Akvárium Jelenlegi állapot. 14 hetes az akvárium.

Publikálva január 4th, 2010 | viktorlantos

240 literes akváriumom átalakítása

Boldog új évet minden kedves olvasónak. Jobb későn, mint soha. Kezdésnek akár mondhatnám is. És mennyire igaz. Több hónapos kényszerpihenő után ismét itt vagyok és remélhetőleg ez már így is marad. Rengeteg téma hever az asztalomon. Hirtelen nem is tudtam mivel indítsak. Új év, újrakezdés ezért talán a legjobb, ha kicsit mesélek az átalakított akváriumomról. Hiszen emiatt indult eredetileg is a blog. Persze akkor még egész más formában tündökölt a “drágaság

Aztán valamikor ősszel gondoltam egyet és átalakítottam a korábbi formáját. Hogy miért? Leginkább két oka van. Elsősorban, mert a betelepített növényekkel már nem bírtam. Nem volt igazán tudatos az első telepítés. Sokkal inkább egy belekóstolás a növényezésbe. Egy idő után azonban olyan sűrű lett a növényzet, hogy már ritkítani is nehéz volt, hogy szépen is nézzen ki. Másodsorban kreatív ember lévén szerettem volna egy új látványt kialakítani. Persze némileg tudatosabban megtervezve.

Bár imádom az Iwagumi (köves, sziklás) akváriumokat, még nem akartam ezt a vonalat járni. Kicsit talán féltem is tőle, hogy túlságosan hideg lesz a látvány a dzsungel után. Így a mostani egy átvezető állapot a következő Iwagumi akváriumom felé.

A telepítésről nem is írnék bővebben, hiszen teljes mértékben követhető az akvakertesz.hu fórumon: akvárium napló.

Egy érdekes nézőpont

Most talán csak néhány gondolat az akvárium körül.

Mennyi idő alatt lesz szép egy növényes akvárium?

A növényes akváriumokról elmondható általánosságban, hogy nem lehet kész látványt csinálni a nulladik perctől. Ez eddig csak Takashi Amano-nak sikerült. 🙂 Ennek több oka is van, de talán a 2 fő ok, a hiányos tervezési ismeretek és a nem elégséges telepítés.

Tervezéshez rengeteg gyakorlat és ismeret szükséges. Amano mester szerintem mostanra már sok száz berendezett akvárium fölött járhat. Berendezési tapasztalat alapján nem hiszem van még egy hasonló kvalitású ember ezen a Földön. 🙂 A sokadik berendezésünknél némi tudás már ránk is fog ragadni. Jobban el tudjuk képzelni a valós látványt és hozzá alakítani a talajt és a dekorációt is. Tudjuk melyik növényt milyen sűrűn kell ültetni, hogy mutasson is és a tereket is jobban tudjuk majd használni minden dimenziójában.

Nem elégséges növény telepítés. Bár ebbe az akváriumba az első kialakításnál is kb. 80 növényt ültettem és most is ennek a közelében volt a végleges szám, mégis túlságosan kevés volt hogy élvezhető látványt nyújtson. Heteknek kellett eltelni, hogy a képzelet valósággá váljon. Ha pénz nem számít alapon vágtam volna bele, minimum kétszer ennyi növényt vásároltam volna egy ekkora akváriumhoz.

Remek példa erre az a berendezés utáni első napon, illetve 3 hónap elmúltával.

Az indítás pillanatai. Első nap.

Néhány berendezés után az a tapasztalat, hogy 3 hónap a kritikus határvonal, amikor egy jól üzemeltetett növényes akvárium már eléri a véglegeshez közeli kifejlett állapotot. Persze itt nem áll meg az élet. Folyamatos nyírás, ritkítás, finomítás után alakulhat ki az a kép, amit az akvárium csúcspontjának nevezhetnénk. De az első 3 hónap utáni időszakban derül ki, hogy növényes akváriumunk a csúcsra felérve elindul a lejtőn, vagy képes továbbfejlődni esetleg megújulni.

Talaj, tápozás, szűrés? Egy jó felszereléssel felkészülve várhatjuk a kezdeti algatámadásokat.

Mert alga van és lesz is. Nincs alga mentes akvárium és nincs alga mentes indítás. De jól felkészülve felülkerekedhetünk az algatámadásokon és annyira minimalizálhatjuk, hogy jelenlétük szinte az észrevehetetlenség szintjére csökken. Illetve ha el is szaporodnának, csak rövid időre vendégeskednek nálunk.

Az átrendezés után fel voltam készülve egy nagyobb algásodásra. Alaposan felkevert talaj, és friss talaj feltöltés is volt (ADA Aqua Soil Amazonia), ami eleve ontja magából az ammóniát. Természetesen az eredmény algásodás volt. Leginkább barna alga és BGA a kezdeti időszakban. Mindaddig amíg a második szűrőt is rá nem kapcsoltam. A BGA leküzdésében egy sima áramoltató is elégséges volt a szűrő mellé és az ADA Phyton Git. De a barna alga kicsit nehezebb típus. Teljesen ellepte a köveket, fákat és a talaj közelében található növényeket. A második szűrővel 1 hét alatt visszaszorult és azóta sem terjedt jobban. Ez az alga nagyon nehezen viseli a jó biológiai szűrést.

Jelenlegi állapot. 14 hetes az akvárium.

Tudatos növényválasztás öröm hosszútávon.

Bár az igazán szép növényerdő sokszínű, sajnos hosszútávon nem igazán tarthatók formában a legtöbb akváriumban. Ezek a stem növények a legtöbb akváriumban felkopaszodnak és a folyamatos nyírás miatt csak időnként mutatkoznak teljes pompájukban. Az előző akvárium után most egy nyugisabb berendezést szerettem volna. És így több hónap távlatából elmondhatom, hogy remekül sikerült. Gyakorlatilag folyamatosan gyönyörű dísze a nappalinak a jelenlegi látvány. Annyira kevés a munka vele, hogy időnként a vízcseréről is hajlamos lennék megfeledkezni, ha nem színeződne a vizem a hét második felében már a tápozás miatt. 🙂

Vízcsere közben

Talán csak a Vallisneria Nana a renitens az akváriumban. Néhány tövet ültetve hátra 3 hónap alatt eljutott odáig, hogy a hajtásait mindenhova betolta. A dekor alá, más növények mellé. Így az egyetlen munkám ennek a ritkítása kb. kéthetente.

Télen nyáron zöld gyep a nappaliban 🙂

Zöld gyep a nappaliban

Amikor a kedvenceinktől meg kell válni

Korábbi akváriumaim öröksége volt egy torocatum pár és egy pleco pár. Időközben a toro és a plecoból is elpusztult 1-1 (már öregek voltak), de nagyon nem esett jól, hogy vissza kell őket tennem ebbe az új akváriumba. Elajándékozni, eladni nem volt szívem. Végül a pleco maradt az akváriumban ő egyébként is egy félős, de nagyon nyugodt típus. Viszont a torocatumnak be kellett állítanom egy karantén akit, mert még ezt a tömött gyepet is néhány óra alatt felforgatta.  Az 5 sziámi algaevőből két darab került vissza ők is tetemes károkat tettek a moháimban, ami azóta sem tudott regenerálódni. A másik hármat szerencsére becseréltem egy kereskedésben. Sajnos ha igazán szép növényes akváriumot akarsz meg kell válni azoktól a halaktól ami talajtúró, vagy növényevő. Nincs félmegoldás.

Vörös E. Tenellus és Parvula

Néhány finomítás a korábbi technikák és módszerekhez képest

Időközben lecseréltem a CO2 palackomat egy 5kg-os változatra, ami tökéletesen kiszolgál 2-3 hónapig. Kinyújtva ezzel a töltési időszakokat. Lecseréltem az Aqua Medic reduktoromat is, egy sokkal jobban használható és karbantartható Papillon reduktorra. Szerintem ezek az Aqua Medic reduktorok egyszerűen hibásan átgondolt termékek, ami meggátolja a hosszútávú használatot. Új fénycsöveket kapott az akvárium, így a korábbi rózsaszínes növényes csöveket egy daylight váltotta, ami nem zavaró a szemnek és szebbek a zöld növények alatta. Tápozás tekintetében is változtattam néhány dolgot.

Jelenlegi tápozásom a következőkből áll:

ADA Brighty K 12ml naponta (12 nyomás)
ADA Brighty Step 2 12ml naponta (12 nyomás)
ADA ECA 12 csepp naponta

Vízcserék után:

ADA Chlor Off vízkezelő
ADA Green Bacter 12 csepp
ADA Green Gain 12 csepp
ADA Phyton Git 48 csepp

Az akvárium 11 hetes korában

Hova tovább?

Egyenlőre még nem gondolkodtam nagyon előre. De biztos, hogy évekig ez a forma sem fog megmaradni. Szeretnék még több látványt megvalósítani, így valószínű 1 évnél a jelenlegi formát sem tartom tovább. A két fás akvárium után most biztosan sziklás lesz a következő. A jelenlegi akváriumot lehet megversenyeztetem még, már ha az akvárium legnagyobb lakója (Pleco) is úgy akarja és a látványt is sikerül tovább fokozni.

240 literes növényes akváriumom. 14 hetes korában.

De egy biztos a mostani harmónia, amit sikerült eltalálni olyan, amit bármilyen nappaliba el tudnék képzelni. És végre nem az izzadságszagú karbantartás és folyamatos algák utáni vadászat lengi körül, hanem a természet valódi gyönyörűsége, egy ízléses üvegdobozba zárva. Ez az igazi növényes akvarisztika.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,


A szerző13 Responses to 240 literes akváriumom átalakítása

 1. outro says:

  Szuper lett ez a post is! Hogy lesz időd a fórum mellet még a bloggal is foglalkozni Viktor? 🙂 😉

 2. viktorlantos says:

  Köszi 🙂 Hát ez jó kérdés. Ráadásul még a shop is és a fejlesztő cégem… meglátjuk. Szeretnék rendszeresen írni. A blognak is van egy hangulata, amit a fórum nem tud kiváltani. A témában pedig annyit érdekes dolog történik.

 3. SlyChocolate says:

  Grat az akihoz!
  Tervezed-e a randa zöld csöveket lecserélni üvegre?
  Jól láttam, hogy Vallisneria van hátul?

 4. viktorlantos says:

  Köszi 🙂 Tervezni tervezem, csak minden más fontosabb volt eddig. Az üvegek tisztán tartására egyenlőre edzek a nanóval 🙂 persze a másik ok, hogy 4db kellene belőle 3 17-es 1 13-as. Szóval inkább a belsőt pofoztam eddig.

  Igen az vallisneria nana. Óvatosan vele mindenhova befut. Ha most csinálnám újra nem raknék bele.

 5. Tgaben says:

  Szia Viktor!
  Az akváriumod gyöngyörű! Gratulálok hozzá. Szakmai segítséget szeretnék kérni, van egy 54l-es akváriumom, amióta feltuningoltam kicsit a 15W-os gyári világítást 24W-os power compact-ra a zöld pontalga mindent ellep. A szűrésem még az eredeti Eheim 2008, CO2 élesztős házi reaktorral, elég jó a beoldás, a növények bubiznak, főleg kora estére. GreenAqua-s makro+mikro+Easy Carbot adagolok napi 2,5ml-t, vízcsere heti 50%. Lehetséges, hogy a tápok ellenére kevés a foszfát, azért nő a zöld pontalga ennyire?Üdv. Tgaben

 6. viktorlantos says:

  szió köszi az elismerő szavakat. 🙂
  Bár néhányan azt mondják a pontalga foszfát hiány jele, legalább annyi bejegyzés van ami ezt cáfolja. Szerintem sok a világítás és nincs összhangban vele a CO2 beoldás és keringetés. Azt is meg kell nézni, hogy mennyire éri természetes fény, mert arra azonnal megjelennek.

 7. Tgaben says:

  Viktor, szerinted érdemes 54l-eshez palackos CO2-t beüzemelni? Sera-s tartós tesztem van, az lime színű folyamatosan, bár nem tudom, mennyire megbízható. Természetes fény nem éri az akit, én is az erősebb fénycsőre gyanakodtam, azóta nő a pontalga, előtte szinte semmi nem volt. Milyen növényeket ajánlanál 54l-esbe, amik nem nőnek nagyon gyorsan, de túl lassan sem, mint az Anubias-ok?

 8. viktorlantos says:

  Huh egy kicsit sok kérdés így egyszerre. Szerintem simán működhet palackos ilyen akváriumra. Nekem 20 literes is palackossal megy. A jó dolog az, hogy az alkatrészek felhasználhatóak később is amikor esetleg nagyobb akváriumra váltanál. Így nem kidobott pénz. Pontalga lehet fénytől, napsütéstől időnként foszfát hiánytól. Lassú növény, Bolbitis pl. Microsorumok. De próbáld meg itt: http://www.greenaqua.hu/noveny.html?growthrate=29 elég jó keresőt építettünk a shopba, hogy az ilyen kérdésekre azonnal választ kapj. 🙂

 9. Tgaben says:

  Köszi, megnézegetem GA-t akkor. Még egy kérdésem lenne: van olyan tapasztalatod, hogy melyik növényeket nem jelenik meg az alga? Nálam pl. a Crypto-kon nincs semmi, a Nomaphila-n is minimális, viszont pl. a Bacopa-n, Cabomba-n,Lilaeopsis-on sok van (pedig ezek gyorsan nőnek) az Anubiasokon főleg. Ez a növénytől függhet, hogy van amelyik ellenálló és akkor sem jelenik meg rajta, ha körülötte mindenhol van?

 10. dragabir says:

  Először is gratulálok. A profizmus mindig is lenyűgözött. Hiszen maximalistának vallom magam. Gratu a csatolt vállalkozáshoz. Sok kérdésem lenne a következő témakörökben: fekete ecset alga, világítás vs. diszkosz, szűrés. esetleges segítségkérés paludárium ügyben.

  Így az első kérdés itt is kérdezhetek bátran vagy a MAF-on kérdezzek inkább???

  Az ajánlott blogok is úhhhh (pl Nigro,) Az sem kérdés, hogy honnan fogok legközelebb növényt vásárolni

  A választ előre is köszönve:
  dragabír

 11. viktorlantos says:

  szia dragabír üdv a blogon és köszi az elismerő szavakat igazán jó érzés. Alga ügyben érdemes átnézni a következő angol oldalt: http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm

  Itt majdnem minden alga szerepel illetve az ellenszer ellenük. Az ecset majdnem biztos hogy elégtelen CO2 és szűrés-keringetés miatt van. Többi kérdéseddel bátran várunk a http://www.akvakertesz.hu fórumon. Sajnos a bloggal az utóbbi időben kicsit le vagyok maradva. De igyekszem felzárkózni 🙂

 12. viktorlantos says:

  Tgaben, erről egy könyvet lehetne írni, szóval kicsit hosszú a téma. Ráadásul rengeteg tényezőtől függ. De valóban vannak olyan növények amik hajlamosabbak algásodásra. Vagy mert lassú növekedésűek, vagy talaj közeliek, vagy épp az ellenkezője felfekszenek a vízfelszínre. Lilaeopsis és az Anubias is ilyen. De mindkettőt más más alga támadja meg általában. CO2, karbantartás, tápozás, algaevőkkel és jó szűréssel karban lehet tartani ezeket.

 13. dragabir says:

  Üdv!
  köszöntem a gyors választ

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑