Akvárium no image

Publikálva október 4th, 2010 | viktorlantos

ADA IAPLC 2010 #96 – My Private Island

Hétvégén fény derült az ADA IAPLC nyertesek akváriumaira. Illetve arra a top 27 akváriumra, amit verseny előtt sehol sem lehetett látni. Igaz a beküldött fotókat még nem láthattuk, de az eseményen jelen lévő akvaristák szerencsére gyorsabban dolgoznak, mint a hivatalos PR gépezet, így némi elképzelésünk lehet a fenti képeket nézegetve.

Fantasztikus akváriumok születtek idén is. Ez igazán akkor látszik, ha egy-egy részletesebb fotót megnéz az ember. Rengeteg munka, kreativitás és tehetség van a legjobb akváriumok mögött és nem utolsósorban tudás és tapasztalat, hogy a különböző buktatók és kihívások ellenére, egy szép fotó szülessen végül.

Alig várom, hogy valami jobb felbontásban fent legyen a neten legalább a top 27. Addig is Acuariorosa blogját érdemes szemlézni, itt aktualizálják általában a nyilvánosságra került akikat.

Visszakanyarodva kicsit a címre, az eredményhirdetés és gála után most már én is felfedhetem mivel indultam idén. Most egy kicsit ebbe szeretnék bepillantást adni.

A 240 literes akváriumom indításánál még nem volt biztos milyen lesz a végeredmény, dekorok lehettek volna szerencsésebbek (itt egy két fára gondoltam) és sajnos a sziámik gondoskodtak arról, hogy ebbe az akváriumba egyetlen mohát se tudjak egészségesen nevelni. Teltek múltak a hónapok és nagyjából összeállt az akvárium. A növényválasztás jónak bizonyult, a stemek elhagyásával sokkal jobban kontrollálható volt az akvárium. Persze hullámvölgyek itt is voltak, leginkább a Bolbitis és a háttér növényzet adta ehhez a megfelelő alapot. A Bolbitis hol hatalmas koronával pompázott, hol elpusztult az összes levél és ki kellett várnom azt a pár hetet míg visszanőttek az új hajtások. Vallisneria Nana folyamatos ritkítása kellett, hogy a háttér ne legyen átláthatatlanul sűrű.

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

Közeledett a verseny és elkezdtem tudatosan készülni rá. Több időt és energiát fordítva a karbantartásokra, a növények nyírására. Az, hogy a növények hogyan festenek majd a végleges képen, lutri volt. Így utólag azt mondom, volt ennél szebb állapotban is az akvárium, de a fotózás sokat segített az összképen.

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

Beszereztem pár 300 grammos fekete kartont és építettem egy keretet az akváriumra. 1 héttel a fotózás kitűzött időpontja előtt tettem egy próbát, hogy megnézzem milyen az összhatás, mennyi idő a sorozatot lelőni, mindent összeszerelni stb. Nem mindegy mennyi ideig szórakozik az ember, mert a szűrőt ki kell kapcsolni és a technikát el kell távolítani. Ezt órákig nem lehet csinálni. Nálam szerencsére belefértem az 1 órás fotózásba. De az előkészületek még további 2-3 órát vittek el.

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

Az utolsó napokban minden helyen kitakarítottam az üveget, 2 alkalommal csináltam vízcserét a fotózás előtt. Ritkítottam még a növényzeten és minden egészségtelen vagy annak tűnő levelet kiszedtem az akváriumból. Hogy csak azok maradjanak ami valóban szép, ne ez vigye el a figyelmet.

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

A fotózás a korábbi főpróba után most rutinszerűen történt. Párom persze segített nélküle ez nehezen ment volna. Csak az akváriumra ragasztott keret 2 emberes feladat volt. Miután minden a helyén és megvolt néhány próba sorozat, jöhetett az utolsó móka. A felszín fodrozása és a halak terelése. A terelést végül úgy sikerült megoldani, hogy a halak mindig az ellentétes oldalra mentek ahol párom volt. Átment a másik oldalra, és valószínű a nagy keret miatt félősebbek voltak a halak, így amikor párom átért ők átúsztak egy csoportban. Vissza a másik oldalra, hajszárító bekapcsol és a halak szépen átúsztak az ellentétes oldalra.

Ezt a játékot kb. 10-15 alkalommal eljátszottuk, mire megszületett az a néhány fotó, ami használható lett. A végén sajnos már egyre többször jött be a képbe a narancsfarkú halam (Epalzeorhynchos bicolor), ezek a képek így használhatatlanok lettek.

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

A fekete karton nagyon sokat segített, hogy semmilyen zavaró fény ne érkezzen a fényképezőbe és a visszaverődő fényeket is megfogta, ami a falról érkezett volna. A világításhoz az akvárium felett lévő 4*45Wattot használtam és háttérbe betettem a korábbi Eheim tető világításomat ami kb 2*40 watt volt. Annak ellenére, hogy a világítás a legegyszerűbb volt, amit használhattam, elfogadható lett az akváriumról készült fotó. A következő ilyen volumenű fotózást viszont már stúdiólámpákkal fogom lőni.

ADA IAPLC fotózás

ADA IAPLC fotózás

Az akvárium lehetett volna jobb is, a potenciál több volt benne, sajnos nem tudtam kihozni belőle a maximumot, de ezt betudom egy első próbálkozásnak. Sokat tanultam az akváriumból és a közbeni fotózásoktól is, remélhetőleg ez a következő akváriumokon látható lesz majd ennek az eredménye.

ADA IAPLC 2010 végleges fotó

ADA IAPLC 2010 végleges fotó

ADA IAPLC #96

ADA IAPLC #96

Nagyon jó érzés, hogy 96. lett az akvárium a világ legrangosabb versenyén, egy ilyen erős mezőnyben, de olyan sok szép akvárium volt, hogy végezhettem volna sokkal hátrébb is, annak ugyanúgy örültem volna. Az eredményt inkább csak egy biztatásnak fogom fel. Kitartó munkával, némi elképzeléssel és tudatos készülődéssel, szép akváriumokat lehet készíteni.

A verseny ezek után már csak egy jópofa dolog. A hab a tortán. A lényeg, hogy szép akváriumokat készítsünk, amit év közben örömmel ápolunk, gondozunk, amivel mi magunk is elégedettek vagyunk.

Most pedig törhetem a fejem mi legyen a következő berendezés. 🙂Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,


A szerző3 Responses to ADA IAPLC 2010 #96 – My Private Island

  1. Luna says:

    Még egyszer gratulálok a szép eredményhez, örülök, hogy ilyen jól sikerült. Kíváncsian várom a “következő nagy dobást”.

  2. Pingback: Tweets that mention ADA IAPLC 2010 #96 – My Private Island | Viktor Lantos -- Topsy.com

  3. viktorlantos says:

    Köszi Luna, hát a következő akváriumnak fel van adva a lecke 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑