Akvárium no image

Publikálva június 7th, 2009 | viktorlantos

Technika – Növényes akváriumok összehasonlítása

Egyik kedvenc, havi rendszerességgel megjelenő magazinomban, az angol Practical Fishkeeping magazinban, az utóbbi időben egyre több írás jelenik meg, a növényes akváriumokról, a növényes akvarisztikáról. Hozzá tartozik, hogy az angol növényes akvaristák népszerű alakjai publikálnak. Többek között George Farmer vagy éppen Dan Crawford, akik az angol növényes akvarisztikát népszerűsítik évek óta az általuk alapított fórumon is a UKAPS.org közösségi oldalon.

A májusi számban megjelent egy érdekes összehasonlító elemzés, mely George Farmer keze munkáját dicséri. Az összehasonlításban 12 különböző méretű növényes akváriumot vizsgált meg híres akvakertészektől és angliai boltok demó akváriumai közül. Az összehasonlítás azt vizsgálta, milyen összefüggéseket lehet megállapítani a fényerőre, szűrésre és flow-ra, co2 adagolásra, aljzatra, növénytápozásra és a rendszeres vízcserékre ezekben az akváriumokban.

Roy Deki

Roy Deki

Persze most rávágnánk egyből a jól bemagolt adatokat, mint 1Watt/liter fényerő szükséges a növényes akváriumokhoz stb.., de az összehasonlítás több más szempontot figyelembe véve meglehetősen jó képet ad egy sikeres növényes akvárium üzemeltetéséhez.

Az akváriumok között volt nano, de volt 1200 literes akvárium is. Azért általánosságban a 60-300 literes akváriumokról szólt, amit a leggyakrabban használunk.

Jason Baliban - Wainapanapa

Jason Baliban – Wainapanapa

Szűrés tekintetében az összes akvárium kivétel a 25 literes nano külső szűrőről üzemelt. Elsöprő többségben Eheim szűrőkkel, de elvétve megtalálható volt kiegészítésnek (másodlagos szűrőnek) Fluval, Hagen, vagy éppen Tetratec. 200 liter körül már többségben voltak a 2 külső szűrővel üzemelő akváriumok.

Szinte minden akvárium T5 világítást használt ebből a hagyományos és a Power Compact típusok is szerepeltek. A T5-ös csövek között kivétel nélkül HO csövek szerepeltek. A listában szereplő akváriumok között egyetlen egy Metal Halide lámpa volt az is egy 180 literes aksin kombo világítással.

A fény intenzitás átlagban 1Watt/liter volt, de a két véglet 0.6Watt/liter és 1.75Watt/liter volt.

Steven Chong - Bamboo Forest

Steven Chong – Bamboo Forest

Az átlag vízforgatás óránként nyolcszoros volt, természetesen itt is előfordultak extrém esetek tizenkét és tizenötszörös forgatásokkal.

Minden akvárium nagynyomású CO2 palackos rendszert használt, többségben üveg kerámia diffúzorral, néhányan külső reaktorral üzemeltek. CO2 kiegészítéshez folyékony CO2-t pl. Easy Carbo-t használtak.

Talaj tekintetében elsöprő többségben ADA Aqua Soilt alkalmaztak. Jellemzően ADA Power Sand táptalajjal, de volt egy kis akvárium ahol DIY talaj volt, illetve Seachem, Elos és Tropica szerepelt még.

Növénytápok tekintetében szintén ADA volt a meghatározó jellemzően, aki ADA talajt választott ADA tápozási módszert alkalmazott. Tápozásban a második legkedveltebb megoldás a Tropica volt, de szerepelt néhány EI módszer is. A száraztápokat egyaránt használták Estimative Index szerinti tápozáshoz, vagy gyári termékek mellé kiegészítő tápnak. Egy akvárium kivételével minden akvárium napi tápozást alkalmaz.

Jason Baliban

Jason Baliban

Egyetlen akvárium alkalmazott talajfűtést ez pedig a monstrum bemutatótermi 1200 literes akvárium volt. Itt érdekesség volt az is, hogy nem naponta csak hetente tápozták és nem használtak semmi más kiegészítő tápot csak Tropica-t.

Vízcserék kivétel nélkül gyakoriak, a legtöbb akvarista 30-50%-ot cserél heti rendszerességgel.

Forrás: Practical Fishkeeping

Az összehasonlítás jól mutatja azokat a nézeteket, amit az utóbbi időben igyekszünk kellőképpen hangsúlyozni, ha technikával kapcsolatos kérdés merül fel. Természetesen lehet ennél visszafogottabb jellemzőkkel is növényes akváriumot működtetni, de a fent említett értékek megfelelően reprezentálják azt a felszerelést, amivel igazán jó eredmények érhetőek el. Gyengébb felszereléssel csak kompromisszumok árán üzemeltethetünk növényes akváriumokat. Például egy gyengébb szűrés behatárolja a növény betelepítést, a halak számát, illetve a megfelelő CO2 áramoltatást is. Míg a világítás csökkentésével néhány fényigényes fajról le kell mondanunk és a többiek is elképzelhető, hogy sokkal lassabb növekedést és nyurgább, gyengébb hajtásokat produkálnak majd. A nagynyomású CO2 rendszer elhagyásával pedig egyenetlen CO2 szintet biztosíthatunk csak, emiatt rendszeres algásodást és a növények nem megfelelő fejlődését tapasztalhatjuk.

A dolgokat összefüggésében kell nézni. A fentiek megfelelő alkalmazásával hosszú időn át is egészségesen tartható növényes akváriumot üzemeltethetünk. Ha pedig a körülmények ideálisak, az akvakertésznek csak a kreatív berendezésre kell figyelnie, illetve az időszakos karbantartásokra.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,


A szerzőVélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑