Hírek no image

Publikálva január 7th, 2010 | viktorlantos

Takashi Amano – Nature In The Glass Könyv

Valamikor december elején láttam, hogy Amano úrnak egy új könyve jelenik meg. Akik rendszeresen járnak ADA eseményekre, azok régóta suttogták, hogy valami készül. Bár az ADA rendszeresen készít akvakertészettel kapcsolatos kiadványokat, az utolsó Takashi Amano könyv, ami átfogóan növényes akváriumokról szólt volna valamikor a 90-es évek elején készült. A sorozat, merthogy 3 kötetes volt, a Nature Aquarium World címet viselte. Sajnos a könyvből nem történt újranyomás, így csak elvétve lehet megtalálni az Amazonon, vagy az Ebay-en. Szerencsére nekem is itt van a polcon. 🙂

Takashi Amano – Nature In The Glass Book

Amikor december 25-én végre rendelhetővé vált az új könyv, azonnal lecsaptam rá. Az ADA értesített, hogy kicsit késni fog a posta, mert más úton küldik, mint az Aqua Journal-t szokták, de ma befutott a postás is a csomaggal.

Egy növényes akvarista számára nincs is szebb reggel, mikor Japánból valami kis csomag érkezik. 🙂 Úgyhogy egy kis gőzölgő kávé és át is lapoztam azonnal.

Takashi Amano – Nature In The Glass Book

A mostani könyv a “Glass no Naka No Daishizen” – Nature in the Glass nevet viseli, ami tükörfordításban Természet az üvegben vagy az üvegbe zárva lenne. Takashi Amano 1985 és 2009 közötti munkáit foglalja össze. Pontosabban 185 akváriumot mutat be ebből az időszakból. Egy életrajzi mű, de gyanítom még sokáig fog elkápráztatni minket a mester jövőbeli munkáival is.

Takashi Amano – Nature In The Glass Book

Az említett korábbi sorozat annyiban tért el a mostani könyvtől, hogy ott leginkább méretekről szóltak a könyvek. Kis akváriumok, nagy akváriumok, óriás akváriumok. A mostani könyv átfogó és mindenről szól. Pont ezért nagyon érdekes. Fejezeteken át mint például az 1985-1991-es időszak, mutat be rengeteg akváriumot, így a könyvet végiglapozva gyakorlatilag azonnal képbe kerülünk a múlt és a jelen stílusirányzataival.

Takashi Amano – Nature In The Glass Book

Rengeteg kiváló minőségű fotó. Nagyon sok még soha nem látott akvárium szerepel a könyvben, időnként berendezési oldalakkal.

A könyv egyébként japán nyelvű, de természetesen az akvárium paraméterei angolul szerepelnek a képek mellett. Nekem egy kihagyhatatlan alapmű. Már csak azért is, mert a régi sorozatok után igazi felüdülés a jelenlegi modern irányzattal megépített akváriumokat is nézegetni. Sajnos a régi könyveket az idő vas foga már megrágta… A fotók sárgulnak, az akváriumok kicsit ódivatúnak tűnnek időnként, viszont lassan 20 éve íródtak és még mindig róluk beszélünk. Vajon a mostani könyvről is így fogunk megemlékezni 20 év múlva?

Takashi Amano – Nature In The Glass Book

Aki könyvmoly, szereti a szép kiadványokat, vagy csak Takashi Amano – ADA fanatikus, annak mindenképp ajánlom. Tanulásra is jó és a neten ugyan sok minden fellelhető manapság, de kézbe fogni ezeket a tökéletes minőségben nyomtatott kiadványokat és A4-nél is nagyobb méretben nézegetni az akváriumokat, egész más érzés.

A kiadvány csak japánból az ADA-tól rendelhető, 7500 Yen, ami már a postaköltséget is magában foglalja. Vagy ha Japánban jársz és szerencséd van egy helyi ADA kereskedőnél megveheted 4600 Yen-ért.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,


A szerző5 Responses to Takashi Amano – Nature In The Glass Könyv

 1. gogesz says:

  Szia Viktor, összesen hány oldalas mű?

 2. viktorlantos says:

  szia, a könyv 268 oldal tömör gyönyör 🙂 tényleg csak ajánlani tudom.

 3. outro says:

  Nagyon igényes kiadványnak néz ki. Kár hogy csak japánul jelenik meg. Nem baj gyúrunk még egy kicsit az akvakertészkedésre és lehet a következő Amano könyv már magyarul is kijön 🙂

 4. viktorlantos says:

  Ma Nigro mester is megtekintette. Neki is bejött 🙂 Még nem volt időm teljesen végignézni, de elképesztő akik vannak benne. Sok esetben dupla oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑