Akvárium Akvárium karbantartó eszközök

Publikálva február 6th, 2010 | viktorlantos

Nano akvárium hétvégi takarítása és vízcsere

Elég régóta írogatunk mindenről, gondoltam bemutatok egy hétvégi akvárium karbantartást a nano akváriumon. Na de mi is az a karbantartás? Általában többféle karbantartás is létezik, amikor növényes akváriumról beszélünk. Van a heti vízcsere, amit minden héten meg kell tennünk. Ez nano akváriumoknál 50%-os vízcserét jelent hetente. Ezzel biztosítjuk az algamentes környezetet, a megfelelő vízminőséget és távolítjuk el az időnként felgyülemlett mulmot, levélmaradványokat, terhelt vizet stb. A vízcsere alkalmával eltávolítjuk pengével, szivaccsal a vízkövet, vagy épp az üvegen lévő pontalgákat is. Van a szűrőtakarítás, amiben sokféle nézetet lehet olvasni. Én általában havonta kéthavonta tisztítom őket. A szűrőben lévő perlont hamarabb is ki lehet cserélni, sőt ahol sok szennyeződés van ki is kell. Kis akváriumoknál mint az enyém is, a perlon általában kibírja a szűrő takarítási időközöket. Harmadik dolog a növények nyírása. Növényektől és tápozástól függ, hogy ezt mikor csinálja az ember. Lehet hetente esedékes, vagy minden második vízcserénél. Előfordulhat, hogy ennél hosszabb alkalmat is kibírnak növényeink nyírás nélkül, de ez a ritkább eset. CO2 rendszer karbantartása. Ez is vízcserétől független általában a buborékszámláló feltöltését, az üveg diffúzorok takarítását palack töltését jelenti. És van az optikai dolgok tisztítása, mint üveg szűrőcsövek, szűrőcsövezés és más akváriumi üvegek karbantartása.

A mostani karbantartás vízcsere, szűrő ellenőrzés és az üveg csövek tisztításáról szólt. Ez nagyjából 1 óra alatt megoldható. Talán kicsit gyorsabban is ha siet az ember. Bár a sietséggel érdemes vigyázni, mert olyankor törnek az üvegek. 🙂

Nézzük mit is használunk ilyen esetekben:

Akvárium karbantartó eszközök

Akvárium karbantartó eszközök

Csipeszek, ollók az esetleges nyírásokhoz. Csőtisztító kefék szűrő csövek és üveg csövekhez. Egy szivacs, lehetőleg ne a durva dörzs szivacs legyen, mert nem szeretnénk ha bármit megkarcolna. Leszívócső, egy vödör, tálka amiben áztatjuk az üvegeket. Tálca amire pakolhatunk növényt stb ha kell. Vízelőkészítő, és nálam néhány adalékanyag is használatban van vízcserék után.

Csapjunk is bele, mert ahogy látom van mit takarítani.

Algás üveg szűrőcsövek

Algás üveg szűrőcsövek

Szűrő kikapcsol, csapokat elzárni. Bár nálam nagy rendetlenség van, illik rendet tartani. 🙂

Akvárium szekrény. Szűrő kikapcsolás.

Akvárium szekrény. Szűrő kikapcsolás.

Üvegcsöveket finoman leakasztani az akváriumról, és két kézzel óvatosan megmozgatni a csőben. Általában elég jól rátapadnak ezek a szűrőcsövek. Kicsit megmozgatva azonban levegőt kap a cső és könnyebben ki tudjuk húzni az üveget. Semmiképp se feszegessük.

Akvárium üveg csövek eltávolítása

Akvárium üveg csövek eltávolítása

Szétszerelés után az üvegeket kívülről le kell mosni egy szivaccsal, mert vízkő, és alga is megtapad rajta. A lemosás, ledörzsölés után én az ADA Spring Washer termékét használom az üveg csövek belső takarítására. Használtam sok más csőtisztítót, sajnos kis üvegeket nagy nyűg volt takarítani bármivel is próbálkoztam. Ez a csőtisztító viszont pillanatok alatt megoldja a belső takarítást.

ADA Spring Washer akcióban

ADA Spring Washer akcióban

Az így letisztított üvegeket bedobom egy ADA Superge áztatóoldatos fürdőbe és amíg a szűrő többi részével foglalkozom, ez szépen tisztul.

ADA Superge áztató oldat

ADA Superge áztató oldat

A szűrő csöveihez az EHEIM csőtisztító szettet szoktam használni. Ez jó mert cserélhető fejes és ugyanezzel a szettel tudom a 17-es és 13-as csöveimet is takarítani. 5-10 alkalommal áthúzom rajta a tisztítót és kész is. Sajnos ezek az átlátszó szűrőcsövek egy idő után elszíneződnek és ezeket az anyagban keletkező színeződéseket tisztítani nem lehet. Akit nagyon zavar hogy nem színtelen, érdemes 4-6 havonta lecserélni. Azért nem ennyire durva a helyzet mint ahogy itt kinéz, csak a hófehér akril kádban jobban előjön a színezettség. 🙂

Szűrőcsövek takarítása

Szűrőcsövek takarítása

A szűrőt a mostani alkalommal csak azért szedtem szét, hogy kicsit megmozgassam az ADA NA Carbon szűrőanyagot. Ez egy aktívszén szűrőanyag és a szerkezete miatt hajlamos időnként betömörödni. Az utóbbi 2-3 hónapban a tisztább víz elérésére használtam. Ő végzi a biológiai szűrést és a kémiait is. Előbb utóbb cserélni fogom, de most még marad. Kicsit felrázva megmozgatva visszahelyezem a szűrőtálcába.

ADA NA Carbon - ha gyengül a flow mozgassuk meg

ADA NA Carbon – ha gyengül a flow mozgassuk meg

Most, hogy a szűrő a csövek és az üvegek is tiszták össze lehet őket szerelni.

Az akvárium takarítása következik. Egy szivaccsal, algakaparóval finoman eltávolítjuk a vízkövet az akvárium üvegéről. Algakaparóval, vagy mágnessel leszedjük a pontalgákat és más szennyeződéseket az üveg belső részéről.

Akvárium üveg takarítása

Akvárium üveg takarítása

Egy használaton kívüli direkt erre a célra használatos fogkefével átdörzsöljük a sarkokat, így a ragasztás mentén is szép lesz az üveg.

Fogkefe - az akváriumban is sokat segít

Fogkefe – az akváriumban is sokat segít

Végre nekieshetek a vízcserének. Egy vödör és egy leszívócső kell hozzá csupán. És óvatosan, nehogy a garnélákat, vagy az apró halakat kiszippantsuk az akváriumból, leszívjuk a víz 50%-át.

Vízcsere az akváriumban

Vízcsere az akváriumban

A frissen engedett vízhez vízelőkészítőt használok, mert ugyan az aktív carbon is megoldaná ezt a feladatot, nem mérek klórt tesztekkel és nem szeretném, hogy a garnélák bánják a lazaságomat.

ADA Chlor Off vízelőkészítő

ADA Chlor Off vízelőkészítő

Akvárium feltöltve a kezelt vízzel. Fontos, hogy ilyen kis akvárium esetén nagyon figyeljünk a megfelelő hőmérsékletű vízre. Pár fok hirtelen ingadozással az érzékenyebb garnélák esetleg el is pusztulnak, de sok növény sem szereti a hőmérséklet ingadozást.

ADA Green Bacter - heti baktérium utánpótlás

ADA Green Bacter – heti baktérium utánpótlás

Jöhetnek az adalékanyagok. Én többfélét használok az utóbbi évben nálam beváltak. Az ADA Green Bacter a vízcserék utáni baktérium utánpótlást segíti. Így nem kell izgulnom, hogy túl sok vizet cseréltem, a szűrőt megbolygattam stb. A baktériumok mindig a legjobb állapotban vannak. ADA Green Gain növények nyírása után egy regeneráló hatású készítmény. A növények színezetén is jelentkezik a használata. ADA Phyton Git ezt leginkább a dekor homokom alga megelőzéséért kezdtem használni, illetve a Narrow-ra gyakorolt hatása miatt, de mint algaölő jelenleg csak ezt adom és nem használok Easy Carbo-t a garnélák miatt.

Minőségi adalékanyagok az ADA-tól

Minőségi adalékanyagok az ADA-tól

Akvárium feltöltve, szűrő beüzemelve, adalékanyagok a vízben minden szép és tiszta. Egész más így ránézni.

Csövek szép tiszták

Csövek szép tiszták

Tiszta egészséges víz a növényezés alapja

Tiszta egészséges víz a növényezés alapja

Természetesen sok dologgal nem kellett foglalkoznom. Mivel az akváriumom teljes mértékben algamentes, nem kellett irtanom semmit. Lassan átrendezésre kerül a kis nanó, ezért nagy ültetésekbe, talaj igazításokba már nem fogok bele. Amíg ebben a formában megvan leginkább arra ügyelek, hogy egészségesen üzemeljen, a halak, garnik jól érezzék magukat benne és ne nézzen ki elhanyagoltnak a koszos berendezések miatt.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerző22 Responses to Nano akvárium hétvégi takarítása és vízcsere

 1. inadsz says:

  Viktor nagyon belelendültél a blogolásba, hát ezért nincs neked időd semmire 😉
  Nincs is szebb mint egy szép tiszta algamentes akvárium. A vízcsere másnapján öröm ránézni az akira 🙂
  Az üveg hőmérőt is a lötyiben áztatod vagy csak 2-3X áthúzod szivaccsal és kész? Szeretnék nálam is ilyen karbantartó eszközöket látni mint nálad 😉 remélem hamarosan megvalósul. 🙂
  Sokkal élvezetesebb a munka minőségi termékekkel mint gagyival. Mikor a jbl csőtisztítóm volt utáltam a szűrőcsöveit takarítani, de az eheimmel nem probléma.
  Szerintem így lesz ez, az üveg cuccokkal is, már vártam hogy mit írsz a spring washerről, mert az is tervben van az üveg cuccokhoz. 🙂
  A green grainből már csak kevés van 😉
  Tetszik a sok fehér doboz, meg flakon 😛
  a víz vissza töltését pumpával csinálod vagy magasabbról engeded bele?
  Még mindig azt veszem észre hogy elég sárga lesz a víz a GA tápoktól úgy hogy az aktívszén is benne van, lehet hogy megérett e cserére.
  Valamit még akartam kérdezni, de már nem tudom mit, majd nyaggatlak 🙂
  Dani

 2. viktorlantos says:

  Az a jó, hogy mostanság már 1 napot sem kell várnom. 5 perc után szép minden. 🙂 Az üveg hőmérőnek elég csak ha átdörzsölöm. Azt sosem áztatom. Spring Washer tényleg jó. Egyszerű, de pont azt csinálja amit kell. Lily pipe-ot is simán takarítottam vele a múltkor. Nanóba a feltöltést én sima kancsóval végzem. Talán 4-5x kell kiönteni belőle. A legelső fotón látszik is. A szén nálam teljesen eltüntette a színezést. Lehet a szened nem az igazi, vagy ha az akiban látod kicsit sárgásnak akkor visszaverődik a fény esetleg és az téveszt meg? Nálam a nagyban és itt is jól végzi a dolgát. Szinte színtelen vizet szívok le cseréknél. Szóval nálad még korainak érezném a cserét.

 3. inadsz says:

  Annyi minden kéne az akihoz megint 😀
  A sárgás színt a fehér edényben láttam, így nem volt semmi visszaverődés. Éppen most cseréltem vizet, egy kicsit elhúzódott mert bénáztam stb. de 45perc alatt kb végeztem 🙂
  Vízcsere, aki belsejének lepucolása, vízkő stb.
  Víz leszívása a vödörbe az gyorsan kiönt a lefolyóba. Vízkő leszedése stb., bénázás, Easy life ffm a vízbe majd víz föltöltése a csapból. gy leírva milyen egyszerűnek tűnek 🙂

 4. Nigro says:

  Nálam a csövezés takarítása gyötrelem. Inkább elrejtem a növényekkel, mert nagyon nehéz hozzáférnem. Ezt a Spring washert kipróbálom most már én is, mert a régi ADA kefe nem tudott végig bejutni az üvegpipa aljáig.

 5. viktorlantos says:

  Ati, de nálad nagyon be van építve az aki, nem is csodálkozom, hogy nehézkes a takarítás. Nekem is hasonló problémák voltak a csőtisztítókkal. Sajnos nem mindenhova értek el vagy nem voltak képesek végigfutni a csőben. Ez most baba. 🙂

 6. rio says:

  Viktor nagyon tetszik a víz tisztasága az akijaidban! Gratulálok hozzájuk! Ezért én is gondolkozom az aktívszén bevetésén,csak lenne pár kérdésem.
  A szén folyamatosan bent van a szűrőben(” Ő végzi a biológiai szűrést és a kémiait is. Előbb utóbb cserélni fogom, de most még marad”)?
  Mindenhol azt hallani a szénről,hogy csak átmenetileg alkalmazzák. Sőt pár nap után ki is veszik,mert “telitődik”.
  Most akkor mennyi ideig v. meddig lehet használni 1 szén töltetet?

 7. viktorlantos says:

  Szia, köszi 🙂
  Jelenleg folyamatosan bent van már lassan 3 hónapja. Nincs más szűrőanyag mellette. Nagyon minimális visszaengedés van ami nem jelent veszély a halaidra. Persze csak akkor ha nem változik meg extrém módon a víz paramétere az akidban amire nem sok remény van. Szóval használhatóak hosszabb ideig is, baj nem lesz belőle. De én csak jó minőségű aktívszénről tudok nyilatkozni ami a fenti akváriumot is szűri. Sajnos nagyon nagy eltérések vannak gyártók között. Ettől függetlenül ez a szűrőanyag nem egy hosszútávú közeg. Érdemes néhány havonta cserélni.

 8. rio says:

  Viktor még 1 kérdést engedj meg kérlek:
  elöször behelyezett adagot lecseréled pár nap után,vagy 1 adaggal szűrsz már 3 hónapja?

 9. viktorlantos says:

  A kis akiban hónapok óta megy. Nem kell pár nap után lecserélni. De akváriumtól függően szerintem 1-2 hónap után igen.

 10. rio says:

  Köszönöm szépen uram! 😉

 11. inadsz says:

  Vik: a chlor off is ugyanúgy felhősít mint az easy life??

 12. viktorlantos says:

  Nem, de az Easy Life FFM is azért felhősödik az elején, mert van benne más alkotóelem is.

  De A Chlor Off láthatatlan. Még azt a kékes dolgot sem látod mint az Tetra Aquasafe-nél.

 13. anglerr says:

  “nem használok Easy Carbo-t a garnélák miatt.”

  Az Easy carbo árt a garnéláknak?

 14. viktorlantos says:

  A Easy Carbo, ha óvatosan adagolod nem káros. Viszont van egy másik oldala is. Kis akváriumban sokkal könnyebb túladagolni. Ezért inkább elhagytam a 20 literes akváriumban az adagolást.

 15. nordo says:

  Szia!
  ADA Phyton Git lehet használni közvetlenül (halas v. garnélás) akváriumban vagy esetleg ki kell venni a halakat egy időre.

 16. viktorlantos says:

  Szia, persze lehet használni semmilyen káros hatása nincs.

 17. nordo says:

  köszi a gyors választ már csak be kellene szereznem valahonnan mert itt nincs http://www.greenaqua.hu/

 18. viktorlantos says:

  ADA szállítmányra várunk remélhetőleg hamarosan jön utánpótlás.

 19. nordo says:

  Szia Viktor!
  A Phyton Git-et és az Easy carbo-t lehet egyidejűleg használni?
  Kb: mennyit adagoljak egy 54literes halas+növényes akváriumban ahol elszaporodott az alga (valószínűleg barna ecsetalga mivel erős dörzsölésre sem jön le).

 20. viktorlantos says:

  Lehet mindkettőt használni, kicsit más is a célja a termékeknek. Míg az Easy Carbo ahogy a neve is mutatja elsősorban szén utánpótlás, de az összetevők miatt algaölő hatású termék is, a Phyton Git növények ellenálló képességét javítja és néhány algára pl a Cyano (BGA) megfelelő fegyver.

  Semmiképp nem adagolnék a gyári ajánlások felett. Inkább azt próbáld ki, hogy a carbot vagy a phyton gitet vízcserekor feljuttatod az algás növényre, dekorációra. Hagyd rajta 15 percet és csak utána töltsd vissza a vizet. A direkt kezelést nem bírja az ecset. Egyébként egy fém szerszámmal vagy a csipesz végével a kövekről fákról valamennyire lekaparható ez a fajta alga.

 21. Berika says:

  Szia!
  Bocsi,ha nem a megfelelő helyre írok,de nem igazán találtam itt olyan részt ahová a kérdésem beillene.
  Igazándiból azt szeretném tudni,hogy teljesen kezdő akvaristaként hol tehetném fel a kérdéseimet? Lenne pár.ami neked, ill. a többi régi “motorosnak” egyértelmű de én tanácstalan vagyok és inkább tapasztalt emberkéktől szeretnék kérdezni,mint ál hozzáértő eladóktól akik minden gagyi és fölösleges cuccot rám akarnak sózni.

 22. viktorlantos says:

  Szia, ha témával kapcsolatos itt a blogon is tudok válaszolni, de van egy fantasztikus növényes akvarisztikai fórumunk sok sok nagyon jó és hozzáértő akvakertésszel, akvaristával, ha gondolod ott többen is tudnak segíteni egy adott kérdésben.
  http://www.akvakertesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑