Élőlények no image

Publikálva augusztus 2nd, 2010 | viktorlantos

Kis méretű halakat szeretnék, de sehol sem találok

Kétféle akvarista létezik. Aki most kezdi és fogalma sincs milyen halakat lehet tartani, nagyjából semmilyen ismerete sincs a különböző halfajták igényeiről és a másik akvarista, aki régóta akvarizál, pontosan tudja mit keres, de sehol sem találja a kiválasztott halakat, garnélákat. Nagyjából ezzel tudnám jellemezni az évek óta tartó helyzetet egy kis túlzással.

Microrasbora

Microrasbora

Mindenki volt kezdő akvarista, talán az emlékek is hasonlóak, hacsak nem volt olyan szerencsénk, hogy a családban már évtizedes múltja volt a hobbinak. Bemegy az ember egy boltba, szépen összevásárolja az első akváriumhoz szükséges dolgokat, az eladók pedig készségesen segítenek összeválogatni a halakat. Hazamegyünk, örülünk, több dolgunk is van annál mintsem, hogy alaposan utána nézzünk halainknak. Rosszabb esetben azt sem tudjuk mit vettünk mert semmi infó nincs róla….A sok tennivaló közepette örülünk, ha a nagy rutinozásban két tápozás és vízcsere között épségben maradnak az akvárium lakói. Tudásunk leginkább a boltban kapott tanácsokon alapul.

Nannostomus_trifasciatus

Aztán telnek a hónapok és a halas boltban még édes kis csöppségből mára fóka méretű óriáshal lett. Nagy szerencsénkre csoportban adták, “vegyünk 6-8 darabot, mert így érzik jól magukat”  szólt az ige, úgyhogy a gyerekek és a család mellett, most már egy halastó mennyiségű harcsára is főznünk kell. 🙂

Nagyjából ez az a pont, amikor a kezdő akvarista elkezd utána olvasni a dolgoknak és kiderül, hogy a legtöbb hal amit ajánlottak neki, vagy nem ekkora méretű akváriumba való, vagy eleve “elfelejtették” tájékoztatni a kedves vevőt, hogy a kis halacska most ugyan még  fél centiméter hosszú, de hónapok múlva 15-20 cm lesz és fontoljuk meg valóban rendelkezünk e megfelelő élettérrel számukra. Esetleg a párban vett halunk időközben egy 60-as csapatot fialt amire aztán tényleg nincs helyünk….

DSC_6223_2

Sokan vagyunk, akikre anno rásóztak különböző halakat és az ember szívéhez nőttek természetes, hogy nem, vagy nagyon nehezen válunk meg tőlük.

De miért nem lehet olyan változatos halakat kínálni, ami egy átlag akváriumban hosszú időn át is biztonsággal tartható? Miért kell a túlméretezett halakat a vevőkre tukmálni? Miért nem lehet felhívni a figyelmet milyen méretűek a halak általában, esetleg címkékkel ellátni a bolti akváriumokat az adott hal paramétereivel. Miért nem hívják fel a figyelmet néhány fajtára, ami különösen gyorsan szaporodik megfelelő tartási körülmények között?

MA023

Értem én, hogy fárasztó lehet az évek alatt kicsit megkeseredett eladóknak a 25.000. hülye kérdésre is válaszolni és ugyanúgy segíteni, mintha az első vásárló lenne, de akkor is….

Microdevario Kubotai

Microdevario Kubotai

Hasonló okok miatt szenvedek hosszú évek óta a Torocatum harcsámmal és a Pleco-val, amit még ezeregyszáz éve sóztak a nyakamba többedmagával együtt. Ők az utolsó két túlélő a múltból, de sajnos barátságtalanul nagy méretük miatt nem igazán ideális akváriumi halak egy modern nem csak halas akváriumban. Persze én vagyok a tudatlan, hogy előtte nem olvastam ki minden lexikont és mentem már úgy a halashoz, hogy minden halat pontosan ismerek és minden paraméterét tudom…

zwergbaerbling

De ugye ezt senki sem gondolja komolyan? A boltban is úgy vásárolunk, hogy elolvassuk a cimkét, nem kiolvassuk előtte az élelmiszeripari tanulmányok kislexikonát otthon…

Egyáltalán mi alapján dől el, milyen halak vannak a legtöbb üzletben? Miért nincs legalább néhány igazán különleges bolt, ahol változatos apró méretű (4cm és alatti) halak kaphatóak? Tényleg Arowana az a hal amit minden kereskedésben kell tartani mert különleges? Meg a Piranha? Vagy a sokféle vértesharcsa? Miért nincsenek kis méretű garnélák, legalább 5-6 féle. Miért csak legyező van mindenhol?

Pseudomugil gertrudae

Hol vásároljanak azok, akik pontosan tudják mit keresnek?

Rengeteg emailt és üzenetet kapunk mi is ez ügyben és nem igazán van értelmes segítség a helyzetre. Az elmúlt években sem történt változás, pedig közben 2 éve folyamatosan tombol a nanománia. Kis méretű akváriumokat mindenhol kapni, csak halakat ne keressen az ember hozzá. Persze nano… de könyörgöm egy 60 literes akvárium is kis akvárium ilyen szempontból.

Hol lehet kapni gazdagabb választékban dániót, razbórát, pseudomugil fajokat, esetleg többféle killit? Hol lehet jobb minőségű CRS garnélát venni, esetleg egy két hasonlóan népszerű fajtát?

DSC_0188

Biztos vagyok benne, ha egy kereskedés komolyan elkezdene foglalkozni ezekkel az igényekkel rengeteg vásárlót tudna szerezni. Sokan vagyunk, akik állandó beszerzési problémával küzdünk az ilyen jellegű igényeinkkel és hajlandóak lennénk fizetni, hogy végre arányos, szép és különleges kis méretű halakhoz esetleg különlegesebb garnélákhoz jussunk.

Trio Shrimp

Ha ismertek ilyen boltot és csak az én tájékozatlanságom jött elő a fenti bejegyzésben ne kíméljetek, osszátok meg velem kérlek. De olyan boltot ahol 1 féle ilyen hal vagy garnéla van 5 havonta, nem érdekel. Legyen választék! Sokan várnánk rá.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerző4 Responses to Kis méretű halakat szeretnék, de sehol sem találok

 1. Luna says:

  Hát ilyen szempontból igen szomorú a helyzet tényleg kis hazánkban. A legsajnálatosabb az, hogy ez nem csak “vidéken”, hanem a fővárosban is így van. Azt is furcsállom, hogy ezeknek a kis szépségeknek a tenyésztőiről sem hallani, hiszen szép, színes kishalak. Szerintem akár tenyészetből is kelendőek lennének.

 2. viktorlantos says:

  hát igen, bármilyen megoldás érdekelne engem is.

 3. Rain says:

  Eléggé régóta fennálló és természetesen tökéletesen megoldatlan a probléma amire rávilágítasz ebben a post-ban. Valamilyen oknál fogva a kereskedések le vannak maradva ilyen tekintetben (is), annak ellenére, hogy egyre növekvő igény mutatkozik meg az ilyen apró jószágok iránt, köszönhetően a növényes/nano irány térhódításának. Mintha nem akarnák észrevenni a tisztelt bolt tulajdonosok, hogy van “élet” pl. kis testű pontylazacok tekintetében a neonhalon túl is…

  Üdv,
  Rain

 4. Zottyom says:

  Sziasztok!

  Én Mályiban szoktam venni a kis “nanohalakat”.
  Mindig látok 2-3 fajtát amit sehol máshol eddig.
  Garnélákból kicsit szegényesek és keverik az üveggarnélát az amanoval, de lelkesedés az van. Ahogy láttam kezdők még ezen a téren de jó kis üzletnek ígérkezik.
  3434 Mályi, Széchenyi u. 1.
  akvariumszalon

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑