Akvárium ADA Cube Garden Mini M növényes akvárium

Publikálva január 10th, 2011 | viktorlantos

A nano akvárium jelenlegi állapota

A hétvégén volt egy kis időm az akvárium lámpaoltás előtt, így lefotóztam a kis ékszerdobozt. Sajnos az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam növényes szemmel, leginkább a garnélák miatt. Ritkultak a vízcserék és a vízcserék alkalmával is csak 10-20%-ot cseréltem a szokásos 50% helyett. Visszavettem a CO2-ből, elmaradt az Easy Carbo és este és reggel is több órát járattam a levegőztetést. Kivettem az NA Carbon-t is, mert nem voltam elégedett a HC fejlődésével, pedig nem az esetlegesen elvont tápanyaggal volt a gond, hanem a nem megfelelő CO2 beoldással. Hiába no, a nanózás nem egyszerű feladat ezt már régóta beszéljük. És ha sok a fényünk is, akkor igazi jedi feladat. 🙂

Hemianthus callitrichoides mező egy korábbi fotón

Hemianthus callitrichoides mező egy korábbi fotón

Sajnos a körültekintő gondozással sem sikerült megtartanom a garnéla csapatomat, de nem adom fel. Legközelebb egy nagyobb akváriumban ismét nekifutok, más körülmények között. Most pedig teljes lendülettel visszafordulok a növényezés felé, ami a fenti változtatások miatt, alaposan bekapott egy BBA algatámadást.

Kikerültek az első részről a Blyxa Japonica csokrok és a hátsó részről a Rotala is. Hagytam, hogy a HC teljes mértékben befussa a neki szánt teret. Betettem 2 Seiryu követ, amit kivételesen nem állítva, hanem fektetve illesztettem hozzá a meglévő sziklákhoz. Ezt a kis játékot még megtettem egy átrendezés előtt.

Most szép lassan húzódik vissza a BBA a sziklákról és lassan megint élvezhető képet ad az akvárium. Hát még akkor, ha kicsit odafigyelünk a fotózás minőségére is.

ADA Cube Garden Mini M növényes akvárium

ADA Cube Garden Mini M növényes akvárium

A fotózáshoz Canon EOS 550 gépet használtam a 17-40 f4-es obival, természetesen állványról. 21mm-es fókusztávolság, hogy az akváriumnak legyen egy kis mélysége. Mivel az akvárium lámpája kevés egy jó fotóhoz, feltettem a szokásos T8 lámpáimat az akvárium első részére és így kombó világítottam a Solar Mini M lámpával és a 2 T8-as csővel. A kellő fény lehetőséget adott, hogy jobb mélységélességet tudjak használni. 800-as ISO, f13, 1/50-es zársebességgel készült a kép. Több változatot is lőttem, de ennél a beállításnál még nem égett ki a kép teteje és kellően kontrasztos lett az eredmény. Hátul szépen jönnek az akvárium vonalai is.

Az egész néhány perc alatt történt, teljesen ad-hoc jelleggel. Ezért is koszosak a csövek stb., nem fotózásra készültem na! 🙂

A blogra betett fotó photoshopban kapott még egy leheletnyi korrekciót, de a flickr oldalamon meg tudjátok nézni a photoshop előtti állapotot is.

Hiába na, egy jó fotó kell a megfelelő tálaláshoz.

Az akváriumról készült napló az akvakertészen olvasható.

Az akvárium paraméterei:

Tápozás és karbantartás:Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , ,


A szerző2 Responses to A nano akvárium jelenlegi állapota

 1. TSzecsei says:

  Nagyon jó ötlet volt a plusz szikla behelyezése, nekem nagyon tetszik, egy kis alga elleni harc és mehet is egy nemzetközi versenyre ;-)! A HC gyeped irigylésre méltó, nagyon pazar!
  A listád, felsorolásod egyszerűen bámulatos, alig bírtam végig olvasni ……….. ;-)!
  S hát a fotó, ugye prémium technikával nehezen lehet mellé fogni!
  Gratula!

 2. viktorlantos says:

  Köszi Tibi 🙂 Talán még 1 hét és az algától elköszönök. Eleinte kicsit idegenek voltak a kövek, sajna nem sikerült úgy betenni, ahogy szerettem volna, de most, hogy a növények bedúsultak egész jó lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑