Akvárium no image

Publikálva október 10th, 2010 | viktorlantos

Látogatóban a “garnélakirálynál”

Úgy alakult, hogy ma látogatóban voltam Szentgyo (Pistinél), a “garnélakirálynál”. 🙂 Nem hiszem, hogy Szentgyo-t be kellene mutatni, de aki nem ismeri, szerintem elég, ha annyit tud, hogy egy fanatikus garnéla gyűjtő szaki. Elképesztő garnélagyűjteménye van. Gyakorlatilag a garnéla szóról többeknek az ő neve ugrik be először Magyarországon, nem véletlenül. Megszállott gyűjtő, a szó jó értelmében véve. Ottjártamkor 32 akváriumából 30 be volt üzemelve és éppen ismét néhány új szerzeményt szoktatott új helyükhöz. Elképesztő volt nézni ezt a sok akváriumot tudva azt, hogy az akváriumok nagy részében csupa értékes ritkaság volt.

Szentgyo és a kedvencei

Szentgyo és a kedvencei

A garnélázást, mint hobbit sokféleképpen lehet űzni. Lehet csak garnélás akváriumokat üzemeltetni egészen minimális berendezéssel, lehet tenyésztésre fókuszálni, de sok garnéla remekül érzi magát egy-egy növényes akváriumban is. Fontos, hogy az igényeiket megismerjük és a vízparaméterekről és a táplálásról sem árt bővebb ismereteket szerezni, így hosszútávon is díszei lehetnek akváriumainknak.

Akváriumok a legszebb garnélákkal

Akváriumok a legszebb garnélákkal

Aki bővebben szeretne garnéla témában olvasni, ajánlom Pisti blogját, vagy a nemrégiben indult garnélafórumot. Mindenképp ajánlom egy kicsit a tanulmányozást, mielőtt komolyabban beleugrik valaki a garnélázásba.

A fotóözön előtt még egy utolsó megjegyzést hozzátennék. A környező országokban sokkal jobban pörög a garnéla hobbi. Köszönhető annak, hogy a garnélák tartásához mindent meg lehet kapni, és sok bolt van, ami kifejezetten garnélák eladásával foglalkozik. A garnélák eladása nem összekeverendő a vadon fogott és tömegével behordott garnélákkal, amit kifejezetten elítélek. Ezt a módszert/szokást be is tiltanám, mert csak durva károkat okoz a fajok eredeti élőhelyein, ráadásul a vadon befogott példányok jelentős része elpusztul.

Itt épp beszoktatás volt

Itt épp beszoktatás volt

Sok olyan üzletről tudok tőlünk nyugatabbra, ahol a tenyésztőktől vásárolják fel a garnélákat, vagy a bolt eleve saját tényészvonalat tart. Nagyon jó lenne, ha nálunk is lennének ilyen helyek, és nem Németországból kellene garnélákat rendelnünk. Németországban gyakorlatilag a garnéla tartás népszerűbb hobbi az akvakertészetnél és elképesztő kínálat van garnélákból.

A tartáshoz szükséges dolgokban nincs hiány, hiszen a hobbi termékektől a profi japán tenyésztők által fejlesztett termékig sok minden elérhető már, csak a garnélák hiányoznak a képből.

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

A hobbi népszerűsítését természetesen mi is támogatjuk és reméljük előbb utóbb az akvakertész versenyek után, hazai garnéla versenyekről is beszámolhatunk majd.

Addig is néhány fotó Szentgyo gyűjteményéből, úgy, hogy az igazi kincseket le sem tudtam fotózni mert a fényképezőm aksija a végét járta…. hmm legközelebb jobban felkészülök.

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Új Mosura garnik, de micsoda garnik!

Új Mosura garnik, de micsoda garnik!

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnélái

Szentgyo garnéláiRelated Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,


A szerzőVélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑