Hírek no image

Publikálva július 12th, 2010 | viktorlantos

Széllel szemben…

Lassan kezd visszatérni az írás kedvem és most van egy kis időm is. Általában túl sok a meló, több cég még több gond, de gondolom mindenki így van ezzel, sok a feladat, kevés idő marad a hobbira, kikapcsolódásra, családra.

Nem nagyon szoktam negatív jellegű bejegyzéseket írni, ennek az az egyszerű oka, hogy eleve a nyugit, a Zen-t keresem mindenben, egy pozitív szemléletű ember vagyok. Lehet, az akvakertészet is ezért talált meg olyan könnyen. 🙂 Nem bírom a konfliktusokat és a felesleges problémákat. Kerülöm azokat az embereket is, akik ilyen jellegű feszkót okoznak. Pedig van belőlük rendesen.

GA előtt nem igazán ismertem azt sem milyen az, amikor az embernek haragosai, irigyei vannak. Ha valakit úgy éreztem nem a társaságom, nem vagyunk egy hullámhosszon, inkább hanyagoltam. Nem ér annyit az egész, hogy az ember egész nap bosszankodjon vagy idegeskedjen valaki miatt. Túl rövid az élet.

A jelenség amiről írni szerettem volna olyan magyar dolog. Persze biztosan előfordul ez máshol, más országokban is, de sajnos nálunk túl sok esetben. Átszőtte rendesen a mindennapjainkat. Hívhatnám akár irigységnek is, de nem fedné le teljesen a problémát. Biztosan találkoztatok már ti is hasonló jelenséggel a mindennapokban, amikor valami megy, valami működik, valamit jobbá tenne az ember, ott tuti megjelennek azok az emberek akiknek valamiféle csavar van a génjeikben. Ők azok, akik rombolni szeretnek. Sikeres vagy, lehúznak. Valamit jó irányba fordítanál, inkább ellenkampányolnak. Ők azok az emberek, akikre nem figyel senki talán, akik hangosan ordibálnak, hogy végre valaki velük is foglalkozzon. Akik nehezen viselik, ha nem ők vannak a középpontban, a társaság közepén, vagy nem tőlük kérnek tanácsot durcásak, ingerültek lesznek. Talán nem tudták megvalósítani álmaikat és a sikertelenségüket máson élik ki. Nem tudom. Sosem akartam a társaság közepe lenni, így nem tudom átérezni. És pszichológus sem vagyok. Annak nem/sem lennék jó. 🙂

A GA-val és az egész növényezéssel minden nap harcban vagyunk valakivel, valakikkel. Talán mert túl sokat vagyunk jelen az interneten, ahol eleve a beszólás a divat. Keressük magunknak a problémákat, felületet adunk a támadáshoz. Időnként a megmondós stílus miatt megérdemelten kapjuk a pofonokat. Ugye key? 🙂

Nem egyszerű olyan dologgal foglalkozni, ami szembe megy az évtizedek óta működő akvarizálással, halazással. A berögzült módszerekkel, elméletekkel. Minden egyes elméletért, termékért, bevált módszerért, technikáért kemény harcot kell vívni. Amióta a GA van könnyű ráfogni sok dologra, hogy mert van az embernek egy üzlete, biztosan ezért tolja az adott dolgot. Ezzel az az egy bibi, hogy már GA előtt is csak a növényezéssel és annak népszerűsítésével foglalkoztunk. Az akvakertész fórum is egy ilyen küldetésben született. Versenyt rendezünk, folyamatosan próbálunk visszaadni a hobbinak, hogy fejlődni tudjon. Szerintünk mindez nagyban hozzájárul az egyébként rendkívül sokat fejlődött magyar növényes akvarisztikához.

Ha valaki nem lenne képben vele, évtizedes lemaradásban vagyunk akár a környező országokhoz képest is növényezés terén. Tudásban, tapasztalatban is. És akkor nem beszélek a növényes akvarisztikai országokról, mint Japán, Kína, Malájzia, stb. Ma már nem lehet azt mondani, hogy na persze, nekik könnyű mert… EU-ban élünk, minden termékhez hozzá lehet jutni, minden információt meg lehet találni a neten. A sok-sok éves hátrányunk miatt minden információ új és megszívlelendő. Csak körbe kell nézni lengyel, angol, német, amerikai fórumokon az információ ott hever. Ők 8-10 éve vagy még régebben űzik a növényezést, nekik ha azt mondják Easy Carbo nem az ördög vegyszerét látják benne, csak egy szénpótló terméket, ami algairtáshoz is használható és ha nincs, leveszik a polcról az Excel-t, ami ugyanazt tudja. Mint a boltban amikor fogkrémet veszünk. Tudják, hogy jó és erre való. Nekik nem ősellenségük az EI tápozás, mert tudják, hogy ez is csak egy módszer, ami működik és ha kell használják. Nekik nem kell magyarázni, hogy miért kell a lágyabb víz néhány növénynek, miért kell erős szűrés, mit csinálnak a kémiai szűrőanyagok, baktérium boosterek, miért kell jó talaj és alapanyag, amivel dolgozni lehet. Miért jó egy jó szerszám. Náluk ezek a dolgok olyanok, mint nálunk a szappan. Ősidők óta kapható minden, vagy használják, vagy használták korábban, de nem gyártanak hozzá ködös elméleteket mi miért nem jó. Persze elég csak ránézni az akváriumaikra és egyértelművé válik miért. A cél elérése érdekében nyitottak sok mindenre. Ezért látunk olyan sok jó, egészséges, kreatív és jól működő növényes akváriumot a világban. Nálunk pedig hozzájuk képest egyenlőre… maradjunk annyiban van mit behozni.

Eredményeket elérni vagy folyamatos tanulással, vagy rengeteg gyakorlással lehet. Azok az akváriumok azért olyanok, mert kellő időt, figyelmet fordítanak rájuk és a sok tapasztalatcserével és nyitottsággal, nem követik el újra és újra ugyanazokat a hibákat, amit már kismillió ember elkövetett korábban. Oda kell figyelni mit írnak, miről beszélnek ezek az emberek, mert rengeteg időt, pénzt spórolhatunk vele. Ráadásul ha kicsit komolyabban belemászunk a dolgokba olyan “mesterektől” leshetünk el praktikákat, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Visszatérve a folyamatos termék és módszer elleni kampányoláshoz, miért van az, hogy ha beszélek valakivel egy angol, amerikai, maláj fórumon, hogy csak néhány példát említsek, akkor figyelnek az emberre? Ha a tápozásról beszélek, nem az Antikrisztust látják az ADA vagy éppen más termékekben. Megnézik mit használ az ember, beszélgetünk róla és a jobb növényezés, jobb eredmények miatt pozitív tanácsokkal látjuk el egymást. Egymás mellett vannak a poros, keverős tápozós növényfejek és a márkás termékek használói is. Nem tekintik ellenségnek egymást, kicsit ellenfélnek, versenytársnak igen, de csak az egészséges szintig. A szemükben te is csak egy másik növényfej vagy, aki a polcról egy másik terméket vett le nem azt, amit te.

Vicces, hogy sokan elméleteket gyártanak abból, hogy azért mert az akvarisztika krémjét árulja valaki, az csakis a gonosz lehet. Lenyúlás, lehúzás, méregdrága termékek, a gonosz egy személyben. Microsoft!… akarom mondani GA! Több ezer a növény, drága a technika, papolnak róla, hogy milyen jó, hogy rohanjon mindenki megvenni….Helló, ébresztő!

Ezek az emberek rendkívül szűk látókörűek, azt kell mondjam. Ebben az országban az kaszál vagyonokat, aki szart ad el. De legalábbis minél olcsóbb legyen, mert az árcédulára vagyunk programozva. Abból viszont kamionszámra hozzák az árút és éves szinten milliárdos forgalmakat bonyolítanak, időnként adót sem fizetnek. Ők a barátaink. Nah ők azok, akik tuti nem fognak szaktanácsokat osztogatni, hétvégén telefonokra válaszolni, kismillió akvárium telepítésében segíteni, versenyt rendezni, jófejségből megküldeni pár cuccal, hogy jobb legyen az akid. És végképp nem érdekli őket, hogy szép növényes akváriumok szülessenek.

A GA nem létezne, ha nem ez lenne a hobbink. Lehet nem szeretni, nem szimpatizálni azt az irányt amerre tartunk és tart a hobbi, de ettől még nem áll meg a világ. Egyszemélyes élharcosként rajtunk összpontosul a kardozni vágyók haragja. Sokan pedig ezt látva nem is merészkednek az üzleti élet ezen részére a fogadtatás miatt. Egy dolgot talán sikeresen elérnek ezek az emberek, a legtöbb akvarisztikai bolt megmarad azoknál a termékeknél, amit most is forgalmaznak. Még sok-sok évig nem lesznek növényes akvarisztikához használatos termékek. Mert a fejlődést nagyon jól lehet negatív jellegű értelmetlen beszólásokkal lassítani.

Nem csak az akvarisztikában látom ezt, a mindennapi életünkben is jelen van sajnos. Nincs tolerancia, nincs elfogadás, nincs fejlődésre való vágy, viszont van irigység, gyűlölködés, beszólás, agresszió. Azt hiszem ez az egyik oka annak, hogy a béka fenekén sem vagyunk sok mindenben és a világ egyszerűen elmegy mellettünk. Mi pedig a folyamatos harc és beszólás miatt már egymásra sem tudunk mosolyogni. Csak ülünk a metrón, az autóban és közömbös, bamba fejjel bámulunk kifelé a nagyvilágba. Ma is beszóltam valakinek…. ettől érzem igazán jól magam.

Ui: nem célom hasonló elmélkedős posztok írása, maradnék a szórakoztató jellegű, kikapcsolódást segítő szösszeneteknél, legalább a hobbi szóljon az örömről és az érdekességekről.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,


A szerző5 Responses to Széllel szemben…

 1. Zattis says:

  Hát!

  Ne aggódj! Akik vásárolnak nálatok, valószínűleg inkább lesznek törzsvásárlóitok, mint másoknál, ahol a személyes odafigyelés nem érződik annyira!

  Hajrá tovább GA!

 2. viktorlantos says:

  Szia és köszi a bejegyzést. 🙂 Hát nem is annyira a vásárlásról szól ez a dolog. Elég ha tudjuk mi mire való és mikor kell, vagy lehet használni a cél érdekében. A cél, hogy szép akváriumok szülessenek. Akár versenyre, akár saját magunk szórakoztatására. Hogy ehhez egyre több dolog elérhető szerencsére ez csak jó nekünk.

 3. patzu says:

  Szia Viktor,

  én több mint 1 évvel ezelőtt, amikor rátaláltam Nigro blogjára, majd az akvakertészre és az ott ténykedő társaságra, örömmel töltött el, hogy az itt talált információkkal gazdagabb lettem és, hogy ezáltal megalkothattam az én saját lehetőségeim szerint az első növényes akimat.
  Azóta szinte napi jelleggel itt “lógok” , köszönhetően az oldal színvonalának és annak a mentalitásnak amit képviseltek.
  Néhányszor már megírtam erről a véleményem és hiszem azt, hogy bár valóban alakultak ki konfliktusos pillanatok, az oldal, a társaság, az út amit jártok, a természet, a növények, az állatok szeretete, az elkötelezettség az akvarisztika ez “üdén zöld” irányzata iránt, sok embernek nyitotta fel a szemét, zökkentette ki az akvarizálás eddig megszokott világából.
  A választás lehetősége mindenkinek a rendelkezésére áll.
  Én szurkolok a szép akváriumoknak és mindenkinek, akik ezt támogatják!

  Patzu

 4. Rain says:

  “Gondolat ébresztő” post, gördülékeny módon megfogalmazva. A jelenség amiről írsz, szerintem nem kimondottan magyar (hungaricum), inkább amolyan “balkáni hozzáállás” vala…

 5. viktorlantos says:

  Patzu, köszi a visszajelzést. 🙂 Az akvakertészt egy nagyon jó dolognak tartom. Nem akar mindennel foglalkozni, de amivel foglalkozik abban próbálja a lehetőségekhez képest a megfelelő színvonalat tartani. Persze ez nélkületek nem menne. Egyébként nagyon jó érzés látni, hogy az ott található infók segítségével milyen sok embernek sikerül segíteni így vagy úgy. Mi magunk is rengeteget tanulunk időközben. Ezért oda-vissza működik a dolog. És ez jó!

  Rain, Köszi. 🙂 Lehet kicsit elfogult voltam, elkapott a hév…
  Ma túlságosan Zen vagyok. 🙂 Azért egy kicsit több összefogás jól jönne időnként minden szinten.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑