következő hónapokra

ADA tápok felkészültem a következő hónapokra

A korona véleményem szerint továbbra is az ADA tápoké, de rendkívül agresszív kihívóra talált az EI módszer szerinti tápozásban.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,


A szerző11 Responses to ADA vs. EI-Green Aqua. Harc a növénytápok koronájáért

 1. snoop85 says:

  Szia Viktorlantos!
  Gratulálok a netboltotoknak! Tényleg nagyon profi!!
  Én már elkezdtem használni a makro és mikro tápotokat, valamint egy japán diffúzort vásároltam. Teljes elégedettség!:) A tápok hatására nagyon kíváncsi vagyok.
  Mégegyszer köszönet a greenaqua boltért, nagyon megkönnyítettétek vele a dolgom!

 2. viktorlantos says:

  szia snoop85! köszi a gratulációt. mindenféle visszajelzésnek örülünk. Ha elkezdted használni a tápokat akkor elviekben már látnod kell a hatását, hogy gombamód nőnek a növények. Easy Carbo-t is használsz hozzá? Az még egy lapáttal rátesz a növekedésre és segít az alga ellen.

  Ha bármi kérdés van akár itt, akár a fórumon, vagy Nigronál a chaten, esetleg skype stb és szívesen segítünk.

  Köszi a vásárlást, azért az első flakonok elhasználása után szívesen olvasnánk a tapasztalatokról. Hogyan változott az akid stb…

 3. snoop85 says:

  Szia Viktorlantos!
  Folyékony co2-őt még nem használok, de tervezem!
  Ezidáig a kis 40 literes akváriumomban használtam a tápokat, most van egy hete! A különbség már most nagyon szembetűnő. Bár hozzá kell tegyem ,hogy a világítással és a co2-vel gondjaim vannak, és még ezek ellenére is!
  Viszont a nagy 230 literes akváriumomat most fogom elindítani( a növényekre várok)! Természetesen növényes akváriumról van szó, úgyhogy pláne szükségem lesz egy megbízható tápra!
  Eddíg csillagos ötös!!

 4. viktorlantos says:

  🙂 nah ezt rendkívül jó hallani. Ha a nagy akid összeállt mindenképp várunk fotókat róla. vagy akár egy naplót is indíthatnál a http://www.akvakertesz.hu fórumon.

 5. nordo says:

  Szia!

  Azt szeretném kérdezni,hogy az Easy Carbot hatását befolyásolja-e a külső szűrőmben lévő aktívszén szivacs.
  Mert ha igen ki kellene vennem.

 6. viktorlantos says:

  Szia, az aktívszén nincs hatással az Easy Carbo-ra.

 7. Pingback: Smitty Jensen Jegyzetei - Az utánajárás (I. rész)

 8. Robi says:

  Sziasztok.
  Szeretném kipróbálni a GA tápokat,csak nincs CO2 és nem is valószinű hogy lesz.Ennek ellenére lehet sikeresen alkalmazni?

 9. viktorlantos says:

  Szia, természetesen működik így is. Ha esetleg kevesebb a fényed, akkor megpróbálhatod a tápozást a gyári ajánlás felével is.

 10. rollreich says:

  Szia! Az előttem szólóhoz kapcsolódva, a kevés, közepes, vagy sok fény, mint kategória mit jelent? Nálam 0,6W/l érték van egy 54 literes akiban, az hová sorolható? Ilyen feltételek, valamint magasnyomású CO2 nélkül (jelenleg Tetra Optimat CO2 palackos adagolás megy) lehet használni a Micro&Macro&EasyCarbo-t gyári adagolással?

 11. viktorlantos says:

  Szia, 0.6W/liter hagyományos T5 csövekkel közepes megvilágítást jelent. Ha van CO2 használd nyugodtan a gyári ajánlást a tápokból. Elviekben azért kevesebbel is elketyeg az akváriumod.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑