Akvárium Nano akkvárium fotó

Publikálva január 14th, 2010 | viktorlantos

Zavaros, színes víz az akváriumban

A zavaros, vagy színes, felhős víz meglehetősen gyakori a növényes akváriumoknál. Azon kívül, hogy jelentős mértékben rontja a látványt sok esetben valami problémáról árulkodik amit kezelnünk kell. Egyszerűen hangzik, mégis rendkívül sok bosszúságot tudnak okozni az ilyen vizuális problémák.

Lebegő részecskék. A vizünk általában felhős, barna, ködös alig átlátszó. Általában por, szennyeződések, bomlástermékek okozzák, amik a vízben vannak jelen. Lehet egy koszos aljzattól, amit felkavarunk, átrendezéstől, növényültetéstől vagy eltávolítástól, jelentősen elkoszolódott szűrőtől. Erős áramlás esetén könnyen felkavarhatjuk por állagú aljzatunkat, dekor homokunkat, ha az áramlást közvetlen a talajra irányítjuk. Például hátsó fali esőztető, Koralia vízforgató nem megfelelő beállításával.

Rescape the large tank

Javítani ezen az állapoton viszonylag egyszerűen lehet. Ha aljzatunk nincs betelepítve növényekkel, akkor aljzatporszívózás, néhány napig gyakori vízcserék, akvárium üvegek tisztítása, szűrő takarítás, perlon vatta cseréje, szűrő esőztetőjének állítása, áramoltatók átpozícionálása. Az említett módszerekkel sokat javíthat az összképen, de léteznek kereskedelmi termékek, ami segít megszüntetni az ilyen, vagy ehhez hasonló lebegő szennyeződéseket. Például: ADA Clear Dash, vagy a külföldi shopokban beszerezhető Seachem Clarity.

Baktériumvirágzás. A baktériumvirágzás általában akkor jelenik meg, amikor a nitrifikáló baktériumok még nem alakultak ki akváriumunkban, vagy nincsenek elégséges mennyiségben jelen. Ilyenkor a víz általában ködös, kicsit zavaros lesz, a “rossz” baktériumok gyors szaporodásba kezdenek.

A legegyszerűbb mód a védekezésre, hogy hasznos baktériumokat adunk az akváriumba, vagy a szűrőnkbe. Szerencsére ebben a témakörben sokféle termék kapható, persze hatékonyságban jelentős különbségeket érzékelhetünk. Ilyen termékek például az ADA Green Bacter, ADA Bacter 100, ADA Bacter Ball. Ez utóbbi az akvárium szűrőjébe és a talajra is rakható golyó, ami elbomlik használat közben.

Természetesen nincs tökéletes akvárium megfelelő szűrés nélkül. Ha biológiai szűrésünk nem tökéletes, a fenti termékek sem hoznak majd 100%-os sikert, ezért nagyon fontos, hogy akváriumunkhoz megfelelő biológiai töltettel rendelkező szűrést válasszunk. Inkább felül, minthogy alul, vagy csak éppen elégségesre tervezzük. A szűrés kulcsfontosságú a későbbi problémamentes üzemeltetésben.

ADA Cube Garden Mini M

Algavirágzás. Amikor az akváriumunk vize zöldes színű, vagy a zöld szín miatt nehezen átlátható, akkor algavirágzásról, zöld vízről beszélünk. Okozhatja túltápozás, nem megfelelő növénytápozás, túlzott vasadagolás, közvetlen napfény is.

Details

Orvosolni többféle módszerrel lehet. Több napon át tartó gyakori vízcserékkel, természetes fény csökkentésével, megvilágítási idő csökkentésével, aktív szén használatával például: ADA NA Carbon, Eheim Ehfi Aktiv, kémiai szűrőanyagok használatával mint a Seachem Purigen, esetleg időszakos UV lámpa használatával.

ADA Nano moments

A kémiai szűrőanyagok az általános víztisztaságon is javítanak, így érdemes egy próbát tenni velük. Az aktívszénről Nigro blogján olvashattunk utoljára két bejegyzést is: Mi fán terem az aktívszén, A szén legyen veletek címmel.

Tannin. A fentieken kívül gyakoriak a fás akváriumokban jelentkező sárgás, barnás elszíneződések. Ezek a fa dekorációkból kiázó tannin miatt vannak. Természetes folyamat nem kell tőle félni, persze ha fontos, hogy tiszta legyen a vizünk érdemes olyan dekorációt választani, ami minimálisan színezi, festi csak az akváriumunkat. Például az ADA Dark Iron, ADA Red Moor, vagy a Borneo fák.

Rescape the large tank

Sajnos a legtöbb kereskedelemben kapható fa pl. a hagyományos vasfák, mahagóni fák erősen színezik a vizünket, ami több hónapig akár 1 évig is eltarthat, mire teljesen megszűnik. A tannin nagy mennyiségben használt tebang (mandulafa) levél esetén is jelentkezik. Ezeket leginkább garnélás akváriumokban szokták használni.

Beauty of Red Moor Wood

Érdemes kicsit több figyelmet szentelni az akváriumunk vízének tisztaságára, hiszen egy tiszta akvárium nem csak betegségektől és problémáktól mentes, de sokkal inkább figyelemfelkeltő és kellemes a szemnek, mint egy zavaros akvárium. Ha pedig úgy gondoljuk, nálunk minden rendben, a víz tökéletes tisztaságú, akkor gondoljuk át még egyszer. 🙂

Nano closeup

A japán akváriumok mindezek az apró trükkök mellett attól olyan szépek, hogy az akvárium üvege is a legtisztább üvegekből készül. Ilyen üveg az Opti White, vagy a Starphire üvegek. Ezek alacsony vastartalmú üvegek, mentesek mindenféle színezéstől, ami egy 6mm-es üvegvastagság esetén, illetve felette már jelentősen rontja, rontaná a látványt.

A növényes akváriumok erősen a vizualitásról szólnak, a fentiek megszüntetésével, kezelésével, pedig egy lépéssel közelebb kerülünk azokhoz a csodákhoz amit Amano mester és még kismillió növényes akvarista alkot a világban.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,


A szerző16 Responses to Zavaros, színes víz az akváriumban

 1. nato says:

  Nálam sajnos nagyon hamar jelentkezik a barna alga, illetve a fonalas alga is. Ráadásul a víz színe pár nap alatt sárgás “érett” színű lesz. Tettem egy próbát az aktív szénnel. Nem ADA termék, valószínűleg a minősége is gyengébb, de csodálatosan kitisztult tőle a víz. Egy kis műanyag zsákba egy jó maréknyit tettem, és egyszerűen beraktam az akváriumba. Egy nap alatt megszűnt a sárgás elszíneződés. Kíváncsi leszek az algákra…

 2. viktorlantos says:

  Én is úgy vettem észre, hogy a tápozás miatt jelentkező elszíneződést szépen eltávolítja. A napi tápozás mellett, pedig nem alakult ki tápanyaghiány.

  Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az algák visszahúzódtak. Kíváncsi leszek nálad hogy válik be. Majd mesélj róla 🙂

 3. nato says:

  Nem kapcsolódik szorosan ide, de a barnaalgákkal kapcsolatban eszembe jutott valami: Lehetséges, hogy a 15W-os mezei Tungsram “energy saver” White típusú csövem fénye okozza a brutális algásodást? Megfigyeltem ugyanis, hogy az opti plant típusú csöveimnek egészen más színösszetétele van, sokkal hidegebb kékesebb fény. Ez a Tungsram meg erősen sárgás… 1 nap alatt újra megjelent a lekapart területeken a barnaalga, Ma nem kapcsoltam be a tungsramot, csak a két opti plant-ot (2X18W –74 liter) (plusz 15W tungsram white) Tudom, hogy nem túl sok ez a fény, és a barnaalga elsősorban fényhiány miatt jelentkezik, de rossz érzésem van a Tungsram csővel kapcsolatban…

 4. viktorlantos says:

  A barna alga nem fényhiány miatt jelentkezik. Általában akkor jön elő, ha egy akvárium még friss nem állt be az egyensúly, túl sok az ammónia, vagy a szilikát a vízben. Esetleg nem megfelelő a biológiai szűrésed. Ha telepítés után pár héttel nem tűnik el, akkor érdemes megnézni mivel lehet a baj. Szűrés, nem megfelelő dekor kövek, talaj használata stb.

  A fénycső nincs közvetlen hatással rá, de több dolog összeadódva előidézheti.

 5. nato says:

  lehet hogy a talajjal lesznek gondok, mert leginkább a talajon és a talaj és üveg találkozásánál a legerősebb a barna alga… Az 5 garnéla nem hiszem hogy sok ammóniát termelne 🙂 és van azért növény is, bár még nem olyan sok…
  A talajom hobby aqualit aljzat
  http://www.aquadepo.hu/product_info.php?cPath=300_56&products_id=7395

 6. anouk22 says:

  Sziasztok!
  először is gratulálni szeretnék az oldalhoz, nagyon színvonalas, tetszetős és hasznos. 🙂

  zavaros vizekkel kapcsolatban van egy furcsa tapasztalatom: többször előfordult hogy úgy tűnt, mintha a víz felszínén olajszerű anyag lebegne. a víz különben szép tiszta volt, a felszín volt ilyen csak. ez mitől lehetett?

 7. viktorlantos says:

  Szia, köszi 🙂 Már csak frissítenem kellene rendszeresen 🙂

  Az olajszerű réteg akvárium indításánál természetes az első 1-2 hétben. Viszont ha állandó vendég nálad akkor ott baj van a keringetéssel. Kicsit jobban kellene mozgatni a felszínt. Illetve nem tudom esetleg élesztős co2-nél is szoktak ilyenre panaszkodni. De első körben a keringetésre pillantanék rá.

 8. anouk22 says:

  köszönöm, akkor kicsit változtatok a beállításokon 🙂

 9. richi1234 says:

  Sziasztok! Kezdő akváriumos vagyok. December 24-én állítottuk össze az akváriumomat. Műnövényeket és apró kavicsokat tettünk a talajra. Felszereltük megfelelő szűrővel és fűtővel, de 2 nap múlva már szinte teljesen átláthatatlan volt a víz. Ekkor még a kavicsokra gyanakodtam, ezért átmostuk forró vízzel számtalanszor( nagyon koszos volt), majd újra telepítettük az egész akváriumot és friss vizet tettünk bele, de sajnos 1-2 nap alatt így is elpusztult a halak 1/3-a. 2-3 nap múlva újra zavaros és enyhén kellemetlen szagú lett a víz. Kivettem és megtisztítottam a szűrőt, ami nagyon koszos volt (5 nap használat után) és lecseréltem a víz 20%-át. Most a víz olyan, mintha felhők úsznának benne, a szaga csak kissé kellemetlen és az akvárium hátsó része szinte átláthatatlan. A halak ennek ellenére nagyon jól érzik magukat benne. Mit rontok el, hogy a víz ilyen zavaros?

 10. Robi says:

  Sziasztok.
  Nálam közvetlenül egy újonnan beállított külső szűrő (eheim 2213, 54 literre)üzembe helyezése után, másnap már megjelent.
  Egy hónapja megy.Gondolom a szűrő nem állt még.
  Valami tipp?

 11. viktorlantos says:

  A zavarosodás sok minden miatt lehet. A legegyszerűbb oka egy új szűrőnél, ha nem mosod ki a gyári szűrőanyagot használat előtt. Így a szűrő bemossa a port a szűrőközegről.

 12. Robi says:

  Az utolsó hozzászólásomban valamiért lemaradt hogy a barna alga jelent meg közvetlenül az új szűrő beállítása után.

  Bocs.
  Ez természetes?

 13. ancsi777 says:

  Sziasztok!

  SEGÍTSETEK! Az akváriumunban a növényzet tetején a vízfelszínhez közel vattás jellegű szennyeződés jelent meg. Mi lehet az oka?
  köszi!

 14. viktorlantos says:

  Szia, igen ez velejárója az akvárium indításnak. Általában az első 1-2 hónapban jelenik meg és az akvárium beállás után megszűnik. Ha elégtelen a szűrőd teljesítménye, akkor tovább is vendégeskedik.

 15. viktorlantos says:

  szia, nem tudnál egy fotót feltölteni róla? így könnyebb lenne beazonosítani a problémát

 16. Edem1219 says:

  Sziasztok!
  Szia Viktor!

  Remélhetőleg tudtok majd segíteni, mert nagyon bánt a mostani helyzetem az akvámmal! :S
  Kb. egy 4-5 évig volt már akváriumom (akkor semmi gond nem lépett fel) és most egy év kihagyás után újra beszereztem egy kicsit nagyobb akváriumot, de nincs minden rendben!
  Kb. egy 3 hete üzemelte be, egy hétig állt + egy kis vízkezelőt is kapott (neptum antikór + metilinkék + sera bio nitric+ növényeknek sera tabletta és tápoldat).
  A halak kb. másfél hete érkeztek meg és mostanra zavaros lett a víz, kicsit oylan homályos, opálos kinézetű és mintha a víz mintha apró fehér porszemek keringenének benne, amik gondolom a véglények lehetnek! :S
  A halak ettől függetlenül feltűnően jól érik magukat, de én viszont nem , mert nem szép az akva vize és ez úgy gondolom hosszútávona halaknak se jó!
  Az AKVA:
  114 l
  2db aquael fan1 szűrő
  aquael 100 vízmelegítő
  resun 2×20 W világítás
  Az aljzat kavicsos.
  HALAK:
  1 fekete teleszkópszemű aranyhal
  2 anci
  6 páncélosharcsa
  6 aranygurámi
  5 guppi
  14 neonhal
  2 almacsiga és tornyoscsigák(4-5).
  A növények nevét sajnos pontosan nemtudom, de csináltam még kb. egy 3-4 napja egy videót mikor még szép volt az akvárium vize:
  http://www.youtube.com/watch?v=3TVzXRqgSoI&list=LLU4UfD_8XcUrKiRe5khNU1w&feature=mh_lolz
  Nemtudom, hogy mitkezdjek most az akváriumommal, hogy ismét a szobám dísze legyen, mert így sajnos nem az igazi és én se érzem jól magam tőle, hogy nincs rendben, és nemtudok mit tenni!
  Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑