Akvárium no image

Publikálva július 8th, 2010 | viktorlantos

RO – útban a lágy vizek felé

Az egész kaland ott indult, hogy jó ideje szemezgetek már egy RO készülékkel. Az utóbbi hónapokban találkozott az elképzelésünk Balázzsal és kicsit jobban a témába ásva magunkat, már nem volt megállás. Körbenézve a Világban erősen többségben voltak azok a növényes akváriumok, ahol GH8 vagy ez alatti paraméterekkel növényeznek. Ehhez képest a mi szerény GH15-ös csapvizünk sajnos túl kemény. Az egy dolog, hogy Japánban például az ADA akváriumokban 0-3GH közötti vizet használnak (ott ez jön a csapból), de még itt Európában is rengeteg helyen van 3-8GH-s vagy ennél lágyabb víz alapból. Úgyhogy gondoltunk egyet és beszereztünk 1-1 készüléket. Balázs egy 3 membránosat, én egy 2 membrános RO készüléket. Sokat agyaltunk azon, hogy milyen típust és honnan lenne érdemes vásárolni, de megtaláltuk a megfelelő megoldást és ha már ennyit foglalkoztunk vele, természetesen feltettük a shop kínálatába is, hátha valaki még hasonló irányba mozdulna.

Green Aqua GA-200 RO készülék

Green Aqua GA-200 RO készülék

Természetesen kemény vizes akváriumban is lenne még mozgástér, hiszen rengeteg meghódítandó növény és berendezés van a fejemben, de elhatároztam kipróbálom a növényezés ezen oldalát is. Így megnyílik az út a közepesen kemény és lágy vizes növények előtt és nem utolsó sorban azt várnám az egész kalandtól, hogy sokkal egészségesebb növények legyenek, ami összességében gyorsabban és egészségesebben fejlődik. A gyors fejlődésnél nem egy rotala bokorra gondolok, amit egyébként is hetente kéthetente kell nyírni, de egy Hemianthus callitrichoides ”Cuba” gyepre ne kelljen hónapokat várni, míg befutja a neki szánt teret.

ADA Cube Garden Mini M - update

Eddig semmilyen lágyítást nem alkalmaztam, az akváriumaimba simán nyomtam a csapvizet előkészítés után. Az RO készülék beszerzése után az volt a terv, hogy első körben a nano akváriumon próbáljam ki, hogyan működik ez az egész, mennyire macera stb. Óvatos voltam, mert a hálózati nyomás nálunk nem túl acélos és a RO-hoz, ahogy a membránokat növeljük kell a megfelelő nyomás. Így első körben egy 1 membrános rendszerrel indítottam.

Green Aqua RO készülék membránok

Green Aqua RO készülék membránok

Ideiglenesen a fürdőszobában helyeztem el a készüléket és simán leosztottam a mosógép bejövő csapját. Így bátran vizezhetek, max a fürdőt áztatom el, ha elfajulnak a dolgok. 🙂

Az összeszerelés szerintem egyszerűbb mint egy CO2 rendszer bekötése. A készülék 95%-ban összeszerelve jön. A csöveket kell bedugnunk a megfelelő színű csatlakozókba (vörös, kék, zöld) és a membrán tartályba betenni a betétet. A betét általában külön csomagolva jön, ezeket minden esetben nekünk kell betenni a helyére. Szerencsére az egész kevesebb ideig tart, mint ahogy ezt most leírtam.

Ha mindennel megvagyunk, jöhet a csapra csatlakozás és a próbaüzem. Én, ahogy fent is írtam leágaztattam a mosógép csapját. Így most az egyik ág a mosógépbe jön a másik a RO-ba. Ezért kell egy csap a RO elé, hogy el lehessen zárni amikor csak a mosógép megy.

Green Aqua RO készülék nyomásmérő

Green Aqua RO készülék nyomásmérő

Beüzemelve a rendszert, az első bejáratás közben már láthatjuk, hogy milyen a nyomás a hálózatunkban. Sajnos nálam bejött a pesszimista jóslat és 2 bar, vagy inkább ennél kevesebb nyomás volt a membránon. Ami sajnos nagyon kevés. Nándi szerint, minden membránnak kell 1.5-2 bar nyomás. Így ha 2 bar van alapból, amit RO készüléken lévő kis mutató segítségével könnyen leolvashatunk, akkor azt jelenti, hogy a jelenlegi készülékkel is kevesebb vizet tudunk átpréselni, de további membránok csatlakozására nincs nagyon lehetőség.

Green Aqua RO készülék pumpával

Green Aqua RO készülék pumpával

Membránok számának növelésével több RO vizet tudunk kipréselni a készülékből és kevesebb lesz a veszteség. Alapból egy 1 membrános készülék az elfolyó víz kb. 1/10 részét képes RO víz formájában leadni (ha emlékeim nem csalnak), ami nagyon rossz hatásfoknak számít. 10 liter vízből 9 a lefolyóban landol. És ha kevés a nyomás a rendszerben lehet ennél több is. 2 membránnal ha jól rémlik ez már 50-50%.

Szerencsére mindenre van megoldás. Diaphragma pumpa. Nem egy olcsó dolog főleg, ha jó minőséget akarunk venni hosszútávra. A Diaphragma pumpát a RO készülék elé kell kötni. 220-as hálózatról kapja a tápot és segít nekünk feltornászni a nyomást olyanra, hogy 2-3 membránt simán használhatunk ezután a gyenge hálózatunkon is. A pumpát akkor kell bekapcsolni amikor használjuk a RO-t, ezért ő sem üzemel állandóan.

Green Aqua RO készülék diaphragma pumpával

Green Aqua RO készülék diaphragma pumpával

Bekötés szerencsére itt sem igényel különösebb szakértelmet. A becsövezés után a pumpa tápjának feszültség szabályzójával fel tudjuk pörgetni a nyomást olyanra ami nekünk kell. Nálam az új membrán bekötése után simán felcsavartam 5-6 bar környékére. A két dologgal (második membrán és diaphragma pumpa) most már elfogadható sebességgel gyártom a lágy vizet. Lassan nekieshetek majd a nagy akvárium lágyításnak is.

Green Aqua RO diaphragma pumpa

Green Aqua RO diaphragma pumpa

Mindez a gyakorlatban valahogy így néz ki:

Green Aqua RO with Diaphragm Pump from Viktor Lantos on Vimeo.

Kicsit még szokni kell a nagy nyomás miatt időnként ugráló és ha nem figyelünk mindent eláztató csöveket, de ha megszokjuk jól kezelhető a rendszer. Én egyenlőre még a tanuló időszakomat élem. 🙂

RO bekötve, az első néhány hét lágy vizes cseréi után, még mindig nem elég lágy a nanóban a víz, pedig már a sokadik cserémet végzem tiszta RO-val. Legutóbbi csere után még mindig 8GH körül volt. Üzemelő akváriumnál, ha lágyításra adjuk a fejünket, meglehetősen sokáig történik az átállás, de gyakoribb vízcserékkel rövidíthetjük az időszakot. 4-6 hét alatt általában le lehet vinni egy 5GH szintre.

Green Aqua GA-200 RO készülék

Green Aqua GA-200 RO készülék

Az első tapasztalatok alapján a növényeken határozottan észrevehető a javulás. Blyxa Japonica, Hemianthus sokkal jobban érzi magát ilyen közegben. Az eredetileg 15GH helyett 8GH körül. A cél egy 5GH körüli szint lenne ezért a következő hetekben még tovább lágyítom majd a vizet. Az Utricularia még nem talált magára, ő egyébként is egy kakukktojás a nanóba, azért remélem magára talál majd a következő hetekben.

ADA Cube Garden Mini M - update

Amire most figyelnem kell az a víz hőmérséklete, mivel nem kevert csapos rendszerről hajtom a RO-t, így használat előtt még fel kell fűtenem valami normális hőmérsékletre. Erre a korábbi Jager fűtőmet használom egyenlőre. Nagy akváriumnál pár fok igazán nem számít, de nanónál ez sokkal jobban visszaüt sajnos.

A lágyítással előkerültek a víztesztjeim is, amire eddig nem nagyon volt szükségem. Most folyamatosan monitorozom a GH/KH/pH szinteket.

Small details...switched from tap to RO

És természetesen az igazi nagy falat még hátravan, a nagy akvárium lágyítása. De lehet azt már csak egy átrendezés után kezdem el.

GA RO készülékekről bővebben itt olvashatsz.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,


A szerző2 Responses to RO – útban a lágy vizek felé

  1. Nigro says:

    Ha már csináltál ilyen frankó videót, akkor a kifolyó 0-ás vízről és a selejt vízről is csinálhattál volna. 😉 Kíváncsi lettem volna, hogy milyen gyorsan nyomja a frankó vizet és eközben mennyi a “kemény víz”.
    A kedvemért csinálsz? 🙂

  2. viktorlantos says:

    Oksi találtam egy gyorsabb módot hogyan konvertálhatok videót, úgyhogy legközelebb lekapom. Nagyjából fele fele arány, de talán több jön most a frankó csőből. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑