Hírek Az egyik világhírű bemutató akváriumunk

Publikálva szeptember 24th, 2011 | viktorlantos

Green Aqua történelem

Az utóbbi időben kevés időm jut a blogolásra, sok időt elvesz a fórumozás, a cég körüli teendők, a tanácsadás és a kapcsolatépítés a világ másik oldalán lévő akvakertészekkel, a HAC verseny körüli teendők és hamarosan születő kislányom körüli tennivalók is. Egyáltalán nem bánom a dolgot, de a korábban szebb időket látott blog mostanra kissé kihalt lett. Nagyon sok téma lenne, amiről írni tudnék, lehet megpróbálok időnként ide is publikálni. Hiszen a blog remek hely a saját gondolatok kifejtésének is…..

Az egyik világhírű bemutató akváriumunk

Az egyik világhírű bemutató akváriumunk

The Green Aqua History….

Mostanra már elmondhatjuk, hogy történelem lett a dolog. De hogyan is indult? Hol tartunk most, hova szeretnénk eljutni? Sok az új ember a hobbi körül és talán nem mindenki volt ott a kezdetekben. Ők most már csak azt látják, hogy van egy megjelenésére sokat adó akvarisztikai cég Magyarországon, de pörgessük kicsit vissza az idő kerekét….

A sztori valahol 2006-2007 környékén indult, amikor Nigro elkezdett publikálni az akvakertészetről, az Ázsiában már addigra népszerű akvarisztikai stílusról. Akvarista családja révén már csecsemőként is akváriumokkal volt körbebástyázva, de a hagyományos akvarisztika idővel elvesztette érdekességét, az ő érdeklődése pedig másfelé fordult (ismerős a sztori?). Aztán a japán stílus és Takashi Amano (az ADA alapítója a Nature Aquarium stílus kitalálója) akváriumai valamikor 2005-2006 környékén újra fellobbantotta a lángot nála. Ezerrel szippantotta  be az információkat. Olvasott, tanulgatott a témában. És nem sokkal később megjelentek első cikkei is a témában. Ahogyan ez a Haldorádó cikk is 2007-ből.

Amikor az álmainkon dolgozunk

Amikor az álmainkon dolgozunk

Valamikor ebben az időben kezdett begyűrűzni Európába ez a keleti stílus és kezdte el újraépíteni az addigra már évek óta válságban lévő növényes akvarisztikát. Nigro több publikáció után 2008-ban saját blogot indított, mert a téma és az ő publikálási kedve kimeríthetetlen volt. Hónapról hónapra egyre több ember látogatta a blogot és ugyanazzal a lendülettel kapta el őket is a vágy, hogy hasonló kerteket neveljenek otthonukban….. A szándék megvolt, csak a kiszolgáló boltok sokasága hiányzott az igények mögül…

Érkeznek a termékek Japánból

Érkeznek a termékek Japánból

Én is a blogon keresztül ismerkedtem meg Nigroval, akivel azóta különlegesen jó barátság és üzleti kapcsolat is összeköt. Aki ismeri őt tudja miért. Humoros és pozitív gondolkodású ember, nem véletlen, hogy korábban olyan sokan tapadtak oda esténként a blogra, hogy sztorizzanak kicsit a hobbiról….. a hobbiról, ami akkor még nem is létezett idehaza…. még neve sem volt.

Egy későbbi sikersztori kezdete

Egy későbbi sikersztori kezdete

Borzalmas nehézkes volt minden egyes terméket külföldről és külföldi utakról begyűjteni, nekem is vagyonokba került a sok nemzetközi szállítás, mert abban az időben dekorokat is kintről kellett rendelni. ADA talajjal legközelebb Németországban találkozott az ember. Világításomat – ahogy a korábbi bejegyzésekben is írtam – Angliából rendeltem. Nigroval sokat beszélgettünk és egyre többet futottunk össze Balázzsal is a blogon, aki a tápozási vonalon gyúrta ki magát alaposan. Éjjelente külön kérésekre tápadagolásokat számoltunk sok-sok növényfejnek, hogy porból tudják tápozni akváriumaikat. Ez a végén már olyan mennyiségben történt, hogy magánéletre egyre kevesebb idő jutott. Valamikor ebben az időben döntöttük el azt, hogy tápot fogunk készíteni, amit csak le kell emelni a polcról és működik a legtöbb akváriumban….. persze nem volt még kész minden rá.

Az egyik bemutató akváriumunk

Az egyik bemutató akváriumunk

Mindhárman az üzleti világban mozogtunk, ezért hamarosan jött az ötlet, hogy legyen egy ADA Magyarország és legyen egy hivatalos akvakertész bolt az országban, ahol minden olyan kiegészítő kapható, amire egy növényfejnek szüksége lehet. Üveg cuccok, CO2 alkatrészek és porlasztók, bubiszámlálók, szelepek, növénytápok, talajok és minden, amiről tudtuk, hogy jó, de egyszerűen nevetségesen nehéz a beszerzése. Ebben az időben minden boltban csak a nagy márkák termékeit lehetett megvásárolni. Hydor, JBL, Eheim, Sera, Tetra stb…. De ez a hobbi rengeteg speciális dologról szól, ami kívül esik ezen a kínálaton.

Green Aqua látogatók

Green Aqua látogatók

Megszületett a GA ötlete és a világ minden pontjáról vadásztuk a partner cégeket, beszállítókat, akik segíteni tudnak céljaink elérésében. Kezdetben úgy gondoltuk, hogy egy óriási raktár megfelelő lesz számunkra és egy profi webshopot kiépítve ez nagyon szépen működött is majdnem 2 évig. Megjelenésünkkel, egyedi kínálatunkkal, gyorsaságunkkal és közvetlenségünkkel minden addigi trendet felrúgtunk. Mi voltunk a különcök, bolondnak néztek minket, hogy egy ilyen rétegsportba pénzt, időt és energiát ölünk. Nagyon sok helyen félvállról kezeltek minket akkoriban és rengeteg ellenállásba ütköztünk, mert változtatni szerettünk volna az állóvízen, ami ebben a gyönyörű hobbiban volt akkoriban. A fentieken kívül mégis egyvalamiben voltunk nagyon mások, mint  sok akvarisztikai cég. Mi űztük is a hobbit. Imádtuk minden percét és a mai napig is megszállottan szippantjuk magunkba az információt az akvakertészkedésről. Akváriumaink publikusak voltak, és folyamatosan publikáltuk sikereinket, esetleges kudarcainkat, tesztjeink eredményeit. Nigro blogja addigra már kinőtte magát és elkerülhetetlen volt egy profibb háttér kialakítása, ahol sokkal több eszmecsere történhet.

Építés közben Green Aqua workshop

Építés közben Green Aqua workshop

Megszületett a fórum. Az akvakertész fórum, ami nem akart mindenféle akvarisztikai ágazattal foglalkozni, hiszen addigra már régóta sikeresen üzemelt több más fórum is. Pl az Akvarista.hu. Mi kifejezetten a növényes vonalat céloztuk meg.

Munka közben a hobbi szerelmeseivel

Munka közben a hobbi szerelmeseivel

Időnként publikáltunk az Akvárium Magazinban és egyre több blogon és fórumon is előfordultunk, hogy infót cseréljünk a hasonlóan megszállott kertészekkel.  Mára már közel 500 internetes blog bejegyzés, számos magazin publikáció, és több ezer fórum bejegyzés áll mögöttünk, természetesen megszámlálhatatlan e-mail és privát, amiben segítettük a kérdéssel hozzánk forduló embereket. Mi is sokat tanultunk másoktól mindeközben. Rengeteg angol nyelvű anyagot fordítottunk, elég ha a teljes AquaJournal netes kiadására gondolunk,  amit növénysuli néven találtok a shop oldalán, vagy a Tropica növénykatalógusára.

Tropica növények ahogy mi prezentáljuk őket

Tropica növények ahogy mi prezentáljuk őket

Amikor elkezdtük, Magyarország a térképen sem volt ebben a hobbiban. Egyszerűen nem léteztünk. Egyetlen weblap, bolt, magazin, vagy akár nemzetközi vonalon mozgó magyar kertész sem volt. Nem indult senki nemzetközi versenyeken és külföldi fórumokon sem találkoztam hazánkból érkező magyar érdeklődőkkel, megszállottakkal…..

Az egyik világhírű bemutató akváriumunk

Az egyik világhírű bemutató akváriumunk

Divatot csináltunk. Megértettük az emberekkel, hogy a fotókon látható akváriumok nem csak a pillanat művei. Lehetséges ilyen akváriumokat üzemeltetni hosszútávon is és nem is annyira elérhetetlen álom, mint ahogyan azt sokan gondolták, gondolják.

A növényezés több ezer érdeklődőt vonzott, ami nem csak nekünk volt jó. Nagyon sok bolt tulajdonostól kapjuk a mai napig a visszajelzést, hogy amióta foglalkozunk a hobbival, sokkal több érdeklődő jut el hozzájuk is. Divat lett a CO2 szett, amiből előtte szökő évente értékesítettek 1-1 darabot, divatosak lettek növények, növénytápok, de még halak is. Utóbbit a szakma nagy öregje, Pasaréti Gyula mondta a boltba látogatásakor, ami nagyon jól esett. Miközben akváriumainkat fotózta óriási büszkeség töltött el, különös pillanat volt. Amolyan generációk találkozása, ahol mindkét fél tiszteli egymást és mindkét fél érdeklődéssel hallgatja a másikat. De említhetném Lukács Laci bácsit, aki nemrég már azt említette a látogatásakor, hogy nálunk fogy a legjobban A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága című könyve, amit egyébként örömmel dedikált minden egyes példányra, amit boltunkban árulunk.

Kellemes környezetben az egész család jól érzi magát

Kellemes környezetben az egész család jól érzi magát

Nem lehet egyedüli cégként megváltani a világot. Németországban azért sokkal népszerűbb a hobbi, mert cégek össze tudnak fogni kiállításokra, rendezvényekre és kiépültek a megfelelő ellátó hálózatok, amibe a haltenyésztőtől kezdve mindenki beletartozik. Ha pedig egy hobbi népszerű, akkor az őt kiszolgáló boltosok is fejlődni, fejleszteni tudnak. Mára éppen ezért már elég sok dolgot itthonról is beszerzünk. Eheim, Tetra, JBL, Hydor márkák, hogy csak a nagyobb neveket említsem. De halaink és garnéláink beszerzésekor is szívesen üzletelünk hazai tenyésztőkkel. Hirdetünk magazinokban, évek óta támogatjuk a TerraPlaza kiállítást, ami egy tökéletes példa arra, hogyan kell konkurens cégeket és eladókat egyetlen napon egy közös cél érdekében összerántani. A rendezvény pedig sikeres. Mi több egyre sikeresebb. Mi pedig örülünk neki, hogy a ezt a csodálatos hobbit, a növényezést képviselhetjük a rendezvényen a sok szép egyéb hobbi mellett.

Európában is egyedülálló boltunk hangulatos belső tere

Európában is egyedülálló boltunk hangulatos belső tere

Lelkesedésünk a kezdetek óta sem kopott. Akvakertész versenyünkkel, amit idén harmadik alkalommal rendezünk meg, megpróbáljuk a lehető legjobban támogatni a hobbi fejlődését és a versenynek és a versenyeket támogató szándékunknak köszönhetően az utóbbi időben már egyre több magyar növényes akváriummal találkozni külföldi megmérettetéseken is. Divatot csináltunk a versenyzésből…. talán, de nem ez a legjobb szó rá. Egyszerűen ez is egy módja a hobbi űzésének, az állandó kreativitás utáni vágynak és kihívások keresésének, az egészséges versengésnek.

A verseny amit megálmodtunk. Idén harmadszor rendezzük meg

A verseny amit megálmodtunk. Idén harmadszor rendezzük meg

Mondanom sem kell, mára már nem egy komolytalan kis csapatnak néznek bennünket, egyenlő partnerként kezelnek mindenhol. Sokan keresik partnerségünket, ezért nem is kerül komolyabb erőfeszítésbe összerántani egy HAC-szerű versenyt sem. Örömmel és elsőre segít minden szponzor. Nincs ez másképp a hobbiban világ szinten is népszerű és elismert akvakertész ikonokkal sem. Barátságunk miatt örömmel segítenek bármilyen rendezvényünkön.

Pillanatkép a boltból

Pillanatkép a boltból

De a sztorihoz visszakanyarodva, 2011. januárjában megnyitottuk első növényes boltunkat, amiben szintén nem a sémákat követtük. Olyan boltot építettünk, amiben méltón be lehet mutatni ezeket a növényes csodákat. Szakítva a halas boltokról kialakult képpel, maximális tisztasággal és odafigyeléssel egy különlegesen szépen berendezett galériában mutatjuk meg minden hozzánk látogatónak miért is szép ez a hobbi. Mit lehet elérni kis tanulással, odafigyeléssel, milyen szépségeket rejt még az akvarisztika.

Bemutató akváriumunk

Bemutató akváriumunk

Akváriumainkat maximális színvonalon gondozzuk és kezeljük és minden lehetséges nemzetközi megmérettetésen szerepeltetjük őket. Részben azért, mert példát és szakértelmet csak példás akváriumokkal lehet mutatni és ez a fajta “játék” remek edzésben tart minket. Állandóan tüzeli a bennünk égő lángot, amiért ezt a hobbit szeretjük és így könnyebben adhatunk tanácsot bármilyen kérdéssel hozzánk fordulónak saját tapasztalataink alapján.

Bemutató akváriumaink a nanó kertészet kedvelőinek

Bemutató akváriumaink a nanó kertészet kedvelőinek

A jó munkának idővel megjön az eredménye, amit sokféleképpen lehet mérni. Ha azt nézem, mennyire sikerült a hobbit népszerűsíteni kis hazánkban, ebben óriási sikereket értünk el. Ha azt mondom, mennyire sikerült megismertetni az általunk képviselt minőséget, ebben is sikerült maradandót alkotni. Ha azt nézem, hogy a sok munkának hála, külföldön is egyre többen kezdik megismerni a magyar kertészek munkáit, ezen a téren is hatalmas a fejlődés. Saját eredményességünket nézve csak azt tudom mondani, hogy sok nemzetközi fórumon kapjuk a pozitív visszajelzéseket akváriumaink után. A hobbi egésze és a hobbira most már sokkal jobban figyelő konkurens cégek is javuló forgalomról számolnak be. Mi végre egy olyan boltban és olyan cég mögött dolgozunk, amiért megszerettük ezt a hobbit. Másképp el sem tudnám képzelni ezt az egészet.

A látvány ami még ennyi idő után is rabul ejt minket

A látvány ami még ennyi idő után is rabul ejt minket

A Green Aqua, mint cég hatalmas befektetéssel jár. Időben és pénzben is. Ha ezt az oldalát nézem, most még nem képes családokat eltartani, ami a sok-sok éves befektetett energia alapján maximálisan elvárható lenne. Talán egyszer. De mivel nem a pénz miatt kezdtük el, nem is ez az elsődleges szempont. Ha mindent jól csinálunk talán egyszer ez is megváltozik. Ha nem, legalább elmondhatjuk, hogy mi mindent megtettünk ezért a hobbiért. Tőlünk ennyire futotta. Valamit letettünk az asztalra, aminek nyoma marad.

Bemutató akváriumaink

Bemutató akváriumaink

Aki segítséget szeretne kapni, tudja hol talál meg minket. A blogokon, fórumon, e-mailben, telefonon vagy törökbálinti boltunkban mindig álljuk a rohamot. Kövess minket Facebookon és mindig első kézből értesülsz a körülöttünk történő dolgokról.

Most és és a jövőben is folytatjuk publikálásainkat és igyekszünk naprakészen tartani a hazai akvakertészetet.

Pozitívan állunk minden megkereséshez, legyen az üzleti, vagy más jellegű. Ha már jártál nálunk, tudod miről beszélek, ha még nem, érdemes rászánni egy-két órát az életedből, hogy te is megértsd mi az, ami a Green Aqua-t életre hívta és mi az, ami a mai napig csodálattal tölt el minket. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell, akkor is ha a hobbi valamiért elkerülte az élete folyamán.

Mert a Green Aqua – A növényes akvarisztika hajtómotorja.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,


A szerző3 Responses to Green Aqua történelem

 1. Nigro says:

  De jó kis posztot rittyentettél! Hát igen… mekkora meló volt. És minden percét élveztem! 😉

 2. TSzecsei says:

  Gyönyörű írás Viktor!!! 😉
  Ez az írás már nagyon hiányzott, szépen levezetted, hogy magyarországon az igazi JAPÁN AKVAKERTÉSZET honnan is indult (köszi Nigro). S hálás vagyok és még szerintem több akvakertész is, hogy végre van egy ízig vérig növényes akvarisztikával foglalkozó bolt magyarországon, s hogy szíveteket és lelketeket beleadva segítitek ezt a hobbit hogy nemzetközi szintre tudjon fejlődni. 😉

 3. inadsz says:

  Nagyon jó lett Viktor 😉
  Még most is nehezen fogható fel, hogy az egész egy embertől és egy blogból indult (Nigro). Jó volt azért most végig olvasni egyben, hogy mi hogy volt. Viszont nekem a chat néha hiányzik, ott mindig jó volt a hangulat.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑