Akvárium no image

Publikálva július 15th, 2010 | viktorlantos

RO – a következő lépések

Korábbi bejegyzésemben elkezdtem írni a lágyításról. Még mindig az elején tartok a történetnek, de tegnap eljutottam oda, hogy a nagy akváriumban is RO-s vízcsere volt. Eleinte féltem tőle, mert általában 3-4 25 literes vödörnyi vizet szívok le a cserék alkalmával. Ezt RO-val visszapótolni… nem egy gyors folyamat.

Jelenlegi vízcserém már rutinszerűen és könnyen történik és most megint változtassak?

My Private Island 240L

My Private Island 240L

A nagy akváriumnál kb. 1 óra szokott lenni a karbantartás hetente. Van amikor kicsit kevesebb is. Ilyenkor kikapcsolom a szűrőket és leszívom a vizet, ami kb 75-100 litert jelent. A víz leengedés után kezdem a nyírást. Általában a mohákat nyírom meg és ritkítom vissza, kiszedem a Vallisneria elhalt, elsárgult leveleit és ha kell kihúzok pár tövet, hogy ne sűrűsödjön be nagyon. A Bolbitisről levágom a sötét, elfeketedett leveleket, hogy az új hajtásoknak is legyen lehetősége kifejlődni. Levágom a Microsorum vastagabb leveleit és azokat, ami az erős árnyék miatt esetleg elhalt.

My Private Island 240L

My Private Island 240L

Gyepet nagyon ritkán nyírom, szeretem meghagyni kicsit hosszabbra. Amikor végeztem slagot felszerelem a csapra. Kicsit átjáratom friss vízzel, közben beállítom a hőfokot és egy kerti locsolóval a végén beteszem az akváriumba. Nem szoktam túl gyengére tenni, mert jó ha kicsit megkeveri a vizet és feljönnek az elhalt levelek stb, de túl erősre sem szoktam, mert jártam már úgy korábban, hogy letörtek a Bolbitis levelei az áramlatokban.

My Private Island 240L

My Private Island 240L

Szóval közepes erősséggel és a locsoló fejét szórásra állítva az üvegre tolom a vizet, nem a növényekre közvetlen. Miközben az akvárium töltődik, beöntöm a vízkezelőt, ami most éppen Seachem Prime. A Prime-ot azért szeretem, mert kevés kell belőle (max. 1 kupaknyit öntök ebbe a nagy akváriumba is) és nem ködöl ahogy beöntöm. Nagyjából ez volt a rutin mostanáig, annyival kiegészítve, hogy a végén még mágnessel áthúzom a front üveget. És visszapótlok egy kis baktériumot, amikor bekapcsolom a szűrőket. Közben jöhet a sörci. 🙂

My Private Island 240L

My Private Island 240L

Egy jó ideje nem vödröztem már feltöltésnél. Kicsit fáztam is milyen lesz a nagy akváriumnál megint. A RO miatt pedig 3 aggályom is volt. Lassú RO termelés, hideg víz (fűteni kell) és a vödrözés. Szerencsére az első dolog a lassúság nem volt olyan kibírhatatlan. Nem akartam óriás hordókat kerülgetni hét közben, ezért csak a karbantartás alatti RO-zás működhet nálam.

My Private Island 240L

My Private Island 240L

A jelenlegi rendszerrel (2 membrán és diaphragma pumpa) kb. 1 perc alatt gyártok 1 liter RO-t. 1 vödörrel lenyomtam már az elején, a másik kettő a leszívási procedúra után lejött, viszonylag gyorsan. Pont végeztem a ritkításokkal, nyírásokkal. Fűteni nem volt időm a vizet, mert nem akartam olyan sokáig kikapcsolva hagyni a szűrőket, így közvetlen töltöttem be a hideg vizet az akváriumba. Persze figyeltem, hogy lassan menjen és nagyjából egyformán oszlattam el az egyik és a másik végére, de az akváriumban lévő víztömeg miatt alig változott valamit a hőmérséklet a feltöltés után. 27-ről egy egészséges 25-re ment le. Az utolsó vödör előtt már visszakapcsoltam a szűrőket, hogy ne álljanak sokáig.

A karbantartási idő így alig volt több mint a szokásos. Úgyhogy nem vette el a kedvem a további kísérletektől.

Víz veszteség sem volt igazán a RO miatt, mert ami a lefolyóba ment volna ellocsoltam a teraszon. 🙂

Lehet a közeljövőben még rácsapok egy harmadik membránt, de úgy érzem a mostani rendszer már kellő sebességgel tudja gyártani a vizet arra amire nekem kell.

Az első csere után GH11-re sikerült letolni GH15-ről. Sok sok csere lesz még mire egy 7-8-as szintet be lehet lőni tartósan.

GH KH teszt a Red Sea tesztjeivel

GH KH teszt a Red Sea tesztjeivel

Közben a kis nanóban is kezd beállni a víz, jelenleg GH7, KH5 a lágyítás után. Nagyjából ez volt a cél korábban.

ADA Nano vízcsere közben

ADA Nano vízcsere közben

Nem tervezek napi szinten írni a RO történésekről, mivel az egész kísérlet egy hosszabb folyamat, de ha van mit közölni növény fronton mindenképp jelentkezek majd.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerzőVélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑