Hírek no image

Publikálva április 27th, 2010 | viktorlantos

Aqua Journal vol. 175

Az utóbbi időben nem sokat írtam, pedig az élet zajlik körülöttem. Akváriumaimat ápolgatom, fejlesztem, mindig van valami új dolog amit kipróbálok. A nemrég telepített nano akváriumom is jól halad, szépen fejlődnek a növények benne, izgalmas ez az Iwagumi stílus. Közben határozottan tavasz lett, aminek nagyon örülök, mert ez a kedvenc évszakom. A sok gyönyörű növény, virágok, illatok, kellemes ilyenkor a természetben járni és kis inspirációt szerezni következő akváriumainkhoz.

Időközben sok új kiadványt kaptam, magazinok könyvek és múlt héten befutott az új Aqua Journal is ami szám szerint a 175. példány. Káprázatos fotók ismét, és sok hasznos részlet amire érdemes figyelni. Az új szám az akváriumi dekorációs fákkal foglalkozik.  A Red Moor (amit az ADA csak Branch Wood-nak fordít), az ADA Dark Iron (amit Horn Wood-nak fordítanak) szerepelnek leginkább a magazin oldalain. Természetesen mintapéldákkal a berendezésre és a fákkal kapcsolatos tudnivalókra.

A fás akváriumok egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek. Talán azért mert könnyebb velük természetes hatást elérni, mint egy sziklás kompozícióval. Persze ez sem teljesen igaz, mert ha a fás akváriumot is hasonlóan természetesre szeretnénk megépíteni, mint Amano akváriumaiban láthatjuk, akkor rengeteg odafigyelést, tervezést igényel. Sokadik fás akváriumon vagyok túl, számomra ez a műfaj megunhatatlan. Az egyik legfontosabb, ha ilyen akváriumot szeretnénk, hogy fordítsunk elég figyelmet a dekoráció beszerzésére. Sajnos hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, pedig egy jó dekorációs fa az akvárium vázát adja, és az egész látképet meghatározza. Ha a dekoráció és a színezet nem természetes, a forma nem különleges, az az akváriumi látvány értékéből sokat elvesz.

Amano kiadványait és munkásságát azért szeretem, mert időről időre megújul. Tehetné, hogy egész életében csak zöld Nature akváriumokat tervez, de a Világ árgus szemekkel figyeli, ő pedig évről évre kitalál valamit amivel az őrületbe kergeti a sok növényfejet. 🙂

Aqua Journal vol. 175

Az új AquaJournal-ban a fára kötözött mohák fogtak meg. Pontosabban az, hogy a Red Moor ágas bogas ágait használva csak foltokban kötöz mohákat rá. És nagyban engedi láttatni a fa texturáját. Ettől nagyon érdekes hatású lesz az akvárium.

Aqua Journal vol. 175

Az utóbbi időben egyébként is megfigyelhető egy irányzat, hogy a fát jobban láttatják az akváriumokban. A lenti fotón jól látszik milyen egy alaposan benövényesített dzsungel.

Aqua Journal vol. 175

De van egy remek példa az ADA Dark Iron alkalmazására is. Amikor egy ívet növényesít be.

Aqua Journal vol. 175

A fás berendezések elmaradhatatlan kellékei a különböző segédanyagok és szerszámok.

Aqua Journal vol. 175

Az ADA Wood Tight egy páfránykötöző. Általában páfrány és Anubias félékhez használatos. Segítségével a vastag gyökérzettel rendelkező növényeket megfelelően rögzíteni tudjuk a fa dekorációkhoz.

Az ADA Moss Cotton egy mohakötöző. Színében észrevehetetlen az akváriumban és hamar elbomlik, amint a moha megkapaszkodott az ágakon. Ez általában néhány hét.

ADA Riccia Line ahogy a neve s mutatja leginkább Riccia kötözésére való. Nem elbomló kötözőanyag. Természetesen jól használható más talaj közeli növények rögzítésére is. Riccia-val színben harmonizál.

ADA Phyton Git. Ezt az adalékot én is rendszeresen használom vízcseréknél. Algaölő hatású, segít tisztán tartani a világos homokot, a növények természetes védekezőképességét erősíti, illetve jól használható algás fa dekorok ecsetelésére.

Az ADA NA Carbon remekül használható a fa dekorációk víz színezésének megszüntetésére. És a víz tisztán tartására.

A fotón két olló is látható. Az egyik egy mohák vágásához használatos darab a másik egy éles egyenes vagy hajlított darab. Fontos, hogy jó ollókat használjunk és a növények szárait, leveleit ne szövetroncsolással távolítsuk el.

Az ADA Pro Picker egy ritkán emlegetett darab, pedig nagyon hasznos kis eszköz. Segítségével az algát tudjuk lekaparni a dekorációkról. Könnyen eltávolítható vele az ecsetalga például. És a kialakítás miatt olyan helyre is befér ahol fogkefével stb nem nagyon tudnánk.

A cikk végére egy kép a nano akváriumomról mielőtt átrendeztem. Itt már nem a legjobb formáját mutatja, a moha gondozatlan a növények túlburjánzott állapotban figyelnek, a HC nem néz ki gyepnek, de bármikor ránézek jó kis nyugtató érzés tölt el. Azt hiszem még sok fás akváriumot csinálok majd a jövőben. 🙂

ADA Cube Garden Mini MRelated Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,


A szerző2 Responses to Aqua Journal vol. 175

  1. inadsz says:

    S hol a 174. szám? 🙂 A Pro Pickerre kíváncsi lennék hogy mit tud. A vízteszttel azt nézik meg hogy mennyire változtatja meg a vizet a fa?

  2. viktorlantos says:

    A 174 is egy remek szám volt. 🙂
    A COD pack checker-t azért sem tudtam hova tenni ebben a vonatkozásban, mert az a víz terheltségét nézi. Ez pedig nem nagyon kapcsolódik a dekorhoz. Szóval mikor lehet algásodás stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑