Akvárium Asian Spirit - karbantartás után

Publikálva március 15th, 2012 | viktorlantos

Tavaszi nagytakarítás

A tavasz mindig egy új élet kezdete. Az első napsugarakkal megtelünk energiával, és indulhatnak a kerti munkák és a lakásbelső szépítése. Az utóbbi napok teendői miatt nem volt elég időm az akvárium karbantartására és ez meg is látszott rajta. A növények brutálisan megnőttek, az egyre csökkenő flow miatt megjelentek az algák, úgyhogy ma rászántam magam és rendet vágtam.

A posztot azért írom, hogy segítséget adjak azoknak, akik most ismerkednek a hobbival és elrettennek a növényezés miatti túl soknak vélt karbantartástól. Egy kis munkával új életet lehelhetünk akváriumunkba. És ami az elején nyűg, utólag örömöt okoz majd. Mindez 1-2 óra befektetéssel, ami tényleg nem sok.

No lássuk mi volt a kiindulási alap:

 

Asian Spirit karbantartás előtt

Hát igen talán fotón nem is annyira vészes, azért megpróbálok rávilágítani a hibákra. A Hydrocotyle sp. Japan szinte teljesen átvette az uralmat az akváriumon. Eszméletlen invazív egy növény. Ha jól érzi magát nincs kegyelem, minden mást elnyom. A hátsó stem függönyt 1.5 héttel tovább hagytam nőni, mint kellett volna. Így víz alól talán nem is vészes, de a növények átütötték a felszínt és a víz alatti szárak elkezdtek sárgulni.

Asian Spirit karbantartás előtt

A fenti fotón jól látszik az emers világ. Sajnos a mélységet nem tudom bemutatni, de rendesen kezdte ellepni a felszínt a sok víz feletti növény.

No de mi volt még? Szűrőcsövek koszosak, sziklákon is elég sok alga és szennyeződés van. Az előtéri homokra sok apró talajdarab került hála a garniknak. A talajon, a holt területeken megjelent a cyano alga. Széleken a Staurogyne lassan fa méretűre nőtt 🙂

Akkor kezdjük…

Nyírással indítunk. Lecsaptuk a túlszaporodott Hydrocotyle-t. És megzaboláztuk a hátsó növénysort.

Asian Spirit nyírás után

A bal oldali ív nem lett jó. Túlságosan széles lett így a stem erdő. Ezért ebből még lecsaptam kicsit a fenti állapot után.

A nyírás után megtakarítottam az üveg csöveket és a szűrőcsövet. Itt meg is állnék egy pillanatra. Nálam a folyamat a következő. Szűrő kikapcs. Szűrőcsapok elzárva. Üvegcsöveket leveszem, közben a szűrőcsövet két Eheim tapival feltapasztom az akváriumra. A szűrőcsöveket az ADA Spring Washer kefével takarítom, mert ezt be lehet tolni a csőbe, így nem kell levennem a csöveket a szűrőről. 2x áthúzom a csövön és kiöntöm a csőből a leszedett koszt egy vödörbe. Üvegcsövet megtisztítom szintén a fenti célszerszámmal. Most nem volt nálam ADA Superge így a beszívó végében a redőkön tapadt algákat Chlorox-al kezeltem. Egy pohárba öntöttem 1dl-t és feltöltöttem egy kis vízzel. Szűrőcsövet beletettem és amíg a többi üveget takarítottam ez is szépen letisztult. A maradványokat egy kefés húzással könnyen leszedtem. Miután mind a 4 csővel megvoltam szűrőket bekapcsoltam és kinyitottam  a csapokat. Ezzel a módszerrel nem levegősödik le a rendszer. A szűrőket innen már folyamatosan járattam a feltöltés alatt, ami nálam meglehetősen hosszadalmas idő a lágyítás miatt. A feltöltés közben gyártom az RO vizet az pedig csak 1 litert produkál percenként kb. Addig is baktériumok visszapótolva ADA Green Bacter-el és adtam hozzá egy kis ADA Green Gain-t, ami segít a megnyírt növények gyors regenerálódásában.

Még a kikapcsolt szűrésnél Easy Carbo-val lefecskendeztem a talajon lévő Cyano algát. Fogkefével letisztítottam a sziklákat, és egy kis csővel leszívtam a talajon lévő mulmot, a lehordott talajdarabokat és a Cyano algát.

Kb. 70 liter víztől szabadultam meg, és az elhanyagolt állapot miatt lehetett már egy 15 literes vízveszteség is.

Asian Spirit indulhat a feltöltés

Percenként 1 liter. 2 membrános RO készülékem van és nyomásfokozó pumpát használok ezért tudom ilyen sebességgel gyártani. De amikor 100 litert kell pótolni, az eltart egy darabig így is..

Asian Spirit – vízcsere megvan

Az RO gyártás közben persze vacsi és minden belefér. Elég csak 25 percenként elugranom a vödörért, hogy beöntsem az akváriumba. Szóval ez a rész már nem aktív takarítás szerencsére 🙂 Jöhet a jól megérdemelt sörci 🙂

Azért 4 vödör landolt az akváriumban a végén….

Egy gyors üvegtakarítás és kicsit bekapcsoltam a fotós lámpáimat is a végső fotóhoz és katt…

Asian Spirit – karbantartás után

Persze lehetett volna még pár dolgot csinálni, ha kicsit több időt rászánok. Például cserélhettem volna perlonokat a szűrőben, amivel szintén meg vagyok csúszva, de majd holnap. Tölthettem volna egy kis homokot az első részre, hogy a sziklák lábai rendesen takarva legyenek. Sajna a sok porszívózás és a garnik miatt egy kevés talaj nem ártana. Szerencsére maradt még a telepítésből, úgyhogy ezt is bepótolom a napokban. Ezért érdemes eltenni ezeket, ha mégis maradna a telepítés után.

Ha most visszapörgetsz a bejegyzés elejére és megnézed mi lett az akváriumból, szerintem megérte a fáradtságot. Most megint egy kis pihenés jöhet, amíg a növények újra ki nem rúgják az akvárium oldalát.

Utólag örülök, hogy rászántam magam és az eredmény sem lett rossz 🙂 Most ti jöttök…

Update: 1 nappal a takarítás után készítettem egy új felévételt. Látszik, hogy szépen letisztult a víz és a korábbi fotókat visszanézve megtaláltam egy másik szöget, amiből fotózni szoktam. Most csak 1 vakuval és kicsit finomhangolva.

Asian Spirit – 1 nappal a karbantartás után

Update 2: Aki szeretné visszanézni az akváriumot az indulásától, az a Flickr oldalamon megteheti. Asian Spirit albumRelated Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , ,


A szerző2 Responses to Tavaszi nagytakarítás

 1. Moonlight22 says:

  Szia! Segítségedet szeretném kérni.A múlt héten vásároltam egy ismerőstől használtan egy Arcadia t5 ho armatúrát.Volt benne 2 db gyári cső amit csak azért hagyott benne hogy ki tudjam próbálni állítása szerint már régiek és használhatatlanok ráadásúl tengeri mind2.Ez a lámpa a 80cm hosszú armatúra amiben 2db 24w-os 55cm-es t5-ös cső fér.Nekem édesvizi akim van ezért vettem bele egyik havertól amit 2 hetet használt csak 2 db sylvania grolux csövet 24w-os t5-ös 549mm amit neten elég sok helyen 55cm-esként árulnak.Sajnos nem működik vele a lámpa és nem tudom hogy erről az az 1mm tehet e ugyanis a 2 tengeri cső az ténylegesen 550mm.Ténylegesen 550mm-es csövet csak szintén arcadia márkában találtam.
  Mellesleg többszöri próbálkozás után már a régi tengeri csövekkel sem megy a lámpa.Most vagy az van hogy szar a lámpa amit vettem,vagy a tengeri csövek amik elég régiek eddig bírták,és a grolux egyszerűen csak nem jó a lámpába?vélemény? köszi a válaszod. üdv

 2. viktorlantos says:

  Szia, ezek a csövek szabvány méretűek. Ha mégis lenne benne pontatlanság, az csak a gyártási hiba eredménye lenne. Természetesen a sylvania csőnek is mennie kell, ahogy bármilyen másik T5 csőnek. Nem baj, ha nem szorul be a cső, csak érjen el a foglalatig.

  Hogy miért nem világít? Elképzelhető, hogy nincs jól betéve. Kapcsold ki, tekerd be a két csövet és kapcsold be.
  Előfordulhat, hogy az egyik cső kiégett. Vagy tönkrement a ballaszt. Mivel ezek párban működnek, mindkét csőnek működnie kell, ha nem, akkor nem gyújt be a lámpa. Az esetek 99%-ban ilyenkor a helytelen cső beillesztés a ludas.

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑