Növények Blyxa Japonica

Publikálva június 24th, 2010 | viktorlantos

Blyxa Japonica

Aki ismer tudja, hogy a kedvenc növényeim közé tartozik. Talán mert nehezebben beszerezhető és tartható, vagy mert annyira különleges a formája? Kicsi mindkettő, de ha választanom kellene mindenképp az utóbbi. Ez az a növény, ami nem túl kicsi, de nem túlságosan nagy, így a növényes akváriumokban sokféle módon használható. Gyönyörű, buja koronája miatt a nanóktól a nagy akváriumokig rengeteg növényesben megtalálható. Kicsit több odafigyelést igényel, mint az átlagos növények és ha ezeket a feltételeket nem tudjuk biztosítani számára, a növény növekedése stagnál, vagy egyszerűen elmállnak a levelei és szép lassan kipusztul.

ADA Mini M update

A Blyxa Japonica egy különleges stem növény. Kelet-Ázsiából származik, ahol leggyakrabban sekély mocsarakban és lassan mozgó, vasban gazdag erdei patakokban található.

Blyxa Japonica

Népszerűségét elsősorban Takashi Amano Nature Akváriumainak köszönheti, de manapság szerencsére már nem csak a távol-keleti akváriumokban látni.

Blyxa Japonica Tom Barr akváriumában

Többféle Blyxa fajt is ismerünk, de a Blyxa Japonica ezek közül egy nem túlságosan nehezen tartható fajta. Ha megfelelőek a körülmények, a Blyxa Japonica buja, kompakt formára nő, tőhajtásaival könnyen szaporodik és levelei enyhén vöröses árnyalatúak lesznek.

Blyxa Japonica

Közepesen kemény és lágy vizet kedveli, fényigénye közepes és magas (2-4W/l). A Blyxa CO2 tápozást és megfelelő tápanyagokat igényel, ami jellemzően nitrát, foszfát, kálium és micro tápanyagok. Erős fénynél a növény alacsonyabbra formára nő. Víz hőmérsékletre általános 24-28 °C megfelelő számára.

Blyxa Japonica

A növény bár stem (futó növény), nem növekszik agresszíven és terjedése kontrollálható. Új növényhajtásait a fő szárról neveli, amit később egy éles olló segítségével le tudunk vágni és visszaültetni. Ezért nem különösebben kényes a karbantartásra. Az új hajtásokkal türelemmel kell lennünk, mert lassabban gyökereződnek ki, de agyagos vasban gazdag talajban a folyamat kicsit felgyorsítható, mivel a Blyxa Japonica gyökerei segítségével jut tápanyaghoz.

Blyxa Japonica

A Blyxa Japonica tőből visszahajló levelei gyönyörű bokrot képes alkotni, így jól mutat egy szikla, vagy fa dekoráció mellé ültetve, de akár önmagában is. Érdemes néhány tövet ültetni belőle a bokrosabb hatás miatt. A növény inkább előtérben, vagy a középső részen használható, de kis akváriumoknál időnként háttérnövényként is láthatjuk.

Blyxa Japonica

Itthon nehezebben beszerezhető, mert ez a növény nem nevelhető emers formában. A szállítás közben pedig könnyebben sérül törékeny levelei miatt.

Blyxa Japonica

Saját tapasztalatként a végére hozzátenném, hogy olyan akváriumban, ahol csigák vannak nem javaslom a növényt, mert az alkalmazkodási időszakban a levelek elvékonyodnak, elfoszlanak, amit a csigák nagy örömmel fogyasztanak el. A növénynek így nincs ideje megerősödni.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,


A szerző2 Responses to Blyxa Japonica

 1. debidevil10 says:

  Halihó!
  Nekem is nagyon bejön ez a növény!
  De pont a nehéz tartása végett nem akartam kezdőként hozzájutni!
  Esetleg egy következő összeállítás alkalmával!

 2. viktorlantos says:

  Borzalmasan kényes a szállításra sajnos. Ha valami akkor ez a legnagyobb gátja, hogy széles körben elterjedjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑