Növények Utricularia graminifolia és Blyxa japonica

Publikálva július 3rd, 2010 | viktorlantos

Akváriumi növényrendelés külföldről? Inkább ne!

Hol is kezdjem, mielőtt megint elfogultságnak tűnne amit írok. Növénybeszerzésről már korábban írtam egy bejegyzést, akkoriban még viszonylag alacsony volt a kínálat növényes szemmel, leginkább magyar termesztőktől lehetett vásárolni, vagy külföldről rendelni. Szerencsére ez a növényezés fellendülésével kicsit változott, és manapság már könnyen hozzá lehet jutni a Tropica, vagy épp az Anubias növényekhez is.

Interzoo 2010

Interzoo 2010

Persze még mindig lenne hova fejlődni, de a Tropica kínálat határozottan hozzájárult a minőségi növényezéshez Magyarországon. Elég körbenéznünk az Akvakertész fórumon, ahol rengeteg szép akváriumban találhatunk ilyen növényeket.

Interzoo 2010 Planted Tanks

Time to replant the nano

Kicsit máshonnan megközelítve a kérdést, egy idő után, aki komolyabban növényezik, elkezdi keresni a ritkaságokat, vagy épp azokat, ami biztosan nem elérhető nálunk. Történhet ez azért, mert a nagy cégek csak egy részét fedik le a növényezésnek. Rengeteg növény, ami külföldi akváriumokban található, egyszerűen nem elérhető nálunk. Nem is lehetne ekkora készletet tartani és a növények nagy része nagyon nehezen viseli az utaztatást, vagy épp az általános tartási körülményeket. De amilyen az emberi természet, időnként mégis elcsábítanak minket.

Ha szerencsénk van néhány növényhez itthon is hozzá lehet jutni. Különösen igaz ez manapság már sok moha fajtára, mivel sokan próbálkoznak ezekkel a többségében igénytelen növényekkel. Ha viszont olyanra vágynánk, ami nem elérhető, egy dolog marad, a külföldi rendelés…

Én magam is egy tetemes listát tudnék összeírni azokról a növényekről, amit szívesen tartanék és sajnos nem elérhető. Említhetném a sok mohafajt, különleges stem növényeket, vagy az ázsiai növényfajokat is.

Parvula, vagy inkább az emléke

Parvula, vagy inkább az emléke

Nagyon sokan nincsenek tisztában vele, milyen rizikós egy-egy ilyen rendelés. És itt most nem a hitelkártyás lenyúlásokra gondolok. A növények megfelelő tartása, csomagolása, utaztatása meglehetősen sok problémával jár. Hasonlítanám ezt ahhoz, amikor garnélákat szeretnénk rendelni Európa nyugati feléről.

Már eleve azt sem tudjuk, hogy ahonnan rendeljük milyen körülmények között tartják ezeket a növényeket. Ott is előfordulnak negatív példák. Sok cég nem rendelkezik megfelelő raktárkészlettel, de a webes felületen természetesen mindent feltüntetnek, amire ugranak az emberek. Ilyenkor általában az történik, hogy a cég begyűjti a rendeléseket és megpróbálja beszerezni őket. Sok növény sok forrásból jön és az állapotuk sem egyforma… sajnos.

Egy valaha szebb formát is megélt Hydrocotyle

Egy valaha szebb formát is megélt Hydrocotyle

A növényekre minimum darabszámos rendelések vannak a legtöbb nagykerben, és ha csak 1 ember rendel 2 tő növényt, a kereskedő nem biztos, hogy bevállalja mondjuk a 10-20 darabszámos minimum rendelést. Ha nem tudja eladni a többi növényt, azok rövid időn belül tönkremennek, szép kis veszteséget termelve.

Ha szerencsénk van néhány hét várakozás után jelentkeznek, hogy a növények megvannak, de általánosságban elmondható, hogy sosem szállítanak mindent, amit rendeltünk. Elnézések közepette, a több hetes várakozások után, már abba is belemegyünk, hogy egy részét küldjék, csak az a néhány növény érkezzen meg végre.

Postázva a növényeket jön a következő probléma. Mivel senki sem DHL express másnapi szállítással rendeli a növényeket – nem is lehetne mert túlságosan megdrágítaná a beszerzést – általában 4-7 napra jönnek a növények, még Németországból is! Ha szerencsések vagyunk, nem esik bele egy ünnepnap és egy hétvége sem, de általában szinte mindig a negatív példák vannak többségben és a növényeink valamilyen elosztóban hétvégéznek ahelyett, hogy az akváriumunkban regenerálódnának.

Belőle semmi sem maradt

Belőle semmi sem maradt

A tartási körülményektől, a kondíciótól és a növények érzékenységétől függően vagy túlélik a növények az utaztatást, vagy nem. Természetesen már előre fizettünk és reklamációnak helye nincs. Legtöbb esetben tudomásunkra hozzák a szállítás előtt, hogy saját felelősségre szállítanak csak. Sajnos pont azok az igazi ritkaságok, ami hiányzik nálunk pl. a Blyxa is ilyen, viselik nagyon nehezen a szállítást. Kis szerencsével regenerálódnak, de sok esetben a kukában landolnak ezek a növények. Mi pedig számolatlanul öntjük bele a pénzeket ezekbe a rendelésekbe, mert legtöbb esetben nehezen barátkozunk meg vele, hogy nem tudjuk meghódítani különleges kedvencünket.

Fissidens fontanus, Riccardia graeffei, Riccardia chamedryfolia

Fissidens fontanus, Riccardia graeffei, Riccardia chamedryfolia

Több ilyen növény is van a listámon, ami hasonlókra késztet időről időre. Legutóbb Orpheus barátommal rendeltünk egy csomagot a németektől, részemről nagyon negatív tapasztalat volt. Most a héten 20 tő Blyxa Japonica-t rendeltem az angol fórumos barátainktól. Csak 4 napig volt postán (épp péntek este kaptam meg… mázli) és a legkörültekintőbben volt csomagolva, mégis szétfoszlott mire megérkezett hozzám. Borzalmas állapotban jött meg, pedig tudom, hogy a legjobb helyről küldték és tökéletes kondícióban volt a postázás előtt.

A hosszas postázás, vagy a kiszámíthatatlan időjárás (most épp a hőség) viseli meg jobban a növényeket? Nem tudom.

Tény, hogy ehhez képest mondjuk egy Tropica növény beszerzése egész más élmény. Várni erre is kell sok esetben, de amit kapunk kicsattanóan egészséges. Köszönhető ez a Tropica anyacég gondos és gyors nemzetközi szállításának és a Tropica importőrének, aki gondoskodik a megfelelő tárolásról és kiszállításról.

Tropica plants

Tropica plants

Biztos vagyok benne, hogy idővel, ha a kereslet ezt alátámasztja, egyre több növényhez juthatunk majd hozzá, addig pedig érdemes átgondolni, hogy megéri e időnként kockáztatni.Vagy bevállaljuk a buktát, hátha szerencsénk lesz.

Interzoo 2010

Én pedig, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül, vágyakozva nézegetem azokat az akváriumokat, ahol ezek a növények teljes pompájukban tündökölnek. Tudom, hogy eljön az én időm is…

Utricularia graminifolia és Blyxa japonica

Utricularia graminifolia és Blyxa japonicaRelated Posts with Thumbnails

Tags: , , ,


A szerző3 Responses to Akváriumi növényrendelés külföldről? Inkább ne!

 1. Pingback: Tweets that mention Akváriumi növényrendelés külföldről? Inkább ne! | Viktor Lantos -- Topsy.com

 2. TSzecsei says:

  Remélem én is, hogy eljön az az idő, mikor nem csak netes képen tudjuk csodálni a ritrkább növényeket, hanem a saját akváriumunkban is!
  Soha nem rendeltem még külfőldről, de már el is ment a kedvem tőlle ahogy az írásodat olvastam!
  Nekem is lenne jó pár olyan növény amit szeretnék tartani, de sajnos nehéz hozzájutni idehaza, kintről meg……!! ;-(
  De örűljünk , hogy rengeteg gyönyörű növény kapható azért a Tropica jóvoltából!!

 3. viktorlantos says:

  Hát mindig van egy kis rizikó, ha messziről és bizonytalan helyről rendelsz. Nálam sajnos a héten pusztult ki a 20 tő Blyxa Japonica amit Angliából rendeltem. Nagyon sajnálom őket. Nem volt jó érzés végignézni. 🙁

  Ez az a rizikó amit egy kereskedő átvállal, ha növényt hoz be. Legtöbbször, ha valami hasonló történik az az ő vesztesége. Te pedig biztosan egészséges növényt kapsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑