Akvárium Aqua Zoom Japan

Publikálva július 20th, 2010 | viktorlantos

Növényezz másképp

Egy ideje beleugrottunk már a növényes akváriumok világába. Eleinte sokkal inkább lekötött a megfelelő technika hadrendbe állítása, a módszerek kipróbálása, majd később a letisztultabb látvány érdekében tovább pimpeltük akváriumainkat. Szerencsésebb növényfejek már ki tudtak próbálni néhány layout-ot, esetleg különböző dekorációkat és a hozzájuk harmonikusan illeszkedő növényeket.

Megtanultuk életben tartani, szebbé tenni a növényeinket és kialakítani a megfelelő egyensúlyt. Hosszú út ez, de a különböző akváriumok sok mindenre megtanítják az embert. A tanulási folyamat közben pedig, óhatatlanul egyre közelebb kerülünk minden növényhez, ami évek alatt megfordul a kezünk alatt. De merre tovább? Hiszen minden ember életében történnek események, amik hatással vannak a hobbira is. Csajok, házasság, gyerek születése, költözés, suli, munka és még sorolhatnám tovább. Ezek az események pedig időnként érzékenyen érintik kedvenc hobbinkat.

ADA Cube Garden Mini M

Van amikor csak egy szerényebb akváriumot tarthatunk meg, vagy éppen teljes szüneteltetést rendel el a sors. És persze nem szabad elfeledkezni a kiégésről sem. Ez a kreatív munkáknál, hobbinál idővel előjön. Utóbbit kellő inspirációval időnként lehet orvosolni, de ha nem sikerül lehet teljesen érdektelenné válik a hobbi.

Na de nézzük milyen lehetőségünk van, hogy meglévő növényes tapasztalatunkkal esetleg más vonalon is kipróbáljuk magunkat. A lenti lehetőségek űzhetőek meglévő növényes mellett, vagy akár önálló hobbiként is. Hiszen különböző költség is idő ráfordítást kívánnak.

Neveljünk emers növényt.

Nehézségi szint: alacsony
Anyagi vonzata: alacsony

Bucephalandra sp. "Kayu lapis2"

Bucephalandra sp. "Kayu lapis2"

Itt a korábban megismert akváriumi növények közül tudunk néhányat cserépben, vázában, mini üvegházban nevelni. Japánoknál nagy hagyománya van ennek a hobbinak is. Rengeteg Crypto és más fajokat nevelnek ilyen módszerrel. A növény sokkal különlegesebb, mint a szokványos szobanövények, és virágozni látni ezeket a növénykéket, kárpótolhat minket az ideiglenes akvárium hiány miatt.

Témában érdekes Japán oldal: A.P.A blog

Kokedama

Nehézségi szint: alacsony
Anyagi vonzata: alacsony

kokedama rakuten

kokedama rakuten

Egy másik Japán őrület a Kokedama. A kokedama egy moha labda, amit magunk is könnyen elkészíthetünk. Közel áll a bonsaihoz, hiszen abból alakult ki, de a kokedama egy viszonylag új irányzat. A kokedama elkészítéséről számos oldalt lehet látni a neten. Az elkészült kompozíciót tehetjük tálba, vagy ki is lehet akasztani a kertbe. Nem kell vízben tartani csak az elkészítésnél kell, hogy megszívja magát vízzel, utána egy növényhez hasonlóan csak gondoznunk kell. Bár inkább kertészet, mint vízi kertészet, akit érdekel a bonsai és a japán kultúra, szerintem ez sem fogja hidegen hagyni.

Kokedama Patio igazi művészet

Kokedama Patio igazi művészet

Kokedama oldal: kokedama.com

Wabi Kusa

Nehézségi szint: alacsony-közepes
Anyagi vonzata: alacsony-közepes

Wabi Kusa

Wabi Kusa

Wabi Kusa divat még nem indult el nálunk, pedig egy nagyon egyszerű és praktikus módja a növényezésnek. Korábban Nigro is írt róla a Wabi Kusa és a Nature Biotop bejegyzéseiben. Hasonlóan a növényes akváriumokhoz a természet egy kis szeletét próbálja meg otthonunkba hozni. A föld, a víz és a levegő, mint elemek, valamint a természet szépségének kombinálásával, mi is megalkothatjuk a saját kis Wabi Kusa világunkat. Japánban kapható külön Wabi Kusa növény golyó, ami föld és néhány vízinövény képződménye. De ilyet mi magunk is építhetünk megfelelő talaj és növényzettel. Ezeket aztán tehetjük tálba víz alá, tehetjük üveg vázákba, Wabi Kusa tálakba, és természetesen akváriumokba is. Akár tálba, akár akváriumokba tesszük őket, figyelni kell a megvilágításra, a megfelelő tápozásra esetenként párásításra vagy CO2-re is. Nagyon szép Wabi Kusa megoldásokat látni a világhálón. Van aki külső teraszon, vagy szabadban nevel ilyet, van aki lakásban. Az akváriumi Wabi Kusa pedig jellemzően már közel áll a növényes akvarisztikához, de minimális növényhasználattal kevesebb, vagy dekoráció nélküli layout-tal, csak garnélákkal maximum pár nano hallal.

Bevallom nekem mindegyik megoldás bejön, de még sosem próbáltam létrehozni a saját Wabi Kusa világomat.

Wabi Kusa oldalak: Wabikusa.jp, Bonsai, Wabi Kusa, Aqua Bonsai

wabi kusa

wabi kusa

Wabi Kusa

Wabi Kusa

Wabi Kusa akváriumban

Wabi Kusa akváriumban

Wabi Kusa akvárium

Wabi Kusa akvárium

Wabi Kusa - Nature Biotop

Wabi Kusa – Nature Biotop

Waterfall – vízesés

Nehézségi szint: nehéz
Anyagi vonzata: közepes-magas

ADA aquarium gallery40

Biztos sokan jártatok már kertészetekben, üvegházakban. A waterfall egy mini kertészetet varázsol lakásunkba. A lényege, hogy egy lépcsős elrendezésű nyitott akváriumban különböző akvarisztikai növényeket nevelünk. Lehetnek Wabi Kusa golyók, hagyományos akváriumi növények, mohák. A vízesésben folyamatos vízmozgást ugyanúgy egy szűrő biztosítja. Nekem leginkább egy nyugtató “élő” bútornak hat, de szívesen kipróbálnám ezt is. A növények folyamatosan kapják a vizet, de nincsenek víz alatt. Persze ebből is léteznek változatok, amikor a vízesés alján lévő 10-20 cm magas vízoszlopban már víz  alá nőtt növények és néhány hal is szerepet kap. Ilyenkor CO2 befecskendezés is szükséges a víz alatti növényeknek. A waterfall megvilágítása azonos az akvarisztikai világításokkal. Így a teljes költségvetés erősen vetekszik egy növényes akváriummal. Különleges érzés lehet a növények állandó közelsége és, hogy bármikor megérinthetjük őket.

Példa egy kivitelezésre

Waterfall

Waterfall

Waterfall

Waterfall

Aqua Zoom féle terráriumok-akváriumok

Nehézségi szint: nehéz
Anyagi vonzata: közepes-magas

Aqua Zoom aquarium at a department store in Tokyo, Japan

Aqua Zoom aquarium (detail) Tokyo, Japan

Kicsit valahol a waterfall és a növényes akváriumok között helyezném el. Semmiképp nem keverném össze a hagyományos terráriumokkal, hiszen megfelelő növényes és akvarisztikai tapasztalat kell egy ilyen rendszer működtetéséhez. Amiben különleges, hogy nem egy víz alatti világot építünk, sokkal inkább egy valóságosabb táj részletet víz alatti és víz feletti élővilággal. Ezekben az akváriumokban kb 1/3 részig van víz. A  nehézségét abban látom, hogy megfelelően természetes hatást csak kellő kreativitással lehet készíteni, és nem olyan mint a waterfall ahol könnyen cserélhetünk bármilyen növényt. Itt akárcsak a növényes akváriumoknál a setup egészének életben tartása és fejlődése a cél. Eddig csak nagy akváriumoknál láttam ilyen megoldást Japánoknál, de hasonló hatással volt rám, mint Amano akváriumai. Valamikor ki kell próbálnom ezt is. 🙂

Aqua Zoom Japan

Aqua Zoom Japan

AquaZoom oldala, AquaZoom.org

Riparium

Nehézségi szint: közepes
Anyagi vonzata: közepes

Riparium

Riparium

A fenti érdekes megvalósításokhoz képest a Riparium inkább az Amerikai kontinensről indult hódító útjára. Az Aqua Zoom féle terráriumokhoz hasonlóan itt is egy vegyes világ megteremtése a cél, de sokkal egyszerűbb eszközökkel. Nincsenek komolyabb dekorációk, nem kell a felépítményen gondolkodnunk. A növények a hátfalra vannak rögzítve kis kaspókban és innen növesztik bele gyökereiket az alacsony vízbe. A növények alatt néhány hal is helyet kap. Nincs CO2, mivel minden növény a víz felett helyezkedik el. Nincs szigorú forgatókönyv a növények elhelyezésére és több növényt is kipróbálhatunk, ezeket cserélgethetjük is a hátfalról való lepattintással. Cserébe rengeteg különleges virágzó növény lehet lakásunk fénypontja.

Riparium oldal: Hydrophyte blogja

Ha van időd érdemes kicsit jobban elmélyedni a növényezés eme ágaiban is. Akár egy röpke kirándulás kedvéért, akár jelenlegi növényes akváriumunk mellé. Kihívás, siker, a természet közelsége ugyanúgy jelen van itt is. A látvány pedig azt hiszem magáért beszél. Hát nem csodálatos hobbi a növényezés?Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , ,


A szerző5 Responses to Növényezz másképp

 1. TSzecsei says:

  Fantasztikusak ezek az akváriumba helyezett kis világok, valamelyik nem is olyan kicsi!! 😉
  Az olyan akváriumokban ahol szükséges a Co2, szűrés, táp, fény, ott ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a növényes (vízalatti) akváriumoknál? Értem ezen a co2 szintet, szűrést, víz megforgatást, tápadagolást ,fény erőt és megvilágítási időtartamot!

 2. Nigro says:

  Köszi Vik! Nagyon jó post lett. Sok újat tanultam. 😉

 3. viktorlantos says:

  Tibi, a szabály nem lehet ugyanaz, mert kevés a víz, így pl a megforgatás nem olyan extrém, de a jó szűrés persze fontos. Fényben ugyanúgy erős fény lóg az akik felett. CO2-ből pedig ugyanúgy optimális szintet kell tartani, hogy a víz alatti világ is fejlődni tudjon. Tápozás az erős fény miatt ugyanaz, mint a növényes akiknál, csak arányaiban kevesebb a kevés víz miatt.

  Nigro, mindig öröm számomra, ha van valami érdekes is abban amit írok 🙂

 4. proletar says:

  nagyon tetszett ez a post, a hatására szereztem is egy echinodorust, meg pár vízi hortenziát a kis garnélás akimba hogy majd a víz felett virágozzanak.. Ami igazán tetszett az a ripárium. agyaltam is rajta hogyan lehetne házilag megszerkeszteni, mert a neten nemigen találtam beszerzési forrást a kellékekhez. Nem tervezitek véletlenül ripárium kellékek forgalmazását a green-aquában? 🙂

 5. kiraly965 says:

  Hy Viktor,nagyon tetszett ez a postod.Lenne egy kérdésem hogy a Waterfall – vízesés akváriumba a felső növények milyen fajták legyenek?És nem tudnál írni egy részletesebb leírást erről ha megkérlek.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑