Akvárium Asian Spirit - Ő és Én

Publikálva május 4th, 2012 | viktorlantos

Út az IAPLC-ig – Hogyan készültem az idei versenyre

Lassan 2 hónap is eltelt mióta írtam az aktuális akváriumról. A poszt épp arról szólt, hogyan vágtam rendet a rendetlenségben. Azóta sok dolog történt és az akvárium kedvező irányt vett a fejlődésben. Persze ehhez kellett némi átalakítás…

De mielőtt beleugranék, egy röpke áttekintés miből lett az akvárium…

November 5 a start… igazából november 2 volt az indítás napja, de itt már letisztult a víz. Még súlyozó kövekkel a Red Moor gyökerek miatt…

Asian Spirit

Január 22. Majdnem 3 hónapos volt itt az akvárium. Szépen fejlődött, de a mohák még mindig túl frissek voltak.

Asian Spirit

Március 5. Az akvárium 4 hónapos korában, kezdett “érett” lenni. A hátsó növényeket még sűríteni kellett, de lassan kezdett összeállni a kép. Sajnos a vörös növényeket teljesen elnyomta a Rotala SP. Green. Ezért taktikát váltottam és középre ültettem az összes Rotala Indica szálat.

Asian Spirit

Április 16… 5.5 hónapos lett az akvárium. A hátsó növénysor sűrűsége megfelelő. A mohák kellően kifejlődtek, igaz nem olyan szépre, mint szerettem volna. (Az állandó vízkeménység ingadozást okolom ezzel). Viszont a Hydrocotyle és a Ranunculus mindenhova beette magát.

Asian Spirit

Ebben az állapotban kezdtem elveszteni a fonalat…. de ez az iszonyat mértékben elburjánzott hydro segített meghozni a döntést, vagy eldobom ezt a növényt, vagy nem lesz az akváriumból semmi csak egy nagy dzsungel…. Olyan mértékben képes elnyomni a többi növényt, hogy ezt sosem gondoltam volna…..

Asian Spirit - elburjánzott Hydrocotyle sp Japan

Asian Spirit – elburjánzott Hydrocotyle sp Japan

Úgyhogy rendet vágtam. A hydro 80%-a kikerült. Moháknak adtam egy kis időt, hogy regenerálódjanak az elnyomásból. A stemeket már nem volt idő újra nyírni, de nem is akartam. Az eredeti ötlet is az volt, hogy felnövesztem a növényeket a felszínre és kicsit alulról fotózva kihasználom a felszíni tükröződést a végső fotón.

Eltelt egy hét, aztán egyik nap eljött a pillanat. Abból éreztem, hogy az addig  teljes elnyomásban fejlődött Rotala Indica egész látványosan vöröslött középen. Eszembe jutott egy korábbi akvárium, ahol Vivipara-val csináltak hasonló boltívet. A rotalát megigazítottam és ez a boltív egész különleges hangulatot adott az akváriumnak…. szépen hátravezetik a mohák a tekintetet, a boltív és a megvilágított fal pedig végtelenítik a hátteret….

Egy nagy vízcsere következett…. Feltöltés közben még eljátszottam a gondolattal, milyen lenne ha így fotóznám. Egész különleges ez az összenyomott világ a belógó ágakkal és a köztük szlalomozó halakkal.

Asian Spirit - Feltöltés közben

Asian Spirit – Feltöltés közben

De aztán csak feltöltöttem. És jöhettek az első fotók. Azt hittem majd alaposan rá kell világítanom az eredeti fényekre, de végül elég volt, ha alulról a szekrényből megdurrantottam minimális teljesítménnyel a vakut. A hátul kivágott szekrénynél felszökő fény szépen bevilágította a hátsó részt…. bejött a hangulat, úgyhogy nem is kerestem tovább világítás tekintetében.

Asian Spirit - Fotózás az első nap

Asian Spirit – Fotózás az első nap

Miután a fotót az akvakertesz.hu fórumon is megosztottam, újra előjött a tanács, hogy jobb lenne, ha kiszedném a Staurogyne Repens csomókat a széleken….

A biztonság kegvéért a második fotónapon lefotóztam a stau bokrokkal, de nélküle is, hátha nem hozza meg a kívánt eredményt….

Egy rakat fotót csináltam a végleges körre, amiből bőségesen tudok választani a versenyre.

Asian Spirit fotók

Asian Spirit fotók

Van aki a photoshopban hisz, én szeretem azt viszontlátni, amit készítettem. Ezért a fotóimon csak Sharpening-et használok. Nincs korrekció, nincs mutyi. A fényképezőről lehúzom a digitális processinget és inkább utólag adom rá az élességet, annyit amennyit jónak érzek. Persze White Balance-ot a végső fotó előtt mindig belövöm egy fehér papírral.

Asian Spirit - A végleges fotok közül

Asian Spirit – A végleges fotok közül

A fenti kép egy a végleges szettből. A Stau nélkül tényleg finomabb a látvány. Picit igazítottam még a boltíveken. Kapott egy 20%-os vízcserét és többre nem volt szükség. Az akvárium kész. Ebből a sorozatból fogok megvágni egy fotót az üveg mentén és ez lesz az idei akvárium a nevem alatt az IAPLC 2012 versenyen. Nagy reményem nincs, sok dolog nem úgy alakult ahogy szerettem volna, de nekem megint egy szintugrás volt. Sokat tanultam ebből az akváriumból is, amit remélhetőleg előnyömre fordíthatok a következő layoutoknál.

5 hónap és 20 nap. Ennyi kellett, hogy összeérjen minden és elkészülhessen a fotó….

Asian Spirit - Ő és Én

Asian Spirit – Ő és Én

Az akvárium még biztosan hónapokig fogja díszíteni a nappalinkat, de már nem kell a feszített tempóra figyelni. Nyugis vízcserék és karbantartások. És talán egy picit több utat engedek a moháknak majd….

Végül egy videó, amit a fotózás után lőttem mindenféle extra fény, vagy vaku nélkül. A puszta valóság, ahogy én látom a mindennapokban.

ASIAN SPIRIT – DONE!

Remélem sok magyar akváriummal találkozhatunk az idei IAPLC versenyen. Május vége határidő! Ne hagyjátok az utolsó pillanatokra, mert a feltöltés, regisztráció kicsit időigényesebb, mint korábban volt.

Asian Spirit Aquascape from Viktor Lantos on Vimeo.Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőOne Response to Út az IAPLC-ig – Hogyan készültem az idei versenyre

  1. inadsz says:

    Nagyon szép lett, V.! Büszke lehetsz rá, jó móka volt az építés is. Csak egy szavadba kerül és megyünk átrendezni :))

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal tetejére ↑