Akvárium no image

Publikálva augusztus 8th, 2010 | viktorlantos

HAC 2010 Akvakertész verseny

Elmúlt egy év és nagy örömünkre idén is megrendezésre kerül a H.A.C. 2010 akvakertész verseny. Egy ideje már beszéd téma volt az akvakertész fórumon is, többen jeleztétek, hogy érdekel az idei verseny, időnként ez a biztatás és felfokozott érdeklődés segített energiát adni a szervezésben.

A HAC versenyt múlt évben azzal a nemes céllal keltettük életre, hogy legyen egy saját színvonalas verseny Magyarországon, ami egy csokorba gyűjti az ország legtehetségesebb akvakertészeit. A versenyt kifejezetten magyar akváriumok számára rendeztük, bízva abban, hogy kis versengéssel segítjük a növényes akvarisztika fejlődését és népszerűsítését.

Kezdetben saját szerény kereteinkhez és lehetőségeinkhez mérten alakítottuk a díjazást, amiben segítségünkre volt a Green Aqua mellett a debreceni Tropicalfish, az Eheim Magyarországi importőre a Fisch Kft és az Akvárium Magazin is. Így elsőre is sikerült egyedi, hasznos és értékes nyereményeket adnunk a zsűri által legjobbnak ítélt akvakertészeknek.

Már az első versenyen is kellemes meglepetést ért, hogy az akkor még gyerekcipőben járó növényezést milyen sokan űzik idehaza. Nagyon sok szép akváriumot neveztetek, talán elmondhatom, hogy olyan minőségben, amit eddig egyetlen magyar versenyen, vagy fórumon sem lehetett látni. Egy mérföldkő volt ez a hazai akvarisztikai életben. A verseny hivatalos oldalán most is vissza lehet nézni a múlt évi akváriumokat.

Az akváriumokkal bebizonyítottátok, hogy kis odafigyeléssel bárki építhet ilyen szép zöld víz alatti kerteket. A növényes akváriumokhoz való termékek szerencsére már idehaza is elérhetőek és kellő információ áll rendelkezésre, hogy hasonló, vagy sokkal jobb alkotások is szülessenek.

Közben elmúlt egy év, a fórumokon rendre lehetett látni, hogy sok új taggal gyarapodott a növényes hobbi és az akvakertész naplói között is rengeteg szebbnél szebb alkotással találkozni azóta is. Nagyon sok akváriumban megfigyelhető a tudatosabb tervezés és építkezés, épp ezért kíváncsian várom, idén milyen nevezéseket kapunk majd az ország legrangosabb akvarisztikai versenyére, a HAC 2010 akvakertész versenyre.

Természetesen a nevezendő akváriumok mellett ki kell térnem a szponzorációra is, hiszen szponzorok nélkül nincs nyeremény és talán mondhatom azt hogy komoly és színvonalas verseny sem. Idén pedig  a múlt évi verseny sikerének köszönhetően, sokkal gazdagabb szponzorációval vághatunk neki a versengésnek, összességében 600 ezer forint összdíjazással, ami ha jól rémlik, közel háromszorosa a múlt évi díjazásnak. A nyeremények és felajánlások tekintetében a Green Aqua mellett, segítségünkre voltak múlt évi szponzoraink a Tropicalfish, a Fisch kft. az Akvárium Magazin, de új szponzorokkal is bővültünk és idén a Sera Akvarisztikai Kft. és az Aquapet Kft is részt vesz a verseny támogatásában. Köszönettel tartozunk nekik, mert ebben a nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartanak egy ilyen kezdeményezést.

A verseny részletes díjazása a HAC oldalán is megtalálható, de Nigro blogján, vagy az akvakertészen is, ezért erre most nem térnék ki. Röviden csak annyit, hogy bárki is kerül be az első 5 helyre nem kevés nyereménnyel gazdagodik majd. 🙂

Zsűri tekintetében az alap gondolat az volt, hogy a verseny alapítóin kívül, minden évben más más zsűrit hívunk meg akik segítenek a pontozásban és ezáltal a megfelelő sorrend felállításában. Múlt évben a Tropicalfish, Nigro blogjáról is ismert és kedvelt Igéző és angol barátunk a UKAPS-ről Mark Evans segített az értékelésben. Mivel a pontozások egymástól teljesen függetlenül történnek, a végleges sorrend számunkra is csak az utolsó pillanatokban derülhetett ki. A pontozás szigorúan meghatározott szabályrendszer alapján történik, de a bírák pontozólapjain más más sorrend alakul ki. Nem láthattuk egymás pontozólapját a pontozást én összesítettem a verseny végén. 🙂

Idén változtatunk a zsűrin, ahogy a következő években is fogunk így téve izgalmassá a versengést. Igézőt a múlt évi HAC nyertes NDee váltja, Veréb Gábor (Tropicalfish) helyett idén a Japán kultúra és művészet szakértő Czéher György szerepel majd a bírák között. Múlt évben Mark szívesen bíráskodott, amiért köszönettel tartozunk neki, de idén az ő helyére is mást szervezünk. A külföldi bírát remélhetőleg hamarosan megismerhetitek majd. Természetesen a verseny szempontjából a bírák csak másodlagosak, egyedül az értékelésben segítenek, a fókusz a kiemelkedő alkotásokon lesz majd.

Idén is izgalmas versenynek nézünk elébe és bízunk benne, hogy sok növényes akvarista figyelmét kelti majd fel az idei derbi is. A bőséges nyereményzápor és az egyre népszerűbb hazai növényezés miatt, idén kétszer annyi nevezést várunk.

Éppen ezért minden cikket, blog bejegyzést, fórum tájékoztatást köszönettel veszünk, ami a verseny hirdetésében és szélesebb körben való eljuttatásában segít.

Büszkék vagyunk a magyar növényes közösségre, növényes akváriumokra, múlt évi nyerteseinkre és természetesen arra, hogy egy ilyen színvonalas versenye lehet a hazai akvarisztikának.

Drukkolunk nektek a sok szép akváriumhoz és mindenkit szeretettel várunk az akvakertész versenyen, aki megfelel a verseny oldalán található kritériumoknak.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerzőVélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑