Akvárium no image

Publikálva augusztus 20th, 2010 | viktorlantos

4 hónap képekben

A fenti cím ellenére a kis nano akváriumom közben 5 hónapos lett, de pár héttel ezelőtt készítettem egy rövid videót, amin jól látszik az akvárium fejlődése. Aki még csak most ismerkedik a növényes akváriumokkal, esetleg most tervezi, hogy beleugrik ebbe a gyönyörű hobbiba, annak némi magyarázattal szolgálnék a videót illetően.

ADA Cube Garden Mini M

Az akvárium első időszaka leginkább a berendezésről szól. Megfelelő talaj, dekorációk, látvány megtervezése és elkészítése az akváriumban.

A növények beültetésével egy lassú 2 hetes időszak kezdődik, amikor a növényeink alkalmazkodnak az akváriumi körülményekhez. Mivel a legtöbb növényt víz felett nevelik, az akváriumba ültetve a leveleiket eldobják, átalakulnak, ebben az időszakban ezért nincs jelentős fejlődés.

ADA Cube Garden Mini M – 4 months old from Viktor Lantos on Vimeo.

A következő hetekben megjelennek az új hajtások. A futó növényeket már nyírni kell. A lassabb növények pedig szépen növekedésnek indulnak.

Az akváriumok a körülményektől függően és ha mindent jól csináltunk általában 3-4 hónaposan érik el a tökéletes fejlettségi szintjüket. Nálam ez az időszak kitolódott, mert a sok fényem miatt hónapokig harcoltam az ecset algával. Kis akvárium miatt óriási a CO2 ingadozás ez sem kedvez egy ilyen növényesnek. Azért ahogy a fenti képes összeállításból is látszik, közben az alga kipusztult és a növények, ha kicsit késve is, de kellően benőtték a nekik szánt helyet.

Ez az akvárium nem kifejezetten egy mesterműnek készült. Sokkal inkább tanulási célt szolgál. Az elmúlt 5 hónapban kipróbáltam pár korábban sikertelenül tartott növényt. Beleugrottam a lágyításba. Változtattam pár karbantartási szokáson. Ezeket a tapasztalatokat sikeresen fogom tudni használni a jövőben is, úgyhogy összességében megérte a lecke. 🙂

Jelenleg így néz ki az akvárium pár nappal ezelőtti fotón.

ADA Cube Garden Mini MRelated Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,


A szerző2 Responses to 4 hónap képekben

 1. moliszabi says:

  Szia!

  Azt szeretném kérdezni, ha ennél az akinél kezdted el a lágyÍtást akkor azt jelenti, hogy csapvÍz keménységgel kezdtél és a vÍzcserékkel lágyÍtottad fel később?

 2. viktorlantos says:

  Szia, nagyon nem foglalkoztam a finom adagolással. Azonnal áttértem lágy vízre. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy beöntöttem és nullás lett a víz.

  A kövek is keményítettek és a talaj is kicsit vissza stabilizált. Ebben a környezetben pedig mindenki jobban érezte magát, mint korábban. Ha érzékeny halaid vannak érdemes lépcsőben csinálni, de nagy finomkodás nem kell.

  Nekem sokadik vízcserére sem ment 5-ös keménység alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑