Hírek no image

Publikálva február 4th, 2010 | viktorlantos

Mennyire drága egy növényes – nature akvárium?

A növényes akvarisztika, aquascaping csak nemrég vetette meg a lábát nálunk. Az utóbbi 1-2 évben sok olyan bejegyzést, hozzászólást, cikket publikáltunk, amiben bemutattuk mi az, ami egy növényes akváriumhoz kell. Milyen alapvető berendezések, technikák szükségesek az üzemeltetéshez. Leírtuk mit használnak a növényezés őshazájában Japánban, illetve távol keleten. Mitől esztétikus, modern és szinte bárhol elhelyezhető egy ilyen akvárium.

Sokan összekeverik ezt a művészi irányvonalat az itthon is évtizedek óta működő hagyományos akvarizálással, illetve holland típusú akvarisztikával, pedig a magyarul csak “modern növényes akvarisztika” névvel leegyszerűsített fogalom mögött egy sokkal tartalmasabb világ lakozik. Ez a keveredés sajnos annak is köszönhető, hogy a mai napig nem született megfelelő fordítás az angol megfelelőjére. Az aquascaping-et leginkább akvarisztikai látványtervezésnek fordítanám, míg a nature aquarium a természetes akvárium nyers tükörfordítása lenne. Mindkettő idegenül hangzik. Talán ezért maradt egyszerűen modern növényes akvarisztika a hétköznapokban.

Fotó: Takashi Amano

Fotó: Takashi Amano

Az, hogy egy akváriumban vannak növények is, nem újdonság. Ilyen értelemben ez már évtizedek óta működik Magyarországon is. Akkor miben más? Ha csak ezt a szempontot nézném, a növényválasztékban, növények felhasználásában és alkalmazásában mindenképp. Míg a korai módszerek sokkal inkább az igénytelen értsd alacsony fény, co2 és tápozás mellett is fejlődő növényekről szóltak, az aquascaping egy sokkal nagyobb tárházzal rendelkező ága az akvarisztikának. Sok növénnyel, a növények megfelelő fejlődését biztosító technikával, valamint a természetesség fokozásához szükséges dekorációkkal.

A hagyományos értelemben vett akváriumokhoz képest ezek az akváriumok rengeteg kreativitást, művészi tartalmat hordoznak. Mint egy víz alatti Japán kert. Talán ennek is köszönhető, hogy világméretű sikernek örvend az akvarisztika ezen ága és a korábban csak Japánban fellelhető akváriumok manapság a világ minden részén megtalálhatók. Ezek az akváriumok új dimenziót nyitottak és segítségével újra divatos lett az édesvízi akvarisztika. Egy ilyen akvárium mindenféle környezetbe beilleszthető. Így egy esztétikus nappali, egy irodaház aulája, tárgyalója, egészségügyi intézmények váróterme is megfelelő környezet lehet egy modern növényes akváriumnak. Minden helyen létjogosultsága van, ahol napjában sokan fordulnak meg és fontos, hogy legyen egy természetes pont a térben ami nyugalmat sugároz az év minden napján.

ADA IAPLC 2008 Bronze Prize (World Ranking No.5)

ADA IAPLC 2008 Bronze Prize (World Ranking No.5)

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, ezek az akváriumok maximális mértékben a természetességről szólnak és manapság egyre inkább a legapróbb részletekbe menő kidolgozásról az akváriumon belül. Így a korábbi akváriumok helyett sok esetben nyitott akváriumok készülnek, a kavicsos bazaltos, sóder talajok helyett természetes vulkanikus eredetű agyag talajokat használnak. A növényeket a természetes megvilágításhoz sokkal közelebb eső nagy teljesítményű fénycsövekkel, fém-halogén lámpákkal, újabban pedig extra fényerejű ledekkel világítjuk. Egy ilyen növényes akvárium felszerelése a tengeri akvárium beruházásával vetekszik.

Persze feltehetném a kérdést miért kell mindenféle dolgot megvásárolni, beszerezni, megépíteni? A modern növényes akváriumoknál azonban minden technikának fontos szerepe van. És itt nem csak az üzemeltetésre gondolok, hiszen pont ez a lényege az akvárium többé már nem arról szól, hogy beszóróm a talajt a követ pár növényt és halat és legközelebb csak fél év múlva nézek rá mi újság a kockában. A látvány legalább akkora részét adja az akváriumhoz, mint a berendezés maga. Ezért a technikán kívül a természetes megvalósítás és az esztétikusság is legalább annyira fontos, ezek pedig, ahogy az élet más területein itt is költséggel járnak.

ADA IAPLC 2008 World Ranking No.8

ADA IAPLC 2008 World Ranking No.8

Természetesen aki ilyen akváriumon gondolkodik, érdemes kipróbálnia magát, mielőtt nagyobb beruházásba kezd. Kis akváriummal, esetleg egy már meglévő akvárium részleges átalakításával megtanulhatjuk az alapokat.
Hozzátenném, ha az esztétikusság nem annyira fontos szempont, növények tartását, kis növényvilág berendezését sokkal alacsonyabb költségekkel is elérhetjük. Kompromisszumokkal mi is megépíthetjük szerényebb költségvetésű növényes sarkunkat.

Az igazi pompa, a növényes akvarisztika oroszlánja, a nature aquarium viszont sokkal gondosabb tervezést kíván. Vagy fordulhatunk a témában járatosabb szakértőkhöz, akik segítenek a tervezésben, vagy a kész terv megvalósításában is.

Itt a megfelelő akvárium és akvárium bútor, az esztétikus technikai felszerelés, különlegesen jó szűrés, aktív növényes talaj, természetes kövek és sziklák, fa dekorációk, kiváló kondíciójú növények, világítás és napi CO2 valamint folyékony tápozás mondhatni alap. És ezekhez jönnek a növények egészségét, fejlődését és a látvány maximális fokozását biztosító kiegészítők legyenek ezek napi, heti vagy egyszeri adalékanyagok, vagy éppen kiegészítők. Mindehhez az akvárium látképéhez legjobban illeszkedő halak, garnélák, ami nem ritkán különleges fajokból kerülnek ki. És természetesen a karbantartáshoz nélkülözhetetlen eszközök.

Fotó: Takashi Amano

Fotó: Takashi Amano

Mennyire drága tehát egy növényes akvárium? A fentiekből is látható, hogy meglehetősen sok dolog kell a felépítéséhez és az üzemeltetéséhez is. Ha mindent figyelmesen követünk, és a cél egy természetes csoda, a valódi nature akvárium, akkor a hagyományos akvarisztikai összegekhez képest nagyságrendekkel többe kerül, de így sem kerül többe, mint egy szép tengeri akvárium.

Jellemzően az ilyen japán stílusú akváriumok néhány százezer forinttól indulnak és a határ a csillagos ég, ami az akvárium méretének növekedésével rohamosan emelkedik.

Egy 200-250 literes akvárium ilyen berendezése 600-700 ezer forintot is könnyen elérheti, de az esztétikusság, további technikák és automatizmus fokozásával, az extrákkal még 200-300 ezer forintot el lehet költeni.

Ugyanennek az akváriumnak az üzemeltetése havi szinten 15-30 ezer forintba kerül. Ebben benne van a rendszer tényleges áramfogyasztása, valamint a rendszeres tápozás, CO2 utánpótlás és adalékanyagok biztosítása, halaink garnéláink elesége. Mondhatni az alapanyag.

Fotó: Takashi Amano

Fotó: Takashi Amano

Egy fele ekkora akvárium megközelítőleg a költségek feléből kihozható ugyanazzal a technikával, de ahogy tovább csökkennek a méretek egy kis akvárium literszámra átfordítva sokkal több befektetést kíván. Természetesen az üzemeltetési költségei jóval alacsonyabbak lesznek mint a nagy akváriumoké.

Ennek ellenére azt mondom, hogy akit rabul ejtettek a Japán csodák ne riasszanak el a költségek. Építkezni lehet folyamatosan, ahogy egy házépítésnél is. Ha megvan a jó alap arra később szinte bármilyen kiegészítő beszerezhető. Évek alatt szép lassan összejönnek a felszerelések, és ha nem is az első, de a második, harmadik berendezésnél már ugyanazokkal a felszerelésekkel dolgozhatunk, mint külföldi növényes akvaristák. Addig pedig a természet megtanít nekünk minden leckét, amit gyerekkorunkban a növényekkel kapcsolatban kihagytunk biosz órákon. 🙂

240 literes akváriumom

240 literes akváriumom

Egy ilyen modern növényes akvárium ugyanazt az érzést adja, mint egy gyönyörű kert, de az év minden napján beleértve a legzordabb téli napokat is. Az érzés, hogy a csodálatos zöld, vagy épp színes növényzet mellett tölthetjük napjainkat, vagy pihenésre szánt időnket, ritka élménnyel és feltöltődéssel ajándékoz meg minket és a körülöttünk élőket.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerzőOne Response to Mennyire drága egy növényes – nature akvárium?

  1. pure07 says:

    Tizedszer olvasom ezt a cikket az elmúlt két hónapban és van egy olyan érzésem, hogy nem utoljára.Gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑